Een weekend genieten op de meest hippe plekjes van Eindhoven

Een weekend genieten op de meest hippe plekjes van Eindhoven

Vorig artikel Volgend artikel

Eindhoven wordt ook wel de lichtstad of designstad genoemd. Dat Eindhoven onlosmakelijk verbonden is met licht, dat komt natuurlijk door Philips. De bijnaam designstad heeft vooral te maken met het feit dat een groot deel van de Nederlandse creatieve industrie hier is neergestreken. Het is een energieke, originele stad; de perfecte bestemming voor een lekker weekendje weg in eigen land. Als echte Brabantse moet ik eerlijk zeggen dat ik deze stad nog helemaal niet goed bleek te kennen, maar na twee heerlijke dagen in Eindhoven was ik zó verrast door de relaxte sfeer en al die toffe hotspots die hier te vinden zijn! Kleine boetiekjes, hippe koffiebars, de industriële wijk Strijp S, kunst in restaurants; ik neem je mee naar alle hotspots in de stad. Let's go!

Doe een stadswandeling: design city walk

Ben je niet bekend in Eindhoven, dan is het het allerleukste om te beginnen met een stadswandeling: de design city walk. De gemeente Eindhoven heeft daarvoor een route uitgestippeld die je in twee uurtjes kunt doen, en die je eigenlijk al meteen laat zien hoe verrassend leuk deze stad is. Er komt van alles voorbij, van jungle-bushokjes, Philips-historie en een experimenteel museum tot Dutch Design recht voor je neus op straat.

Je kunt zelf bepalen waar je deze route wilt beginnen; starten bij het station is het makkelijkst. Het leuke aan deze stadswandeling is dat je zo op plekken komt, die je anders helemaal niet zou ontdekken. Langs de route zijn allerlei design-objecten te vinden zoals gebouwen of bruggetjes, maar je krijgt onderweg ook heel veel tips met leuke adresjes om te stoppen voor koffie, thee, lunch of een borrel. Er zitten overigens ook tips bij met toffe winkels op gebied van design, dus het zou zomaar kunnen dat je over deze route veel langer doet - net als wij... Zeker wanneer je ook het Van Abbemuseum gaat bezoeken. Deze plekjes vonden wij het leukst:

 • Aan de Nieuwe Emmasingel zit de kledingwinkel Vielgut; de eerste plek in de binnenstad van Eindhoven waar je naast een nieuwe spijkerbroek ook meubels van Piet Hein Eek kunt kopen.
 • Wanneer je doorloopt naar de Effenaar zie je een klein parkje ernaast, net achter de een monumentale gevel van een oude linnenfabriek. In het zonnetje kun je hier op een bankje even lekker neerploffen.
 • Net naast de monumentale gevel vind je het oude Spoelhuisje, ook wel 'het droomhuisje vol hoop'. Het is door Eindhoven benoemd tot een van de 25 geluksplekken van de stad. Lees het bordje aan de gevel en voer een van de opdrachten uit die genoemd worden, voor een beetje extra geluk. Het is overigens ook een inkijkmuseum waar je een kleine expositie kunt zien, én een bed & breakfast.
 • Het Van Abbemuseum is geen traditioneel museum, maar eerder experimenteel. Er vinden wisselende exposities plaats van moderne kunst. Een zeer prettige plek om doorheen te wandelen, met veel ruimte en licht. Je kunt er natuurlijk ook rondleidingen doen, om nog wat meer over het museum te weten te komen.
 • Midden in het centrum kom je een jungle-bushokje tegen; het was het winnende idee van een ontwerpwedstrijd om wat meer groen in de stad te brengen.
 • Dé eye catcher in de stad is natuurlijk de Blob; uniek staaltje architectuur in het centrum. Het is een glazen, opvallende pand dat nu dienst doet als winkel (hier is nu Sissy Boy gevestigd).
 • Voor lunchen, borrelen, dineren, ijsjes eten of koffie drinken is dit echt de allerleukste plek van Eindhoven: de Down Town Gourmet Market. Net nieuw, nog maar een paar maandjes open en zó leuk! Je vindt er meer dan twintig leuke eettentjes van lokale ondernemers, van sushi en Mexicaans tot verrukkelijke toetjes. Niet alleen heel erg lekker, maar ook een hele toffe, hippe plek om te zitten.
vielgut-eindhoven
Vielgut, waar je meubels van Piet Hein Eek kunt kopen
effenaar-monumentale-gevel
De monumentale gevel naast de Effenaar
droomhuisje-hoop-eindhoven
Bordje bij het Spoelhuisje; dit moet je doen voor geluk
van-abbemuseum-eindhoven
Er hangt nu een expositie van een Chinese kunstenaar die bijzondere kaarten maakt
van-abbemuseum
Lekker rondkijken in het Van Abbemuseum
groen-bushokje
Groene bushokjes in het centrum
down-town-gourmet-market
Down town gourmet market: de place to be voor foodies
eindhoven-down-town-gourmet-market
Mexicaans eten met prosecco = ♥

Dineren en overnachten in Dutch Design

Ben je helemaal klaar met de stadswandeling en zoek je een toffe plek om te dineren, dan is de Kazerne een aanrader die ook perfect past in het thema design. In dit restaurant kun je namelijk dineren tussen de kunst, alsof je in een museum zit. Niet alleen om je heen zie je allerlei kunstobjecten; in de ruimte ernaast is een hele leuke expositie te vinden van Nederlandse ontwerpers.

En tijdens zo'n weekendje op de meest hippe plekken van Eindhoven is dit de perfecte plek om te overnachten: Inntel Hotels Art Eindhoven. Niet alleen de locatie is perfect - midden in het centrum, op een paar minuten lopen van het station - maar ook de sfeer is heel erg tof. Stijlvol, maar tegelijkertijd ook heel gezellig. Ook hier vind je weer de link met Philips, die in heel Eindhoven duidelijk aanwezig is: een groot deel van de kamers ligt in de monumentale Philips-fabriek de Lichttoren uit 1909, waar vroeger de eerste lampen werden gemaakt en getest. En ook al is een deel van het hotel helemaal nieuw, er zijn allerlei elementen uit de oude lampenfabriek bewaard gebleven. Kunst en historie komen hier samen.

intell-art-hotel-eindhoven
Hippe bar in het Inntel Hotels Art Eindhoven
kazerne-restaurant-eindhoven
Dineren tussen de kunst in de Kazerne
kazerne-eindhoven-expositie
Expositie van Nederlandse designers in de Kazerne

Hotspots in bruisend Strijp S

Stadsdeel Strijp S is de plek waar de twee bijnamen van Eindhoven - die van designstad en lichtstad - perfect samenkomen. Ooit was deze wijk Philips-terrein, hier stonden de fabrieken. Die staat er nog steeds, alleen wordt er door Philips niet meer gewerkt. Inmiddels is Strijp S een bruisende, creatieve wijk waar mensen wonen, waar gewerkt wordt en waar je kunt eten, drinken en shoppen. Strijp S is industrieel, robuust, en dat ziet er heel aantrekkelijk uit. Eigenlijk kun je tijdens een weekendje Eindhoven hier wel een hele dag voor uittrekken; wij waren er een ochtend en dan heb je eigenlijk nog lang niet alles gezien.

Het centrum van Eindhoven kun je prima te voet verkennen tijdens de stadswandeling, maar het beste wat je kunt doen is een fiets huren om zo Strijp S (en Strijp R) te ontdekken.

Een aantal leuke plekken in Strijp S op een rij, die je niet mag missen!

 • Loop zeker even binnen bij Yksi in de Torenallee, want alles wat je hier vindt is 100 procent Dutch Design. Er is een wisselende expo te zien, maar ook kun je er kunst en andere voorwerpen van Nederlandse ontwerpers vinden. Daarnaast zit Caffee Allee, een aanrader voor een lekker kopje koffie of thee!
 • Urban Shopper is zo'n plek waar je alleen naar binnen moet gaan wanneer je geen haast hebt: het is een verzameling van twintig kleine winkeltjes die zijn gevestigd in een oude fabriek van Philips. Kleding, interieurspulletjes en accessoires: hier ga je van alles vinden waar je eigenlijk helemaal niet naar op zoek was.
 • Vershal het Veem is een foodhal waar je niet alleen wat kunt eten en drinken, maar het is ook een plek waar je speciale ingrediënten koopt om thuis iets lekkers mee te maken. Zeg maar een hele luxe markt, maar alles ruikt hier zó lekker dat je er blijft rondstruinen.
 • Waar je zeker ook even naartoe moet is de Pastryclub; gevestigd in een oude machinekamer. Het is een patisserie, salon de thé en ijssalon in één waar je workshops kunt doen, wat kunt eten en drinken of taartjes kunt kopen voor een bijzondere gelegenheid. En dat ziet er allemaal zó lekker uit!

Eén van de meest bijzondere dingen in Strijp S is plug in city, het toonbeeld van de circulaire economie. Een plek die is opgebouwd uit gerecyclede materialen, waarmee op dit moment een mini-dorpje is opgebouwd. We kwamen toevallig de bedenker tegen, Bas Luiting, die ons liet zien hoe hij studentenwoningen bouwt in oude containers. Hij is er nog mee bezig, maar binnenkort gaat zijn zoon met vrienden hier wonen. Heel tof om even doorheen te lopen! Je kunt er overigens ook blijven slapen, in plug in city. Daar staat namelijk het Waterland-Huisje, een piepklein blauwe huisje op wielen, dat je kunt boeken voor een nacht.

strijp-s-eindhoven
Strijp S is de creatieve wijk in oude Philips-fabrieken
eindhoven-strijp-s
Strijp S is industrieel en hip
yski-eindhoven
Loop binnen bij Yksi voor Dutch Design - er is een shop én een expositie
caffee-allee
Caffee Allee: hip koffie drinken in een oude fabriekshal van Philips
urban-shopper
Een van de hippe winkels in Urban Shopper
vershal-het-veem
Vershal het Veem in Strijp S
pastryclub
Taartjes eten bij de Pastryclub
fietsen-strijp-r
Op de fiets Strijp S ontdekken
plug-in-city
Plug in city; het toonbeeld van de circulaire economie
waterland-huisje
Het Waterland-Huisje, waar je kunt overnachten!
terras-strijp-s
Gezellig terrasje in Strijp S

Op de fiets op bezoek bij Piet Hein Eek

Ga je bij Strijp S de hoek om, dan kom je in Strijp R. Een vrij nieuwe woonwijk, met daar in het midden het hoofdkwartier van ontwerper Piet Hein Eek - ooit student in Eindhoven en inmiddels een van de grootste namen als het gaat om Dutch Design. In een oude werkplaats van Philips zit zijn atelier, showroom, winkel en restaurant. Dichterbij Dutch Design kun je niet komen, want Piet geeft hier zelf regelmatig rondleidingen door zijn eigen werkplaats. Loop je de showroom binnen, dan kun je lekker via de ramen naar binnen gluren. Het was ook precies zo de bedoeling toen hij zijn bedrijf hier vestigde, dat mensen het idee hebben dat ze welkom zijn. Echte Brabantse gastvrijheid!

Je moet van de stijl van Piet Hein Eek houden om zijn ontwerpen te waarderen, en hoewel dat soms voor losse objecten lastig kan zijn, kun je in het restaurant dat ernaast ligt zelf zien hoe deze in een interieur zouden kunnen passen. Het restaurant is namelijk volledig ingericht met zijn meubels en accessoires en lijken daar allemaal perfect tot hun recht te komen.

piet-hein-eek-strijp-r
De werkplaats en winkel van Piet Hein Eek in Strijp R
piet-hein-eek-restaurant
Lunchen in het restaurant van Piet Hein Eek

Eindhoven zelf ervaren tijdens Brabantnacht op 23 september

Je ziet het nu zelf, zoveel toffe plekken dat je eigenlijk aan een weekendje niet voldoende hebt. Maar wil je alvast zelf Eindhoven op een leuke manier ervaren, zet dan Brabantnacht op 23 september in je agenda. In één nacht kun je zelf de creativiteit, innovatie, technologie en het design van Eindhoven proeven. Je gaat dineren tussen de kunst bij de Kazerne, doet een workshop Designer for a Night en gaat naar een Silent Disco Party.

Er zijn naast Eindhoven nog meer plekken waar je de provincie op een bijzondere manier kunt ervaren: op de website van Visit Brabant vind je meer informatie over alle arrangementen van de Brabantnacht. En aangezien Brabant de leukste provincie van allemaal is, zou ik daar snel even kijken! ;-)

kazerne-expositie
Dineren tussen de kunst bij de Kazerne: het kan op 23 september tijdens de Brabantnacht!

Weekendje Eindhoven

Heb jij zin om een weekendje Eindhoven te boeken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

 • Leuke hotels zijn er in Eindhoven volop! Aanraders zijn Inntel Hotels Art Eindhoven en The Student Hotel. Hippe en fijne hotels, beiden op een perfecte locatie in Eindhoven.
 • De beste aanbiedingen voor goedkope weekendjes Eindhoven vind je het beste via Hotelspecials (ook last-minute).
 • Toegangskaartjes voor attracties in Eindhoven boek je goedkoop online via Tiqets.com.
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies