Stedentrips11.08.2016

Luxe liften naar je favoriete Europese hoofdstad


We delen tegenwoordig alles met elkaar; onze woningen op Airbnb of eten op Thuisafgehaald. We delen kantoorruimten, groentetuinen, spullen. Delen is hip. En ook samen reizen is steeds populairder. Met name de website BlaBlaCar is booming. Chauffeurs in heel Europa bieden daar zitplaatsen in hun auto aan. Een luxe lift naar het buitenland, waarom niet?

Kerst op het Franse Platteland

Het begon allemaal toen Frédéric Mazzella, een student in Stanford, voor de kerstdagen in 2003 naar zijn familie op het Franse platteland wilde reizen. ‘Hij had geen auto en de treinen zaten vol’, schrijft BlaBlaCar op de website. ‘Mazzella kwam op het idee om een van de vele bestuurders die zijn richting uitgingen te zoeken en hem voor te stellen om de brandstofkosten te delen in ruil voor een plaats in de auto. Hij dacht dat het internet hem daarbij wel kon helpen, maar helaas bestond er nog geen website.’

Nu, 13 jaar later, is Mazzella CEO van zijn eigen carpoolbedrijf: BlaBlaCar. En het is razendpopulair: de website heeft meer dan 30 miljoen leden in 22 landen. Het hoofdkantoor zit in Parijs, maar je kunt echt overal naartoe carpoolen. Op de pagina kun je veel ritten binnen Nederland vinden. Van Amsterdam naar Eindhoven bijvoorbeeld, voor zo’n 10 euro. Maar ook Kopenhagen voor 60, Berlijn voor 40, Idanha-a-Nova voor 119. Het delen van een auto is niet alleen gezellig, maar ook goed voor het milieu. BlaBlaCar zelf schat dat er per jaar zo’n 1,000,000 ton minder CO2 wordt uitgestoten.

Dana en Koen zetten ons af in Parijs
Dana en Koen zetten ons af in Parijs

BlaBla-bestuurders

Samen met mijn beste vriendin Anna mag ik een rit uitkiezen om het concept te leren kennen. We besluiten naar Parijs te reizen, de hoofdstad van BlaBlaCar. Het is even zoeken naar de juiste rit. We wachten een paar dagen tot we boeken. Onze eisen: een goede auto en fijne opstapplaatsen. In de tussentijd komt er mooi aanbod bij. Een week voor vertrek leggen we onze trip vast.

We boeken de heenrit bij Dana. Ze is 23, heeft een prima review en een fijne auto, een witte Nissan Qashqai. De rit kost 40 euro per persoon. Daar komt nog zo’n 14 euro commissiekosten bovenop. Dana schrijft dat ze een ‘BlaBla’-bestuurder is. ‘Ik praat wanneer ik zin heb’. Dat is waar de naam BlaBlaCar vandaan komt: op zijn of haar profiel kan de bestuurder aangeven hoeveel hij of zij praat: Bla, BlaBla of BlaBlaBla.

De terugweg boeken we bij Marc, een man van 35 uit Leiden. Hij rijdt een Volvo V70 en vraagt 35 euro per zitplaats. Hij heeft al vaak met samen met anderen gereden, zie ik. Marc plaatste al 77 ritten. Op een review na, zijn alle ervaringen positief. ‘Prettige chauffeur, prettige auto. Ruimte om stil te zijn en ruimte om te kletsen. Erg goede ervaring!’, schrijft iemand. ‘De rit verliep perfect. Aan te raden’, schrijft een ander. Hij geeft aan een ‘Bla’-bestuurder te zijn en noteert: ‘Je zult me niet vaak horen.’

Naar Parijs!

Tijd om naar Parijs te gaan! Om 07.00 uur in de ochtend komt Dana ons ophalen. Omdat dat voor ons makkelijker is, komt ze ons vlakbij ons huis ophalen, ideaal. Dana reist samen met haar vriend Koen. Het is een jong en hip stel van in de twintig. Ze draaien goede muziek en ondanks het vroege tijdstip is de sfeer meteen goed.

Dana vertelt dat dit haar derde trip is met BlaBlaCar. Ze is nog beginner. “Ik ben twee keer eerder naar Berlijn gereden.” Ze vindt het leuk om met anderen te reizen, omdat het iedere keer weer een verrassing is wie ze in de auto krijgt. “Met sommigen praat ik niet zoveel. Maar onlangs reed er een man mee met wie ik juist hele vrije gesprekken had.” Dana is hartelijk en makkelijk in de omgang. “Ik heb ook een keer meegemaakt dat een bijrijder zich had verslapen. Hij zou samen met zijn vriendinnetje meerijden. Toen ben ik ben hem thuis gaan ophalen in Amersfoort. Ik vond het zo lullig om ze te laten staan.”

We kletsen wat, slapen af en toe, draaien alle soorten muziek. We stoppen een paar keer om te tanken en nieuwe snoepjes te kopen. Na zo’n 6,5 uur rijden komen we aan in Parijs. We hebben een gezellige en relaxte rit gehad. En vooral ook comfortabel. Het was het geld absoluut waard. Dana en Koen zetten ons af in het 10de arrondissement. Vanaf daar is het nog maar een half uurtje met het openbaar vervoer naar onze Airbnb die vlakbij Champs-Elysées ligt.

We zijn in Parijs! Prachtig uitzicht vanaf de Sacr\u00e9 Coeur op de stad
We zijn in Parijs! Prachtig uitzicht vanaf de Sacré Coeur op de stad
De wereldberoemde glazen piramide van het Louvre
De wereldberoemde glazen piramide van het Louvre
Gezellig borrelen in Montmartre
Gezellig borrelen in Montmartre

Een heerlijk weekend in Parijs

Het is alweer een tijdje geleden dat Anna en ik in Parijs waren en dus bezoeken we alle hoogtepunten: het adembenemende uitzicht vanaf de Arc de Triomphe en de Champs-Elysées. We wandelen uren door Montmartre en bezoeken de Sacré-Cœur. We drinken wijn op mooie terrassen, eten een peperduur taartje bij Ladurée en natuurlijk mogen we de Notre Dame niet missen. We hebben een heerlijke picknick aan de Seine. In het weekend komen de jonge Parijzenaren samen bij de Pont Alexandre III. Net als de locals kopen we een flesje wijn en een baguette en hebben we een prachtige avond aan het water.

De laatste dag brengen we door in het Louvre. We hebben een late terugrit geboekt, zodat we ook op onze laatste dag de tijd hebben om te genieten van de stad. Op het laatste moment wordt de rit veranderd. Niet Marc, maar zijn broer François komt ons ophalen. Hij rijdt een andere auto, een Peugeot 308SW. Ook dat is een prima auto, dus we gaan ermee akkoord. François haalt ons rond 7 uur in de avond op in het centrum van Parijs, bij Metro Rambuteau. Het is makkelijk te vinden en François is precies op tijd. Ook Jonathan, een Parijzenaar die stageloopt in Leiden, heeft een stoel geboekt.

Terug naar Nederland

François maakt vaak gebruik van BlaBlaCar. Hij rijdt vaak op en neer tussen Leiden en Parijs, omdat zijn vader in de Franse stad woont. Hij merkt dat het concept razend populair is, vooral in Parijs. “Het is eigenlijk altijd makkelijk om de auto vol te krijgen. Ik krijg altijd veel reacties”, vertelt François. “Ik vind het gewoon prettiger om samen te reizen en heb nog bijna nooit een slechte ervaringen gehad.” Op een keer na dan. “Ik heb wel eens iemand opgehaald die ik niet zo prettig vond, een louche type. Ik had het idee dat hij voor drugs naar Nederland ging. Maar verder gaat het eigenlijk altijd goed.” Voor Jonathan is het net als voor ons de eerste keer. Zijn vrienden hebben hem aangeraden om een keer met BlaBlaCar te reizen.

De rit is een heel andere dan met Dana. De muziek staat zacht, er wordt weinig gepraat. Iedereen aan boord is moe van een avondje uitgaan. We rijden in een stuk door naar Leiden, waar François ons na een snelle rit van 5 uur afzet. We konden op dit late tijdstip geen rit van Parijs naar Amsterdam vinden en hebben er dus voor gekozen om het laatste stuk met het openbaar vervoer te gaan.

Bovenop de Arc de Triomphe heb je prachtig uitzicht op de stad
Bovenop de Arc de Triomphe heb je prachtig uitzicht op de stad
Lekker borrelen bij Les Deux Magots
Lekker borrelen bij Les Deux Magots

Tips als je reist met BlaBlaCar

  • Let op de prijs: BlaBlaCar adviseert chauffeurs over de prijs die ze voor een rit kunnen vragen. Voor een rit van Amsterdam naar Parijs is 33 euro bijvoorbeeld een normale prijs. Jij als gebruiker kunt dus ook controleren of de bestuurder een reëel aanbod doet. Het bedrag is gebaseerd op de brandstofprijs en de afstand. Bovendien heeft BlaBlaCar een plafond ingesteld: voor een ritje Amsterdam-Parijs kun je bijvoorbeeld nooit meer dan 49 euro vragen. Het kan dus nooit uit de hand lopen.
  • Voorkom een overvolle auto: Het zal niet de eerste keer zijn dat BlaBlaCar-gebruikers met z’n drieën op een veel te kleine achterbank belanden. Op het profiel van de beheerder staat daarom aangegeven hoeveel zitplaatsen hij of zij aanbiedt. Op die manier kun je dus controleren of je wel genoeg ruimte hebt.
  • Lees reviews: Voor de hand liggend, maar ook voor het gebruik van BlaBlaCar enorm aan te raden: lees de reviews. Sommige chauffeurs zijn al heel ervaren en kregen veel reviews. Altijd fijn om een goede inschatting te maken, voordat je zomaar bij iemand in de auto stapt.
  • Kies een goede auto: Zeker wanneer je een lang stuk moet reizen is het fijn om in een goede auto te zitten. Iedere chauffeur geeft aan wat voor auto hij rijdt. Voor een goede auto en comfort betaal je soms wel wat meer.
  • Bla, BlaBla of BlaBlaBla: Natuurlijk heb je niet altijd evenveel zin om te kletsen. Het kan behoorlijk tegenvallen als je 6 uur lang bij iemand in de auto zit die aan een stuk door praat. Daar heeft BlaBlaCar iets op bedacht: de bestuurders kunnen door middel van een icoontje aangeven of ze veel of weinig praten: Bla, BlaBla of BlaBlaBla. Andere icoontjes waar je op kunt letten: roken, muziek en huisdieren.
Wandelen langs de Seine
Wandelen langs de Seine
Met Anna in Parijs!
Met Anna in Parijs!
Pont Alexandre III
Pont Alexandre III
De kathedraal van Parijs: Notre Dame
De kathedraal van Parijs: Notre Dame
De beroemde trappen naar de Sacr\u00e9 Coeur
De beroemde trappen naar de Sacré Coeur
Gezellig straatje in Montmartre
Gezellig straatje in Montmartre
De wereldberoemde triomfboog van Parijs
De wereldberoemde triomfboog van Parijs
Uitzicht over de Champs-Elys\u00e9es
Uitzicht over de Champs-Elysées
De onderkant van de Arc de Triomphe
De onderkant van de Arc de Triomphe
Must see: de Sacr\u00e9 Coeur
Must see: de Sacré Coeur
Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Verder lezen over Parijs

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

In de zomer van 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. En dat belooft nu al een spektakel te worden. Het is, na Rio de Janeiro en Tokyo, tof dat dit bijzondere evenement weer in Europa plaatsvindt. Menig sportliefhebber wil erbij zijn. Maar hoe doe je dat? Zijn er nog kaarten beschikbaar? Waar ga je slapen? Hoe zit het met vervoer? Als je naar de Olympische Spelen in Parijs wil, is dit wat je moet weten.

Algemeen22.01.2024

Naar de Olympische Spelen in Parijs: dit moet je weten

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

Waar ga je slapen? Parijs heeft zoveel mooie, sfeervolle en luxe hotels. Welke hotels zijn ook goed betaalbaar? Of welke hotels zijn zó mooi dat je er misschien wel wat meer voor over hebt? Ik heb een mix gemaakt van bijzondere, fijne én betaalbare hotels. Deze hoteltips komen goed van plan als je een weekendje Parijs boekt.

Stedentrips07.01.2024

Dit zijn de 9 leukste hotels in Parijs: de beste plekken om te overnachten

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

Mijn liefde voor Parijs kent geen grenzen. Het is de mooiste stad ter wereld, waar je honderd keer naartoe kunt gaan en nog steeds zal Parijs je blijven verrassen. Iedere keer weer word ik naar Le Marais gezogen, de leuk...

Stedentrips20.05.2023

De beste tips om Le Marais in Parijs te ontdekken

de leukste wijk van Parijs
Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Parijs is een van de meest iconische steden ter wereld, met een schat aan culturele bezienswaardigheden. Als je een bezoek aan Parijs plant, dan wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van alles zien. Zeker als het je eers...

Stedentrips07.03.2023

Dit zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in Parijs

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Wie 30 seconden naar de serie Emily in Paris kijkt, wil maar één ding: ook naar Parijs. Hierin zie je namelijk Parijs op haar allermooist. Ook in seizoen 3 van Emily in Paris komen weer een hoop toffe plekken voorbij d...

Stedentrips05.01.2023

Dit zijn de leukste locaties uit Emily in Paris seizoen 3

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

We deden het vroeger al met mijn ouders: een dagje naar Parijs. ’s Morgens vroeg weg en ’s avonds laat weer thuis. Het is een van de voordelen van in het Zuiden wonen: de rit naar Parijs duurt niet zo lang. Vanuit Br...

Stedentrips02.08.2022

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

Parijs on a budget: 5 handige tips voor een goedkope stedentrip

Het is misschien wel de mooiste en meest romantische stad ter wereld: Parijs. En een geliefde bestemming voor een stedentrip, bovendien ben je er zo vanuit Nederland. De stad trekt miljoenen toeristen per jaar en daar zi...

Stedentrips01.03.2022

Parijs on a budget: 5 handige tips voor een goedkope stedentrip