Stedentrips31.10.2022

Ontdek Cáceres, een monumentaal wonder in de Extremadura in Spanje


Inmiddels heb ik meerdere roadtrips gemaakt naar de Algarve – waaronder deze, volledig elektrisch. Op de route richting Portugal steken we bij Bilbao omlaag. In in het Spaanse binnenland passeer je dan ook de streek Extremadura. Op de borden staan plaatsen als Salamanca, Cáceres, Trujillo en het bijzondere Badajoz.

Steden die je misschien wel van naam kent maar verder niet direct tot de verbeelding spreken. Dat verandert echter volledig als je toch besluit om deze steden te bezoeken. Daar is alle reden toe want de genoemde steden staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat kan geen toeval zijn.

Cáceres is de 3e meest monumentale stad van Europa

Zo was Cáceres zelfs de eerste stad in Spanje die al 1949 tot historisch erfgoed werd verklaard. Cáceres is het op twee na grootste monumentale ensemble van Europa. Deze bijzondere architectonische benaming betekent dat een stad of locatie als rijksmonument wordt gezien en de cultuurgoederen in onderlinge samenhang van bijzondere cultuurhistorische, architectuurhistorische of wetenschappelijke betekenis is.

In Cáceres gaat deze nogal lange omschrijving op voor de gehele oude binnenstad. Het is een monumentaal wonder waarbij je volledig terug in de tijd gaat en veel meer is dan een verzameling van oude gebouwen. Het is daarom niet vreemd dat Cáceres ook filmlocatie was voor een van de grootste successeries ooit op televisie ‘Game of Thrones’.

Een hoop uitleg, maar eigenlijk wil je zeggen: deze stad is zó bijzonder en mooi, daar móét je een keer naartoe. Dus bij deze!

Caceres in Extremadura, de stad gebouwd op heuvels, vlakke straten bestaan hier niet
Caceres in Extremadura, de stad gebouwd op heuvels, vlakke straten bestaan hier niet
Doorkijk vanaf de stadsmuren naar het Plaza Mayor in C\u00e1ceres<o:p><\/o:p>
Doorkijk vanaf de stadsmuren naar het Plaza Mayor in Cáceres
Er wordt nog steeds non-stop gewerkt aan het onderhoud van deze oude stad
Er wordt nog steeds non-stop gewerkt aan het onderhoud van deze oude stad

Het Plaza Mayor

Vrijwel alle toeristische steden in Spanje hebben wel een Plaza Mayor, vaak de ideale plek om je stadswandeling te beginnen. In Cáceres is dit niet anders. Het Plaza Mayor oogt hier alleen net wat anders en is omgeven door historische gebouwen, restaurants, het Stadhuis (het Ayuntamiento, gebouwd in 1869), de 25 meter hoge toren van Bujaco (van Arabische oorsprong) en niet geheel onbelangrijk in deze stad het verkeersbureau. Gezien de vele bezienswaardigheden in Cáceres kun je hier het beste even een stadsplattegrond ophalen en je laten adviseren. Helaas is wel veel informatie alleen in het Spaans beschikbaar.

Naast de toren van Bujaco bevindt zich de ingang naar de oude stad via de Arco de la Estrella (zie onder).
Het Plaza Mayor is ook het startpunt van meerdere wandelroutes die zijn opgedeeld in een Christelijke (Ruta de la Ciudad Cristiana y sus Torres), een Joodse (Ruta de la Judería Nueva) en Arabische (Ruta de la Ciudad Almohade Hiz Qazris) wandeling. Aanrader is natuurlijk ze allemaal te lopen.

Panorama van het Plaza Mayor in C\u00e1ceres
Panorama van het Plaza Mayor in Cáceres
Het Stadhuis van Caceres
Het Stadhuis van Caceres

De ingang via de Arco de la Estrella

Als je eenmaal vanaf het Plaza Mayor de oude binnenstad betreedt, bij voorkeur via het de Arco de la Estrella, kom je letterlijk terecht in de Middeleeuwen. Een labyrint van oude paleizen, smalle straten en prachtige pleinen. Het is een plek die constant doet verwonderen. Je gaat hier letterlijk terug in de tijd waarbij je maar weinig voorstellingsvermogen nodig hebt om te begrijpen waarom Cáceres een werelderfgoedstad is.

