Winter02.02.2015

Skiën op de perfecte skischoen


Skischoen op maat met bootfitting

Al jaren heb ik na een paar uur skiën last van mijn voeten. Ik weet en ik begrijp dat je skischoenen nooit zullen zitten als pantoffeltjes. Desalniettemin moet je toch echt wel een paar uur pijnvrij kunnen skiën, toch?

De zoektocht naar de perfecte skischoen

Mijn zoektocht naar de ideale skischoen begon bij een podotherapeut. Voor mijn podotherapeut was het heel logisch dat ik pijn had tijdens het skien. Mijn voeten zijn kennelijk dusdanig breed dat na verloop van tijd diverse zenuwen worden afgekneld. Deel 1 van de oplossing was therapeutische steunzooltjes voor in mijn skischoenen. Deel 2 van de oplossing lag uiteraard in de skischoen zelf. Ik hoef je niet te vertellen dat de ene skischoen de andere niet is. Uiteraard is de keuze afhankelijk van je skiniveau, je budget en de flex (stijfheid van de schoen). Hoe hoger de flex, hoe stijver de ski schoen is. Een té stijve schoen is slecht voor je skitechniek, is nog pijnlijker, en helpt je dus niet bij het ontspannen skiën. Laat je dus niet verleiden om een té stijve te kopen. Bij pijnlijk voeten en of kramp denk je vaak dat je schoenen te strak of te klein zijn. Meestal is echter het tegenovergestelde waar. De skischoenen zijn dan juist te groot. Kortom er zit zoals gezegd enorm veel verschil in skischoenen, laat je dus professioneel adviseren!

Mijn skischoen-adviseur heeft mij ten eerste een aantal vragen over mijn niveau, ambities en ervaringen gesteld. Vervolgens heeft hij mijn voeten opgemeten en zijn we gaan passen. Tijdens het passen moest ik exact aangeven wat ik voelde. Niet of ze wel of niet lekker zaten, maar waar en wat ik exact voelde. Na 3 à
4 type schoenen bleek er gelukkig een winnaar voor mijn brede voeten te tussen te zitten!

Je voeten worden eerst ingetaped
Je voeten worden eerst ingetaped
De skischoenen worden indien nodig op sommige plaatsen extra verwarmd voor een betere pasvorm
De skischoenen worden indien nodig op sommige plaatsen extra verwarmd voor een betere pasvorm
De skischoenen worden gekoeld om de juiste vorm te behouden
De skischoenen worden gekoeld om de juiste vorm te behouden

De juiste skischoen kiezen: bootfitting

De winnaar zat echter absoluut nog niet lekker. De winnende skischoen was echter wel zeer geschikt voor
bootfitting. Middels bootfitting kunnen ze je skischoen passend maken aan je voet. Laat dit vooral aan de professional over! Stap 1 is dat ze je buitenschoen verwarmen. Stap 2 is dat ze met tape je voeten op de verschillende pijnpunten intapen. Bij mij was dit zowel links als rechts en dan met name aan de zijkant. Stap 3 is dat je met je ingetapete voet je binnenschoen aantrekt om vervolgens voorzichtig de buitenschoen aan te trekken. Indien nodig kun je op de pijnlijke plekken de schoen nog extra verwarmen. Het idee is natuurlijk dat de buitenschoen uitzet. De laatste stap is koelen. Middels een ice pack wordt je skischoen gekoeld en zou hij beter om je voet moeten passen.

Zelf heb ik deze stappen nu inmiddels 3 keer doorlopen en zit ik denk ik op 75 procent. Ik verwacht dus nog één keer terug te moeten alvorens ik kan spreken over mijn ideale skischoen! Ik geloof zeer zeker dat het niet nodig is om met pijnlijke voeten te skiën. Je hebt even wat geduld en doorzettingsvermogen nodig en je zult uiteraard ook wat geld moeten investeren. De prijs van Bootfitting varieert, en is afhankelijk van de aanpassingen die nodig zijn – in mijn geval zo’n 100 euro. Maar geloof me! Zonder pijn skiën is deze investering driedubbel en dwars waard!

Avatar foto
Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!