Ontdek Cáceres, een monumentaal wonder in de Extremadura in Spanje

Ontdek Cáceres, een monumentaal wonder in de Extremadura in Spanje

Vorig artikel Volgend artikel

Inmiddels heb ik meerdere roadtrips gemaakt naar de Algarve - waaronder deze, volledig elektrisch. Op de route richting Portugal steken we bij Bilbao omlaag. In in het Spaanse binnenland passeer je dan ook de streek Extremadura. Op de borden staan plaatsen als Salamanca, Cáceres, Trujillo en het bijzondere Badajoz.

Steden die je misschien wel van naam kent maar verder niet direct tot de verbeelding spreken. Dat verandert echter volledig als je toch besluit om deze steden te bezoeken. Daar is alle reden toe want de genoemde steden staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat kan geen toeval zijn.

Cáceres is de 3e meest monumentale stad van Europa

Zo was Cáceres zelfs de eerste stad in Spanje die al 1949 tot historisch erfgoed werd verklaard. Cáceres is het op twee na grootste monumentale ensemble van Europa. Deze bijzondere architectonische benaming betekent dat een stad of locatie als rijksmonument wordt gezien en de cultuurgoederen in onderlinge samenhang van bijzondere cultuurhistorische, architectuurhistorische of wetenschappelijke betekenis is.

In Cáceres gaat deze nogal lange omschrijving op voor de gehele oude binnenstad. Het is een monumentaal wonder waarbij je volledig terug in de tijd gaat en veel meer is dan een verzameling van oude gebouwen. Het is daarom niet vreemd dat Cáceres ook filmlocatie was voor een van de grootste successeries ooit op televisie 'Game of Thrones'.

Een hoop uitleg, maar eigenlijk wil je zeggen: deze stad is zó bijzonder en mooi, daar móét je een keer naartoe. Dus bij deze!

Caceres_Extremadura
Caceres in Extremadura, de stad gebouwd op heuvels, vlakke straten bestaan hier niet
Caceres_Stadsmuur
Doorkijk vanaf de stadsmuren naar het Plaza Mayor in Cáceres
Caceres_oude_stad_werkzaamheden
Er wordt nog steeds non-stop gewerkt aan het onderhoud van deze oude stad

Het Plaza Mayor

Vrijwel alle toeristische steden in Spanje hebben wel een Plaza Mayor, vaak de ideale plek om je stadswandeling te beginnen. In Cáceres is dit niet anders. Het Plaza Mayor oogt hier alleen net wat anders en is omgeven door historische gebouwen, restaurants, het Stadhuis (het Ayuntamiento, gebouwd in 1869), de 25 meter hoge toren van Bujaco (van Arabische oorsprong) en niet geheel onbelangrijk in deze stad het verkeersbureau. Gezien de vele bezienswaardigheden in Cáceres kun je hier het beste even een stadsplattegrond ophalen en je laten adviseren. Helaas is wel veel informatie alleen in het Spaans beschikbaar.

Naast de toren van Bujaco bevindt zich de ingang naar de oude stad via de Arco de la Estrella (zie onder). Het Plaza Mayor is ook het startpunt van meerdere wandelroutes die zijn opgedeeld in een Christelijke (Ruta de la Ciudad Cristiana y sus Torres), een Joodse (Ruta de la Judería Nueva) en Arabische (Ruta de la Ciudad Almohade Hiz Qazris) wandeling. Aanrader is natuurlijk ze allemaal te lopen.

Panorama_Plaza_Mayor_Caceres
Panorama van het Plaza Mayor in Cáceres
Stadhuis_Plaza_Mayor_Caceres
Het Stadhuis van Caceres

De ingang via de Arco de la Estrella

Als je eenmaal vanaf het Plaza Mayor de oude binnenstad betreedt, bij voorkeur via het de Arco de la Estrella, kom je letterlijk terecht in de Middeleeuwen. Een labyrint van oude paleizen, smalle straten en prachtige pleinen. Het is een plek die constant doet verwonderen. Je gaat hier letterlijk terug in de tijd waarbij je maar weinig voorstellingsvermogen nodig hebt om te begrijpen waarom Cáceres een werelderfgoedstad is.

Het is een aaneenschakeling van historische monumenten. Je vindt hier o.a. de het paleis de Golfines de Abajo en het Carvajal, het Toledo-Moctezuma (ooit woonde hier de dochter van de Azteekse keizer Moctezuma II), de Casa de las Veletas (het museum van Cáceres, met kunstwerken van Picasso en Miró en onder de grond het op een na grootste waterreservoir ter wereld) en weer boven de grond de Concatedral de Santa María.


