Winter21.12.2013

De top 5 lekkerste après-ski drankjes


Net zoals een wintersport je hongerig maakt, maakt een wintersport je ook ontzettend dorstig. Na een heerlijke dag genieten van skiën en snowboarden, smaakt de borrel zo rond een uur of half vijf een stuk beter dan normaal. Dan duik je de kroeg in om lekker te après-skiën. Maar wat drink je dan op de wintersport? De lekkerste après-ski drankjes op een rijtje.

#1 Bier

bier

Normaal gesproken drink je bier uit een fluitje of vaasje, maar tijdens de wintersport is er maar één soort glas dat telt: de pul. Bier moet vooral uit grote glazen gedronken worden. En er moet ook vooral véél bier gedronken worden. Dat hoort nu eenmaal bij wintersport. En soms afgewisseld met nummer 2, 3, 4 of 5.

#2 Jägermeister

jagermeister

Niet alleen lekker voor ná een dag op de skipiste, maar zeker ook tijdens het skiën. Om even lekker op te warmen doet een glaasje van het Duitse drankje Jägermeister wonderen. Het wordt vaak hoestdrank genoemd (omdat het ook echt wonderen doet voor vastzittende hoest), en staat bekend om de ‘lange warme afdronk’. Vandaar dat het zo lekker is om mee op te warmen. Overigens is Jägermeister ook prima te mixen met cola, maar wordt tijdens de wintersport toch vaak puur gedronken.

#3 Flügel

flugel

Je kent ze wel, die kleine flesjes met ‘dat roze spul’. Vaak worden de flesjes geschud van te voren, gaat het dopje op je neus, en sla het dan in één keer achterover. Dat is overigens niet zo moeilijk, het is maar een klein flesje. Flügel is een lekker zoet likeurtje met 10% alcohol. Het officiële merk Flügel komt uit Nederland en zit in een glazen flesje, maar in veel wintersportoorden wordt het zelf gemixt en gewoon geschonken in een glas met ijs erbij. Het lekkerste is om Flügel tussendoor te drinken. Als je het afwisselt tijdens het après-skiën met bier of wijn is het des te lekkerder!

#4 Schnaps

schnaps

In Oostenrijk horen Schnaps echt bij het après-skiën. Schnaps is een verzamelnaam voor verschillende kleine alcoholische (vak sterke) drankjes, vaak met een fruitsmaakje. In Oostenrijk drink je Schnaps net als dat je Flügel drinkt. Tijdens het après-skiën drink je voornamelijk bier, maar afgewisseld met Schnaps. De Oostenrijkers die je overigens vaker met Schnaps dan de Nederlanders, die kiezen toch eerder voor shotjes Jägermeister of Flügel.

#5 Feigling

feigling

Net als Flügel zit Feigling in een klein glazen flesje, dat je in één keer achterover slaat. Feigling smaakt vrij bitter: het is een vijgenlikeur gemixt met wodka. De kleine flesjes worden liefkozend Kleiner Feiling genoemd en daar zie je heel veel après-skiërs mee lopen. Met name de Duitsers en Oostenrijkers zijn hier fan van, in Frankrijk is het drankje een stuk minder populair.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.