Vliegen03.04.2017

Topdrukte op Schiphol: tips om sneller te boarden


KLM heeft een brandbrief naar Schiphol gestuurd over de steeds groter wordende drukte op de luchthaven. Deze drukte zorgde de afgelopen tijd al voor forse vertragingen bij het inchecken, waardoor een hoop reizigers te laat bij de gate waren. Het trieste resultaat zijn frustraties die hoog oplopen en dan worden afgereageerd op het cabinepersoneel, die ons juist zo aangenaam mogelijk wil laten vliegen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Door het grote aantal vluchten is de drukte een gegeven. Natuurlijk zullen nog meer incheckbalies en voldoende douanepersoneel zeker gaan helpen, al blijf je afhankelijk van de nervositeit van degene die beoordeelt of je handbagage alsnog uitgebreider moet worden gecontroleerd. Wie veel vliegt zal dat kunnen beamen. Maar ook hier kun je zelf echt wat aan doen. De onderstaande tips zullen de grote drukte niet kunnen tegenhouden maar zorgen er wel voor dat het allemaal wat vlotter en met minder frustraties ook kan.

Auto versus trein

Wie gaat vliegen kan het beste op tijd op de luchthaven zijn. Veel meer opties dan auto of trein zijn er eigenlijk niet. En beide kunnen een belangrijke rol spelen of je op tijd bent of niet. Juist als je te laat komt is de kans dat je gestrest raakt alleen maar groter. Veel maakt uit van het tijdstip waarop je vliegt. Is dat in de vroege ochtend, plan dan nog beter je reis richting Schiphol want treinen zijn een drama tijdens de spitsuren. En ook de snelle treinen zijn op dit punt geen enkele garantie!

Met de auto is het al niet veel beter en is in de ochtend naar Schiphol regelmatig een puinhoop op de weg met lange files. Wat je het beste kunt doen is toch extra vroeg gaan en dat betekent vaak met de auto gaan om de eenvoudige reden dat er vroeg in de ochtend nog geen treinen rijden (als je dus bijvoorbeeld vanuit het zuiden van het land moet komen). Het alternatief is een hotel te boeken dicht bij de luchthaven. Dat kost wel wat extra maar je komt wel op tijd en uitgerust op de luchthaven.

  • een parkeerplaats vooraf reserveren is wel zo slim, dan kan een hoop tijd schelen als je haast hebt. Schiphol P3 Lang Parkeren is in de meeste gevallen de goedkoopste optie.

Thuis inchecken

Tegenwoordig is het nagenoeg bij alle luchtvaartmaatschappijen mogelijk om vooraf via internet in te checken. Het voordeel is dat je daarna meerderde opties hebt om je boarding pass alvast thuis af te drukken of naar je smartphone te sturen. Wie met KLM vliegt kan zijn boarding pass zelfs via Facebook Messenger ontvangen, en je ontvangt dan ook aanvullende vluchtinformatie over de actuele vertrektijden en de gate. In alle gevallen scheelt dat tijd en kun je als je geen koffers hebt in te checken sowieso direct door naar de bagagecontrole en douane. Dat scheelt weer tijd en zorgt voor minder wachttijden bij onder andere de incheck-apparaten.

Up in the air
Up in the air

Koffer inchecken of niet

Veel van de problemen die voor vertraging zorgen hebben alles te maken met je bagage. Een onderwerp wat eigenlijk veel te weinig aandacht krijgt en werkelijk kan helpen om sneller aan de gate te zijn. Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je maar één stuk handbagage meenemen, en dan ook nog alleen met de juiste afmetingen. Meer mag alleen als je daar bij het inchecken toestemming voor hebt gekregen. Wie denkt lekker slim te zijn en toch met z’n koffer en rugzak aankomt zorgt daarmee direct voor problemen. Het inchecken van je koffer bij meerdere stuks bagage zorgt er gewoon voor dat alles sneller verloopt op de luchthaven. De 10 minuten extra op de plaats van je bestemming om eerst je koffer op te halen wegen niet op tegen de problemen die je anders kunt veroorzaken.

Langs de bagagecontrole en de douane

De controle van je bagage op Schiphol behoort tot de strengste in Europa. Wie veel vliegt zal dat kunnen beamen. Eigenlijk kun je er geen peil op trekken wat nu echt de regels zijn. De ene keer gaat je camera zonder tekst door, de volgende keer wordt hij aan een uitvoerig onderzoek onderworpen. En zo gaat het ook toiletspullen. Je dient sowieso zelf de regels te kennen ten aanzien van vloeistoffen en apparatuur. De snelste manier om door de bagagecontrole te komen waarbij je niet in de rij moet staan om je koffer (of tas) opnieuw te laten onderzoeken is zoveel mogelijk wat vragen kan opleveren eruit halen.

Daarbij moet zoveel mogelijk ook nog in gescheiden bakken worden gedaan. Wat je beter niet in je bagage kunt laten zitten zijn: Laptop en tablet (die moeten er sowieso uit), fotoapparatuur, tasjes met snoeren, gear (hieronder vallen heel veel elektronica) en je toilettas. Zorg dat alle zalfjes en spuitbusjes (klein) in het desbetreffende plastic zakje zitten. Dan nog ben je afhankelijk van degene die op de knop drukt om je bagage extra te onderzoeken maar het gaat echt tijd schelen. Doen we dit allemaal, dan gaat het gewoon sneller.

Kleding, riemen, geld en armbanden

Wie zijn riem aanhoudt, papieren geld in z’n broekzak laat zitten, een armband aanheeft – of een iets te groot uitgevallen ketting – heeft een grote kans volledig te worden gecontroleerd. Dat betekent als de zeer geavanceerde en nieuwe security scanner je armband ziet, het personeel toch denkt je volledig te moeten controleren. Dat kost tijd en soms ook ergernis bij mensen. Het beste is ook hier alles af en uit te doen zodat je direct kunt doorlopen en je bagage weer kunt inpakken.

Niet eigenwijs zijn

Belangrijkste is dat je niet probeert eigenwijs te zijn. Ook al vind je iets overbodig, en dat komt best vaak voor, dan nog moet je beseffen dat het personeel er voor onze veiligheid is. Mensen hebben de ruimte daar hun eigen interpretatie aan te geven hoe vervelend dat ook mag overkomen. Blijf altijd rustig en correct, ook dat zal helpen. Je bent dus wel even bezig om een en ander uit doen maar de tijdwinst is er echt en de doorloop voor de bagagecontrole kan zo maar een stuk sneller verlopen als we ons hiervan bewust zijn.

Regels zijn niet overal hetzelfde

Als laatste moet je beseffen dat regels niet overal hetzelfde zijn. Vlieg je naar de VS dan weet je dat een interview krijgt waarom je naar de VS komt en wat je er van plan bent te gaan doen. Het kan daarna zomaar voorkomen dat je nog drie keer je papieren moet laten zien. Vlieg je echter terug dan lijkt het erop dat ze blij zijn dat je vertrekt want je hoeft niets uit je koffer te halen, buiten je laptop dan. De security scans in het land van Donald Trump lijken betere ogen te hebben en kunnen alles in je koffer detecteren. Reis je naar het zuiden, trek dan gerust ook je schoenen uit want menig vliegveld staat tijdens de controle niet toe dat je deze aanhoudt.

Droombeeld van reizigers op Schiphol, geen wachtrijen.
Droombeeld van reizigers op Schiphol, geen wachtrijen.

Update 26 juni: Schiphol start experiment met ‘no trolley’-doorgang

Schiphol gaat de komende maanden experimenteren met een ‘no trolley’-doorgang voor passagiers die geen of weinig handbagage bij zich hebben. Dit naar aanleiding van de enorme drukte op de Luchthaven tijdens de meivakantie.

Het ‘no trolley’-experiment maakt deel uit van een Europees project en zou de wachttijd bij de controle aanzienlijk moeten verbeteren als passagiers worden gescheiden. In praktijk zal het er op neer gaan komen dat meer mensen hun bagage vooraf moeten inchecken. Of zij dit gaan doen is maar de vraag, net als dat de wachttijden om je koffer in te checken dan daar niet gaan oplopen.

Later deze week komt Schiphol met een update over het experiment en moet duidelijk worden welke criteria er worden toegepast voor passagiers gebruik mogen maken van een snellere procedure. Het uiteindelijke doel van het Europees project is om de wachttijd tijdens de volledige reis met een uur te reduceren.

De nieuwe vertrekhal meet 3800 vierkante meter en ligt tussen de B- en de C-pier<span class=\
De nieuwe vertrekhal meet 3800 vierkante meter en ligt tussen de B- en de C-pier

Nieuwe vertrekhal Schiphol tussen de B- en de C-pier

Sinds vorig jaar heeft Schiphol er een (tijdelijke) nieuwe vertrekhal bij welke uitkomt tussen de B- en de C-pier waar vluchten naar Schengen-landen van vertrekken. De hal is nog steeds niet echt bekend bij veel reizigers en ligt als je de luchthaven bezoekt aan de rechterkant. In deze vertrekhal vind je de incheckbalies Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines en LOT Polish Airlines. Ook KLM heeft er inmiddels extra balies. Het is een snelle manier om direct naar de gate te gaan en soms is het er aanzienlijk minder druk.

Vliegen is een geweldige manier om snel op de mooiste en leuke bestemmingen te komen. Of het nu voor je werk is of privé. De spelregels op luchthavens zijn nu eenmaal bepaald. Hou je eraan, werk mee en wees voorbereid. Doe je dit dan stap je sneller en minder ongenoegen de cabine in en vlieg je echt een stuk prettiger.

© header: Nataraj – Fotolia

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Reistips

7 handige tips tegen een jetlag

Een jetlag kan heel vervelend zijn en je reis flink in de war gooien. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid op het tijdsverschil.

Algemeen30.03.2024

7 handige tips tegen een jetlag

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter07.11.2022

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

5 top tips voor digital nomads

Tijdens de pandemie hebben we ervaren hoe gemakkelijk het is om vanuit huis te werken. Nu je weer de wereld over kunt reizen is dit hét moment om als digital nomad aan de slag te gaan. Als dit altijd al je droom is gewe...

Algemeen07.04.2022

5 top tips voor digital nomads

Remote werken en reizen
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

De zomervakantie is iets waar je waarschijnlijk al reikhalzend naar uitkijkt. Niets zo fijn om alvast een volgende vakantie te plannen. Het voorbereiden van een vakantie kan al een ontspannen gevoel geven en het is vaak...

Algemeen30.03.2022

Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Het inpakken van je bagage als je op reis gaat vergt nogal wat voorbereiding. Voor een nachtje of weekend is het nog niet zo moeilijk, als je langer wegblijft is een inpaklijst toch wel handig. Weet je in ieder geval zek...

Ontspanning09.12.2021

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Staat het maken van een wereldreis ook bovenaan jouw bucketlist? Het is een droom van velen, om voor lange tijd op reis te gaan om veel van de wereld te kunnen zien. Misschien wil je zelfs wel alle continenten bezoeken t...

Algemeen31.03.2021

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Als je op citytrip wil gaan, is waarschijnlijk niet je eerste gedachte Boekarest, Roemenië. Een paar weken geleden heb ik vier dagen in deze stad doorgebracht en was compleet verrast. Deze stad is levendig, modern en je...

Stedentrips21.04.2020

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!

Voor sommige mensen is het een bucketlist-dingetje, terwijl anderen ervan gruwelen: alleen uit eten. Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels ervaringsdeskundige ben op gebied van alleen uit eten. Voor mijn werk komt het namel...

Algemeen14.02.2020

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!

Verder lezen over Schiphol

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Dit zijn de veiligste vliegtuigmaatschappijen ter wereld van 2024. Ook KLM komt hoog in de lijst voor.

Vliegen04.01.2024

De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Hoe leuk reizen ook is, het is altijd enigszins vermoeiend, zeker als het om een vliegreis gaat. Daarom kun je maar beter uitgerust aan een reis beginnen, hoe lang of kort die ook is. De lange wachtrijen op Schiphol waar...

Vliegen09.06.2023

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Vanaf 1 januari 2021 wordt de vliegbelasting ingevoerd door de overheid. Iedereen die vanaf dat moment met het vliegtuig vertrekt vanaf een luchthaven in Nederland, moet belasting betalen. Het maakt niet uit hoe lang je...

Vliegen21.12.2020

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

In de trein onderweg naar Schiphol is het heel rustig. Daar aangekomen, is het niet anders. Het vliegveld lijkt een beetje verlaten. Je kent het wel; dat moment dat je in het holst van de nacht landt en dat je over een s...

Vliegen20.10.2020

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Nu het vliegverkeer over de hele wereld nagenoeg stil ligt, staat ook het grootste deel van de KLM-vloot aan de grond. Met als resultaat dat het nu super druk is op Schiphol. Niet met passagiers uiteraard, maar met vlieg...

Vliegen06.04.2020

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

Het is iets lastiger geworden om iemand op te halen op Schiphol. Zeker wanneer je met de auto komt. Voorheen had je een aantal plekken waar je tijdelijk stil mocht staan, maar dat is nu niet meer mogelijk. Wil je iemand...

Vliegen04.02.2020

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

Verder lezen over Vliegvelden

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

Hoe bereid je je voor op je volgende vliegreis vanaf Schiphol? Nou, onder andere door vooraf rekening te houden met de drukte op de luchthaven. Wij vertellen je wat je moet weten in 2024!

Vliegen16.05.2024

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten

+ tips om je voor te bereiden
Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. De Privium pas en toegang tot lounges wereldwijd zorgen ervoor dat je veel minder stress hebt voor en tijdens je tr

Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Zo krijg je toegang
Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Ga jij binnenkort lekker op vakantie en combineer je dit met een vliegreis? Dan zal je waarschijnlijk veel research doen om de goedkoopste vliegtickets en accommodatie te boeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos e...

Vliegen09.01.2020

Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

In Bejing is het grootste vliegveld ter wereld geopend: Beijing Daxing International Airport. Met een oppervlakte van maar liefst 700.000 vierkante meter is er nergens anders zo'n gigantisch groot vliegveld te vinden. De...

Vliegen26.09.2019

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

Starfish Airport
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Binnenkort zou de wachttijd die je op vliegvelden moet doorbrengen zomaar eens comfortabeler kunnen worden. Slapen in een onhandige houding op bankjes in een openbare wachtruimte is voorbij. In deze futuristisch uitziend...

Vliegen29.06.2018

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Het lijkt de laatste tijd elke week wel in het nieuws te zijn, stakingen in het vliegverkeer. Veel reizigers boeken in januari hun vakantie voor het voorjaar en de zomer. Maar wist je dat het voorjaar ook de periode is w...

Vliegen19.01.2018

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!