`

Stedentrips20.10.2014

Prijzen in 20 Europese steden vergeleken


Olso duurste stad, Belgrado het goedkoopst

De keuze voor een stedentrip hangt niet altijd af van hoe leuk de stad is, soms moet je ook goed naar je eigen portemonnee kijken. Een stedentrip maken is kostbaar, dus door een goedkope stad uit te kiezen kun je flink besparen. Maar wat zijn de dure steden en wat zijn de goedkope steden in Europa? De Duitse autoclub Adac deed onderzoek. Aan de hand van een denkbeeldig winkelmandje met onder andere een pastagerecht, friet met cola, tandpasta, een metrokaartje en een toegangskaartje voor bijvoorbeeld een dierentuin werden prijzen van 20 Europese steden vergeleken.

Conclusie: Oslo, Londen en Parijs zijn de duurste steden

We beginnen maar meteen met de duurste steden, met de duurste voorop: Oslo, Londen en Parijs. Waarbij Londen en Parijs eigenlijk niet voor elkaar onderdoen. Oslo is de duurste stad van Europa volgens de Duitse autoclub, in Noorwegen betaal je de hoofdprijs. De goedkoopste steden volgens dit onderzoek zijn Belgrado, Zagreb, LjubljanaPraag en Boedapest. Allemaal in Oost-Europa dus. In Luxemburg en München ben je ook nog enigszins goedkoop uit, maar daarna wordt het prijziger. 

Enorme verschillen

Dat de ene stad duurder is dan de andere is op zich niet zo’n spectaculaire conclusie, het enorme verschil is dat wél. Bijvoorbeeld het maken van een toeristische rondrit in de Sloveense stad Ljubljana kost 4 euro. Doe je dat in Londen betaal je bijna negen keer zo veel. Een dierentuin in Londen kost 29 euro, waar je in Belgrado al voor 3,50 euro aapjes mag kijken. Maar ook de verschillen tussen een lekker cappuccino zijn enorm, met Parijs als absolute uitschieter.

De top 20 Europese steden, van goedkoop naar duur


1. Belgrado in Servië: 41 euro

2. Zagreb in Kroatië: 56 euro

3. Llubljana in Slovenië: 63 euro

4. Praag in Tsjechië: 69 euro

5. Boedapest in Hongarije: 73 euro

6. Luxemburg: 90 euro

7. Munchen in Duitsland: 98 euro

8. Lissabon in Portugal: 101 euro

9. Berlijn in Duitsland: 104 euro

10. Wenen in Oostenrijk: 112 euro

11. Luzern in Zwitserland: 112 euro

12. Rome in Italië: 120 euro

13. Brussel in België: 123

14. Amsterdam in Nederland: 124 euro

15. Barcelona in Spanje: 126 euro

16. Madrid in Spanje: 127 euro

17. Kopenhagen in Denemarken: 134 euro

18. Londen in het Verenigd Koninkrijk: 143 euro

19. Parijs in Frankrijk: 143 euro
20. Oslo in Noorwegen: 153 euro

Foto credits: Fotolia.com.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.