Het is een aaneenschakeling van historische monumenten. Je vindt hier o.a. de het paleis de Golfines de Abajo en het Carvajal, het Toledo-Moctezuma (ooit woonde hier de dochter van de Azteekse keizer Moctezuma II), de Casa de las Veletas (het museum van Cáceres, met kunstwerken van Picasso en Miró en onder de grond het op een na grootste waterreservoir ter wereld) en weer boven de grond de Concatedral de Santa María.

Nadat ik de stad inmiddels twee keer heb bezocht heb ik gemerkt dat de stand van de zon een bijzonder effect heeft op deze oude binnenstad. De zon zorgt voor kleur en schaduwen en maakt het nogal wat uit of je op de middag deze plek bezoekt of bijvoorbeeld aan het einde van de dag als de zon de pleinen en smalle straten niet meer weet te bereiken.

De trappen naar de Arco de la Estrella, de toegang van de oude stad
De trappen naar de Arco de la Estrella, de toegang van de oude stad
Het San Pablo klooster op het moment dat de zon langzaam uit de oude stad verdwijnt
Het San Pablo klooster op het moment dat de zon langzaam uit de oude stad verdwijnt

Plaza San Jorge en de kerk van San Francisco Javier

Een van de meest bezochte plekjes in de oude stad is het plein van San Jorge. Hier bevindt de kerk van San Francisco Javier, een jezuïetenkerk uit 18e eeuw en een van de meest gefotografeerde plekjes. De kerk is vrij te bezoeken en je kunt als je wilt ook naar boven klimmen voor een prachtig aanzicht. Het kan er druk zijn dus moet je wel wat geduld hebben.

De kerk van San Francisco Javier op het Plaza San Jorge in C\u00e1ceres
De kerk van San Francisco Javier op het Plaza San Jorge in Cáceres

Het museum van Cáceres

Het museum van Cáceres bevindt zich op twee locaties, het Palacio de las Veletas met aandacht voor archeologie en etnografie en het Casa de los Caballos waar zich een kunstcollectie bevindt.

Onder het Palacio de las Veletas bevindt zich onder de grond en is het best bewaarde islamitische waterreservoir (aljibe) van Spanje en een van de best bewaarde ter wereld. Het waterreservoir vangt de regen onzichtbaar op, die valt op binnenplaats is echt een spectaculair bezoekje waard.

Het museum van C\u00e1ceres gevestigd in het Palacio de Las Veletas
Het museum van Cáceres gevestigd in het Palacio de Las Veletas
Een blik op de het museum en de prachtige tuin
Een blik op de het museum en de prachtige tuin
De ondergrondse watertank (aljibe) in het museum van C\u00e1ceres
De ondergrondse watertank (aljibe) in het museum van Cáceres

Plaza de Santa Clara

Ook net buiten de muur van de oude stad bevinden zich nog een aantal bezienswaardigheden die vanwege de ligging dicht bij het werelderfgoedgebied ecologisch of secundair beschermd worden door UNESCO.

Een van de voorbeelden daarvan is het klooster van Santa Clara, gelegen aan het gelijknamig plein. Het klooster, opgericht in 1614, is sindsdien bewoond door een gemeenschap van Clarissen van de Orde van San Francisco. Het is echt een van de mooiste en bijzondere plekjes in deze prachtige historische stad.

Het prachtige Plaza de Santa Clara met het gelijknamig klooster is echt een bezoekje waard
Het prachtige Plaza de Santa Clara met het gelijknamig klooster is echt een bezoekje waard

Game of Thrones vanaf het Plaza de Santa Maria in Cáceres

De makers van Game of Thrones hebben zich goed weten te vermaken in de binnenlanden van Spanje. Cáceres zien we in Game of Thrones terug in de 3e aflevering van seizoen 7. De scène begint op het Plaza de Santa María en eindigt bij de Arco de la Estrella waar Euron koningin Cersei Lannister ontmoet.

We zien hier o.a. Euron Greyjoy op zijn paard onderweg naar Kingslanding waar hij de gevangen genomen Yara Greyjoy, Ellaria Sand en hun dochter door de straten van de oude stad meevoert onder luidruchtig gejoel van de inwoners (figuranten) van Cáceres.

Trujillo en de omgeving van Cáceres

Ook in de omgeving van Caceres vind je nog genoeg historische plaatsen die misschien net nog wat minder bekend zijn maar wel de moeite waard zijn om te bezoeken. Een absolute aanrader is wat dat betreft het historische Trujillo.

Trujillo geniet vooral bekendheid omdat hier de eerste etappe begint van de Conquistadors-route, bekend vanwege het doorkruisen van de geboorteplaats van de roemruchte veroveraars Pizarro en De Orellana. Deze conquistadores gingen in de middeleeuwen op ontdekkingsreis en veroverden Peru en gebieden in de Amazone.

Buiten de vele bezienswaardigheden was ook Trujillo een opname-locatie voor ‘Game of Thrones’. Verblijf je wat langer als 24 uur in Cáceres dan moet je echt dit stadje even gaan bezoeken.

Het Santa Mari\u0301a La Mayor in Trujillo
Het Santa María La Mayor in Trujillo
Het Alcazaba van Trujillo, bekend van Game og Thrones. Eronder zit een hotel.
Het Alcazaba van Trujillo, bekend van Game og Thrones. Eronder zit een hotel.
De plattegrond van C\u00e1ceres is via <a rel=\
De plattegrond van Cáceres is via

Op reis naar Cáceres

Wil jij op reis naar Cáceres? Dan kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je trip

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Spanje

Málaga in één dag: 5 tips

Begin dit jaar zeiden we het al: Málaga behoort tot één van de mooiste zomervakantiebestemmingen van Europa! Heel logisch want de hartverwarmende stad heeft eigenlijk alles: prachtige stranden, een bruisende haven, mo...

Stedentrips18.04.2024

Málaga in één dag: 5 tips

Deze bezienswaardigheden moet je beslist zien.
Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

Of je nu op zoek bent naar ontspanning aan de kust, avontuur in de bergen, of liever op stedentrip naar een van de eeuwenoude steden gaat, Spanje heeft het echt allemaal. Van Barcelona tot de schilderachtige witte dorpen van Andalusië, de indrukwekkende bergtoppen van de Pyreneeën, de uitgestrekte wijngaarden van La Rioja: er is hier zoveel moois te ontdekken!

Zomer11.04.2024

Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Bilbao is de stad van de pintxos én van een van de beroemdste musea wereldwijd. Oude en nieuwe architectuur geven de Baskische stad sfeer. Het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip: je bent er zo en er is...

Stedentrips26.08.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Spanje is super populair dit jaar. Niet alleen het vasteland, maar vooral de eilanden. De natuur op deze eilanden loopt zo erg uiteen dat veel natuurliefhebbers voor Spanje kiezen. Heb je nog geen vakantie geboekt dit ja...

Natuur11.08.2023

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

Een stedentrip naar Madrid, waar zullen we beginnen? Madrid, zoals elke Europese stad, is niet gezegend met het warmste weer tijdens de wintermaanden. Toch is de winter een sfeervolle periode voor een stedentrip naar de...

Stedentrips16.01.2023

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

stedentrip in de winter
Dit zijn de 20 mooiste dorpjes van Spanje

Mooie dorpjes heeft Spanje volop, verspreid over het hele land. Maar wat zijn nu de aller mooiste? De Spaanse krant El País is voor jou op zoek gegaan naar de mooiste dorpjes van Spanje. Uit een voorselectie van 250 dor...

Stedentrips12.01.2023

Dit zijn de 20 mooiste dorpjes van Spanje

los pueblos más bonitos de España
El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera