De acht coolste dingen om te doen in Brussel

De acht coolste dingen om te doen in Brussel

Vorig artikel Volgend artikel

Brussel is de hoofdstad van Europa, maar wordt door Nederlanders nog altijd minder vaak aangedaan dan Antwerpen. Dat heeft natuurlijk vooral met de afstand te maken, maar ook omdat Brussel misschien als wat 'lastiger' wordt ervaren. Lastiger qua taal, want ondanks dat de stad ook Nederlands als officiële taal heeft, is Frans toch wel de meest gesproken taal. Maar ook qua opzet vinden velen de stad wat onoverzichtelijker. Niet handig voor een weekend weg. Toch vind ik persoonlijk Brussel véél leuker dan Antwerpen. Je moet alleen even weten waar je moet zijn en wat je absoluut niet mag missen. Daarom de acht coolste dingen om te doen in Brussel, tijdens een weekend bijvoorbeeld, zodat je de stad zo goed mogelijk gezien hebt. De volgorde mag je zelf bepalen, maar ik zou ze zeker proberen af te strepen!

▸ Meer lezen over Brussel? Dit zijn de hotspots om te eten, drinken en slapen!

1. Selfie maken op de Grote Markt (en loop ook even langs manneke pis)

Er even van uitgaande dat je een hotel in het centrum hebt geboekt, begint de eerste tip in het oude centrum. Natuurlijk moet je op de Grote Markt of in het Frans 'Grand Place' zijn geweest. Het meest opvallende gebouw is het stadhuis van Brussel en is dankzij de hoogte van 96 meter best lastig om goed passend op je foto te krijgen. Misschien zijn de Gildehuizen daarom wel veel interessanter voor een mooi kiekje. De gevels zijn indrukwekkend vormgegeven met goud, wat op een zomerse dag voor een extra mooi effect zorg.

Zeker doen in Brussel: maak een selfie, doe een dansje, drink een borrel of kus je geliefde. Op de Grote Markt zijn altijd mensen te vinden. Niet alleen toeristen, want iedere zomer zijn er weer studenten die een kleedje uitslaan en met een groepje gaan borrelen in het hart van Brussel. In de zomer is er het bloemenfestival en in de winter kun je genieten van een grote kerstboom en spectaculaire lichtshow.

Manneke Pis

Kijk de zijstraten in, zoek een grote groep mensen en je weet waar een klein plassend mannetje staat. Als standbeeld uiteraard. Waar de Grote Markt zeker de moeite is, valt Manneke Pis wellicht wat tegen. Toch weet hij iedere dag weer veel bekijks te trekken. Vanaf de Grote Markt is het slechts een paar honderd meter lopen, dus je hoeft niet ver om.

Tip: Boek voor vertrek online alvast tours, entreetickets en attracties in Brussel via Tiqets, daarmee bespaar je tijd én geld

Grote-markt-brussel
Het stadhuis van Brussel op links, de bijzondere gevels aan de overkant, het broodhuis op rechts en de kerstboom in het midden. En natuurlijk is het altijd druk op de Grote Markt.
doen-brussel-manneke-pis
Zelfs op de foto moet je nog even goed zoeken. Manneke Pis is écht heel klein.

2. Ontdek de buurt rondom Antoine Danssaert

De buurt rondom Grote Markt is vooral gevuld met toeristenwinkeltjes en horeca waar je hoge prijzen betaalt. Zoals in de meeste steden is het verstandig om net een paar straten verder te gaan. Zo is de omgeving van de Antoine Danssaertstraat 'hip and happening'. Allereerst heb je de Boulevard Anspach. Deze brede straat was voorheen een vierbaans autoweg. Om de voetganger meer ruimte te geven besloot het stadsbestuur om deze weg voortaan af te sluiten. Inmiddels is de Anspach flink aangepakt en kun je er heerlijk wandelen. Onder andere het Beursgebouw is aan deze straat gevestigd en de Coca Cola reclame aan het einde van de straat is voor iedere Brusselaar een bekend herkenningspunt.

De Antoine Danssaert straat zelf is een winkelgebied waar veel winkels uit het hogere segment, boetiekjes en wat concept stores gevestigd zijn. Het Sint Goriksplein is gezellig voor een borrel en het Sint Katelijneplein is dé plek om in de avond een lekker hapje te eten.

doen-brussel-Beurs
Het beursgebouw op de Boulevard Anspach. Hier zijn bijna altijd straatartiesten of muzikanten te vinden.
doen-brussel-Anspach
Omdat er geen verkeer meer is toegelaten op de Boulevard Anspach, kun je er nu als voetganger volop terecht.

3. Geniet van de beste uitzichten over Brussel

Wat veel mensen niet beseffen is dat Brussel allesbehalve vlak is. Je hebt flinke hoogteverschillen, waarbij het oude centrum lagergelegen is. Waar je in veel steden eerst een gebouw moet beklimmen om de mooiste uitzichten te hebben, hoeft dat in Brussel dus niet. Wat je absoluut moet doen in Brussel: genieten van een van deze beste uitzichten over de stad.

▸ Poelaertplein

Er zijn twee wat mij betreft twee favorieten te noemen. Allereerst het uitzicht vanaf het Poelaertplein. Hier heb je een perfect uitzicht over de stad en kun je plekken als de Grote Markt en het Atomium goed zien liggen. Vanaf het uitzichtpunt gaat er een lift naar de Marollen. Een winkelgebied dat als enige op zondag geopend is en waar veel antiek en vintage winkels te vinden zijn. Ondanks dat de het plein best groot en druk kan zijn, kun je hier heerlijk een uurtje wegdwalen in je eigen gedachte. De tijd gaat hier enorm snel, maar lijkt tegelijkertijd stil te staan. Dat komt met name door het aanzicht van het het Justitiepaleis / Palais de Justice gevestigd. Een enorm gebouw dat al jaren in de steigers staat. Vanwege een faillissement van de aannemer en vervolgens veel politiek getouwtrek ligt de renovatie al jaren stil.

▸ Mont des Arts - Kunstberg

Een ander favoriet uitkijkpunt is de Mont des Arts Kunstberg. Dit kleinere stadspark ligt ook hoger dan de Grote Markt en geeft je een goed beeld van het oude centrum. Deze plek is uitermate geschikt om wat mooie foto’s te maken. Het in 2019 geopende Plein Publiek is een aanrader voor een gezellig drankje.

doen-brussel-Uitzicht
Op het uitzichtpunt van het Poelaertplein zie je goed dat er veel hoogteverschil is in Brussel.
doen-brussel-Lift-uitzicht
Geen zin om naar boven of beneden te lopen? Deze lift brengt je vanaf het Poelaertplein naar beneden, richting de Marollen.

4. Bezoek een stadspark

Brussel is niet alleen de hoofdstad van Europa, het is ook één van Europa’s groenste steden. Dat komt met name omdat er groot aantal stadsparken zijn. Een van deze drie leuke stadsparken wil je niet missen!

Ter Kamerenbos - Bois de la Cambre

Het Ter Kamerenbos of ook wel Bois de la Cambre is de grootste van allemaal. Het is dan ook een park en bos in één. In het park is het Chalet Robinson gevestigd. Een brasserie die je alleen kunt bereiken met een speciaal daarvoor aangelegd pondje. De overtocht kost je een euro en je kunt hier echt alleen contant betalen. Eenmaal op het eiland is het in de zomer echt genieten geblazen (al kan het er natuurlijk wel druk zijn).

▸ Warandepark - Koninklijk Park

Wil je in het centrum genieten van een stukje groen, dan ga je naar het Warandepark - Koninklijk Park. Hier vind je een mix van alle inwoners van de stad. Ouderen op een bankje, kinderen die rondrennen, hardlopers… ga maar door. In het park worden vaak evenementen georganiseerd en er is een klein buitenbarretje in het midden van het park (vlakbij de fontein). Zoals de naam al doet vermoeden ligt het Koninklijk Paleis aan de rand van het park.

▸ Parc Cinquantinaire - Jubelpark

Tot slot is Parc Cinquantinaire - Jubelpark populair bij expats. Het park ligt relatief dicht bij het Europese kwartier en wordt veel gebruikt om na werk te picknicken of te borrelen. Ook hier gaat het niet alleen om een park, want er is een enorme triomfpoort te vinden. In deze poort is onder andere Autoworld te vinden. Een museum over bijzondere auto’s uit de laatste eeuw.

kunstberg-brussel
De Kunstberg is een klein stadspark, maar vanaf hier kun je ook heel goed de hoge punt van het stadhuis zien.
doen-brussel-paleis
Wil je in het centrum genieten van een stukje groen, dan ga je naar het Warandepark - Koninklijk Park

5. Neem een kijkje in de Europese wijk

De Europese Unie mag dan vaak worden weggezet als politiek die ver van de burger afstaat, er worden binnen deze Europese instanties wel dagelijks beslissingen gemaakt die ook van invloed zijn op jouw leven. Een bezoekje aan het politieke hart van Europa mag dan eigenlijk ook niet ontbreken. De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europese Parlement zitten allemaal op loopafstand van elkaar. Je kunt de gebouwen niet in, maar wil je meer weten over de EU dan is het Parlamentarium wel geopend (ook in het weekend). In het weekend is de wijk verder rustig, maar bedenk je dat op donderdagavond Place Luxemburg vol staat met borrelende ambtenaren. Zeker in de zomer, dan wordt het plein zelfs afgezet voor verkeer omdat de straat helemaal vol staat. Cafe Luxembourg (op het plein) is goed voor die borrel, maar ook voor een lekker stukje taart en koffie op zondagmiddag.

doen-brussel-europees-parlement
Het bijzonder grote gebouw van het Europees Parlement

6. Verlaat het centrum en ga naar de buurt rondom de Louizalaan

Eigenlijk bestaat de stad Brussel, zoals wij hem zien, uit meerdere gemeenten. Voor een weekend wordt vanzelfsprekend vaak alleen het centrum en de Europese Wijk aangedaan. Logisch gezien de tijd, maar zonde omdat Brussel in totaal veel meer te bieden heeft. Zo is de buurt rondom de Louizalaan en dan met name de straat Rue du Bailli een hele leuke afwisseling op het centrum. Waar de Louizalaan en de Boulevard de Waterloo het bekendste winkelgebied van Brussel zijn (ZARA, Apple, Urban Outfitters, & Other stories), is Rue de Bailli een winkelstraat met kleine boetiekjes. Hier kun je ook lekker eten en heerlijk rondwandelen op zondag. Deze buurt wordt soms ook wel het ‘oud zuid’ van Brussel genoemd. Veel statige huizen en met name expats die hier wonen.

doen-brussel-Rue-de-Bailli
Supra Bailly is één van de oudste kroegen van Brussel en natuurlijk kun je die vinden in de Rue du Bailli.
doen-brussel-graffiti
Er is veel graffiti in de stad te vinden. Vaak zijn dit stripfiguren, maar natuurlijk ook andere tekeningen zoals deze vogel.

7. Ga naar het stripmuseum of doe een striptour

Stripfiguren zijn niet weg te denken uit Brussel. Waar Kuifje voor Nederlanders slechts een getekend figuurtje is, wordt hij in Brussel gezien als ware stripheld. Hij, maar ook Robbedoes en andere Vlaamse striphelden zijn terug te vinden in de velen stripboekenwinkel en het stripmuseum. Maar ook gewoon op straat is hij veel te zien. Althans, op de muren getekend natuurlijk. Er worden meerdere tours georganiseerd en zijn een leuke manier om de stad nog beter te leren kennen.

8. Geniet van Vlaamse frieten, wafels en chocolade.

Ok, niet origineel, wel lekker. Brusselse chocolade, wafels en Vlaamse frieten horen nu eenmaal bij een weekend in deze Belgische stad. De wafels en frieten worden, vooral in het oude centrum, op iedere hoek van de straat verkocht. Voor de chocolade hebben inmiddels heel wat bedrijven zich flink op de kaart gezet. Neuhaus (de oudste chocoladewinkel in Brussel), Godiva, Piere Marcolini… het water loopt je bij al deze grote chocolatiers uit de mond. Al deze winkels verkopen stuk voor stuk heerlijke chocolade die je perfect als souvenir mee kunt nemen. Wil je naast chocolade voor thuis ook genieten van de lekkerste chocomel (en natuurlijk een chocolade bonbon)? Ga dan naar Laurent Gerbaud. Deze chocolatier is kleinschalig en werkt alleen met de beste ingrediënten. Wil je weten hoe ze dat doen? Dat kan, want je kunt hier ook terecht voor een chocolade workshop.

doen-brussel-chcolade
De chocolade van Laurent Gerbaud zijn zo enorm lekker. Natuurlijk is te veel chocolade nooit gezond, maar de ingrediënten zijn wel van de allerhoogste kwaliteit.
doen-brussel-Vlaamse-friet
Vlaamse frieten. Ze zijn bijna overal te verkrijgen en (meestal) oh zo lekker!

Praktisch: hoe kun je je het beste verplaatsen in Brussel?

Brussel is groot en dus liggen bovenstaande tips soms best ver uit elkaar. Ondanks dat lopen de beste manier van een stad ontdekken blijft, is het handig om ook andere vervoersmiddelen te gebruiken. De stad heeft een goed metronetwerk dat je bijvoorbeeld naar de Europese Wijk kan brengen (Station Maabeek moet je uitstappen).


Veel leuker is het huren van een elektrische step. Brussel was één van de eerste steden waar dit concept werd uitgerold. Inmiddels zijn de stepjes niet meer weg te denken. Er zijn meerdere aanbieders waarbij je middels een app op je telefoon gebruik van kunt maken. Gebruik je de step veel, dan zijn ze niet goedkoop. Wel zijn ze super handig, efficiënt en vooral ook gewoon grappig.

Zin in een weekendje Brussel?

Heb jij zin om een weekendje Brussel te plannen? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

  • Het meest ontspannen en duurzaam reis je naar Brussel met de trein. Boek alvast je treinkaartje online via NS International.
  • De leukste hotels in Brussel boek je via Booking.com. Een absolute aanrader is Motel One Brussels, hip, gezellig en dicht bij het centrum.
  • Boek je liever een complete trip naar Brussel, doe dat dan via TUI of via Stedentrips.nl.
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies