Stedentrips08.02.2017

De 10 mooiste kleine dorpjes die je nog niet kende


Het is aanlokkelijk om naar een grote stad te gaan die je nog nooit hebt gezien, of juist helemaal weg van de bewoonde wereld om te genieten van natuur als je weg gaat, maar er zijn ook prachtige dorpjes die echt de moeite waard zijn om te zien, zeker als je wereldwijd kijkt. We laten je kennismaken met tien daarvan.

Bremm

Het Duitse Bremm is een dorp dat bekend staat om haar wijn. Doordat het tussen de bergen en de rivier in ligt heeft het een typische langgerekte vorm en dat maakt het – zeker vanuit de bergen gezien – enorm pittoresk. Natuurlijk helpt het ook dat je aan het einde van je wandeling of boottocht een lekker lokaal wijntje kunt wegtikken.

Reine

Noorwegen is sowieso de moeite waard om eens gezien te hebben, maar juist kleine plaatsjes als Reine maken het de moeite waard. Reine ligt in de Lofoten archipelago en is een vissersdorp met prachtig uitzicht, stranden en die heerlijke combinatie van water en verhoogd landschap. Als je wilt kajakken of hiken zit je daar goed, maar als je echt goed wilt zitten neem je natuurlijk een hengel mee. Het is niet voor niets een vissersdorp!

Popeye Village

Wait, what? Jazeker, er is ooit in Malta een heel dorp gebouwd voor de film Popeye uit 1980 en dat is na de opnames omgebouwd tot themapark. Het is in die zin het ‘nepste’ dorp in dit lijstje, maar juist daarom is het zo heerlijk apart. De huizen zien er uit alsof ze uit een cartoon komen en de rest van de omgeving is ook niet verkeerd. De ligging maakt natuurlijk veel goed, want zeker in de zomer kun je hier goed genieten van de activiteiten én het weer.

Giethoorn

Tja, een beetje Neerlandse trots mag er ook wel in toch? Giethoorn wordt wel eens het ‘Nederlandse Venetië’ genoemd en als je er ooit geweest bent snap je wel waarom. Het ligt middenin het kanalensysteem van Overijssel en naast de vele kanalen gevuld met kano’s zijn de huizen ook nog eens om van te snoepen. Of je nu naar een museum of een restaurant gaat, per kano kom je een heel eind! Wel in de zomer gaan natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.

Gordes

Het Vaucluse-gebergte in Frankrijk heeft aan de voet Gordes liggen. Als je de foto ziet weet je dat dit een populaire locatie moet zijn en dat is het ook. Gordes wordt nogal eens bezocht door artiesten en zelfs filmsterren. Het slaat eigenlijk nergens op, maar zo ziet het er ook uit. Alles is oud aan het dorpje en als je cultureel wilt doen is er altijd nog de Abdij Sénanque waar je kunt kijken hoe lokale honing, lavendel of likeur wordt gemaakt.

Júzcar

Het doet sowieso geen pijn om naar Spanje, om precies te zijn Andalusië, te gaan. Het dorpje Júzcar is echter ook leuk om te zien. Letterlijk, want verder is er niets spectaculairs aan de hand in het dorp in de Valle del Gendal, behalve dat alle huizen heel typisch blauw zijn gesmurft. Inderdaad, het dorp was de setting voor de Smurfs 3D-film uit 2011 en daarna heeft niemand zich meer de moeite genomen om de huizen een andere kleur te verven. Het ziet er smurfig uit.

Xijang Miao

Als we zeggen dat het dorp Xijang Miao heet, mogen jullie raden waar het ligt. Inderdaad, China. Het is het grootste Miao-dorp in het land en wordt het ‘dorp van de duizend huishoudens’ genoemd. De Miao zijn een etnische minderheid in China die voornamelijk in het Zuiden van het land leven en de architectuur in het dorp is ook in diezelfde traditie gebouwd. Heel mooi, zeker tijdens de verschillende festivals die in het dorp worden gehouden.

Bibury

Nee, Bibury ligt niet in Midden-Aarde, al lijkt het misschien op het eerste gezicht een beetje in die richting. Gloucestershire, Engeland is waar dit extreem pittoreske dorpje ligt, vlak naast de rivier Coln. Het is een zogenaamd Cotswold-dorp met heerlijk rustieke cottages, kleine straatjes en prachtige weilanden waar je helemaal tot rust komt.

Gásadalur

De Faroer Eilanden, sorry, de Faeröer Eilanden, is een groep van 18 eilanden die technisch gezien bij Denemarken horen. Gásadalur was vroeger vrij lastig te bereiken, maar inmiddels zijn de eilanden allemaal via bruggen en tunnels met elkaar verbonden. Dat betekent dat je vrij makkelijk de spectaculaire omgeving in je op kunt nemen in het dorpje dat vlak naast een enorme klif ligt.

Hongcun

We gaan nog een keer naar China. Hongcun ligt in de Yi provincie en bestaat uit zo’n 150 gebouwen die dateren uit de Ming en Qing-dynastieën, inclusief oude pleinen, tuinen en velden vol bloemen in de lente. Dit dorp is gebruikt als set voor ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ dus historisch gezien is dit fantastisch. Daarnaast is het ook gewoon mooi!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.