Stedentrips07.06.2016

Dit wil je doen in het onverwacht mooie Luxemburg


Zien, raken & beleven!

Luxemburg heeft een oppervlakte van 2.586 vierkante kilometer en is daarom de perfecte bestemming in de buurt voor een mini-roadtrip. Het land is vooral een aanrader voor de natuurliefhebber, want in Luxemburg bevinden zich onder meer de reservaten Our en Öewersauer. En het is dichterbij dan je denkt, in een kleine 4 uur vanaf Utrecht ben je er al.

Doen in Luxemburg

Tijdens ons lange weekend in Luxemburg hebben we veel mooie landschappen en pittoreske dorpjes gezien. We zijn er wel achter gekomen dat Luxemburg meer is dan alleen een land van goedkope tabak en tanken. Daarom leuke tips voor twee volle dagen vermaak in Luxemburg, dus waar wacht je nog op? Dit is wat je wilt doen in het onverwacht mooie Luxemburg!

Dag 1: Stedentrippen in de hoofdstad

De hoofdstad van het land (ook wel Luxemburg Stad genaamd) heeft ruim 100.000 inwoners. Ooit werd de stad als sterkste bastion van Europa beschouwd. In de stad worden de overblijfselen van oude forten afgewisseld met moderne architectuur. Er is genoeg te doen om je er een paar dagen te vermaken, maar ook in één dag kan je een hoop zien in weinig tijd. Een aantal tips voor een bezoek aan de hoofdstad vind je hieronder.

Zomaar een foto van het straatbeeld van de stad
Zomaar een foto van het straatbeeld van de stad

Neem de trein

Ons hotel bevond zich in het plaatsje Clervaux in het noorden van Luxemburg. Vanaf daar is het nog wel een klein stukje richting de hoofdstad. Een ideale afstand voor een treinrit dwars door het land. Voor een dagretour in Luxemburg betaal je namelijk maar 4 euro. Met dat kaartje mag je de hele dag gebruik maken van de trein door het hele land. Nu kun je er natuurlijk niet heel veel kanten op, maar voor een ritje naar de hoofdstad was het verreweg perfect. De treinrit nam ons mee dwars door het land met prachtige natuur, kleine dorpjes en bergen/heuvels. Uiteindelijk kwamen we de stad vanaf een perfect punt binnen rijden, waardoor we direct een mooi uitzicht over het oude gedeelte van de stad hadden.

Wandel door Grund

De smalle en kronkelende straatjes van de de oude vestigingsstad van het groothertogdom Luxemburg worden ook wel Grund genoemd. De straatjes nodigen uit tot een mooie wandeling, waarbij je automatisch langs authentieke huizen en andere historische gebouwen komt. Het gedeelte van de stad behoort tot het oudste van Luxemburg en heeft een middeleeuwse uitstraling. De huizen en gebouwen zijn gebouwd aan de oever van de kleine Alzette rivier die midden door de stad heen loopt. Grund behoort ook tot de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het treinstation van Luxemburg waar ons bezoek aan de stad begon
Het treinstation van Luxemburg waar ons bezoek aan de stad begon
Leuk om te wandelen door de Grund en te genieten van de mooie omgeving
Leuk om te wandelen door de Grund en te genieten van de mooie omgeving
Nog een mooi uitzicht op Grund
Nog een mooi uitzicht op Grund
Een van de mooie groene uitzichten tijdens onze wandeling door de Grund
Een van de mooie groene uitzichten tijdens onze wandeling door de Grund

Chemin de la Corniche

Ze noemen de Chemin de la Corniche het mooiste Balkon van Europa. Vanaf dit zogenoemde ‘balkon’ heb je een prachtige uitzicht over de wijk Grund met zijn diepe dalen en pittoreske huisjes. Een perfecte plek om even rond te dwalen en mooie plaatjes te schieten.

Place d’Armes

Place d’Armes is een groot plein in het midden van de stad. Tijdens het mooie weer vind je op dit plein tal van terrasjes, restaurantjes en barretjes. De sfeer op dit plein was super, mede dankzij het prachtige weer hebben we hier heerlijk genoten van onze drankjes midden in de zon.

Slenter door de straatjes

Luxemburg heeft meer te bieden dan alleen de drukke straten. Mijn advies zou zijn om af een toe eens een andere afslag te nemen, dan ervaar je de geschiedenis van deze stad nog beter. Vroeger was Luxemburg onderdeel van het Pruisische Rijk en had ook Napoleon III interesse om Luxemburg bij zijn rijk te trekken. Uit deze tijd stamt ook het motto van Luxemburg “mir wëlle bleiwe wat mir sinn” (wij willen blijven wat wij zijn). Het land wil sinds haar onafhankelijkheid in 1867 niet meer toebehoren aan een ander land.

Zeker de moeite waard om de Grund van bovenaf te bewonderen
Zeker de moeite waard om de Grund van bovenaf te bewonderen
Wat een geluk met het weer! Dus even bijkomen op \u00e9\u00e9n van de vele terrassen van dit plein
Wat een geluk met het weer! Dus even bijkomen op één van de vele terrassen van dit plein

Winkelen

De stad nodigt ook uit voor een middag winkelen of een museumbezoek. De winkels en restaurants van Luxemburg stad zijn ondergebracht in historische gebouwen en dat geeft winkelen hier zijn charme. De twee hoofdstraten van de stad zijn Avenue de la Liberté en Avenue de la Gare. Hier vind je niet alleen alle bekende merken, maar ook kleine onbekende boetiekjes.

Een bezoek aan het Mussée National d’Histoire et D’Art is een reis door de tijd. Deze begint diep in de kelder met de prehistorie en eindigt met kunst uit de moderne tijd. Het museum is totaal gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Luxemburg, dus wanneer je hier van houdt kun je je hard ophalen. Neem wel de tijd voor dit museum, wij hebben namelijk lang niet alles kunnen zien. Een ticket heb je voor 5 euro.

Luxemburg stad heeft zijn uitstraling te danken aan zijn prachtige historie en uitgesproken vriendelijkheid. Op alle fronten en voor iedereen heeft de stad genoeg te bieden voor een bezoek.

Ook in deze stad ruime keuze om gezellig te winkelen!
Ook in deze stad ruime keuze om gezellig te winkelen!

Dag 2: Rondje Luxemburg

Zoals ik eerder al aangaf is Luxemburg qua afstand een perfect land voor een mooie autoroute. Op het langste stuk is Luxemburg 86 km en het breedste 52 km, dus je kunt gemakkelijk van stadje naar stadje. Dit hebben we dan ook gedaan en ik moet zeggen dat dit kleine Groothertogdom heeft ons positief heeft verrast. Er zijn tal van routes te rijden en leuke plaatsjes te bezichtigen. Wij hebben de onderstaande route uitgestippeld en daar de hele dag over gedaan.

Kastelen en abdijen in Clerveaux

Wij begonnen onze dag in een van de noordelijkste stadjes van het land: Clervaux. Eigenlijk is het meer een dorp, want het plaatsje telt niet meer dan 4600 inwoners. Het kasteel uit de vijftiende eeuw is een bezoekje waard. Vanaf die plek loop je ook heel gemakkelijk naar de Benedictijnse Abdij van St. Maurice. Naast deze bezienswaardigheden is het dorpje op zich al een bezienswaardigheid, ook al is het maar klein. Ideaal om op je gemakje te bewonderen en een hapje te eten.

De route die wij hebben uitgestippeld en hebben gereden. Zeker een aanrader!
De route die wij hebben uitgestippeld en hebben gereden. Zeker een aanrader!
In Clervaux vind je een gezellig plein met verschillende terrasjes
In Clervaux vind je een gezellig plein met verschillende terrasjes
Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over het stadje en het kasteel
Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over het stadje en het kasteel

Waan je in de middeleeuwen in Vianden

We rijden door naar het volgende schilderachtige dorpje: Vianden. Er zijn veel kastelen en burchten te vinden in Luxemburg, maar een van de mooiste en best bewaarde is kasteel Vianden. Het kasteel torent boven het dorp uit, waardoor je het kasteel van een verre afstand al ziet verschijnen. Het kasteel is met zijn Romaanse en Gotische invloeden zeker waard om te bezoeken. Wij hebben er voor gekozen om aan de andere kant met de kabelbaan naar boven te gaan. Daardoor hadden we een prachtig uitzicht op het kasteel en op het in het dal gelegen dorp.

Met de kabelbaan naar boven en genieten van het uitzicht
Met de kabelbaan naar boven en genieten van het uitzicht
Het dorpje in het dal
Het dorpje in het dal
Ook van een afstand maakt het kasteel van Vianden indruk
Ook van een afstand maakt het kasteel van Vianden indruk

Terug in de tijd in Echternach

We gaan verder richting de Mullerthal regio, ook wel het Klein Zwitserland van Luxemburg genoemd. De hoofdstad van de regio is Echternach en vanuit daar is de omgeving perfect te verkennen. Echternach zelf is het oudste stadje van Luxemburg. Dat merk je goed als je door de binnenstad loopt en je overblijfselen als de abdij en stukken stadsmuur tegen komt. Echternach heeft een levendig centrum en genoeg leuke horeca gelegenheden.

Vervolgens rijden we verder door ‘Klein Zwitserland’ en zien veel wonderschone natuur van het Mullerthal gebied. Dit gebied kenmerkt zich door het schilderachtige landschap, de mooie valleien en de rivier Ernz Noire. Perfect voor een wandeling natuurlijk. Er zijn nog wel een aantal mooie punten om te stoppen onderweg, maar gezien het al wat later op de dag is inmiddels besluiten we door te rijden naar Larochette.

Even een drankje in de zon met de abdij op de achtergrond
Even een drankje in de zon met de abdij op de achtergrond
De abdij van Echternach
De abdij van Echternach
Tijdens het rijden kom je vaak hele mooi plekken tegen die de moeite waard zijn om even te stoppen
Tijdens het rijden kom je vaak hele mooi plekken tegen die de moeite waard zijn om even te stoppen

Larochette

Het plaatsje is omgeven door een bosrijke omgeving en rotsformaties. Dat zie je pas echt goed als je zelf in het dal staat waar het plaatsje is gelegen. Bovenop de bult vind je gedeeltelijk gerestaureerde kasteelruïne uit de twaalfde eeuw. Het plaatsje ademt een soort van zuidelijke sfeer doordat de helft van de inwoners Portugees is. Gezellig stadje om tijdens een kort bezoek even rond te lopen.

We sluiten onze dag af in Diekirch, een kleine plaatsje aan de Sûre. Het dorpje heeft een gezellige, kleine winkelstraat en best wel een aangename keuze uit restaurants. Diekirch is een toeristische trekpleister vanwege het natuurpark wat er in de buurt ligt, maar wij vonden het niet heel bijzonder. Maar het is mooi weer en in het midden van het stadje zit een gezellig terras. Wat willen we nog meer.

De burcht van Larochette wederom boven op de heuvel gebouwd
De burcht van Larochette wederom boven op de heuvel gebouwd
Mooie afsluiter van de dag op het terras in Diekirch
Mooie afsluiter van de dag op het terras in Diekirch
Tijd om afscheid te nemen van Luxemburg, maar dan wel met een mooie zonsondergang!
Tijd om afscheid te nemen van Luxemburg, maar dan wel met een mooie zonsondergang!

Het hertogdom Luxemburg kent dus veel mooie landschappen, kastelen en gezellige stadjes. We hadden hier nog wel veel langer dan een weekend kunnen blijven, maar ik denk dat we er wel zo veel mogelijk uit hebben gehaald. Een ding is zeker, wij gaan nog een keer terug!

Op reis naar Luxemburg

Heb jij ook zin om Luxemburg zelf te gaan ontdekken? Lees dan deze reistips nog een goed door, ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Boek je reis

  • Vanaf Utrecht is het ruim 300 km rijden naar Luxemburg stad, goed te doen met de auto dus.
  • Liever duurzaam reizen met de trein? Boek dan online treinkaartjes naar Luxemburg via NS International.
  • Bekijk alle hotels in Luxemburg Stad via Booking.com. Een aanrader is Hotel Le Royal midden in het centrum.
  • Een complete stedentrip boek je het beste via Hotel Specials. Daar vind je altijd scherpe aanbiedingen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Leonie Tiemessen

Leonie is online marketeer, levensgenieter en gek op reizen! Daarnaast houdt ze van lekker eten, fotograferen, volleyballen en fietsen. Haar favoriete bestemming is zonnig en heeft een goede mix van cultuur en natuur!

Verder lezen over Luxemburg

Het mooiste van Luxemburg in 25 foto’s

Luxemburg is een van de meest verrassende bestemmingen dichtbij. Met charmante dorpen, idyllische wegen en adembenemende natuur is het een plek waar je een keer geweest moet zijn. En omdat plaatsjes vaak meer zeggen dan...

Algemeen10.09.2021

Het mooiste van Luxemburg in 25 foto’s

De vijf mooiste dorpen en stadjes in Luxemburg

Luxemburg is een van de leukste roadtrip-bestemmingen dichtbij. Omdat het land vrij compact is kun je veel zien en doen in korte tijd. Luxemburg Stad is de enige écht grote stad in dit veelzijdige land, dan voornamelijk...

Algemeen02.09.2021

De vijf mooiste dorpen en stadjes in Luxemburg

De 8 leukste dingen om te doen in Luxemburg stad

Luxemburg is een van de leukste bestemmingen dichtbij. Op een paar uur rijden ontdek je een van de kleinste landen van Europa, met een grootse uitstraling. Of je nu een roadtrip door Luxemburg maakt, of gaat wandelen in...

Stedentrips14.08.2021

De 8 leukste dingen om te doen in Luxemburg stad

Ontdek het Mullerthal: het indrukwekkende groene hart van Luxemburg

Het Mullerthal is het groene hart van Luxemburg. Met spectaculaire rotsen, smalle kloven en magische bossen is het een van de mooiste regio’s die Luxemburg rijk is. Een plek die je absoluut zelf moet gaan ervaren als j...

Natuur18.07.2021

Ontdek het Mullerthal: het indrukwekkende groene hart van Luxemburg

De ultieme roadtrip door Luxemburg: dit zijn de 9 mooiste stops

Luxemburg is het kleinste land van de Benelux. Het is een land waarvan je soms vergeet hoe dichtbij het is. Op een paar uur rijden van de Nederlandse grens ligt een land dat je gerust de groene oase van de Benelux kunt n...

Algemeen02.07.2021

De ultieme roadtrip door Luxemburg: dit zijn de 9 mooiste stops

Luxemburg is het eerste land met gratis openbaar vervoer

Luxemburg is een van de grote verrassingen van Europa. Het kleine, relatief onbekende landje vlakbij is niet alleen dichterbij dan je denkt (in minder dan vier uur ben je er), maar is ook nog eens onverwachts leuk, mooi...

Stedentrips13.04.2020

Luxemburg is het eerste land met gratis openbaar vervoer

ook voor toeristen
Dit zijn de 25 gelukkigste landen ter wereld

Vandaag komt het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties naar buiten met daarin de gelukkigste landen ter wereld. Het is vanzelfsprekend een rapport van voor de coronacrisis, wat dat zou wellicht een ander be...

Algemeen21.03.2020

Dit zijn de 25 gelukkigste landen ter wereld