`

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!


Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Super goed bereikbaar

Het Stubaital is een van de best bereikbare dalen in Oostenrijk. Je vliegt vanaf de vliegvelden Amsterdam, Rotterdam-The Hague en Eindhoven in het winterseizoen iedere dag in minder dan 1,5 uur met Transavia naar de stad Innsbruck. En dan ben je er al bijna: vanaf de luchthaven is het nog zo’n 20 minuten rijden naar het Stubaital, afhankelijk van in welk dorp je verblijft. In het Stubaital liggen namelijk vijf dorpen, en in deze volgorde kom je ze tegen als je het dal in rijdt: Schönberg, Mieders, Telfes, Fulpmes en Neustift.

Het Stubaital is een van mijn favoriete dalen in Oostenrijk, onder andere vanwege deze goede bereikbaarheid. Maar meer nog omdat je hier het beste van twee werelden kunt combineren. De ene dag kun je skiën op de perfecte afdalingen van de Stubaier Gletscher waar de sneeuw bijna altijd top is – ook nog eens het hoogste punt van Tirol – en de andere dag ontdek je de pistes in Fulpmes, een klein skigebied met een van de mooiste uitzichten in de Alpen. De combinatie van deze twee is heel tof.

Vlieg binnen 1,5 uur naar Innsbruck en je bent al bijna in het Stubaital
Vlieg binnen 1,5 uur naar Innsbruck en je bent al bijna in het Stubaital

Waanzinnig uitzicht op de Stubaier Gletscher

De Stubaier Gletscher is het dak van Tirol. Met een oppervlakte van ongeveer 2,05 vierkante kilometer is het een indrukwekkend groot gletsjergebied. Het hoogste punt van de Stubaier Gletsjer ligt op ongeveer 3.210 meter boven zeeniveau, op de Wildspitze.

Zomerskiën is al jaren niet meer mogelijk, maar het seizoen duurt hier wel heel lang. Vanaf oktober tot mei kan er op de Stubaier Gletscher geskied worden. En dat maakt het Stubaital ook zo’n topkeuze voor wie graag wil lenteskiën.

Met 108 kilometer aan pistes is hier ook volop variatie te vinden. Afdalingen zijn over het algemeen vrij lang en breed. Maar het is vooral het uitzicht dat hier zo spectaculair is. Door de hoge ligging kun je super ver kijken. En helemaal op deze unieke plek.

Uitkijkplatform Top of Tyrol

Wat je hier absoluut niet mag missen is het uitkijkplatform Top of Tyrol op 3.210 meter hoogte. Je komt er door 3S Eisgratbahn (I & II) en de Schaufeljochbahn te nemen, en daarna nog een klein stukje te lopen.

Dit uitkijkplatform ligt zo hoog dat je je kunt voorstellen dat het hier vaak waait. Het is dan ook niet altijd open. Maar in 2017 had ik al eens geluk om van dit uitzicht te mogen genieten. Neem er de tijd voor, het is zó indrukwekkend. Je kijkt van de Stubaier Alpen tot aan de Dolomieten, een magisch mooi uitzicht.

Doe de langste afdaling: 10 kilometer

Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben met het weer als je op wintersport bent, maar hier lijkt de sneeeuw altijd uitzonderlijk goed te zijn. De mooiste afdaling die je hier niet mag missen is ook meteen de langste: het is een combinatie van pistes 7, 14 en 27. Doe je die vanaf de top alle drie achter elkaar, dan kun je 10 kilometer skiën! Houd er wel rekening mee dat het laatste deel van deze afdaling (nummer 14) een skiroute is. Dat wil zeggen dat je hier veilig kunt skiën, maar dat deze niet altijd goed geprepareerd wordt, vaak eens in de paar dagen, afhankelijk van hoeveel sneeuw er valt. Neem je wel deze skiroute, dan kun je weer helemaal terug naar het dalstation op 1.700 meter skiën.

▸ Tip: en wil je dan nog niet naar huis, loop dan even naar de paraplubar Mutterberger Stadl voor de après-ski!

Up to paradise
Up to paradise
Op de Stubaier Gletscher is de sneeuw bijna altijd top
Op de Stubaier Gletscher is de sneeuw bijna altijd top
Combineer de pistes 7, 14 en 27 voor een afdaling van 10 kilometer
Combineer de pistes 7, 14 en 27 voor een afdaling van 10 kilometer
Het unieke uitkijkplatform Top of Tyrol op 3.210 meter hoogte
Het unieke uitkijkplatform Top of Tyrol op 3.210 meter hoogte
Die Hände hoch bij de Mutterberger Stadl
Die Hände hoch bij de Mutterberger Stadl

Puur genieten in Schlick 2000

Het skigebied van Schlick 2000 in Fulpmes is een van mijn lievelingsplekken in Oostenrijk. En dat heeft twee redenen. Allereerst is het een uitzonderlijk mooi skigebied qua ligging. Je kijkt bijna non-stop uit over de rotspieken van de omliggende bergen, waaronder de Kalkkögel. Deze zijn absoluut unieke om te zien – ze worden ook wel de Dolomieten van Tirol genoemd. En als je er eenmaal bent, dan begrijp je volledig waarom. Hier geniet je bijna de hele dag van dit mooie uitzicht, waar je foto’s van blijft maken. Ik heb er inmiddels honderd.

Daarnaast is het ook vaak rustig in Schlick 2000. En dat heeft te maken met het feit dat de Stubaier Gletscher met z’n hoge ligging zó aantrekkelijk is, dat de meeste mensen daar naartoe gaan. De pistes van Schlick 2000 liggen een stuk lager (het skigebied ligt tussen de 960 en 2.240 meter) en de afdalingen zijn korter, maar omdat je hier nooit hoeft te wachten bij de skilift, kun je veel meters maken op een dag. Als een piste goed is, dan doe ik die met alle liefde meerdere keren op een dag.

Afgelopen winter heeft Schlick 2000 ook een nieuwe lift gekregen, de Galtbergbahn, een 10-persoons luxe gondel. Het is de vervanging van een oude sleeplift en een enorme verbetering voor het gebied. Daarmee zijn er ook drie nieuwe afdalingen te doen én nu kun je ook skiënd bij de beste en leukste berghut in het gebied komen: de Galtalm. Een knusse hut met prachtig uitzicht op het dal én met de beste Tiroolse specialiteiten zoals Kaiserschmarrn en Tiroler Gröstl in Schlick 2000.

Goed om te weten: Fulpmes is ook nog eens een van de meest kindvriendelijke skigebieden in de Alpen, hier lees je waarom.

Spectaculair uitzicht in Schlick 2000
Spectaculair uitzicht in Schlick 2000
Net als op de top van de Kreuzjochbahn
Net als op de top van de Kreuzjochbahn
Het skigebied van Schlick 2000 is over het algemeen lekker rustig
Het skigebied van Schlick 2000 is over het algemeen lekker rustig
Ga lunchen in de Galtalm voor het beste van de Tiroolse keuken
Ga lunchen in de Galtalm voor het beste van de Tiroolse keuken

Winterse wandelingen en magische watervallen

Tijdens een wintervakantie in het Stubaital zou het haast zonde zijn om alleen maar te skiën of snowboarden.

Misschien ken je wel de WildeWasserWeg, een beroemde panoramische wandeling in het Stubaital die in de zomer veel gedaan wordt. Aan deze wandeling ligt ook een van de grootste hoogtepunten: de Grawa waterval. Dit is de grootste waterval van de Oostelijke Alpen, al zijn er nog veel meer watervallen te vinden. In de winter bevriest deze waterval en dat is een sprookjesachtige zicht. Al kun je er niet heel makkelijk komen met de auto, daarvoor moet je echt te voet op pad.

Wat ook absoluut een aanrader is, is om je liftpas van het Stubaital ook te gebruiken om de Serlesbahnen in Mieders te nemen. Dit kleine skigebied is een van de verborgen parels in het dal. Waar het in Schlick 2000 al vaak rustig is, is het in Mieders nóg rustiger. Al zijn de mogelijkheden ook veel beperkter, je hebt er drie liften en een handjevol mooie afdalingen. Leuk is om hier niet alleen te skiën, want er liggen ook hele mooie wandelpaden te wachten. Voor een winterse wandeling moet je dus echt in Mieders zijn. Dat kan op sneeuwschoenen, maar er zijn ook goed geprepareerde wandelpaden die je op laarzen of wandelschoenen kunt doen. Je kijkt uit over mooie bergtoppen, zoals de iconische top van de Serles. Gezinnen kunnen er maar beter voor zorgen dat zij de slee meenemen naar Mieders, want om te sleeën is dit zeker ook de beste plek in het Stubaital.

▸ Tip: en wil je nu echt de állerbeste Kaiserschmarrn van het Stubaital eten, dan moet je bij berghut Koppeneck zijn. Extra krokant, met een bolletje ijs, bessencompote en veel poedersuiker. Neem een pannetje met de hele tafel als dessert, want dit krijg je in je eentje niet op.

De Grawa waterval in de winter
De Grawa waterval in de winter
In Mieders maak je de mooiste winterwandelingen
In Mieders maak je de mooiste winterwandelingen
Wandelen met uitzicht op de piek van de Serles
Wandelen met uitzicht op de piek van de Serles
Met kids in het Stubaital? Neem dan de slee mee naar Mieders.
Met kids in het Stubaital? Neem dan de slee mee naar Mieders.
Dit uitzicht verveelt nooit
Dit uitzicht verveelt nooit
Voor de beste Kaiserschmarrn moet je bij de Koppereck in Mieders zijn
Voor de beste Kaiserschmarrn moet je bij de Koppereck in Mieders zijn

Maar dit is nog lang niet alles. Er zijn hier nog zoveel meer toffe dingen te doen. Ik zet nog een paar tips voor je op een rij:

  • De Winter wandernacht Klaus Äuele in Neustift is heel bijzonder: met fakkels wandel je ’s avonds door een winters landschap, met lichtjes en muziek. Uniek om een keer mee te maken.
  • Er zijn vier rodelbanen in het Stubaital die ‘s avonds verlicht zijn. Met vrienden of je gezin: dit is altijd de leukste après-ski activiteit.
  • Op de 20 meter hoge ijsklimtoren op de Stubaier Gletscher kun je leren ijsklimmen – net als op de Grawa waterval en de Pinnistal waterval. Heel tof om dat een keer te doen
  • En er liggen ook nog 40 kilometers goed geprepareerde langlaufloipes op je te wachten, mocht je een dagje op smalle latten de sneeuw in willen.
  • Kijk voor alle events en meer informatie op de website van het Stubaital.

Eén ding is zeker: wintersport in het Stubaital wordt een topvakantie!

Op wintersport in het Stubaital

Heb jij inmiddels zin gekregen in een wintersport in het Stubaital? Dan helpen deze tips je om een leuke vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 1,5 uur vliegen naar Innsbruck. Dat kan rechtstreeks met Transavia vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.
  • Kijk voor leuke hotels in het Stubaital op Booking.com. Wij verbleven in Hotel Tirolerhof in Neustift, een prima keuze.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Oostenrijk

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

In de Alpen wordt het op veel verschillende plaatsen gedaan: een lamawandeling. Vaak met kinderen, die dan zelf met het dier aan de hand een ronde mogen wandelen. Al is het zeker ook voor volwassenen een aanrader!

Natuur01.02.2024

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Skihut; een onderkomen voor wintersporters. Tocht; een activiteit waarbij men naar één of meerdere bestemmingen afreist. Combineer deze twee en je hebt in mijn ogen de ultieme ervaring voor iedere wintersporter: ofwel een skihuttentocht. Maar wat houdt dat nou in zo’n skihuttentocht?

Winter23.01.2024

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal

Winter09.01.2024

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal

Dit zijn de 11 mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer

Heb je zin om de zomer in Oostenrijk door te brengen en wil je weten wat bijzondere plekken zijn die je niet mag missen? Ik heb ze voor je onder elkaar gezet. Dit zijn de 11 mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer.

Algemeen24.12.2023

Dit zijn de 11 mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer

Vijf hele goede redenen voor een weekend skiën in Grossarl

Op een uur rijden van de stad Salzburg ligt het dorp Grossarl. In de winter is het een idyllische bestemming in een sfeervol dal, omgeven door mooie Alpentoppen. Natuurlijk kan er in Grossarl dan ook geskied worden. Sterker nog: dat is dé reden om hier in de winter naartoe te gaan. Ik bracht een weekend door in dit fijne dorp in het SalzburgerLand in Oostenrijk en kan dat iedereen aanraden. Dit zijn vijf hele goede redenen voor een weekend skiën in Grossarl!

Winter21.12.2023

Vijf hele goede redenen voor een weekend skiën in Grossarl

Zo leuk is een skivakantie in het Grossarltal in Oostenrijk

De wintersportvakantie is voor veel gezinnen hét hoogtepunt van het jaar. En dat wordt het zeker als je deze winter voor het Grossarltal in Oostenrijk kiest. In dit mooie dal, met de traditionele dorpen Grossarl en Hüt...

Winter08.12.2023

Zo leuk is een skivakantie in het Grossarltal in Oostenrijk

Obertauern is het beste skigebied met gegarandeerd sneeuw in Oostenrijk

Wil je naar het beste skigebied met gegarandeerd sneeuw? Dan moet je in Obertauern in Oostenrijk zijn. Dat is namelijk de meest sneeuwzekere wintersportplaats van Oostenrijk. Met ruim 100 kilometers piste en veel ski-in,...

Winter23.11.2023

Obertauern is het beste skigebied met gegarandeerd sneeuw in Oostenrijk

Ga voor de perfecte skivakantie met het gezin naar de Wildkogel-Arena

Voor de perfecte skivakantie met het hele gezin moet je in de Wildkogel-Arena in Oostenrijk zijn. Dit familievriendelijke skigebied in het SalzburgerLand heeft maar liefst 75 kilometer aan goed geprepareerde en sneeuwzek...

Winter15.11.2023

Ga voor de perfecte skivakantie met het gezin naar de Wildkogel-Arena

Verder lezen over Wintersport

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Skihut; een onderkomen voor wintersporters. Tocht; een activiteit waarbij men naar één of meerdere bestemmingen afreist. Combineer deze twee en je hebt in mijn ogen de ultieme ervaring voor iedere wintersporter: ofwel een skihuttentocht. Maar wat houdt dat nou in zo’n skihuttentocht?

Winter23.01.2024

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Chat SkiPT: ’s werelds eerste authentieke intelligentie, chatten met skileraren

Chat GPT, de ultieme online vraag-antwoord-machine, is niet meer weg te denken uit onze levens. Wie het eenmaal gebruikt wil niet meer zonder. Maar het nadeel van kunstmatige intelligentie is dat het de persoonlijke touch mist. En daar hebben ze in Oostenrijk iets op gevonden: Chat SkiPT, met authentieke intelligentie. Het is bedacht door het Austrian National Tourist Office om te laten zien dat mensen je nog veel beter kunnen adviseren dan machines. Maar wat is Chat SkiPT en hoe werkt het?

Winter16.01.2024

Chat SkiPT: ’s werelds eerste authentieke intelligentie, chatten met skileraren

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal

Winter09.01.2024

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal