Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence


Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van Toscane en een van de mooiste steden van Italië. Of zeg maar van de hele wereld. Het is de perfecte stad voor een stedentrip: Florence is romantisch, fotogeniek, sfeervol en gezellig. Het kan er wel heel erg druk zijn, een stad die je nooit voor jou alleen zult hebben, maar die je wel diep in je hart zult sluiten. Ga jij ook naar Florence? Dan zijn dit de beste tips voor je: de acht leukste dingen om te doen in Florence!

Op reis naar Florence: dit is handig om te weten

Florence – ook wel Firenze genoemd in het Italiaans – ligt in Toscane in Italië, op zo’n 1.350 kilometer vanaf Utrecht. Je zou er dus met de auto naartoe kunnen rijden, als is reizen met de trein of het vliegtuig wel handiger en sneller. Gezien de zomerse drukte in Italië zijn het vroeg voorjaar en late najaar de beste reistijd voor een stedentrip Florence. Neem je tijd voor deze stad: een dag of drie/vier in Florence is perfect. Dan kun je op je gemak de mooiste plekken in de stad en alle bezienswaardigheden ontdekken zonder te hoeven haasten. Want deze leuke tips voor Florence wil je niet missen!

Wat moet je zeker doen in Florence?

Het is zo’n stad waar je ooit een keer geweest wil zijn. Maar deze stad is er vooral een om rustig aan te doen. Neem uitgebreid de tijd om ijsjes te eten. Zoek voor ’s avonds leuke en goede restaurants uit. In de wijk San Niccolò (aan de overkant van rivier de Arno) vind je de leukste plekjes die niet toeristisch zijn.

Wat moet je zeker doen in Florence? De beste tips hebben we voor je op een rij gezet. Het is de bakermat van de Italiaanse Renaissance en daardoor is er een overvloed aan kunst en cultuur te vinden. Een museumbezoek is een must. Net als het bezoeken van prachtige architectonische juweeltjes. Dit en nog meer tips lees je hier.

Er zijn zoveel architectonische juweeltjes te vinden, zoals de beroemde Duomo (kathedraal) van Florence
Er zijn zoveel architectonische juweeltjes te vinden, zoals de beroemde Duomo (kathedraal) van Florence

1. Bezoek de beste musea van Florence

Voor iedereen die gek is op kunst is Florence een van de meest aantrekkelijke steden ter wereld. Galleria degli Uffizi wordt gezien als een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Je kunt in dit gigantische museum werken van grote kunstenaars zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli en Raphaël zien. Er is zoveel, dat het onmogelijk is om alles in één keer te zien. Nog meer kunst zien? Ook Galleria dell’Accademia is een toonaangevend op gebied van kunst, met als beroemdste werk de David van Michelangelo. Kom niet alleen voor dit meesterwerk, want in de rest van het museum kun je je uren vermaken. Let buiten op straat eens op de verkeersborden in de stad, want ook die zijn door straatkunstenaars onder handen genomen. Kunst vind je in Florence letterlijk overal.

De beroemdste kunstwerken in Florence die je niet mag missen zijn:

 • Michelangelo’s ‘David’ in de Galleria dell’Accademia
 • Botticelli’s ‘Geboorte van Venus’ in het Uffizi
 • Leonardo da Vinci’s ‘Annunciatie’ in het Uffizi
 • Raphael’s ‘Madonna della Seggiola’ in Palazzo Pitti

Tip: boek je kaartjes online voor vertrek, dat is sneller én goedkoper.

2. Beklim de koepel van de Duomo

Je kunt er niet omheen: de Duomo is niet alleen het boegbeeld van Florence, het is ook het centrale middelpunt. De grote kerk domineert ook nog eens de skyline dus de Duomo vermijden is onmogelijk. Dat is ook helemaal niet nodig want de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, zoals de kathedraal officieel heet, is prachtig om te zien. Het is een architectonisch meesterwerk dat werd ontworpen door Filippo Brunelleschi. Deze kathedraal symboliseerde ook de welvaart en macht van de stad tijdens de Renaissance.

Op de ontelbare details – met de kerkdeur als absolute toppunt – aan de buitenzijde raak je niet uitgekeken, maar ga zeker ook naar binnen. De buitenkant van de kathedraal is namelijk versierd met witte, groene en roze marmeren panelen in geometrische patronen. Je kunt de koepel van de Duomo ook beklimmen (463 treden) voor een prachtig uitzicht over de stad, echt een aanrader om te doen in Florence!

Naast de Duomo staat de Campanile, een klokkentoren ontworpen door Giotto di Bondone. De Campanile is prachtig gedecoreerd met beeldhouwwerken en bas-reliëfs en biedt een spectaculair uitzicht over Florence vanaf de top. En naast elkaar, dus heel goed te combineren!

Tip: boek je kaartjes voor de Duomo online voor vertrek, dat is sneller én goedkoper.

Doen in Florence: beklim de koepel van de Duomo
Doen in Florence: beklim de koepel van de Duomo

3. Goud shoppen op Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de beroemdste brug van Florence, die over de rivier de Arno loopt. Zelfs wie er nog nooit geweest is weet van het bestaan van deze brug af. De brug stamt al uit de middeleeuwen en de naam betekent letterlijk ‘oude brug’. Ponte Vecchio is vooral beroemd omdat er op de brug talloze overhangende winkeltjes te vinden zijn die gouden sieraden verkopen. Mocht je van plan zijn om met een mooi gouden sieraad naar huis te gaan dan is dit de perfecte plek om dat te doen.

Wist je trouwens dat er op Ponte Vecchio ook een geheime doorgang te vinden is, die loopt van Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti aan de overkant van de rivier? Het is een een overdekte gang van bijna een kilometer lang. Deze doorgang werd gebouwd in 1565 als een veilige doorgang voor de Medici-familie, die Florence regeerde tijdens de Renaissance. In de toekomst gaat deze Corridoio Vasariano als museum open voor publiek (als het goed is in mei 2024).

Ga goud shoppen op Ponte Vecchio, de beroemdste brug van Itali\u00eb
Ga goud shoppen op Ponte Vecchio, de beroemdste brug van Italië

4. Bezoek Basilica di Santa Croce

Naast de Duomo is er nog een kerk die je moet zien in Florence: Basilica di Santa Croce (het heilige kruis). Die is zeker zo mooi met een imposante, marmeren voorgevel. Het is een van de meest indrukwekkende gotische gebouwen in Italië. Liefhebbers van architectuur kijken alleen al hun ogen uit op de imposante gevel met een rij marmeren panelen en beelden.

Binnenin vind je zoveel kunstschatten en grafmonumenten, dat het eerder een museum is dan een kerk. Italiaanse grootheden in de kunst en filosofie, zoals Michelangelo, Niccolò Machiavelli en Galileo Galilei, liggen hier begraven. Al zijn er ook volop indrukwekkende kunstwerken te bewonderen, mocht je daar nog geen genoeg van hebben. Neem zeker ook even de tijd voor het omliggende plein, Piazza Santa Croce, waar nog veel meer te zien is dan alleen deze kerk. Terrasjes zijn er ook volop.

5. Ontspannen in Giardino di Boboli

In een stad als Florence, waar het altijd druk is, is het fijn om even bij te komen op een rustige plek. Giardino di Boboli zijn de eeuwenoude en beeldschone tuinen van Palazzo Pitti. Ze liggen aan de ‘overkant van de Arno’, dat wil zeggen: tegenover het toeristische centrum met de Duomo. Je zult direct merken dat het aan deze kant van het water een stuk rustiger is.

Giardino di Boboli is met veel water, vijvers en standbeelden een soort groen openluchtmuseum. Tot in ieder hoekje van de Boboli-tuinen is wel iets te zien en dat maakt het een fijne plek om doorheen te wandelen. Mocht je nog geen genoeg hebben van cultuur, dan vind je in het oude Pitti-paleis een aantal verschillende (kunst)musea. En omdat deze tuinen wat hoger liggen, heb je ook mooi uitzicht over de stad en de omliggende heuvels. Het is een ideale plek om te wandelen en even te ontspannen – wat tijdens een stedentrip ook altijd nodig is.

Ontspannen in Giardino di Boboli, de tuinen van Palazzo Pitti
Ontspannen in Giardino di Boboli, de tuinen van Palazzo Pitti

6. Het mooiste uitzicht Florence: Piazzale Michelangelo

Voor het mooiste uitzicht over Florence ga je naar Piazzale Michelangelo. Dit plein ligt aan de rand van de stad, bovenop een heuvel en steekt boven de stad uit. In één oogopslag zie je de beroemde skyline van Florence: het grootste deel van de stad, de rivier Arno en de beroemde Ponte Vecchio. In het midden van het plein staat een replica van Michelangelo’s beroemde standbeeld ‘David’. Het standbeeld werd hier in 1873 geplaatst als onderdeel van de viering van Michelangelo’s verjaardag.

Er zijn voldoende terrassen, tuinen, bankjes en fonteinen, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen. Zelfs als het er druk is, is er altijd wel een plekje te vinden om te genieten van het uitzicht, daarvoor is Piazzale Michelangelo groot genoeg. Het is tevens de beste plek voor een magische zonsondergang. Mocht je de romantiek nog niet hebt gevonden, dan doet deze plek zijn werk voor je.

Wandel daarna even door naar Giardino delle Rose, de rozentuin van Florence. Je vindt dit fijne stadspark onderaan Piazzale Michelangelo. In mei en juni staat deze romantische rozentuin prachtig in bloei. Je kunt er chillen in het gras en genieten van het uitzicht. Naast rozen in allerlei kleuren is er ook volop schaduw voor verkoeling op warme dagen te vinden, is er een Japanse tuin en – uiteraard – zijn ook hier weer allerlei kunstwerken te zien. Giardino delle Rose gaat pas dicht als de zon onder is. Een betere plek voor een rustmoment na al dat cultuur snuiven kun je bijna niet vinden. 

Het mooiste uitzicht Florence vanaf Piazzale Michelangelo
Het mooiste uitzicht Florence vanaf Piazzale Michelangelo
Giardino delle Rose is de mooiste rozentuin van Florence
Giardino delle Rose is de mooiste rozentuin van Florence

7. Tip: sta vroeg op

Een praktische tip om te doen in Florence: omdat deze Italiaanse stad zo druk is, is het handig om vroeg op te staan. Zeker in de zomermaanden kan het er heel erg druk zijn. Wie dus vroeg uit de veren is, kan Florence nog op een enigszins rustig moment ontdekken. Regel ook van tevoren toegangskaartjes voor musea en bezienswaardigheden (voor de Duomo bijvoorbeeld en voor de musea) en zorg ervoor dat je het niet erg vindt om even te moeten wachten. Met een flinke dosis ‘pazienza’ oftewel geduld wordt Florence alleen maar leuker.

Tip: toegangskaarten voor attracties in Florence kun je online bij Tiqets boeken. of kijk bij het aanbod van Get Your Guide, waar je ook altijd goede aanbiedingen vindt.

Deze drukte wil je vermijden: sta dus vroeg op!
Deze drukte wil je vermijden: sta dus vroeg op!

8. De stad ontvluchten: Fiesole

Een stedentrip is altijd heel tof omdat je zo veel cultuur kunt ontdekken, lekker kunt eten en veel nieuwe ervaringen in een paar dagen tijd opdoet. Maar een stedentrip kan ook vermoeiend zijn, en zeker in deze stad, waar zoveel moois te zien en doen is.

Wil je even helemaal weg uit de stad, huur dan een scooter en cross naar Fiesole. Dit typisch Toscaanse dorpje ligt op zo’n 20 minuten scooteren en is gemoedelijk en een stuk rustiger. Al is hier ook genoeg te zien: oude Romeinse ruïnes bijvoorbeeld en een 11e eeuwse kathedraal.

Omdat Fiesole wat hoger ligt kun je Florence nog steeds zien liggen, ook handig als je heimwee krijgt naar de mooiste stad van Italië. Je bent in ieder geval zo weer terug! Een leuk uitstapje, zeker wanneer je een wat langere stedentrip Florence geboekt hebt.

Op de scooter naar Fiesole
Op de scooter naar Fiesole

Hoeveel dagen heb je nodig in Florence?

In een stad als deze zou je je prima een volle week kunnen vermaken zonder je een seconde te vervelen. Wil je alle belangrijkste plekken gezien hebben – de dingen die ik hier boven ook genoemd heb – dan zou ik minimaal twee volle dagen in Florence blijven, al is drie dagen nóg beter. Dan kun je namelijk wat meer de tijd nemen. Voor bijvoorbeeld een bezoek aan de Duomo of het Uffizi heb je echt wel wat tijd nodig. En gehaast een lijstje afwerken moet je natuurlijk nooit doen.

Eten en drinken: dit wil je proeven

Je moet hier namelijk zeker ook veel tijd nemen voor eten en drinken. Want hier vind je het beste van de Italiaanse keuken. Een aantal suggesties die je zeker moet proeven:

 • Bistecca alla Fiorentina: een van de meest iconische gerechten van Florence, een dikke, gegrilde T-bone steak
 • Ribollita: een stevige Toscaanse soep met bonen, groenten, tomaten, en brood
 • Tagliere di Salumi e Formaggi: het Italiaanse antwoord op de borrelplank met verschillende soorten salami, ham, kaas en andere vleeswaren
 • Crostini Toscani: antipasto in de vorm van geroosterde broodjes met verschillende toppings – de Toscaanse versie heeft uiteraard tomaten, olijfolie en knoflook

Il Dolce far niente

En misschien wel de belangrijkste tip: je hóéft in Florence niet per se iets te doen om een leuke tijd te hebben. Il Dolce far niente is de Italiaanse kunst van het nietsdoen. Slenter door smalle straatjes en geniet simpelweg van alles om je heen. Precies zoals een stedentrip bedoeld is. 

En mocht je na Florence nog meer van Toscane willen zien, dat is dit de leukste route om te rijden voor een roadtrip, met 10 hele toffe stops om het mooiste deel van Italië!

Stedentrip Florence

Heb jij zin gekregen in een stedentrip Florence, de mooiste stad van Italië? Deze heb ik nog een aantal tips die je kunnen helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

 • Je bent er het snelst door te gaan vliegen. Goedkope vliegtickets naar Florence vind je bijvoorbeeld bij TIX.nl.
 • Hotels boek je natuurlijk bij Booking. Hotel Portrait Firenze is echt een aanrader!
 • Heb je geen zin in gedoe? Dan is de goedkoopste manier om een stedentrip Florence te boeken kiezen voor een pakketreis (vlucht + hotel). Via de Vakantiediscounter en TUI boek je goedkope stedentrips.
 • Alvast toegangskaartjes reserveren om niet ter plaatse in de rij te staan? Voor de Duomo bijvoorbeeld: dat doe je het beste viaTiqets.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Italië

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Italië is een zeer geliefde vakantiebestemming en dat is niet voor niets. Het is een prachtig, veelzijdig land met sfeervolle steden vol historie, zonovergoten eilanden en heel erg lekker eten. De Toscaanse heuvels, de...

Zomer03.01.2024

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Zeg je wintersport in Val Gardena, dan zeg je Italië, zon, lekker eten, mooie vergezichten, waanzinnige rotsformaties en de beste pistes. Als je er eenmaal geweest bent, dan ben je het hier ongetwijfeld helemaal mee een...

Winter21.11.2023

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Zo mooi is natuurparadijs Valle d’Aosta in de herfst

Waar ga je heen als de bladeren van de bomen beginnen te vallen, de winter nog moet komen en de Nederlandse zomer zich al even niet meer laat zien? Je kunt ervoor kiezen om de zomer nog wat te verlengen en een gegarandee...

Natuur01.11.2023

Zo mooi is natuurparadijs Valle d’Aosta in de herfst

Verder lezen over Toscane

De ultieme roadtrip door Toscane: dit zijn de 10 mooiste plekken

Chianti wijn, rode Vespa's en een glooiend landschap vol olijfbomen en romantische dorpen. Toscane in Italië doet menig reizigershart sneller kloppen. En misschien ook wel die van jou? Een roadtrip door Toscane is alsof...

Algemeen20.10.2023

De ultieme roadtrip door Toscane: dit zijn de 10 mooiste plekken

Deze 6 mooiste plekken in Toscane zijn te zien in Wie is de Mol 2020

Het jubileumseizoen van Wie is de Mol speelt zich af in Italië. In Toscane om precies te zijn, waarbij zelfs ook de Toscaanse eilanden (Elba) worden aangedaan. En zoals je van de makers van het programma gewend bent kom...

Algemeen13.10.2020

Deze 6 mooiste plekken in Toscane zijn te zien in Wie is de Mol 2020

Roadtrip Toscane: de ultieme route en tips om te slapen

Een van de mooiste provincies van Italië is Toscane, een zeer geliefde regio bij vakantiegangers die eigenlijk geen toelichting nodig heeft. De aantrekkingskracht van Toscane is giga. Je moet nu waarschijnlijk meteen d...

Algemeen28.08.2020

Roadtrip Toscane: de ultieme route en tips om te slapen

The Student Hotel Florence is veel meer dan alleen lekker slapen

Waar letten de meeste mensen op zodra ze een hotel gaan boeken voor een weekendje weg? Zit het hotel op de juiste locatie? Heeft het goede service en recensies? Ziet het er allemaal een beetje oké uit op de foto? Ondan...

Stedentrips26.10.2018

The Student Hotel Florence is veel meer dan alleen lekker slapen

Haal alles uit je weekend Florence, zonder te hoeven stressen!

Viva Italia! Een land waar je zelden iemand negatief over hoort, al is het maar omdat er zo veel fijne steden zijn. Florence is er daar één van. De stad heeft alles in zich om je een weekend lang te vermaken. Tegelijke...

Stedentrips20.10.2018

Haal alles uit je weekend Florence, zonder te hoeven stressen!

Actief in Toscane: downhill mountainbiken en klimmen op Monte Amiata

Bij een vakantie in Toscane denk je waarschijnlijk direct aan veel zon, ontspanning, lekker eten en rust. Helemaal terecht natuurlijk, want al deze dingen zijn in Toscane in overvloed te vinden. Maar wil je net als ik ni...

Natuur03.01.2016

Actief in Toscane: downhill mountainbiken en klimmen op Monte Amiata

De beste tips voor het idyllische havenstadje Talamone

In het zuiden van Toscane vind je het prachtige havenstadje Talamone. Het aan de westkust van Italië gelegen stadje is een ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Italië als je van actie, strand, natuur en historie ho...

Natuur18.06.2015

De beste tips voor het idyllische havenstadje Talamone

Een fijne uitvalsbasis tijdens je verblijf in Toscane
Wijnhuis Antinori: een absolute must visit in Toscane

Ben je gek op wijn én op vakantie in Toscane, dan mag je niet naar huis zonder dat je hier bent geweest: wijnhuis Antinori in San Casciano in Val di Pesa. De familie Antinori maakt al zo’n 600 jaar wijn en heeft een...

Ontspanning06.06.2015

Wijnhuis Antinori: een absolute must visit in Toscane