Vliegen25.07.2016

Zijn goedkope vliegtickets duurkoop?


Ontzettend veel websites beweren over de ‘goedkoopste vliegtickets’ te beschikken. Iedereen wil immers zo goedkoop mogelijk naar zijn/haar bestemming reizen. Vliegtuigmaatschappijen zijn steeds meer in een prijsoorlog terechtgekomen en de toestroom van budgetmaatschappijen is de afgelopen jaren dan ook hard gegroeid.

Vliegen naar Europese hoofdsteden

Reiscomfort en de prijs van je vliegticket gaan niet altijd hand in hand. Langdurige vertragingen, slechte informatievoorziening en service zijn klachten die vaak voorkomen. Is dat de lage prijs van het ticket waard of betaal je liever wat extra voor betere service? Is het zo dat goedkopere vliegtuigmaatschappijen met meer vertragingen en annuleringen te maken hebben? Kortom: Zijn goedkope vliegtickets duurkoop? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we de annuleringen en vertragingen van 2015 naar vier Europese topbestemmingen: Barcelona, Rome, Lissabon en Praag.

prijzen-vliegtickets
prijzen-vliegtickets
  • Transavia scoort op twee van de vier citytrips het beste qua vertragingen en annuleringen.
  • Easyjet en Vueling scoren het slechtste qua aantal vertragingen en annuleringen.
  • Nationale vliegtuigmaatschappijen zoals KLM en Alitalia voeren meer vluchten uit dan budgetmaatschappijen wat ze flexibeler maakt in het geval van annuleringen. Ze kunnen namelijk sneller inspelen op vertragingen en annuleringen door passagiers om te boeken op andere vluchten. De kans op een lange wachttijd bij annulering is minder groot bij een nationale vliegtuigmaatschappij, omdat ze simpelweg vaker vliegen.

Service en comfort

Hoewel een vertraging of annulering natuurlijk erg vervelend is, speelt ook service een belangrijke rol bij het kiezen van een vliegtuigmaatschappij. Van KLM is bijvoorbeeld bekend dat zij over een sterk social media team beschikken en hun passagiers snel helpen en omboeken wanneer hun vlucht geannuleerd is. Bij budgetmaatschappijen is het niet zo makkelijk om iemand snel om te boeken want zij vliegen minder vaak. Alternatieven liggen dus niet voor het oprapen.

Comfort speelt ook een grote rol bij het kiezen van een vliegtuigmaatschappij voor je reis. Zo hebben nationale maatschappijen als Alitalia en KLM meer diensten aan boord voor de passagiers. Je krijgt als passagier gratis maaltijden en drankjes aan boord en bijna elke vlucht beschikt over entertainment services zoals een schermpje waarop je een film of serie kunt kijken. Bij budgetmaatschappijen moet je betalen voor drankjes en maaltijden.

Qua kans op vertragingen maakt de keuze voor een vliegtuigmaatschappij niet veel uit, maar mocht je vlucht lang vertraagd of zelfs geannuleerd zijn, dan is de informatievoorziening wel van belang. Weeg dus je keuze goed af afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken. Ga je een stedentrip binnen Europa maken? Dan kun je prima kiezen voor een goedkoper alternatief. Vlieg je naar New York of met zakelijke redenen? Dan is comfort geen overbodige luxe.

Door: EUclaim.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.