Winter03.02.2016

9 dingen die je zeker NIET moet doen op wintersport


We hebben het eigenlijk bijna altijd over alles wat je wel moet doen wanneer je op reis bent, maar minder vaak hebben we het over dingen die je juist niet moet doen. Laat ik je dan een handje helpen: ga je op wintersport, dan zijn dit de 9 dingen die je juist NIET moet doen! Het gaat je wintersport zeker leuker maken.

1. Ga niet op wintersport met een vriend/vriendin die niet kan skiën

Op wintersport met een vriend of vriendin die (nog) niet kan skiën is niet leuk. Prototype: derde wiel aan de wagen. Je maakt hen er niet blij mee, maar vooral jezelf niet. Want jij wilt natuurlijk gas geven en meters maken! Hetzelfde geldt eigenlijk voor mensen die zwanger zijn… Laat ze thuis.

2. Neem geen skileraar mee naar huis

Dames opgelet: laat die skileraar maar lekker op de piste staan en neem ‘m niet mee naar je appartement. Want: in de zomer is het ook maar gewoon een boer en jij bent nummer 86 deze winter.

3. Beloof niet dat je de eerste lift pakt

Na twaalf jägerbombs lijkt het je misschien nog een goed idee, om de volgende morgen een first track te zetten, maar daar ga je ’s morgens om 07.30 uur niet blij mee zijn.

4. Géén twee pizza’s op één dag

Je verbrandt natuurlijk wel wat calorieën met een dagje skiën, maar echt niet zoveel dat je een hele week twee keer per dag pizza kunt vreten zonder daar op de weegschaal resultaat van te zien.

5. Denk niet dat je Alberto Tomba bent

Vaak denk je na drie dagen skiën dat je de beste afdaler ter wereld bent, maar dit zijn juist de gevaarlijkste dagen. Vermoeidheid en resultaat van après-skiën slaan toe en de kans dat je in een banaan naar beneden moet wordt steeds groter.

6. Drink niet te veel vóór de middag

Zo’n eerste halve liter in het zonnetje (aan het einde van de ochtend) smaakt het beste, maar houd het bij die ene want de tweede en derde ga je kneiterhard in je benen voelen. Je hebt toch nog een hele avond te gaan.

7. Ga niet zonder helm skiën

Zonder helm skiën is zo 2013. Je valt een stuk minder op zonder helm dan met helm. En alleen domme mensen dragen (nog) geen helm op de piste. Daarnaast zien sommige mensen er mét helm nog beter uit ook.

8. Drink géén shotjes

I can tell. Hoog in de bergen vallen ze echt anders dan in Nederland. Je bent niet de eerste die een dag skiën moet missen vanwege een houten kop.

9. Geef nooit je echte naam of nummer in de après-ski

Een week later moet je je gewoon weer bij je baas op kantoor melden en hebben zij alle hilarische filmpjes waarin jij getagd bent al 24 keer bekeken. What happens in Gerlos, stays in Gerlos.

Avatar foto
Tom Schreurs

Tom is een echte levensgenieter! Gek op skiën, après-skiën, actieve outdoor-trips, uitdagende fietsroutes, trailrunnen én zonovergoten vakantieoorden.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!