4. Waarom het donker is tijdens opstijgen en landen
Tijdens het opstijgen en landen is het altijd donker in het vliegtuig en dat heeft een speciale reden. Mocht het namelijk tot een crash komen, dan zij je ogen alvast gewend aan het donker. En daarom moeten dus ook de raampjes open zijn omdat je dan alvast iets van de omgeving kunt zien.
5. Een vliegtuig heeft maar één motor nodig
Vliegtuigen zijn uitgerust met twee motoren, maar een vliegtuig kan prima vliegen met slechts eentje. Het is alleen wel minder zuinig qua brandstof en met één motor kan dus minder ver gevlogen worden. Voor vliegtuigen die een oceaan moeten oversteken wordt berekend hoe lang zij kunnen vliegen met één motor. Zo kan de Dreamliner bijvoorbeeld 5,5 uur doen met eentje en dat is altijd genoeg om iedereen veilig aan de grond te zetten.
6. Waarom er nog steeds asbakken aan boord zijn
Roken mag natuurlijk al lang niet meer aan boord van een vliegtuig, maar er zijn nog steeds asbakken aanwezig. En dat heeft een reden: er wordt vanuit gegaan dat áls iemand dan toch zo stom is om te roken aan boord, dat ze dat dan in een wc doen en de sigaret netjes uitmaken in de asbak. Gooi je ‘m namelijk in de wc, dan kan er brand ontstaan.
7. Wat zijn die kleine gaatjes in een vliegtuigraam?
Wie goed naar een vliegtuigraam kijkt, ziet een klein gaatje. Dat zit daar om de druk te kunnen controleren. Vliegtuigramen bestaan uit drie lagen en mocht er eentje kapot gaan (de buitenste) dan is de binnenste laag daar voor de veiligheid. Dat gaatje zorgt ervoor dat de middelste laag beschermd wordt en in tact blijft tot het moment dat het nodig zou zijn.
8. Waarom eten in het vliegtuig zo smerig is
Het is soms niet te doen, het eten dat je in het vliegtuig krijgt. Maar daar kun je de kok van het eten niet echt de schuld van geven. Het komt omdat je smaak gewoon niet werkt op 10 kilometer hoogte. Onderzoek toont aan dat de droge lucht in de cabine de boosdoener is. Daaruit blijkt overigens ook dat tomatensap ineens een stuk lekkerder wordt. En dat is meteen de verklaring waarom je in een vliegtuig zoveel mensen tomatensap ziet drinken en in het dagelijks leven nooit: hoog in de lucht is dat ineens veel lekkerder.
Bron: Travel + Leisure.