Winter18.03.2020

Een kijkje in de keuken van de Zwitserse skimaker Anavon


Wie gek is op wintersport weet dat goed materiaal van groot belang is. Natuurlijk is de juiste techniek van belang om heelhuids beneden te komen, maar dat is je materiaal zeker ook. Heb jij je weleens afgevraagd hoe een ski gemaakt wordt? En hoe lang het duurt om en set ski’s te maken?Wie weet wordt jouw nieuwe favoriete ski er wel eentje van de Zwitserse skimaker Anavon. Een start-up die van plan is de traditionele markt van ski’s eens flink op te schudden. Wij krijgen in het Zwitserse dorp Disentis een kijkje in de keuken van Anavon, want daar staat hun werkplaats. Met een hoop frisse kleuren en geuren van nieuwe ski’s is het alsof je in een snoepwinkel loopt!

Hoe het allemaal begon

Anavon is nog een zeer jong bedrijf, een echte start-up. Het bestaat nog maar een paar jaar en heeft – zoals het een echte start-up betaamt – slechts een handjevol mensen in dienst. Hoewel er nog volop getest wordt, kun je hier wel degelijk al nieuwe ski’s kopen.

De werkplaats van Anavon staat in Disentis, een plaatsje in het Zwitserse kanton Graubünden, een regio waar naast Duits en Italiaans ook Reto-Romaans wordt gesproken. Het is een taal die maar weinig mensen onder de knie hebben. De naam Anavon komt uit die oude taal en betekent vooruit of vooruitgang. Ook in het logo zijn de lokale roots verwerkt: de letters uit de naam Anavon zijn geschreven in oud Germaans schrift. De eerste letter staat symbool voor de God van skiën en winter (Ullr).

We krijgen een rondleiding van Mauro Lardi, die eigenlijk advocaat is maar tegelijkertijd tot het selecte clubje mensen behoort dat van Anavon een succes wil maken. Het enthousiasme is aanstekelijk, want door zijn verhaal ga je zelf ook geloven in het succes van Anavon.

Over ieder detail is nagedacht. Zo zijn de letters uit het logo geschreven in oud-Germaans schrift
Over ieder detail is nagedacht. Zo zijn de letters uit het logo geschreven in oud-Germaans schrift
We krijgen een rondleiding van Mauro Lardi
We krijgen een rondleiding van Mauro Lardi
Hij vertelt ons over het ontstaan van het Anavon en de filosofie van het bedrijf
Hij vertelt ons over het ontstaan van het Anavon en de filosofie van het bedrijf
Ze gebruiken alleen de sterkste stukken Zwitsers essenhout om ski`s te maken
Ze gebruiken alleen de sterkste stukken Zwitsers essenhout om ski`s te maken

Hoe worden Anavon ski’s gemaakt?

Anavon maakt verschillende soorten ski’s. Zo is er een racer, een freeride ski en een carve ski. Alle ski’s worden gemaakt van essenhout, dat vooral als kenmerk heeft dat het super sterk is. Mocht je ergens nog een oude houten ski tegenkomen, waar vroeger – en dan heb ik het over zo’n 80 tot 100 jaar geleden – op geskied werd, dan is de kans bijna honderd procent dat deze ook van essenhout gemaakt is. Een sterkere houtsoort ga je het namelijk niet snel vinden. Anavon selecteert dan ook nog eens de allersterkste stukken Zwitsers essenhout die ze gebruiken om ski’s van te maken. Ze slijpen er flinterdunne plakjes uit die de basis van een nieuwe ski vormen.

Een ski maken met de hand doe je laagje voor laagje. Wat je nodig hebt is een speciale mal waarin je al die laagjes kunt opbouwen. Die lagen worden met lijm aan elkaar vastgemaakt, wat in feite al een wetenschap op zich is. Alleen met een exacte hoeveelheid lijm en de juiste temperatuur van de persen komt er een goede ski uit voort. Binnen vier uur is jouw custom made ski klaar. De langste tijd gaat zitten in het persen en slijpen van de ski’s, maar het feitelijk in elkaar zetten – dus laag voor laag opbouwen – gaat best wel snel. Zo snel zelfs, dat Andreas Egli van Anavon het ‘even’ voordoet. En dat is super interessant om te zien.

Op dit moment produceert Anavon 400 ski’s per jaar, die in de werkplaats in Disentis met de hand in elkaar worden gezet. Van die 400 paar wordt een deel gebruikt om te testen en de rest wordt verkocht. Dat zijn er natuurlijk helemaal niet zoveel, maar het is op dit moment genoeg om break-even te draaien. Ze kunnen er wel meer produceren, maar dan moet ook de vraag stijgen.

Aan zo’n handgemaakte Zwitserse ski hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Een normale ski in standaard zwart begint bij 990 Zwitserse franken. Maar ga je voor de meest exclusieve optie, dan zal je er wellicht 2.300 Zwitserse franken voor moeten betalen. Met de huidige wisselkoers ben je iets voordeliger uit uit euro’s.

Andreas Egli laat ons zien hoe je een ski opbouwt
Andreas Egli laat ons zien hoe je een ski opbouwt
Dit is zijn complete werkplek met alles binnen handbereik om een ski te maken
Dit is zijn complete werkplek met alles binnen handbereik om een ski te maken
Dunne laagjes hout worden op elkaar gelegd
Dunne laagjes hout worden op elkaar gelegd

Volledig custom made

Eén van de dingen die een Anavon-ski zo bijzonder maakt is dat je je eigen ski compleet zelf kunt samenstellen. Je kunt om te beginnen de kleur van de ski en de kleur van het logo kiezen, maar ook je eigen naam of bedrijfsnaam erop behoort tot de mogelijkheden. Zelfs in hetzelfde oud-Germaanse lettertype als het logo. In feite kun je ook zelf aangeven hoe je je ski wil hebben: welk stijfheid en andere speciale wensen. Je koopt dit product dan ook als je op zoek bent naar exclusiviteit, als je een band wil met je skimaker en geen voorstander bent van massaproductie. Anavon maakt overigens alleen de ski zelf, de bindingen komen van Salomon.

Efficiëntie volgens de Japanse filosofie Kaizen

Anavon werkt volledig volgens de Japanse filosofie Kaizen, een werkmethode die volledig draait om productiviteit en de hoogst haalbare efficiëntie. In de praktijk komt dat neer op een kleine, efficiënte en vooral schone werkplek. Je hebt alleen die dingen tot je beschikking die je ook daadwerkelijk nodig hebt en ruimt zowel tijdens als na het werk meteen op. Alle tools zijn binnen handbereik en dus kan er op een paar vierkante meter een nieuwe ski gemaakt worden.

Wanneer Andreas dus een ski in elkaar zet, dan worden de 23 lagen die hij nodig heeft zorgvuldig klaargelegd. De ski is pas klaar als alle laagjes opgebruikt zijn. Zo zit er dus zeker ook een controle op het systeem, want wanneer er iets overblijft, mist de ski een essentiële laag (en moet je opnieuw beginnen).

Ski’s uitproberen in Disentis

Stel dat je nu denkt “ik wil weleens zo’n Anavon-ski uitproberen” dan kan dat. Maar dan moet je wel naar Disentis in Zwitserland. Wat sowieso een heel goed idee is, want dit het skigebied van Disentis (niet ver van Andermatt) kun je gerust een van de onontdekte plekken van de Zwitserse Alpen noemen. Het skigebied van Disentis is niet super groot maar heeft genoeg uitdagende afdalingen om je een vol dag mee te vermaken. Er zijn allerlei soorten ski’s beschikbaar die je bij Anavond mag komen ophalen om in de sneeuw te proberen en ook bij de skiverhuur in Disentis zijn ze te huur.

En dan is dit het resultaat
En dan is dit het resultaat
Uitproberen? Op naar Disentis in Zwitserland!
Uitproberen? Op naar Disentis in Zwitserland!
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper

Op wintersport in Canada is voor velen een droom. Skiën of snowboarden in een uitgestrekt winterlandschap, tussen eindeloze bossen en omgeven door een serene stilte is een ronduit unieke ervaring. Wintersport in Canada is zo'n ander ervaring dan in de Alpen.

Winter12.12.2024

Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

Winter05.12.2024

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter04.12.2024

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk

Met de zon in je gezicht en knisperende sneeuw onder je voeten verdwijnt alle stress uit je lijf. En met iedere teug verse berglucht die je inademt voel je je energieker worden. Dat is wat wintersport met je doet. En dat...

Winter20.11.2024

Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk

De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden

Een adembenemend Alpendecor, perfecte pistes en de gezelligste après-ski van Oostenrijk zijn dé ingrediënten voor een topvakantie in Sölden. Het is een van de top wintersportbestemmingen in Oostenrijk. Indrukwekkende gletsjers zorgen hier voor uitstekende sneeuwcondities en een lange skiseizoen.

Winter12.11.2024

De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden

De enige McSki ter wereld vind je in Zweden

Van wintersport word je hongerig. Een McSki op de piste is dan een uitkomst. Na een afdaling pak je even een burgertje terwijl je al skiënd door de McDrive gaat. Je moet er wel voor naar Lindvallen in Zweden.

Winter07.11.2024

De enige McSki ter wereld vind je in Zweden

De 7 mooiste skigebieden van Europa

De mooiste skigebieden van Europa? Waar moet je dus zijn voor je volgende wintersportvakantie, en in welke gebieden moet je als wintersporter ooit een keer geweest zijn? Wij hebben de mooiste skigebieden in Europa voor j...

Winter05.11.2024

De 7 mooiste skigebieden van Europa

Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips

Er zijn van die plekken waar je meteen het gevoel hebt dat alles klopt. Laax in Zwitserland is zo'n plek. Het skigebied van Flims-Laax-Falera is prachtig. En overal waar je komt hangt een relaxte sfeer: in de hotels, restaurants, berghutten en zelfs op de piste.

Winter09.10.2024

Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips

Verder lezen over Zwitserland

Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips

Er zijn van die plekken waar je meteen het gevoel hebt dat alles klopt. Laax in Zwitserland is zo'n plek. Het skigebied van Flims-Laax-Falera is prachtig. En overal waar je komt hangt een relaxte sfeer: in de hotels, restaurants, berghutten en zelfs op de piste.

Winter09.10.2024

Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar