De 11 coolste dingen om te doen in Nijmegen

De 11 coolste dingen om te doen in Nijmegen

Vorig artikel Volgend artikel

Een bezoekje aan Nijmegen zit bomvol cultuur en historie. Het is immers de oudste stad van Nederland. Vandaag de dag kun je nog altijd zien dat de stad nauw verbonden is met de oude Romeinen. Ook is deze gezellige studentenstad natuurlijk beroemd en berucht door de Nijmeegse Vierdaagse die altijd in de zomer plaatsvindt. Bezoekers vanuit heel Nederland en daarbuiten komen hier jaarlijks naartoe om een flinke wandeltocht af te leggen óf juist om een goed feestje te vieren. Kortom: er is genoeg te doen en te zien! Nijmegen ontdek je het beste te voet of met de fiets, door alle hoogteverschillen én om zoveel mogelijk tegelijk te zien. Ontdek onze tips om het beste uit je bezoek aan Nijmegen te halen. Dit zijn de 11 coolste dingen om te doen in Nijmegen!

1. Kijk je ogen uit in centrum van Nijmegen

Nijmegen is de perfecte stad voor een dagje winkelen, met een enorm ruim aanbod aan verschillende winkels. Het voelt echt als een dagje uit. Een bekende straat in Nijmegen is de Lange Hezelstraat. Deze loopt met een klein spoor van water in het midden van de straat redelijk schuin af naar beneden. Dit is de oudste winkelstraat van Nederland. Hier vind je veel authentieke winkeltjes, terwijl je in de Marikenstraat juist weer veel moderne winkels vindt. Je kijkt je ogen uit door alle oude panden die je in het gehele centrum tussen de winkels door kan spotten. In de Molenstraat vind je de leukste kroegen van Nijmegen, waarbij je op zo’n 750 meter afstand zelfs alweer de Molenstraatkerk spot. Deze Rooms-katholieke kerk moest gerestaureerd worden omdat het grotendeels tijdens bombardementen werd verwoest, vandaar dat de toren een moderne uitstraling heeft.

De Grote Markt ligt midden in het centrum. Op maandag en zaterdag vind je hier ook allerlei verschillende marktkraampjes. Samen met de Stevenskerk zijn De Waagh en het Stevenspoortje is de meest opvallende bouwwerken op het plein. De Waagh was vroeger een 'waaggebouw' wat werd gebruikt om goederen zoals boter te wegen. Tegenwoordig is het een restaurant waar je een hapje kunt eten.

Tip: loop langs de kerk af naar de Kahunnikenhuisjes. Nijmegen kent namelijk veel oude, karakteristieke huisjes. Erg leuk om te zien.

markt-nijmegen
Het centrum van Nijmegen staat vol met mooie oude panden met trapgevels
nijmegen-de-Waagh
De Waagh: een van de meest iconische gebouwen in Nijmegen
terras-centrum-nijmegen
Gezelligheid op het terras in de zomer

2. Eten en drinken in Nijmegen doe je hier!

In een stad als Nijmegen ervaar je het bourgondische leven. Er zijn zoveel leuke plekken te vinden om te eten en drinken. Daarom geef ik je graag een paar toffe tips!

