Stedentrips06.05.2022

De leukste fietsroute door Valencia: 6 mooie stops


De Spaanse stad Valencia is een van de leukste steden van Europa om op de fiets te ontdekken. Er is heel veel te zien, er liggen goede fietspaden én het zonnige Spaanse klimaat is heerlijk voor fietsers. En op een actieve manier een mooie stad ontdekken is altijd een goed idee!

De leukste tips om te doen in Valencia vind je hier. Maar welke route ga je fietsen? En waar moet je absoluut stoppen onderweg? Welke wijken zijn het leukst om te lunchen of een terrasje te pakken? En misschien wil je ook nog wel een beetje cultuur snuiven? Wij hebben de leukste fietsroute door Valencia voor je uitgestippeld met zes mooie stops onderweg. Let’s go!

Ben je meerdere dagen in Valencia, dan is het slim om op de eerste dag een fiets te huren en deze route te fietsen. Dan heb je al een hoop mooie plekken in de stad gezien en kun je meteen een plan maken wat je de andere dagen wil doen.

Een fiets huren in Valencia? Je kunt een fiets huren per uur of per dag. Het is slim om voor daghuur te gaan, want deze stad is zó leuk dat je er een hele dag fietsplezier gaat hebben! Doe dat alvast voor vertrek online via Baja Bikes

De mooiste fietsroute door Valencia

Goed om te weten is dat Valencia zo’n 160 kilometer aan fietspaden heeft.

Deze fietsroute door Valencia is 10 kilometer lang. Dat lijkt misschien niet zo lang, maar er zijn zoveel leuke plekken om onderweg te stoppen dat je ook weer niet té lang moet fietsen. En de Valenciaanse terrasjes lonken onderweg.

Deze route neemt je mee door de stad én naar het strand. Want dat is toch wel de gouden combinatie waar je voor naar Valencia gaat. Je kunt de route vanzelfsprekend ook langer maken als je zou willen. Onze favoriete route met zes mooie stops vind je hier in Google Maps.

Onze favoriete fietsroute door Valencia met zes mooie stops onderweg
Onze favoriete fietsroute door Valencia met zes mooie stops onderweg

1. Torres de Serranos

Een mooi startpunt van deze fietsroute door Valencia vind je aan de rand van de stad. Eén van de dingen die je in Valencia namelijk gezien móét hebben is Torres de Serranos. Het is een van de twee oude stadspoorten die toegang biedt tot het oude centrum van de stad. Locals noemen deze poort vaak ook gewoon ‘la puerta’.

Deze stadspoort staat aan de rand van de wijk El Carmen. Torres de Serranos is eeuwenoud en gebouwd in gotische stijl. Opvallend zijn vooral de twee imposante torens die doen denken aan een oud kasteel. Op dit moment kun je de stadspoort gratis bezoeken (dat geldt voor alle gemeentelijke musea) en dat is absoluut de moeite waard. Bovenop kijk je namelijk uit over de mooie wijk El Carmen, die van bovenaf er prachtig bij ligt.

Overigens is de andere oude stadspoort – Torres de Quart – zeker ook de moeite waard. Op de fiets ben je in drie minuten van de ene stadspoort bij de andere.

Tip: ga ’s avonds terug naar de wijk El Carmen, het is namelijk de leukste uitgaanswijk van Valencia!

Het perfecte startpunt van je fietstour: Torres de Serranos\u00a9 lunamarina - Adobe Stock
Het perfecte startpunt van je fietstour: Torres de Serranos© lunamarina - Adobe Stock

2. De Kathedraal van Valencia

Het hoort er altijd een beetje bij als je een stedentrip maakt: kerken bezoeken. Omdat kerken in het buitenland nu eenmaal vaak indrukwekkend zijn om te zien. En een kaarsje opsteken is altijd een goed idee!

Valencia heeft er ook een hoop die mooi zijn om te zien, maar de Kathedraal van Valencia springt eruit. Daar moet je dus zeker even stoppen tijdens deze fietstour. Deze Kathedraal stamt al uit de 13e eeuw en de architectuur is ronduit interessant te noemen. Dat heeft vooral te maken met de verschillende bouwstijlen die gebruikt zijn. Dé trekpleister binnenin is de ‘heilige graal’, een kelk die voor de Katholieke kerk van onschatbare waarde is. Wil je de Kathedraal van Valencia bezoeken dan moet je naar Plaza de la Reina, daar vind je namelijk de ingang.

De Kathedraal ligt in de wijk La Seu, de oudste wijk van de stad, waarvan de geschiedenis verder terug gaat dan onze jaartelling. Je vindt er oude paleizen, mooie pleinen (Plaza de la Virgen is prachtig!) en charmante straatjes. Wandel dus zeker even rond als je in deze wijk bent.

Een mooie stop tijdens deze fietsroute: de beroemde Kathedraal van Valencia
Een mooie stop tijdens deze fietsroute: de beroemde Kathedraal van Valencia

3. Plaza de Ayuntamiento

Het grootste en bekendste plein van Valencia draagt de naam Plaza de Ayuntamiento. Het is het centrale plein van de stad met het indrukwekkende stadhuis. De perfecte plek voor een derde stop als je door Valencia aan het fietsen bent. Het is een compleet ander soort plein dan de kleine pleintjes die je in de wijken El Carmen en La Seu al gezien hebt. Plaza de Ayuntamiento is groots en levendig.

Kijk even op je gemak omhoog en bewonder de verschillende oude bouwstijlen. In de kerstperiode wordt Plaza de Ayuntamiento overigens omgetoverd tot een winter wonderland met een kerstmarkt en een ijsbaan.

Het imposante stadhuis van Valencia
Het imposante stadhuis van Valencia

4. Mercado de Colón

Een fietstour door Valencia is niet compleet zonder te stoppen bij Mercado de Colón. Het is een van de mooiste overdekte markten van Valencia – of zeg maar gerust van heel Spanje. Mercado de Colón werd al meer dan 100 jaar geleden gebouwd en is een mooi voorbeeld van de art nouveau architectuur. En alleen al voor die bijzondere architectuur moet je zeker je fiets parkeren en dit indrukwekkende marktgebouwen even bewonderen.

Het is inmiddels geen typisch marktgebouw meer. Je vindt er tegenwoordig vooral restaurants en bloemenstalletjes. Het is zeker ook de perfecte plek om even wat te drinken. Kijk dan zeker even omhoog, want vooral het plafond van Mercado de Colón is bijzonder om te zien.

Tip: meer culinaire tips vind je hier – de leukste hotspots van Valencia om lekker te eten én drinken

Mercado de Col\u00f3n is de perfecte stop om wat te eten en te drinken
Mercado de Colón is de perfecte stop om wat te eten en te drinken

5. Jardín del Turia

Jardín del Turia – ook wel het Turia Park – is een van de hoogtepunten van iedere stedentrip naar Valencia. Dit stadspark is aangelegd op de plek waar ooit de rivier Turia stroomde. In de bedding van deze rivier kun je nu wandelen, picknicken, sporten én fietsen. Bijzonder is dat het een zeer uitgestrekt park is, dat in feite door de stad heen slingert. Je hoeft Jardín del Turia dus niet in één keer te bezoeken, maar kunt tijdens je bezoek aan Valencia meerdere keren het park in en uit. Meer over het Turia Park lees je hier.

Het is een prachtig park om doorheen te fietsen omdat het in feite veel meer is dan zomaar een park. Jardín del Turia heeft een oppervlakte van maar liefst 110 ha. en is ruim 9 kilometer lang. Je zou je er een volle dag kunnen vermaken, of zelfs nog langer.

Een paar van de hoogtepunten van dit bijzondere stadspark op een rij:

  • Ciudad de las Artes y las Ciencias: de stad van de kunst en de wetenschap. Je herkent het ongetwijfeld van foto’s. Het is een futuristische gebouwencomplex met onder andere een bioscoop, aquarium, museum en operagebouw. Eigenlijk moet je hier een volle dag voor uittrekken als je in Valencia bent, maar ook op de fiets is het een van de plekken die je gezien moet hebben.
  • Parc Gulliver: een bijzondere beeldentuin die door kinderen gebruikt wordt om te spelen. Er zijn trappen, ladders, klimtouwen en glijbanen, allemaal gebaseerd op het beroemde boek Gulliver’s Travel. Let op: Parc Gulliver is op dit moment gesloten voor renovatie.
  • De koninklijke tuinen: wandel zeker ook even door dit mooi aangelegd park fonteinen, vijvers en beelden. Ze bevinden zich niet ín het park, maar zijn wel vlakbij en kun je goed combineren tijdens deze fietstocht.

▸ Tip: koop online voor vertrek de Valencia Card voor gratis toegang tot musea en het Turia Park

H\u00e9t hoogtepunt van het Turia Park
Hét hoogtepunt van het Turia Park

6. Het mooiste strand van Valencia

Vanaf Ciudad de las Artes y las Ciencias is het nog zo’n 15 minuten fietsen naar het mooiste strand van Valencia: Playa las Arenas. Vanuit het centrum gezien is dit ook het eerste strand dat je tegenkomt. Officieel heet dit strand overigens Playa del Cabanyal, dus het kan zijn dat je die naam op bordjes tegenkomt.

Valencia heeft meerdere stranden, maar Playa las Arenas heeft veruit de meeste faciliteiten zoals strandbedjes en horeca. Het is een heel fijn, breed strand. Zelfs in de drukste zomermaanden is hier altijd wel een rustig plekje in het zand te vinden. Heb je zin om een duik te nemen, neem dan zeker je zwemspullen in een rugtas mee als je gaat fietsen.

Tip: de stranden van Valencia zijn een goede plek om je fietstour door de stad af te sluiten met een lekkere cocktail in de zon. En dat doe je hier natuurlijk met een Agua de Valencia, dé lokale cocktail (waar stiekem helemaal geen water in zit!).

Op vakantie naar Valencia

Heb jij zin in een vakantie naar Valencia in Spanje? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

header: © maylat – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Spanje

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Carnaval op Tenerife is echt even andere koek. Dit op een na grootste carnavalsfeest ter wereld is een ware belevenis! De outfits zijn geweldig, de optochten indrukwekkend en de sfeer is heerlijk latin.

Algemeen02.05.2024

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Málaga in één dag: 5 tips

Begin dit jaar zeiden we het al: Málaga behoort tot één van de mooiste zomervakantiebestemmingen van Europa! Heel logisch want de hartverwarmende stad heeft eigenlijk alles: prachtige stranden, een bruisende haven, mo...

Stedentrips18.04.2024

Málaga in één dag: 5 tips

Deze bezienswaardigheden moet je beslist zien.
Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

Of je nu op zoek bent naar ontspanning aan de kust, avontuur in de bergen, of liever op stedentrip naar een van de eeuwenoude steden gaat, Spanje heeft het echt allemaal. Van Barcelona tot de schilderachtige witte dorpen van Andalusië, de indrukwekkende bergtoppen van de Pyreneeën, de uitgestrekte wijngaarden van La Rioja: er is hier zoveel moois te ontdekken!

Zomer11.04.2024

Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Bilbao is de stad van de pintxos én van een van de beroemdste musea wereldwijd. Oude en nieuwe architectuur geven de Baskische stad sfeer. Het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip: je bent er zo en er is...

Stedentrips26.08.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Spanje is super populair dit jaar. Niet alleen het vasteland, maar vooral de eilanden. De natuur op deze eilanden loopt zo erg uiteen dat veel natuurliefhebbers voor Spanje kiezen. Heb je nog geen vakantie geboekt dit ja...

Natuur11.08.2023

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

Een stedentrip naar Madrid, waar zullen we beginnen? Madrid, zoals elke Europese stad, is niet gezegend met het warmste weer tijdens de wintermaanden. Toch is de winter een sfeervolle periode voor een stedentrip naar de...

Stedentrips16.01.2023

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

stedentrip in de winter
Dit zijn de 20 mooiste dorpjes van Spanje

Mooie dorpjes heeft Spanje volop, verspreid over het hele land. Maar wat zijn nu de aller mooiste? De Spaanse krant El País is voor jou op zoek gegaan naar de mooiste dorpjes van Spanje. Uit een voorselectie van 250 dor...

Stedentrips12.01.2023

Dit zijn de 20 mooiste dorpjes van Spanje

los pueblos más bonitos de España

Verder lezen over Valencia

Valencia in 25 foto’s: de stad die het bekijken meer dan waard is

Valencia behoort tot een van de populaire stedentrips in Spanje. Je vliegt er in twee uurtjes naar toe en het is er eigenlijk altijd mooi weer. De stad is echt een toplocatie en staat bekend om zijn architectuur. Het is...

Stedentrips13.06.2022

Valencia in 25 foto’s: de stad die het bekijken meer dan waard is

De leukste hotspots in Valencia: lekker eten én drinken doe je hier

Zeg je Valencia, dan zeg je food! Ben je een stedentrip Valencia aan het plannen, dan kun je maar beter dit handige lijstje bij de hand hebben. Valencia is namelijk een stad die uitblinkt in lekkere, lokale gerechten en...

Stedentrips13.05.2022

De leukste hotspots in Valencia: lekker eten én drinken doe je hier

De 7 coolste dingen om te doen in Valencia

Valencia is zonder twijfel een van de allerleukste steden van Spanje. Het is de stad van de paella en van de sinaasappels. Valencia is de derde grootste stad van Spanje. Of je nu gaat voor een korte stedentrip of een lan...

Stedentrips17.04.2022

De 7 coolste dingen om te doen in Valencia

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Heb jij zin in een stedentrip Spanje? Spanje heeft zoveel mooie steden, dat het nog lastig kiezen is. En ze zijn allemaal relatief dichtbij: in minder dan drie uur vliegen ben je er. Dat maakt al deze mooie steden de per...

Stedentrips21.09.2021

Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!

Hét hoogtepunt van Valencia: het park Jardin del Turia

Valencia is een van de meest populaire vakantiebestemmingen en stedentrips in Spanje. De prachtige kustplaats staat op heel wat bucket-lijstjes en lijkt nog steeds te groeien in populariteit. Door het zachte weer in dit...

Stedentrips15.09.2021

Hét hoogtepunt van Valencia: het park Jardin del Turia

Zo leuk is Valencia: tips om de stad én de omgeving te ontdekken

Als je een zonnige en bestemming zoekt voor een korte stedentrip is de Spaanse stad Valencia de perfecte keuze. Je bent er in twee uur vliegen, het is er vaak mooi weer, Valencia ligt aan de kust én heeft een sfeervol c...

Stedentrips26.06.2018

Zo leuk is Valencia: tips om de stad én de omgeving te ontdekken

Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Valencia is misschien nog niet zo populair als Barcelona of Madrid, ze is zeker net zo leuk! Je kunt je er met gemak een paar dagen vermaken, al krijg je in één tot twee dagen ook al een goede indruk van de stad. Maar...

Stedentrips08.12.2016

Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Hét hostel voor design lovers in Valencia!

Tijdens een maken van een stedentrip is het zonde om veel tijd op je hotelkamer of in een hostel door te brengen, zeker in een onwijs leuke stad als het Spaanse Valencia. Maar dit design hostel in Valencia is zó leuk, d...

Stedentrips28.08.2016

Hét hostel voor design lovers in Valencia!