Granada, stad met 3 gezichten gezien door de lens van een Lumia 930

Granada, stad met 3 gezichten gezien door de lens van een Lumia 930

De beste camera is de camera die je in je handen hebt

Vorig artikel Volgend artikel

Het Spaanse Granada ligt in Andalusië, zonder twijfel een van de mooiste gebieden van Spanje. Diep in het zuiden tegen de uitlopers van de bergen aan en op slechts 45 km van de beroemde Sierra Nevada, het dorre gebied waar vrijwel alle bekende Amerikaanse westerns zijn opgenomen. Naar onderen op iets meer dan 50 km liggen Malaga en de Middellandse zee. Met steden als Cordoba, Sevilla en Ronda in de omgeving is Granada eigenlijk een toplocatie als vertrekpunt voor iedereen die Andalusië wil gaan bezoeken.

Granada is een bijzondere stad. In de zomer is het er bloedheet en volgens de bewoners is de stad op z’n mooist in de lente of in de lange nazomer die zo half september begint. Een stad voor mij met 3 gezichten. Samen met Microsoft, topfotograaf Stephen Alvarez van National Geographic en uitgerust met alléen een Lumia 930 smartphone kregen wij de kans om iets meer van deze prachtige stad en het beroemde Alhambra in beeld te brengen.

Samen met een overenthousiaste gids die meer tekst had dan onze oren wilden geloven bezochten wij de 3 gezichten van Granada. Werden we verrast door een bijzondere paardenshow en raakten we allen verslaafd aan het ‘golden hour’, het moment waarop de zon langzaam verdwijnt achter de horizon.

Granada_travelvalley
Granada_travelvalley_2
Granada_travelvalley_3
Granada_travelvalley_4
Granada_travelvalley_5

De drie gezichten van Granada

De stad Granada staat bol van historische gebouwen met misschien wel een van de meest imposantste kerken ter wereld, de kathedraal van Granada. Wie er voor staat krijgt dat beeld overigens niet. Toch is de kathedraal maar liefst 115 meter lang en 67 meter breed. Granada is zeker ook een shopping stad met echt 100-en winkels. Verscholen tussen vooral veel van origine Spaanse winkels vind je er ook nog steeds de modeketens maar zij zijn minder dominant aanwezig als in andere Europese steden.

Albaicín

Het oude Albaicín is een Arabische wijk met kronkelige straatjes en huizen uit de 14e eeuw. Deze wijk ligt op een heuvel recht tegenover het Alhambra en is verbonden met het centrum van Granada via een aantal bruggen over de rivier de Darro. Albaicín bestaat uit een doolhof van vele typische smalle straatjes met veel trappen en pleintjes en witgekalkte huizen waar je kleine winkeltjes, pittoreske eethuisjes en kunstateliers vindt.

kathedraal_granada
De kathedraal van Granada
Albaicin_Granada
De oude stad Albaicín
Albaicin
Hoog boven Albaicín kijk je recht op het Alhambra

Alhambra

En dan hoog boven de stad, op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens, vind je een van de mooiste gebouwen in de wereld: het Alhambra. Het Alhambra (Rode Paleis) is een middeleeuws paleis en was ooit het fort van de Moorse heersers. Het uitgebreide complex werd na de verovering van het koninkrijk Granada in 1492 door het katholieke koningspaar als een zeer belangrijke buit gezien. In 1526 gaf keizer Karel V de opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg er zorg voor dat wat nu rest bleef bestaan.

Vanwege de bijzondere islamitische kunst en de zeer grote waarde van de kunstschatten, is het Alhambra een populaire trekpleister. Binnenin zijn er mooie decoraties die toegeschreven worden aan Yusuf I. Veel kunstschatten van het Alhambra zijn gerestaureerd en zo een goed voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland.

Wie het Alhambra wil bezoeken, moet vooral rekening houden met de quota die de UNESCO heeft gesteld qua bezoekersaantallen: per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnengaan, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden, en vooraf boeken is verstandig.

In de tuinen van het Alhambra staat de Parador van Granada, het vroegere klooster van Sint-Franciscus waar oorspronkelijk de katholieke koningen werden begraven. Verder vindt men er het Generalife. Fotograferen kun je er de hele dag maar het mooiste moment om er te zijn is toch aan het einde van de dag, als de zon langzaam verdwijnt achter de horizon.

alhambra_granada_1
alhambra_granada_2
alhambra_granada_3
WP_20150415_19_41_57_Pro (2)
WP_20150415_19_49_41_Pro
WP_20150415_19_51_51_Pro

Stephen Alvarez - National Geographic

Het Alhambra fotograferen aan de hand van Stephen Alvarez, fotograaf voor National Geographic is voor iedereen die van fotografie houdt natuurlijk een droom. Niet uitgerust met een dure DLSR-camera met een giga-set lenzen maar slechts met één device, een Nokia Lumia 930. Om even alle twijfels weg te nemen, Stephen Alvarez fotografeert voor zijn werkgever (National Geographic) dus met een smartphone. Boeiend is de vraag die op de eerste dag al werd gesteld aan hem. "Wat is voor jou de beste camera?" Het antwoord is misschien ontnuchterend maar maakte veel duidelijk: “de beste camera is de camera die je in handen hebt”. En voor ons was dat 3 dagen lang een Nokia Lumia 930.

Ook al is fotograferen bijna dagelijkse kost voor mij, het blijft toch even wennen als je alles met je smartphone wil gaan vastleggen. De Lumia 930 doet je echter vrij snel vergeten dat je een smartphone met camera vast hebt. Eigenlijk is het andersom en is de Lumia 930 misschien wel een zeer compacte camera met alle functies van een smartphone. Ons enthousiasme is echter zo groot dat overal waar we maar even zitten de Lumia’s onmiddellijk worden bijgeladen want fotograferen, zeker als alles in RAW-formaat wordt vastgelegd kost energie. Eigenlijk is het wat dat betreft altijd verstandig een extra batterij bij je te hebben.

Stephen_Alvarez_National_Geographic
Stephen Alvarez

Nokia Lumia 930

De Nokia Lumia 930 heeft een 5 inch Full HD-scherm (pixeldichtheid 441 ppi) met een fenomenale 20-megapixel PureView-camera. De zeer degelijk en fraai ogende Lumia heeft een aluminium behuizing, 32 GB geheugen en een 2.2 GHz Snapdragon 800-processor en draait met Windows Phone 8.1. Voor ons is de x-factor de 20-megapixel PureView-camera. Deze camera heeft een Carl Zeiss-objectief met een diafragma van f/2.4. Verder het de Lumia vier directionele microfoons en surround-sound. Want niet alleen is de camera voor een smartphone van de buitencategorie, ook de video en geluidskwaliteit is buitengewoon goed.

De sensor van de Lumia 930 is groter dan van vergelijbare smartphone-camera’s. Mede hierdoor levert de Lumia tijdens golden hour echt schitterende resultaten. Ondanks de optische beeldstabilisatie is het echter aan te raden de camera bij minder licht altijd op een vaste ondergrond te plaatsen of gebruik te maken van een statief. Met de Nokia Camera-app (direct zichtbaar als je in camerastand naar links veegt) kun je de instellingen zoals sluitertijd en ISO-waarden handmatig aanpassen waardoor de Lumia wordt omgetoverd in een echte fotocamera.

Het bewerken van beelden op de camera zelf kun je doen met de Lumia Camera-app. Overigens zijn er veel meer specifiek voor de Lumia ontwikkelde apps voor fotobewerking naast bijvoorbeeld de mobile suite van Adobe. Van Steven leren we dat eigenlijk iedere foto wel wordt bewerkt. Hij raadt ons dan ook aan zoveel mogelijk details te schieten zodat je achteraf altijd nog terug kunt. Met overbelichte foto’s kun je eigenlijk helemaal niets meer.

Lumia-apps

Een Lumia is vooral gemaakt om mee te fotograferen en daar horen zeker een aantal apps bij die het fotograferen nog leuker kunnen maken. Apps die je dus zeker op moet installeren zijn bijvoorbeeld Lumia Camera (standaard), Lumia Creative Studio (musthave), Lumia Refocus (verrassend), Lumia Storyteller waarmee je ook eenvoudig je foto's kunt delen en Lumia Moments waarmee je een frame uit een video kunt halen (veel gebruikt door professionals). Wie zij eigen gifjes wil maken moet zeker Lumia Cinemagraph eens uitproberen (fun). Daarnaast zijn er nog genoeg andere (gratis) apps die voor zichzelf spreken, Lumia Selfie, Lumia Panorama, Lumia Video Trimmer en Lumia Camera Classic.

Tot de absolute aanraders voor fotobewerking hoort zeker ook Adobe Lightroom. Het is waarschijnlijk het meest professionele programma voor iedereen die foto's wil bewerken en beschikbaar voor mobile devices. Wij deden een mini-masterclass op een Microsoft Surface 3. Eigenlijk een logische keuze als je kiest voor het Windows operating systeem.

Goed nieuws nog voor Instagram gebruikers, de app is inmiddels al even beschikbaar maar draait nog wel in Beta.

nokia_lumia_930
Nokia Lumia 930

Espana por favor

Speciaal voor het hele team van Lumia werden we getrakteerd op een paar uurtjes Spaanse rijschool, compleet met verkleedpartijen, tapaz, cava en maakten we onze eerste danspasjes.

WP_20150416_11_55_54_Pro
WP_20150416_11_54_05_Pro
WP_20150416_12_52_13_Pro-1

Masterclass fotografie

Na een masterclass van 3 dagen van Stephen Alvarez, tips en tricks van Adobe en uitleg van Microsoft zijn we het allemaal wel met elkaar eens. De tijd dat je alleen je vakantie kon vastleggen met een 3 kilo wegende fototas om je nek is echt wel voorbij. Nokia heeft meer dan waarschijnlijk de beste camera ooit gemaakt voor een smartphone, die het als enige mogelijk maakt in RAW-formaat je foto’s op te slaan. De kwaliteit van de camera en de vele opties maken het mogelijk om professionele foto’s te maken.

Dit in combinatie met het immer zeer intuïtief werkende Windows Mobile kunnen de high-end Lumia’s moeiteloos de concurrentie aan met flagship toestellen van andere smartphone-leveranciers. Wie twijfelt over de zuiverheid van de samenwerking tussen National Geographic en Lumia moet eerst maar even een kijkje nemen op deze website waar je kunt zien wat Stephen Alvarez en zijn collega’s de afgelopen jaren inmiddels hebben gefotografeerd met hun Lumia’s.

Stephen-Alvarez-Everest
Copyright Stephen Alvarez
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies