De 5 beste tips om Almeria in Zuid-Spanje te ontdekken

De 5 beste tips om Almeria in Zuid-Spanje te ontdekken

dit is 'het andere' Spanje

Vorig artikel Volgend artikel

De zonnige stad Almeria ligt in het zuidoosten van Spanje in de regio Andalusië. Almeria is de stad met de meeste zonuren per jaar en ligt niet ver van de Tabernas-woestijn (Sierra Nevada), het droogste plekje van Europa. We bevinden ons op een plekje waar de zon 365 dagen per jaar duidelijk de baas is.

Ontdek Almeria via de N340

Almeria is wel degelijk een vakantiebestemming maar niet echt populair in vergelijking tot vele andere bestemmingen in Spanje. Als je met de auto langs de kust van Zuid-Spanje vanuit de Costa Blanca (Málaga) rijdt en blijft even weg van de snelweg, word je verrast door de prachtige natuur en imposante rotspartijen aan de kust. Wat dat betreft is de N340 een geweldige route om te rijden. Sowieso is het advies om tijdens deze route altijd zo dicht mogelijk langs de waterlijn te rijden. Juist dan kom je langs plekken die je gaan verrassen in een gebied waar je niet zo vaak zult komen.

Langs deze route kom je ook nauwelijks west-Europeanen tegen of het moet een verdwaalde camper zijn. Duidelijk is dat we in een stukje Spanje zijn waar alles net een beetje anders is en wat nog niet ontdekt is door Spaanse zonaanbidders.

N450_Andalucia
De N450 in Andalucia, een kustroute om van te dromen
Playa_De_Rijana
Playa De Rijana (Rambla de Gualchos) is een van de vele pareltjes. Op de parkeerplaats is plaats voor 10 auto's.
Calahonda_Andalucia
Calahonda, nog zo'n droomplekje, vlakbij het strand hier vind je het balkon van Europa
Almeria_El_Mar_de_Plstico
Richting Almeria rijden we een wit landschap binnen: El Mar de Plastico

El Mar de Plastico, de moestuin van Europa

Zo’n 50 tot 60 kilometer voor Almeria verandert er iets in het landschap en duiken er witte velden op. Zo ziet het er tenminste van afstand uit. Hele velden en soms kleine dorpjes omgeven door golven van een witte natuur. Eenmaal aan de rand van dit gebied zie je dat het een soort kassen zijn, maar dan van tentdoek of plastic. De Spanjaarden noemen het El Mar de Plastico, vertaald als de zee van plastic.

De immense tenten zijn volledig afgesloten met hier en daar in koeienletters een 06-nummer. Wat ook opvalt zijn de enorme borden in het landschap waarop vooral reclame wordt gemaakt voor paprika’s, courgettes, tomaten en komkommers. Het moge duidelijk zijn. Wie zich afvraagt waar als die groentes in de supermarkt vandaan komen? Inderdaad uit dit uitgestrekte gebied dat ook wel de moestuin van Europa wordt genoemd.

Het totale gebied is zo’n 70 km lang (en 15 km breed) en bestaat uit 30.000 hectare (drie keer meer als in heel Nederland) met kassen van voornamelijk plastic. Jaarlijks goed voor zo’n 4 miljard kilo aan groenten en fruit. Van een landschap kun je nauwelijks meer spreken.

El_Mar_de_Plstico_Andalucia
Vanaf een afstand is alles wit, binnenin is het een labyrint van droge paden
De_moestuin_van_Europa
De moestuin van Europa in Google Maps
Balerma_Andalucia
Balerma, links van de weg, plastic kassen, daartegenover de zee, dichterbij kun je niet komen

De bijzondere cultuur van Almeria

Almeria is duidelijk een havenstad. Dat betekent dat de kustlijn van de stad niet in lijstjes voorkomt met de mooiste plekjes van Spanje, ook al heeft het aan de oostkant van de stad een grote boulevard met een prachtig strand. De schoonheid van de stad bevindt zich vooral links en rechts van de Ramblas en boven de stad, met het indrukwekkende Alcazaba of Almeria. Het is ook de stad waar de tapas gratis zijn (zolang je en drankje bestelt) en waar je op veel plekken op straat (gratis) je work-out kunt doen.

Almeria is een stad met veel gezichten. Bovenin aan de westkant van de stad vind je veel cultuur en historie en bevindt zich tevens de grote haven en het oude stadsdeel. Aan de oostkant vind je de boulevard en de stranden die doorlopen tot aan Cabo de Gata, een uitgestrekt natuurgebied.

Het is een stad die ieder uur dat je er bent, je meer gaat fascineren en je als het ware onderdompelt in de lokale eigen Spaanse cultuur van dit gebied. Het is een stad waarin 'haast' niet bestaat, een stad waar je vooral op straat eet en drinkt en een stad die pas laat ontwaakt en pas gaat slapen als het al lang middernacht is geweest.

Ontdek deze bijzondere stad aan de hand van vijf leuke tips.

Almeria_haven
Uitkijk over het westelijk deel van Almeria
Almeria_Moorse_invloeden
Moorse en Arabische invloeden in Almeria
Almeria_stad
Almeria Spaans maar dan net anders
Almeria_beach
Het strand en de boulevard van Almeria
Almeria_Free_Fitness
Street Workout in Almeria, gratis fitness aan zee

1. La Alcazaba: het imposante fort van Almeria

Almeria heeft veel Arabische en Moorse invloeden gekend. De naam van de stad is afgeleid van het Arabische woord Al-Mariya en betekent 'de spiegel van de zee'. Die invloeden vind je terug in de architectuur, de wijze hoe de stad is opgebouwd, in winkeltjes maar nog meer als je op bezoek gaat in het La Alcazaba of Almeria. Het is een van de grootste en oudste Moorse forten in Spanje en is door zijn ligging boven de stad vrijwel overal te zien.

Het is daardoor ook een plek waar je fantastisch uitzicht hebt over de stad en de zee. Het woord Alcazaba (in het Arabisch al-qasbah) betekent vestingmuur. Die van het Alcazaba is ruim 1.400 meter lang en is een van de grootste moslimconstructies in Spanje, samen met het Alhambra in Granada.

Een populaire filmlocatie

Buiten de historische waarde die La Alcazaba heeft, is het door zijn enorme omvang ook een populaire filmlocatie geworden. Zo zijn hier o.a. Indiana Jones the Last Crusade en Never Say Never Again met James Bond opgenomen. Voor velen is het Alcazaba de #1 bezienswaardigheid van Almeria. Maar juist de combinatie van de bijzondere cultuur van de stad en zijn unieke ligging maken dit grote fort tot een locatie die je zeker eens moet gaan bezoeken.

Het beste moment van de dag voor een bezoek is vroeg in de ochtend. Als de zon hier hoog aan de hemel staat kan het er vooral 's zomers echt bloedheet zijn met temperaturen ver boven de 40 graden. Mede ook omdat de stenen de warmte opnemen en als het ware als kleine kacheltjes gaan aanvoelen.

En andere belangrijke tip is dat je vooral goede wandelschoenen moet aandoen. Uiteindelijk is een bezoek aan La Alcazaba ook veel klimmen en klauteren en vergeet ook niet om voldoende water mee te nemen.

Alcazaba_Almeria_ingang
De ingang naar Alcazaba of Almeria
Alcazaba_plein
Grote pleinen in het Alcazaba of Almeria
Alcazaba_fort
Verdedigingswerken op het hoogste punt van het Alcazaba

2. Muralla de Jayrán

Vrijwel naast het Alcazaba liggen op een heuvel (bekend als de berg Laham) de Muralla de Jayrán. Het zijn de stadsmuren van Almería die ooit onderdeel van de wijk Musalla waren. Deze stadsmuren verbinden zeven torens waarvan drie vierkante, gebouwd door de Moren, en vier halfronde, gebouwd zijn door Tempeliers in de 11e eeuw om de de stad te verdedigen. Het pad dat vanaf de voet van het Alcazaba omhoog loopt is helaas niet toegankelijk voor bezoekers.

Je kunt de stadsmuren wel bezoeken via een weg aan oostkant. Eenmaal boven vind je de Cerro de San Cristóbal, een groot beeld van Jezus wat 's avonds verlicht is. Het beeld is gemaakt van Macael-marmer en staat symbool als zegen voor de stad en de Middellandse Zee.

Muralla_de_Jayran_Alcazaba
Muralla de Jayran gezien vanaf het Alcazaba
Muralla_de_Jayran
Muralla de Jayran gezien vanaf het Alcazaba

3. Plaza de la Constitución

In het hart van Almeria vind je zoals in in zoveel steden een centraal plein. Vreemd genoeg heeft dit plein twee namen. Het Plaza de la Constitución en tevens Plaza Vieja. De laatste naam stamt uit de tijd van de Moren toen dit fraaie plein nog een soort van marktplein was. Het Plaza de la Constitución wordt vandaag nog steeds gebruikt voor allerlei festiviteiten. Op het plein vind je buiten wat restaurantjes een hotel.

Dit hotel heeft een soort van penthouse boven op het dak waar je dag en nacht een geweldig uitzicht hebt op de stad. Het kost even wat moeite om dit te boeken, maar dankzij wat vriendelijke woorden leverde het wel een onvergetelijke plek op om hier te verblijven.

Plaza_de_la_Constitución_Almeria.
Het Plaza de la Constitución in Almeria
Plaza_de_la_Constitución_Hotelview.
Hotel view, vanaf hier kun je letterljk over de stad kijken

4. De kathedraal van Almería: Catedral de la Encarnición de Almería

Op een steenworp afstand van Plaza de la Constitución vind je kathedraal van Almería. Het bijzondere gebouw oogt niet echt als een kerk door zijn enorme muren maar eerder als een fort, met name door het platte dak. In de Moorse tijd een stond hier een moskee die een forse aardbeving niet heeft overleefd. Voor deze bijzondere bouw werd gekozen als beveiliging. Tijdens de bouw was het meerder malen een doelwit voor piraten.

Helaas was het tijdens ons bezoek gesloten i.v.m. renovatiewerkzaamheden. De plek is in ieder geval meer dan de moeite waard om te bezoeken.

kathedraal_Almería.
Catedral de la Encarnición de Almería
Catedral_de_la_Encarnición_Almería
Spaanse architectuur met een Arabisch tintje

5. El Cable Inglés

Tijdens een wandeling langs de haven kom je een uitzonderlijk bouwwerk tegen dat bekend staat als El Cable Inglés, vertaald als de Engelse pier. Deze immense staalconstructie, gebouwd in 1902, werd in de vorige eeuw (tot 1973) gebruikt om ijzer van het nabijgelegen treinstation naar de vrachtschepen in de haven van Almeria te vervoeren. Inmiddels is het onderdeel van het industrieel erfgoed van Spanje.

De naam El Cable Inglés verwijst naar de oorspronkelijke Britse eigenaar "The Alquife Mines Railway Ltd". Als je het ziet verwacht je dat er ergens een ingang is zodat je er overheen kunt lopen maar dat is helaas niet mogelijk.

El_Cable_Inglés.
El Cable Inglés gezien vanaf de haven.
Almeria_El_Cable_Inglés.
El Cable Inglés industrieel erfgoed van Spanje

Gratis tapas in Almeria

Het is even wennen en voelt in het begin best ongemakkelijk. Je bestelt een biertje en direct word je gevraagd welke tapas je daarbij wilt. Het ongemak is dat de tapas gratis zijn. En je mag ook nog eens kiezen. Er zijn wel soorten waar je soms een euro voor moet bij betalen, maar dan nog. In Almeria is het in ieder geval een traditie. De vele tapas barretjes openen na 20.00 uur. Soms staan er al lange rijen. En daar waar niemand staat, precies, daar moet je dus niet zijn.

Het ongemak koop je af door een forse tip te geven. Hoe het kan en waar het vandaan komt weet eigenlijk niemand. Het is altijd zo geweest en zal nooit veranderen. Gratis tapas dus.

Tapas_Almeria
Gratis tapas in Almeria

Almeria als vakantiebestemming

Een bezoek aan de Zuid-Spaanse stad Almería is meer dan een geweldige ervaring. Hier ervaar je Spanje op een heel andere manier. De streek - dus niet alleen de stad - heeft zijn eigen cultuur. Wat opvalt is de rust die je ook terugziet bij de mensen. Almeria ligt zeker niet geïsoleerd als bestemming. Malaga ligt via de autoroute op amper twee uur rijden. Kies je echter voor de route langs de kust, dan kun je je, met wat stops, er makkelijk een dagje goed vermaken. Zo krijg je ook veel meer mee van dit zuidoostelijk punt van het Iberisch schiereiland. Het is een plek waar ik persoonlijk zeker nog een keer terug wil komen, niet alleen voor de stad maar nog meer voor de indrukwekkende omgeving.

Op vakantie naar Almeria

Heb jij zin om Almeria in Zuid-Spanje te ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....