Nadat ik de stad inmiddels twee keer heb bezocht heb ik gemerkt dat de stand van de zon een bijzonder effect heeft op deze oude binnenstad. De zon zorgt voor kleur en schaduwen en maakt het nogal wat uit of je op de middag deze plek bezoekt of bijvoorbeeld aan het einde van de dag als de zon de pleinen en smalle straten niet meer weet te bereiken.

Trappen_Arco_de_la_Estrella_Caceres
De trappen naar de Arco de la Estrella, de toegang van de oude stad
Caceres_San_Pablo_Klooster
Het San Pablo klooster op het moment dat de zon langzaam uit de oude stad verdwijnt

Plaza San Jorge en de kerk van San Francisco Javier

Een van de meest bezochte plekjes in de oude stad is het plein van San Jorge. Hier bevindt de kerk van San Francisco Javier, een jezuïetenkerk uit 18e eeuw en een van de meest gefotografeerde plekjes. De kerk is vrij te bezoeken en je kunt als je wilt ook naar boven klimmen voor een prachtig aanzicht. Het kan er druk zijn dus moet je wel wat geduld hebben.

San_Francisco_Javier _Caceres
De kerk van San Francisco Javier op het Plaza San Jorge in Cáceres

Het museum van Cáceres

Het museum van Cáceres bevindt zich op twee locaties, het Palacio de las Veletas met aandacht voor archeologie en etnografie en het Casa de los Caballos waar zich een kunstcollectie bevindt.

Onder het Palacio de las Veletas bevindt zich onder de grond en is het best bewaarde islamitische waterreservoir (aljibe) van Spanje en een van de best bewaarde ter wereld. Het waterreservoir vangt de regen onzichtbaar op, die valt op binnenplaats is echt een spectaculair bezoekje waard.

Museo_Caceres_Palacio de Las Veletas
Het museum van Cáceres gevestigd in het Palacio de Las Veletas
Museum_Caceres
Een blik op de het museum en de prachtige tuin
Watertank_aljibe_Museum_Careces
De ondergrondse watertank (aljibe) in het museum van Cáceres

Plaza de Santa Clara

Ook net buiten de muur van de oude stad bevinden zich nog een aantal bezienswaardigheden die vanwege de ligging dicht bij het werelderfgoedgebied ecologisch of secundair beschermd worden door UNESCO.

Een van de voorbeelden daarvan is het klooster van Santa Clara, gelegen aan het gelijknamig plein. Het klooster, opgericht in 1614, is sindsdien bewoond door een gemeenschap van Clarissen van de Orde van San Francisco. Het is echt een van de mooiste en bijzondere plekjes in deze prachtige historische stad.

Caceres_Plaza_Santa_Clara
Het prachtige Plaza de Santa Clara met het gelijknamig klooster is echt een bezoekje waard

Game of Thrones vanaf het Plaza de Santa Maria in Cáceres

De makers van Game of Thrones hebben zich goed weten te vermaken in de binnenlanden van Spanje. Cáceres zien we in Game of Thrones terug in de 3e aflevering van seizoen 7. De scène begint op het Plaza de Santa María en eindigt bij de Arco de la Estrella waar Euron koningin Cersei Lannister ontmoet.

We zien hier o.a. Euron Greyjoy op zijn paard onderweg naar Kingslanding waar hij de gevangen genomen Yara Greyjoy, Ellaria Sand en hun dochter door de straten van de oude stad meevoert onder luidruchtig gejoel van de inwoners (figuranten) van Cáceres.

Trujillo en de omgeving van Cáceres

Ook in de omgeving van Caceres vind je nog genoeg historische plaatsen die misschien net nog wat minder bekend zijn maar wel de moeite waard zijn om te bezoeken. Een absolute aanrader is wat dat betreft het historische Trujillo.

Trujillo geniet vooral bekendheid omdat hier de eerste etappe begint van de Conquistadors-route, bekend vanwege het doorkruisen van de geboorteplaats van de roemruchte veroveraars Pizarro en De Orellana. Deze conquistadores gingen in de middeleeuwen op ontdekkingsreis en veroverden Peru en gebieden in de Amazone.

Buiten de vele bezienswaardigheden was ook Trujillo een opname-locatie voor 'Game of Thrones'. Verblijf je wat langer als 24 uur in Cáceres dan moet je echt dit stadje even gaan bezoeken.

Santa_María_La_Mayor_Trujillo.
Het Santa María La Mayor in Trujillo
Trujillo_Alcazaba
Het Alcazaba van Trujillo, bekend van Game og Thrones. Eronder zit een hotel.
Caceres_plattegrond
De plattegrond van Cáceres is via deze speciale link te downloaden

Op reis naar Cáceres

Wil jij op reis naar Cáceres? Dan kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je trip

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....