 • De Kaaij: Het ziet eruit als een gezellig pop-up terras, maar het staat er wel degelijk ieder jaar. Het terras van De Kaaij ligt bedolven met zand, waardoor je in de zomer het ultieme strand gevoel krijgt. Je vindt hem in de lindenberghaven schuin onder de waalbrug. (Lindenberghaven 1 C)
 • De Pannenkoekenboot: Erg leuk om met de kinderen een dagje te varen over de Waal en te genieten van het mooie uitzicht. Én lekker net zoveel pannenkoeken eten als je wil! (Waalkade 100)
 • Stoom: Stoom bevindt zich op het Honigcomplex. Hier kun je lekker eten en genieten van heerlijke speciaal biertjes van brouwerij van Oersoep. Buiten corona kun je hier terecht voor een leuke rondleiding door de brouwerij en worden er ook vaak evenementen georganiseerd. (Waalbandijk 14D)
 • Café Wunderkammer: Ook wel 'hét Nijmeegse rariteitenkabinet'. Dit café is een soort mini-museum waar je binnenstapt. Het interieur is nooit af en de eigenaren zoeken steeds weer iets nieuws om hun zaak mee aan te vullen. (Houtstraat 47)
 • De Hemel: De Hemel is toch wel een van de mooiste terrassen van Nijmegen. Het is een binnenpleintje gevestigd in de Commanderie van de St. Jan, een middeleeuws kloosterpand in het centrum van Nijmegen. (Franseplaats 1)
 • Nibbles: Als je van tapas houdt, kun je je hart op bij Nibbles. Het is een sfeervol restaurantje vol internationale hapjes. (Ganzenheuvel 1)
nijmegen-de-Kaaij
De Kaaij is een van de leukste plekken van Nijmegen, zeker in de zomer
ganzenheuvel-nijmegen
En ook op de Ganzenheuvel vind je veel leuke terrassen

3. Tips om te shoppen

Bij een dagje weg naar Nijmegen (of misschien maak je er wel een weekendje weg van), hoort ook winkelen. Daarom kun je vast wel wat tips om te shoppen gebruiken!

Goed om te weten: Nijmegen is de ultieme stad voor vintagelovers. Mocht je ervan houden om grote rekken vol kleding af te zoeken naar pareltjes dan moet je onder andere Fabrics & More, Appel & Ei en A trip down Memory Lane eens eens een bezoekje brengen.

Maar ook deze tips om te shoppen zijn handig om te weten:

 • Conceptstores: Nijmegen puilt ook uit in conceptstores en zo is Bob&Bill daar ook één van. Hier hebben ze niet alleen leuke kleding, ook unieke cadeaus en interieur voor in huis. Make my day Women & Men is hier ook een goed voorbeeld van. Beide winkels vind je wanneer je vanaf de markt naar beneden loopt in de Lange Hezelstraat. De zaak voor Men & Women vind je tegenover elkaar.
 • Loft 1: Loft 1 zit een leuk creatief cadeau/kleding winkeltje waar de menigte vaak voorbij loopt. Het zit namelijk redelijk verstopt. Mocht je nu écht fan geworden zijn van Nijmegen, kun je er zelfs handgemaakt servies van Nijmegen kopen. (Achter de Hoofdwacht 1)
 • Ieder z’n vak: Het leuke aan ieder z’n vak is dat elke zelfstandige ondernemer een kans krijgt op een plekje. De winkel is gevuld met allerlei verschillende producten van zo’n 130 verschillende particulieren. Van kunst, tot handwerk, tot sieraden, noem het maar op en je vind het hier. (Lange Hezelstraat 72-76)
 • Dejavu: Dejavu is een excentrieke woon- en cadeauwinkel met vier etages aan hedendaags design. Je vind hier de meeste bijzondere ontwerpen, maar kunt hier zelfs een compleet interieuradvies krijgen. (Houtstraat 57)
Winkel-make-my-day-nijmegen
Make my Day
Marikenstraat-nijmegen
Of ga shoppen in de Marikenstraat

4. Verdiep je in de belevingswereld van slechtzienden tijdens een bezoek aan Het MuZIEum

Altijd al willen weten hoe het is om te moeten leven met een visuele handicap? MuZIEum is een ervaringsmuseum waarbij bezoekers leren over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Ga op Expeditie Ribbelroute en stap een dagje in de schoenen van een slechtziend persoon. Met een virtual reality bril ga je samen met een gids op pad om de stad op een andere manier te leren kennen. Al je zintuigen worden tijdens deze experience geprikkeld en je komt zelfs achter dat je niet overal je ogen voor nodig hebt.

Ook vertelt een gids als ervaringsdeskundige over de manier waarop hij Nijmegen ervaart. Zoals de slogan ook al zegt: "Het MuZIEum opent je de ogen", na deze ervaring ga op een hele andere manier naar deze handicap kijken.

muzieum-nijmegen
MuZIEum is een ervaringsmuseum, echt en aanrader!

5. Maak een wandeling in een van de mooie parken van Nijmegen

Nijmegen heeft heel veel mooie stadsparken. En niets is leuker dan die parken te voet ontdekken tijdens een wandeling. Deze drie mag je zeker niet missen!

1. Kronenburgerpark

Velen kennen de naam van dit park in Nijmegen door het liedje van Frank Boeijen, maar jawel, dit park bestaat echt. Het Kronenburgerpark is het dichtst gelegen bij station. Via dit park kun je zo via de Lange Hezelstraat het centrum in lopen. Het wordt gekenmerkt door de prachtige oude Kruittoren van zo’n 30 meter hoog. De toren is een overblijfsel van de oude omwalling van Nijmegen. De combinatie van dit middeleeuwse bouwwerk, het water en de treurwilgen zorgt voor een unieke sfeervolle setting.

2. Valkhofpark

Wanneer je via de Burchstraat het Centrum uitloopt of vanaf de Lindenberghaven de trappen omhoog loopt kom je uit bij het Valkhofpark. Van een afstandje valt je oog direct op de Sint-Nicolaaskapel. Doordat dit park vergeleken met de Waalkade hooggelegen is, heb je bij de Sint-Nicolaaskapel een prachtig uitzicht over de Waal. Niet alleen de Sint-Nicolaaskapel is een eye-catcher. Midden in het park is ook de Barbarossa-ruïne te zien. Een overblijfsel van het Valkhof, een paleis dat in 1155 door keizer Frederik Barbarossa in Romeinse stijl is herbouwd.

3. Hunnerpark

Het Hunnerpark vind je ook aan de rand van het stadscentrum. Het ligt haast naast het Valkhof park, maar is wat groter en uitgestrekter. Vanwege de ligging, kun je hier nog veel restanten van de oude stadsmuren vinden. Tijdens de vierdaagsefeesten wordt dit park omgetoverd tot festivalterrein en is het door de jeugd ook wel bekend als 'Matrixx at the park'.

Kronenburgerpark-nijmegen
Het Kronenburgerpark is het bekendste park van Nijmegen
Valkhofpark-uitzicht
Zeker zo mooi: het uitzicht vanuit het Valkenhofpark

6. Geniet van het mooie weer aan het Waalstrandje of maak een wandeling door de Ooijpolder

Wanneer je via de Lindenberghaven onder de Waalbrug doorloopt, kom je een bijzondere brug tegen: wandelbrug Ooypoort. Deze brug verbindt natuurgebied met de Waalkade. Zodra je de brug oploopt voel je de brug meebewegen, wat gek en wiebelig aanvoelt. Hierna kan je kiezen om lekker aan het Waalstrandje te gaan liggen, waar vaak veel jeugd te vinden is.

Of geniet tijdens een wandeling van de natuur in de Ooijpolder. Een opvallend groot gebied waar je veel kans hebt op een ontmoeting met bijzondere dieren. Als je veel geluk hebt, kun je hier zelfs een otter of een bever spotten.

Waalstrand-Ooijpolder
Genieten op het Waalstrandje
waalstrand-nijmegen
Zonsondergang achter de Waalbrug

8. Steek de Waalburg over naar Veur-Lent

Veur-Lent is een schiereiland midden in de Waal wat op een zonnige dag zeker de moeite waard is. Stadseiland Veur-Lent maakt een belangrijk onderdeel uit van de Waalsprong in Nijmegen. Er is al jarenlang een woningtekort in Nijmegen, waardoor de gemeente Veur-Lent wil gebruiken om extra huizen te bouwen. Stadseiland Veur-Lent heeft eind oktober 2011 de internationale Waterfront Center Award 2011 gewonnen in New York. Niet alleen een waterwerk waar Nederland trots op mag zijn, maar tevens ook een heerlijke plek om te sporten, een lekker rondje te fietsen of gewoon te genieten van de mooie natuur.

9. Bezoek het altijd bruisende Honigcomplex

Wanneer je vanuit de haven of de Waalkade over het water uitkijkt, kun je tussen alle hoge appartementen één gebouw met een bekend logo spotten. De Honig Fabriek, die door de gemeente een aantal jaar geleden is omgebouwd tot een complex om het terrein aantrekkelijk te maken voor bezoekers. In het Honigcomplex zijn zo’n 140 verschillende bedrijven gevestigd. Hier vind je voornamelijk veel creatieve ondernemers en startende horeca-ondernemers. Het is echt een bron van creativiteit en gezelligheid, de ideale plek als je even iets anders wilt als de standaard tentjes in het centrum van Nijmegen. Je kan hier namelijk terecht voor een lekker hapje of drankje, maar er worden ook veel evenementen georganiseerd. Zo heeft een avondje uit bij cultuurcentrum Brebl, doordat een voormalig magazijn was en door de industriële setting, iets weg van de dance scene in Berlijn.

nijmegen-streetart
Nijmegen streetart

10. Ga een avondje uit in Doornroosje

Doornroosje is het poppodium van Nijmegen, gelegen naast het Centraal Station. Op het eerste oog zou je er misschien naast kijken, aangezien het zich onder een hoog appartementencomplex bevindt. Echter trekken de felle kleuren van de appartementen wél de aandacht en wanneer je dit eenmaal weet is het niet meer te missen. Er wordt van alles georganiseerd van concerten tot dance events. Kijk ver voor je bezoek aan Nijmegen vast even wat er op de planning staat om zeker te zijn van een ultiem avondje genieten van muziek.

Doornroosje-Streetart
Een avondje Doornroosje is een aanrader!

11. Beleef De Nijmeegse Vierdaagse

Wat je zeker niet wil missen is de Nijmeegse Vierdaagse. Om de stad écht te leren kennen kun je Nijmegen het beste bezoeken wanneer de Vierdaagse plaatsvindt. Het is een vierdaags wandelevenement dat ieder jaar terugkeert in juli. Het idee van zo’n onafgebroken wandeling is ontstaan door een militair, waardoor ieder jaar ook veel militairen de uitdaging aangaan. Het evenement trekt ontzettend veel bezoekers uit heel Nederland en daarbuiten en dat is niet voor niks.

▸ door de coronacrisis gaat de Nijmeegse Vierdaagse in 2021 niet door, maar zet deze ervaring zeker op je bucketlist! Hopelijk kun je in 2022 wel weer meedoen!

Alleen de wandeling is al een ervaring. Niet alleen door de duur, maar ook door de grote portie enthousiasme van andere deelnemers en de adrenaline die je van elkaar krijgt. Ook wordt de hele stad omgetoverd tot een groot feest festijn. De Waalkade en het Hunnerpark worden omgebouwd tot festivalterrein. Overal vind je in de stad podia waar allerlei bekende artiesten optreden en ook de kroegen staan nokje vol. Traditie is het dan ook dat wanneer alle feestgangers in de ochtend afdruipen naar huis, zij de wandelaars oppeppen voor een nieuwe dag. Een erg grappig contrast tussen straalbezopen mensen die high fives geven aan mensen die al bepakt en bezakt zijn met wandelschoenen en rugzakken, klaar voor de volgende dag.

Weekendje weg naar Nijmegen

Een dagje Nijmegen is leuk, maar nog leuker is een weekendje weg! Zo boek je een ontspannen verblijf!

Plan je trip

 • Hotels in Nijmegen boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Blue Inspired by Manna midden in het centrum.
 • Of boek een complete stedentrip naar Nijmegen via Hotel Specials. Daar vind je altijd super goede aanbiedingen.
 • Ook leuk: ontdek Nijmegen op de fiets. Boek een fietstour via Baja Bikes.

header: © jos - Adobe Stock

Jelske van Schadewijk

Jelske is stagiaire content creation bij Travelvalley. Als student en ontwerper in spé is zij altijd in voor een avontuur en heeft ze enorm veel zin om...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies