Stedentrips29.08.2017

Een weekend genieten op de meest hippe plekjes van Eindhoven


Eindhoven wordt ook wel de lichtstad of designstad genoemd. Dat Eindhoven onlosmakelijk verbonden is met licht, dat komt natuurlijk door Philips. De bijnaam designstad heeft vooral te maken met het feit dat een groot deel van de Nederlandse creatieve industrie hier is neergestreken. Het is een energieke, originele stad; de perfecte bestemming voor een lekker weekendje weg in eigen land. Als echte Brabantse moet ik eerlijk zeggen dat ik deze stad nog helemaal niet goed bleek te kennen, maar na twee heerlijke dagen in Eindhoven was ik zó verrast door de relaxte sfeer en al die toffe hotspots die hier te vinden zijn! Kleine boetiekjes, hippe koffiebars, de industriële wijk Strijp S, kunst in restaurants; ik neem je mee naar alle hotspots in de stad. Let’s go!

Doe een stadswandeling: design city walk

Ben je niet bekend in Eindhoven, dan is het het allerleukste om te beginnen met een stadswandeling: de design city walk. De gemeente Eindhoven heeft daarvoor een route uitgestippeld die je in twee uurtjes kunt doen, en die je eigenlijk al meteen laat zien hoe verrassend leuk deze stad is. Er komt van alles voorbij, van jungle-bushokjes, Philips-historie en een experimenteel museum tot Dutch Design recht voor je neus op straat.

Je kunt zelf bepalen waar je deze route wilt beginnen; starten bij het station is het makkelijkst. Het leuke aan deze stadswandeling is dat je zo op plekken komt, die je anders helemaal niet zou ontdekken. Langs de route zijn allerlei design-objecten te vinden zoals gebouwen of bruggetjes, maar je krijgt onderweg ook heel veel tips met leuke adresjes om te stoppen voor koffie, thee, lunch of een borrel. Er zitten overigens ook tips bij met toffe winkels op gebied van design, dus het zou zomaar kunnen dat je over deze route veel langer doet – net als wij… Zeker wanneer je ook het Van Abbemuseum gaat bezoeken. Deze plekjes vonden wij het leukst:

 • Aan de Nieuwe Emmasingel zit de kledingwinkel Vielgut; de eerste plek in de binnenstad van Eindhoven waar je naast een nieuwe spijkerbroek ook meubels van Piet Hein Eek kunt kopen.
 • Wanneer je doorloopt naar de Effenaar zie je een klein parkje ernaast, net achter de een monumentale gevel van een oude linnenfabriek. In het zonnetje kun je hier op een bankje even lekker neerploffen.
 • Net naast de monumentale gevel vind je het oude Spoelhuisje, ook wel ‘het droomhuisje vol hoop’. Het is door Eindhoven benoemd tot een van de 25 geluksplekken van de stad. Lees het bordje aan de gevel en voer een van de opdrachten uit die genoemd worden, voor een beetje extra geluk. Het is overigens ook een inkijkmuseum waar je een kleine expositie kunt zien, én een bed & breakfast.
 • Het Van Abbemuseum is geen traditioneel museum, maar eerder experimenteel. Er vinden wisselende exposities plaats van moderne kunst. Een zeer prettige plek om doorheen te wandelen, met veel ruimte en licht. Je kunt er natuurlijk ook rondleidingen doen, om nog wat meer over het museum te weten te komen.
 • Midden in het centrum kom je een jungle-bushokje tegen; het was het winnende idee van een ontwerpwedstrijd om wat meer groen in de stad te brengen.
 • Dé eye catcher in de stad is natuurlijk de Blob; uniek staaltje architectuur in het centrum. Het is een glazen, opvallende pand dat nu dienst doet als winkel (hier is nu Sissy Boy gevestigd).
 • Voor lunchen, borrelen, dineren, ijsjes eten of koffie drinken is dit echt de allerleukste plek van Eindhoven: de Down Town Gourmet Market. Net nieuw, nog maar een paar maandjes open en zó leuk! Je vindt er meer dan twintig leuke eettentjes van lokale ondernemers, van sushi en Mexicaans tot verrukkelijke toetjes. Niet alleen heel erg lekker, maar ook een hele toffe, hippe plek om te zitten.
Vielgut, waar je meubels van Piet Hein Eek kunt kopen
Vielgut, waar je meubels van Piet Hein Eek kunt kopen
De monumentale gevel naast de Effenaar
De monumentale gevel naast de Effenaar
Bordje bij het Spoelhuisje; dit moet je doen voor geluk
Bordje bij het Spoelhuisje; dit moet je doen voor geluk
Er hangt nu een expositie van een Chinese kunstenaar die bijzondere kaarten maakt
Er hangt nu een expositie van een Chinese kunstenaar die bijzondere kaarten maakt
Lekker rondkijken in het Van Abbemuseum
Lekker rondkijken in het Van Abbemuseum
Groene bushokjes in het centrum
Groene bushokjes in het centrum
Down town gourmet market: de place to be voor foodies
Down town gourmet market: de place to be voor foodies
Mexicaans eten met prosecco = \u2665
Mexicaans eten met prosecco = ♥

Dineren en overnachten in Dutch Design

Ben je helemaal klaar met de stadswandeling en zoek je een toffe plek om te dineren, dan is de Kazerne een aanrader die ook perfect past in het thema design. In dit restaurant kun je namelijk dineren tussen de kunst, alsof je in een museum zit. Niet alleen om je heen zie je allerlei kunstobjecten; in de ruimte ernaast is een hele leuke expositie te vinden van Nederlandse ontwerpers.

En tijdens zo’n weekendje op de meest hippe plekken van Eindhoven is dit de perfecte plek om te overnachten: Inntel Hotels Art Eindhoven. Niet alleen de locatie is perfect – midden in het centrum, op een paar minuten lopen van het station – maar ook de sfeer is heel erg tof. Stijlvol, maar tegelijkertijd ook heel gezellig. Ook hier vind je weer de link met Philips, die in heel Eindhoven duidelijk aanwezig is: een groot deel van de kamers ligt in de monumentale Philips-fabriek de Lichttoren uit 1909, waar vroeger de eerste lampen werden gemaakt en getest. En ook al is een deel van het hotel helemaal nieuw, er zijn allerlei elementen uit de oude lampenfabriek bewaard gebleven. Kunst en historie komen hier samen.

Hippe bar in het Inntel Hotels Art Eindhoven
Hippe bar in het Inntel Hotels Art Eindhoven
Dineren tussen de kunst in de Kazerne
Dineren tussen de kunst in de Kazerne
Expositie van Nederlandse designers in de Kazerne
Expositie van Nederlandse designers in de Kazerne

Hotspots in bruisend Strijp S

Stadsdeel Strijp S is de plek waar de twee bijnamen van Eindhoven – die van designstad en lichtstad – perfect samenkomen. Ooit was deze wijk Philips-terrein, hier stonden de fabrieken. Die staat er nog steeds, alleen wordt er door Philips niet meer gewerkt. Inmiddels is Strijp S een bruisende, creatieve wijk waar mensen wonen, waar gewerkt wordt en waar je kunt eten, drinken en shoppen. Strijp S is industrieel, robuust, en dat ziet er heel aantrekkelijk uit. Eigenlijk kun je tijdens een weekendje Eindhoven hier wel een hele dag voor uittrekken; wij waren er een ochtend en dan heb je eigenlijk nog lang niet alles gezien.

Het centrum van Eindhoven kun je prima te voet verkennen tijdens de stadswandeling, maar het beste wat je kunt doen is een fiets huren om zo Strijp S (en Strijp R) te ontdekken.

Een aantal leuke plekken in Strijp S op een rij, die je niet mag missen!

 • Loop zeker even binnen bij Yksi in de Torenallee, want alles wat je hier vindt is 100 procent Dutch Design. Er is een wisselende expo te zien, maar ook kun je er kunst en andere voorwerpen van Nederlandse ontwerpers vinden. Daarnaast zit Caffee Allee, een aanrader voor een lekker kopje koffie of thee!
 • Urban Shopper is zo’n plek waar je alleen naar binnen moet gaan wanneer je geen haast hebt: het is een verzameling van twintig kleine winkeltjes die zijn gevestigd in een oude fabriek van Philips. Kleding, interieurspulletjes en accessoires: hier ga je van alles vinden waar je eigenlijk helemaal niet naar op zoek was.
 • Vershal het Veem is een foodhal waar je niet alleen wat kunt eten en drinken, maar het is ook een plek waar je speciale ingrediënten koopt om thuis iets lekkers mee te maken. Zeg maar een hele luxe markt, maar alles ruikt hier zó lekker dat je er blijft rondstruinen.
 • Waar je zeker ook even naartoe moet is de Pastryclub; gevestigd in een oude machinekamer. Het is een patisserie, salon de thé en ijssalon in één waar je workshops kunt doen, wat kunt eten en drinken of taartjes kunt kopen voor een bijzondere gelegenheid. En dat ziet er allemaal zó lekker uit!

Eén van de meest bijzondere dingen in Strijp S is plug in city, het toonbeeld van de circulaire economie. Een plek die is opgebouwd uit gerecyclede materialen, waarmee op dit moment een mini-dorpje is opgebouwd. We kwamen toevallig de bedenker tegen, Bas Luiting, die ons liet zien hoe hij studentenwoningen bouwt in oude containers. Hij is er nog mee bezig, maar binnenkort gaat zijn zoon met vrienden hier wonen. Heel tof om even doorheen te lopen! Je kunt er overigens ook blijven slapen, in plug in city. Daar staat namelijk het Waterland-Huisje, een piepklein blauwe huisje op wielen, dat je kunt boeken voor een nacht.

Strijp S is de creatieve wijk in oude Philips-fabrieken
Strijp S is de creatieve wijk in oude Philips-fabrieken
Strijp S is industrieel en hip
Strijp S is industrieel en hip
Loop binnen bij Yksi voor Dutch Design - er is een shop \u00e9n een expositie
Loop binnen bij Yksi voor Dutch Design - er is een shop én een expositie
Caffee Allee: hip koffie drinken in een oude fabriekshal van Philips
Caffee Allee: hip koffie drinken in een oude fabriekshal van Philips
Een van de hippe winkels in Urban Shopper
Een van de hippe winkels in Urban Shopper
Vershal het Veem in Strijp S
Vershal het Veem in Strijp S
Taartjes eten bij de Pastryclub
Taartjes eten bij de Pastryclub
Op de fiets Strijp S ontdekken
Op de fiets Strijp S ontdekken
Plug in city; het toonbeeld van de circulaire economie
Plug in city; het toonbeeld van de circulaire economie
Het Waterland-Huisje, waar je kunt overnachten!
Het Waterland-Huisje, waar je kunt overnachten!
Gezellig terrasje in Strijp S
Gezellig terrasje in Strijp S

Op de fiets op bezoek bij Piet Hein Eek

Ga je bij Strijp S de hoek om, dan kom je in Strijp R. Een vrij nieuwe woonwijk, met daar in het midden het hoofdkwartier van ontwerper Piet Hein Eek – ooit student in Eindhoven en inmiddels een van de grootste namen als het gaat om Dutch Design. In een oude werkplaats van Philips zit zijn atelier, showroom, winkel en restaurant. Dichterbij Dutch Design kun je niet komen, want Piet geeft hier zelf regelmatig rondleidingen door zijn eigen werkplaats. Loop je de showroom binnen, dan kun je lekker via de ramen naar binnen gluren. Het was ook precies zo de bedoeling toen hij zijn bedrijf hier vestigde, dat mensen het idee hebben dat ze welkom zijn. Echte Brabantse gastvrijheid!

Je moet van de stijl van Piet Hein Eek houden om zijn ontwerpen te waarderen, en hoewel dat soms voor losse objecten lastig kan zijn, kun je in het restaurant dat ernaast ligt zelf zien hoe deze in een interieur zouden kunnen passen. Het restaurant is namelijk volledig ingericht met zijn meubels en accessoires en lijken daar allemaal perfect tot hun recht te komen.

De werkplaats en winkel van Piet Hein Eek in Strijp R
De werkplaats en winkel van Piet Hein Eek in Strijp R
Lunchen in het restaurant van Piet Hein Eek
Lunchen in het restaurant van Piet Hein Eek

Eindhoven zelf ervaren tijdens Brabantnacht op 23 september

Je ziet het nu zelf, zoveel toffe plekken dat je eigenlijk aan een weekendje niet voldoende hebt. Maar wil je alvast zelf Eindhoven op een leuke manier ervaren, zet dan Brabantnacht op 23 september in je agenda. In één nacht kun je zelf de creativiteit, innovatie, technologie en het design van Eindhoven proeven. Je gaat dineren tussen de kunst bij de Kazerne, doet een workshop Designer for a Night en gaat naar een Silent Disco Party.

Er zijn naast Eindhoven nog meer plekken waar je de provincie op een bijzondere manier kunt ervaren: op de website van Visit Brabant vind je meer informatie over alle arrangementen van de Brabantnacht. En aangezien Brabant de leukste provincie van allemaal is, zou ik daar snel even kijken! 😉

Dineren tussen de kunst bij de Kazerne: het kan op 23 september tijdens de Brabantnacht!
Dineren tussen de kunst bij de Kazerne: het kan op 23 september tijdens de Brabantnacht!
Weekendje Eindhoven

Heb jij zin om een weekendje Eindhoven te boeken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

 • Leuke hotels zijn er in Eindhoven volop! Aanraders zijn Inntel Hotels Art Eindhoven en The Student Hotel. Hippe en fijne hotels, beiden op een perfecte locatie in Eindhoven.
 • De beste aanbiedingen voor goedkope weekendjes Eindhoven vind je het beste via Hotelspecials (ook last-minute).
 • Toegangskaartjes voor attracties in Eindhoven boek je goedkoop online via Tiqets.com.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Dé bucketlist voor Nederland: wat je in eigen land gedaan moet hebben

De meeste bucketlists bevatten droomreizen van vooral verre bestemmingen. We vergeten ons eigen landje keer op keer. Maar ook hier zijn bijzondere plekken die je ook één keer in je leven gezien moet hebben! Daarom hebb...

Dagje Weg08.11.2021

Dé bucketlist voor Nederland: wat je in eigen land gedaan moet hebben

GLOW Eindhoven 2018: de Lichtstad als één groot lichtkunstwerk

De dagen worden korter en de nachten langer en dat betekent dat het weer tijd is voor lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven! Het festival wordt dit jaar alweer voor de 13e keer georganiseerd. Tijdens GLOW wordt de gehele...

Dagje Weg11.11.2018

GLOW Eindhoven 2018: de Lichtstad als één groot lichtkunstwerk

In de voetsporen van Vincent van Gogh door Brabant

Vincent van Gogh is een van de grootste kunstschilders ooit. Pas ver na zijn dood werden zijn schilderijen veel geld waard, en tegenwoordig wordt hij zelfs gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Hoewel zi...

Dagje Weg25.08.2017

In de voetsporen van Vincent van Gogh door Brabant

route langs alle bijzondere plekken
Breda is de meest sfeervolle stad van Nederland!

Op Zoover worden zoveel vakantiebeoordelingen achter gelaten dat het wel de moeite is om daar lijstjes van te maken. Dat hebben ze nu dus ook gedaan met de 10 leukste steden van Nederland voor een stedentrip, op basis va...

Stedentrips27.01.2017

Breda is de meest sfeervolle stad van Nederland!

Verder lezen over Brabant

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Voor een dosis Italië moet je in het dorp Oudenbosch in West-Brabant zijn. Hier waan je je voor heel even in Rome, als je de Brabantse versie van de beroemdste kerk ter wereld bezoekt. Maar er is meer te doen in Oudenbo...

Dagje Weg26.07.2023

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Als er één regio is die ik goed ken, dan is het West-Brabant. Ik ben er geboren, getogen en woon al jaren in mijn lievelingsstad Breda. Om jou te laten zien hoe ontzettend leuk en mooi West-Brabant is, heb ik de ultie...

Algemeen19.07.2023

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Ten zuiden van de Brabantse steden Bergen op Zoom en Roosendaal ligt bij het plaatsje Kalmthout. Daar vind je een prachtig uitgestrekt heidegebied: Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grenspark dus, dat deels in Nederland d...

Natuur29.05.2021

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

In het Brabantse dorp Boxtel kun je een van de leukste kanotochten van Nederland doen: een rondje Boxtel. En dat is in het voorjaar en de zomer een leuke tip voor een dagje weg! Boxtel ligt in Midden-Brabant, een kwarti...

Dagje Weg04.03.2021

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

De Moerputten is een van die verborgen pareltjes in Brabant en ligt ten westen van Den Bosch. Groot is dit prachtige natuurgebied niet. Bijzonder is het wel en dat in veel opzichten. Het natuurgebied is een van de weinig...

Natuur21.02.2021

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

het verborgen pareltje van Brabant
Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

Over de Strijbeekse Heide, op de grens tussen Nederland en België, loopt het smokkelpad. Een eeuwenoude route die gebruikt werd om boter te smokkelen. Omgeven door idyllische vennetjes, naaldbossen en heide kun je er ee...

Natuur14.02.2021

Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

Noord-Brabant staat natuurlijk vooral bekend om z'n gezelligheid, maar daarnaast is het ook een van de mooiste provincies van Nederland. Na Gelderland is Brabant de grootste provincie van Nederland en je vindt er veel mo...

Natuur26.01.2021

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Het Mastbos in Breda is een van de oudste bossen van Nederland, met een koninklijk verleden. Een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant aan de zuidkant van de stad Breda, tegen de Belgische grens aan. Het is een puur gen...

Natuur31.10.2020

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Verder lezen over Nederland

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland