Vliegen13.02.2017

Hoe zit het eigenlijk met vliegen & het milieu?


We weten inmiddels allemaal wel dat een vliegtuig veel brandstof verbruikt. De uitstoot van CO2 is schadelijk voor het milieu en heeft een groot effect op de klimaatverandering. Ook als passagier kun je rekening houden met het milieu en dat is met een beetje hulp helemaal niet zo lastig. EUclaim legt je graag uit hoe.

Elk jaar publiceert Atmosfair een ranglijst van vliegtuigmaatschappijen die zuinig of juist heel vervuilend zijn. Zo zijn er ranglijsten voor korte afstandsvluchten, middellange afstandsvluchten en lange-afstandsvluchten waarbij de verschillen op een rijtje worden gezet.

Top 10 zuinigste vliegtuigmaatschappijen van 2016

Opvallend is dat geen enkele vliegtuigmaatschappij in de A-klasse scoort. Dat betekent dus dat er nog wel het een en ander te verbeteren is op het gebied van milieuvriendelijk vliegen. In deze ‘milieulijst’ wordt gekeken naar de uitstoot van vliegtuigen en het soort toestel waarmee gevlogen wordt. De top 10 zuinigste vliegtuigmaatschappijen van 2016 ziet er als volgt uit:

  1. China West Air: Een Chinese budgetmaatschappij die alleen binnenlandse vluchten uitvoert.
  2. TUIfly Duitsland: De Duitse tak van TUIfly is actief tussen Duitsland en vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa.
  3. Thomson Airways: De Britse tak van TUIfly staat op de derde plek en vliegt tussen vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa en het Verenigd Koninkrijk.
  4. Corendon Airlines: Niet te verwarren met Corendon Dutch Airlines, vliegt Corendon Airlines tussen Turkije en Nederland.
  5. Thomas Cook Airlines: Een Britse chartermaatschappij die vakantievluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en vakantiebestemmingen uitvoert.
  6. XL Airways France: Deze Franse vliegtuigmaatschappij vliegt alleen vanuit Parijs naar enkele vakantiebestemmingen in Amerika.
  7. Condor: Een Duitse vliegtuigmaatschappij die lijnvluchten uitvoert binnen- en buiten Europa.
  8. TUIfly Nederland: De Nederlandse chartermaatschappij verzorgt vakantievluchten binnen- en buiten Europa.
  9. LATAM Brasil: Een Zuid-Amerikaanse vliegtuigmaatschappij die in Europa alleen naar Milaan vliegt.
  10. Air Caraibes: Een Caribische vliegtuigmaatschappij die Parijs met het Caribisch gebied verbindt.

Nederlandse vliegtuigmaatschappijen scoren goed

Nederlandse vliegtuigmaatschappijen scoren behoorlijk goed op het gebied van milieuvriendelijkheid. TUIfly heeft milieulabel B gekregen. KLM en Transavia label C. Voorbeelden van maatschappijen die het écht niet goed doen met betrekking tot CO2 uitstoot zijn Singapore Airlines, Cathay Pacific en Mesa Airlines. Onder Mesa Airlines vallen American Eagle en United Express.

Hoe je zelf kunt helpen

De meeste brandstof wordt verbruikt bij het opstijgen van het vliegtuig. De daling gaat echter bijna geheel vanzelf. Je draagt bij aan CO2-reductie door voor een directe vlucht te kiezen, in dit geval hoeft er maar één vliegtuig op te stijgen in plaats van twee.

Daarnaast kun je kiezen voor een vliegtuigmaatschappij die goed scoort op het gebied van milieuvriendelijkheid. Op deze manier weet je zeker dat er zo zuinig mogelijk gevlogen wordt. Het helpt uiteraard ook om zo weinig mogelijk gebruik te maken van het vliegtuig. En dat kan wat lastig worden aangezien het nou eenmaal wel het snelste vervoersmiddel is. De trein of bus is het minst belastend voor het milieu gevolgd door de auto en het vliegtuig. Wat je kunt doen is een donatie geven aan de strijd tegen klimaatverandering die veroorzaakt wordt door vliegen. Deze bijdrage wordt vervolgens gebruikt bij de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen. Op deze manier draag je dan toch je steentje bij.

Foto header: peshkov – Fotolia.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.