Winter30.10.2010

Winterbanden in het buitenland, de facts!


De winter komt eraan hetgeen tot gevolg heeft dat we weer massaal op wintersport gaan. Vaak doen we dit met de auto. In verband met de weersomstandigheden is het niet onverstandig winterbanden of sneeuwkettingen te hebben. In de meeste wintersportlanden is het zelfs verplicht! Hieronder een lijst met landen en de daar geldende regels.

Duitsland

Zijn de omstandigheden winters, dan moet je over een degelijk uitgeruste auto beschikken. Denk hierbij aan geschikte banden, maar ook aan voldoende ruitenvloeistof met antivries. Op een overtredeing staat binnenkort 40 euro boete. Als door de ongeschikte banden ook nog eens een gevaarlijke situatie ontstaat, wordt de boete 80 euro. Sneeuwkettingen zijn verplicht indien een verkeersbord dit aangeeft. Deze verplichting geldt ook voor wagens met vierwielaandrijving. Maximum snelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u.

Frankrijk
Banden moeten aangepast zijn aan de omstandigheden. Op bergwegen zijn winterbanden vaak verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen op besneeuwde wegen gebruikt worden. Op veel passen is het gebruik van kettingen echter verplicht (aangegeven met een verkeersbord), ook voor aanhangwagens. Er geldt geen officiële maximumsnelheid, maar let op dat je je aan de aanbevolen snelheid houdt zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing van de kettingen.

Oostenrijk
Tussen 1 november en 15 april is het verplicht om bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijzel) met winterbanden of sneeuwkettingen te rijden (gecombineerd is ook goed). Buiten deze perioden kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht gesteld worden. Winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Een overtreding kost 35 euro en als je betrokken raakt bij een ongeval kan dat oplopen tot 5000 euro.

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden onder noodzakelijke omstandigheden en mogen het wegdek niet beschadigen. De hele weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht (aangegeven met een verkeersbord). De aangeraden snelheid is 40 km per uur. In de Arlbergtunnel is gebruik van sneeuwkettingen verboden.

Zwitserland
In Zwitserland bestaat geen speciale regeling voor het gebruik van winterbanden. Daar zijn ze dus niet verplicht. Wanneer een voertuig echter niet is uitgerust voor een besneeuwde weg (dus zonder winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden rondrijdt) en het verkeer ophoudt, kan zijn bestuurder een boete krijgen. Sneeuwkettingen zijn enkel verplicht als de wegsituatie dat noodzakelijk maakt of als een verkeersbord dit aangeeft. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/uur. In de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.

Italië
op bergwegen kan winteruitrusting (winterbanden en/of kettingen) verplicht zijn. Dit wordt dan met het verkeersbord aangegeven. In de Aostavallei moet je van 15 oktober tot 30 april verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben. Op andere wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt dit met het verkeersbord aangegeven.

Tsjechië
Waar niet gestrooid wordt, kan het gebruik van winterbanden verplicht worden gesteld. Winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. In de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben.

Scandinavië
De Scandinavische landen hebben niet veel regels voor winterbanden. In Denemarken en Noorwegen is er geen verplichting, en in Zweden geldt van 1 december tot 1 april een verplichting voor Zweedse auto’s.

Avatar foto
Adriaan de Visser

Adriaan is Channel Insights & Category Manager bij Bacardi Nederland, en heeft al veel van de wereld gezien in Europa en de Verenigde Staten. Next destination: rondreizen in Azië.