Stedentrips18.04.2017

Het einde van street food in Bangkok?


Eén van de dingen die een reis naar Bangkok in Thailand zo leuk maakt is die honderden (zijn het er meer?) kleine eetkraampjes die je eigenlijk overal in de stad ziet. Ze verkopen van alles, soms volledig ondefinieerbare dingen, maar hier proef je wel de échte smaak van Bangkok. Zolang je maar in de rij gaat staan waar het druk is, en waar de Thai zelf ook staan, dan zit je helemaal goed. De lekkerste Pad Tai en Sticky Rice eet je namelijk op straat en zij weten de beste plekken voor je te vinden.

Maar nu lijkt het er dus op dat het einde nabij is voor deze eetkraampjes in Bangkok. De overheid wil het namelijk niet meer hebben. Deze kraampjes zorgen voor overlast op de voetpaden en voor viezigheid. Dat wordt gemeld door verschillende media in Thailand. Het nieuwe plan is om de straten van Bangkok weer schoon, veilig en ordelijk te maken, dat voor het einde van het jaar in werking treedt.

Het hectische centrum van Bangkok
Het hectische centrum van Bangkok
Eten doe je in Bangkok - nu nog - op straat
Eten doe je in Bangkok - nu nog - op straat

Al op een paar plaatsen in de stad zijn de eetkraampjes verbannen, maar binnenkort gaan in ieder geval ook de hele omgeving van Yaowarat en Khao San Road – het backpackerswalhalla – volgen. Siam Square, Pratunam en alles rondom de Phra Phuttayotfa Bridge zijn inmiddels vrij van street food.

De timing is bijzonder, want Bangkok is afgelopen maand nog door CNN tot de wereldstad met het allerbeste street food uitgeroepen. Dat kan dus binnenkort zomaar over zijn.

En Khao San Road dan?

Maar waar moeten al die straatverkopers dan naartoe vraag je je wellicht af? Gewoon, naar de markt, de officiële plek waar ze thuishoren, zegt een van de adviseurs van de gouverneur van Bangkok. Al gaat dat echt nog wel discussie opleveren, want het hele bestaan van een straat als Khao San Road is opgehangen aan street food. Zonder die eetkraampjes zouden al die miljoenen mensen die hier jaarlijks doorheen struinen echt niet komen. Natuurlijk kan de straat schoner en kan dat street food beter georganiseerd worden dan het nu gaat, maar helemaal verdwijnen is eigenlijk ondenkbaar.

*Update* 21-04-2017: volgens de gouverneur van Bangkok zullen de eetkraampjes alleen maar gecheckt gaan worden op hygiëne. Wie daarvoor slaagt, mag gewoon open blijven. Wie niet slaagt krijgt zelfs een zogenaamde voedselhygiënetraining aangeboden om ervoor te zorgen dat het daarna wel in orde is. Ook zijn er standjes die op een plek staan dat het de doorstroming van verkeer beïnvloedt. Deze eigenaren krijgen aangepaste ‘openingsuren’.

© header: Jin – Fotolia

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Thailand

Thailand komt met een visum voor digital nomads

Algemeen06.06.2024

Thailand komt met een visum voor digital nomads

5 goede redenen om een scooter te huren in Thailand

Thailand is het land bij uitstek om per scooter te ontdekken. Niet om van A naar B te komen natuurlijk, maar wel als handig vervoersmiddel als je eenmaal op een bestemming bent aangekomen. Zeker op de vele mooie eilanden is het heerlijk om op je gemakje rond te scooteren.

Algemeen02.06.2024

5 goede redenen om een scooter te huren in Thailand

+ handige tips!
Dit zijn de beste hotels in Bangkok

Bangkok is een echte wereldstad. Wij vertellen je wat de beste hotels zijn en waar je wil slapen tijdens je verblijf. Dit zijn wat ons betreft de beste hotels in verschillende prijsklasses!

Zomer24.05.2024

Dit zijn de beste hotels in Bangkok

Hier wil je slapen!
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Dit zijn de 3 mooiste eilanden in het zuiden van Thailand

Thailand staat bekend om de ontelbare prachtige eilanden. De een heeft nog wittere stranden dan de ander en overal wuiven de palmbomen je tegemoet. Huur een scooter, cross de eilanden rond, drink onderweg een verse smoothie en ontdek nog verlaten baaitjes.

Zomer28.03.2024

Dit zijn de 3 mooiste eilanden in het zuiden van Thailand

Koh Yao Yai, Koh Lanta en Koh Lipe
10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!