Winter11.01.2011

Winterbanden verplicht in het buitenland?


winterbanden.png
winterbanden.png

De winter staat weer voor de deur, en de discussie over wel of geen winterbanden laait weer op. Dat bij onze oosterburen in Duitsland winterbanden verplicht zijn, dat weten de meeste mensen toch wel. Maar hoe zit het met de andere landen? En hoet zit het in ons eigen land? Wanneer en waar zijn winterbanden verplicht? Ga je binnenkort op wintersport, of voor een andere vakantie naar het buitenland, dan is het handig om te weten wat de regels per land precies zijn. Ook in het kader van ongelukken en aansprakelijkheid. Daarom een overzichtje.

Een winterband is een band die meer profiel heeft dan een zomerband. Als er sprake is van winterse omstandigheden, dan heeft deze band veel meer grip. Door deze betere grip kun je beter bochten maken en rennen, wat in veel gevallen ongelukken kan voorkomen. Vandaar dat ieder land daar specifieke regels voor heeft gemaakt, allen om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. 

In Duitsland zijn winterbanden dus verplicht, zodra er sprake is van winterse omstandigheden. Sneeuw, ijzel en gladheid vallen allemaal onder winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor de Scandinavische landen Noorwegen en Zweden.

In Oostenrijk is er ook sprake van een winterbandenverplichting maar die is gebonden aan een bepaalde periode, namelijk alleen tussen 1 november en 15 april. 

Ook in Finland zijn winterbanden verplicht, maar de verplichting duurt in Finland iets minder lang dan in Oostenrijk: tussen 1 december en 15 maart. 

Voor de landen Zwitserland, Frankrijk en Italië geldt: winterbanden zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen. Indien met borden wordt aangegeven sneeuwkettingen te gebruiken, dan is het wel verplicht.

Ga je naar onze zuiderburen in België, den gelden daar dezelfde regels als in Nederland: er is geen specifieke regelgeving voor. Het wordt aanbevolen in de maanden waarin het kouder is dan 7 graden Celsius. In Luxemburg is het verplicht tijdens winterse omstandigheden, zoals bij ijs, sneeuw en ijzel. 

In Tsjechië geldt van 1 november tot en met 31 maart een verplichting om met winterbanden te rijden.  

In veel gevallen is het in de winter nu eenmaal veiliger om de banden er wel onder te leggen, dus neem geen risico en ga voor je eigen veiligheid. 

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.