Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!


Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Super goed bereikbaar

Het Stubaital is een van de best bereikbare dalen in Oostenrijk. Je vliegt vanaf de vliegvelden Amsterdam, Rotterdam-The Hague en Eindhoven in het winterseizoen iedere dag in minder dan 1,5 uur met Transavia naar de stad Innsbruck. En dan ben je er al bijna: vanaf de luchthaven is het nog zo’n 20 minuten rijden naar het Stubaital, afhankelijk van in welk dorp je verblijft. In het Stubaital liggen namelijk vijf dorpen, en in deze volgorde kom je ze tegen als je het dal in rijdt: Schönberg, Mieders, Telfes, Fulpmes en Neustift.

Het Stubaital is een van mijn favoriete dalen in Oostenrijk, onder andere vanwege deze goede bereikbaarheid. Maar meer nog omdat je hier het beste van twee werelden kunt combineren. De ene dag kun je skiën op de perfecte afdalingen van de Stubaier Gletscher waar de sneeuw bijna altijd top is – ook nog eens het hoogste punt van Tirol – en de andere dag ontdek je de pistes in Fulpmes, een klein skigebied met een van de mooiste uitzichten in de Alpen. De combinatie van deze twee is heel tof.

Vlieg binnen 1,5 uur naar Innsbruck en je bent al bijna in het Stubaital
Vlieg binnen 1,5 uur naar Innsbruck en je bent al bijna in het Stubaital

Waanzinnig uitzicht op de Stubaier Gletscher

De Stubaier Gletscher is het dak van Tirol. Met een oppervlakte van ongeveer 2,05 vierkante kilometer is het een indrukwekkend groot gletsjergebied. Het hoogste punt van de Stubaier Gletsjer ligt op ongeveer 3.210 meter boven zeeniveau, op de Wildspitze.

Zomerskiën is al jaren niet meer mogelijk, maar het seizoen duurt hier wel heel lang. Vanaf oktober tot mei kan er op de Stubaier Gletscher geskied worden. En dat maakt het Stubaital ook zo’n topkeuze voor wie graag wil lenteskiën.

Met 108 kilometer aan pistes is hier ook volop variatie te vinden. Afdalingen zijn over het algemeen vrij lang en breed. Maar het is vooral het uitzicht dat hier zo spectaculair is. Door de hoge ligging kun je super ver kijken. En helemaal op deze unieke plek.

Uitkijkplatform Top of Tyrol

Wat je hier absoluut niet mag missen is het uitkijkplatform Top of Tyrol op 3.210 meter hoogte. Je komt er door 3S Eisgratbahn (I & II) en de Schaufeljochbahn te nemen, en daarna nog een klein stukje te lopen.

Dit uitkijkplatform ligt zo hoog dat je je kunt voorstellen dat het hier vaak waait. Het is dan ook niet altijd open. Maar in 2017 had ik al eens geluk om van dit uitzicht te mogen genieten. Neem er de tijd voor, het is zó indrukwekkend. Je kijkt van de Stubaier Alpen tot aan de Dolomieten, een magisch mooi uitzicht.

Doe de langste afdaling: 10 kilometer

Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben met het weer als je op wintersport bent, maar hier lijkt de sneeeuw altijd uitzonderlijk goed te zijn. De mooiste afdaling die je hier niet mag missen is ook meteen de langste: het is een combinatie van pistes 7, 14 en 27. Doe je die vanaf de top alle drie achter elkaar, dan kun je 10 kilometer skiën! Houd er wel rekening mee dat het laatste deel van deze afdaling (nummer 14) een skiroute is. Dat wil zeggen dat je hier veilig kunt skiën, maar dat deze niet altijd goed geprepareerd wordt, vaak eens in de paar dagen, afhankelijk van hoeveel sneeuw er valt. Neem je wel deze skiroute, dan kun je weer helemaal terug naar het dalstation op 1.700 meter skiën.

▸ Tip: en wil je dan nog niet naar huis, loop dan even naar de paraplubar Mutterberger Stadl voor de après-ski!

Up to paradise
Up to paradise
Op de Stubaier Gletscher is de sneeuw bijna altijd top
Op de Stubaier Gletscher is de sneeuw bijna altijd top
Combineer de pistes 7, 14 en 27 voor een afdaling van 10 kilometer
Combineer de pistes 7, 14 en 27 voor een afdaling van 10 kilometer
Het unieke uitkijkplatform Top of Tyrol op 3.210 meter hoogte
Het unieke uitkijkplatform Top of Tyrol op 3.210 meter hoogte
Die Hände hoch bij de Mutterberger Stadl
Die Hände hoch bij de Mutterberger Stadl

Puur genieten in Schlick 2000

Het skigebied van Schlick 2000 in Fulpmes is een van mijn lievelingsplekken in Oostenrijk. En dat heeft twee redenen. Allereerst is het een uitzonderlijk mooi skigebied qua ligging. Je kijkt bijna non-stop uit over de rotspieken van de omliggende bergen, waaronder de Kalkkögel. Deze zijn absoluut unieke om te zien – ze worden ook wel de Dolomieten van Tirol genoemd. En als je er eenmaal bent, dan begrijp je volledig waarom. Hier geniet je bijna de hele dag van dit mooie uitzicht, waar je foto’s van blijft maken. Ik heb er inmiddels honderd.

Daarnaast is het ook vaak rustig in Schlick 2000. En dat heeft te maken met het feit dat de Stubaier Gletscher met z’n hoge ligging zó aantrekkelijk is, dat de meeste mensen daar naartoe gaan. De pistes van Schlick 2000 liggen een stuk lager (het skigebied ligt tussen de 960 en 2.240 meter) en de afdalingen zijn korter, maar omdat je hier nooit hoeft te wachten bij de skilift, kun je veel meters maken op een dag. Als een piste goed is, dan doe ik die met alle liefde meerdere keren op een dag.

Afgelopen winter heeft Schlick 2000 ook een nieuwe lift gekregen, de Galtbergbahn, een 10-persoons luxe gondel. Het is de vervanging van een oude sleeplift en een enorme verbetering voor het gebied. Daarmee zijn er ook drie nieuwe afdalingen te doen én nu kun je ook skiënd bij de beste en leukste berghut in het gebied komen: de Galtalm. Een knusse hut met prachtig uitzicht op het dal én met de beste Tiroolse specialiteiten zoals Kaiserschmarrn en Tiroler Gröstl in Schlick 2000.

Goed om te weten: Fulpmes is ook nog eens een van de meest kindvriendelijke skigebieden in de Alpen, hier lees je waarom.

Spectaculair uitzicht in Schlick 2000
Spectaculair uitzicht in Schlick 2000
Net als op de top van de Kreuzjochbahn
Net als op de top van de Kreuzjochbahn
Het skigebied van Schlick 2000 is over het algemeen lekker rustig
Het skigebied van Schlick 2000 is over het algemeen lekker rustig
Ga lunchen in de Galtalm voor het beste van de Tiroolse keuken
Ga lunchen in de Galtalm voor het beste van de Tiroolse keuken

Winterse wandelingen en magische watervallen

Tijdens een wintervakantie in het Stubaital zou het haast zonde zijn om alleen maar te skiën of snowboarden.

Misschien ken je wel de WildeWasserWeg, een beroemde panoramische wandeling in het Stubaital die in de zomer veel gedaan wordt. Aan deze wandeling ligt ook een van de grootste hoogtepunten: de Grawa waterval. Dit is de grootste waterval van de Oostelijke Alpen, al zijn er nog veel meer watervallen te vinden. In de winter bevriest deze waterval en dat is een sprookjesachtige zicht. Al kun je er niet heel makkelijk komen met de auto, daarvoor moet je echt te voet op pad.

Wat ook absoluut een aanrader is, is om je liftpas van het Stubaital ook te gebruiken om de Serlesbahnen in Mieders te nemen. Dit kleine skigebied is een van de verborgen parels in het dal. Waar het in Schlick 2000 al vaak rustig is, is het in Mieders nóg rustiger. Al zijn de mogelijkheden ook veel beperkter, je hebt er drie liften en een handjevol mooie afdalingen. Leuk is om hier niet alleen te skiën, want er liggen ook hele mooie wandelpaden te wachten. Voor een winterse wandeling moet je dus echt in Mieders zijn. Dat kan op sneeuwschoenen, maar er zijn ook goed geprepareerde wandelpaden die je op laarzen of wandelschoenen kunt doen. Je kijkt uit over mooie bergtoppen, zoals de iconische top van de Serles. Gezinnen kunnen er maar beter voor zorgen dat zij de slee meenemen naar Mieders, want om te sleeën is dit zeker ook de beste plek in het Stubaital.

▸ Tip: en wil je nu echt de állerbeste Kaiserschmarrn van het Stubaital eten, dan moet je bij berghut Koppeneck zijn. Extra krokant, met een bolletje ijs, bessencompote en veel poedersuiker. Neem een pannetje met de hele tafel als dessert, want dit krijg je in je eentje niet op.

De Grawa waterval in de winter
De Grawa waterval in de winter
In Mieders maak je de mooiste winterwandelingen
In Mieders maak je de mooiste winterwandelingen
Wandelen met uitzicht op de piek van de Serles
Wandelen met uitzicht op de piek van de Serles
Met kids in het Stubaital? Neem dan de slee mee naar Mieders.
Met kids in het Stubaital? Neem dan de slee mee naar Mieders.
Dit uitzicht verveelt nooit
Dit uitzicht verveelt nooit
Voor de beste Kaiserschmarrn moet je bij de Koppereck in Mieders zijn
Voor de beste Kaiserschmarrn moet je bij de Koppereck in Mieders zijn

Maar dit is nog lang niet alles. Er zijn hier nog zoveel meer toffe dingen te doen. Ik zet nog een paar tips voor je op een rij:

  • De Winter wandernacht Klaus Äuele in Neustift is heel bijzonder: met fakkels wandel je ’s avonds door een winters landschap, met lichtjes en muziek. Uniek om een keer mee te maken.
  • Er zijn vier rodelbanen in het Stubaital die ‘s avonds verlicht zijn. Met vrienden of je gezin: dit is altijd de leukste après-ski activiteit.
  • Op de 20 meter hoge ijsklimtoren op de Stubaier Gletscher kun je leren ijsklimmen – net als op de Grawa waterval en de Pinnistal waterval. Heel tof om dat een keer te doen
  • En er liggen ook nog 40 kilometers goed geprepareerde langlaufloipes op je te wachten, mocht je een dagje op smalle latten de sneeuw in willen.
  • Kijk voor alle events en meer informatie op de website van het Stubaital.

Eén ding is zeker: wintersport in het Stubaital wordt een topvakantie!

Op wintersport in het Stubaital

Heb jij inmiddels zin gekregen in een wintersport in het Stubaital? Dan helpen deze tips je om een leuke vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 1,5 uur vliegen naar Innsbruck. Dat kan rechtstreeks met Transavia vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.
  • Kijk voor leuke hotels in het Stubaital op Booking.com. Wij verbleven in Hotel Tirolerhof in Neustift, een prima keuze.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Oostenrijk

Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij

De Hochkönig is een van de hogere bergtoppen in het SalzburgerLand, die net geen 3.000 meter aantikt. De omliggende regio is een hele leuke zomerbestemming. In de omliggende dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach is 's zomers veel leuks te doen. De beste tips voor Hochkönig in de zomer zetten we graag voor je op een rij!

Zomer05.07.2024

Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij

5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl

Wil je op vakantie naar de bergen in de zomer, maar weet je nog niet waar naartoe? Dan zijn dit de beste redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl!

Zomer02.07.2024

5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl

Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag

Het Grossarltal in het Oostenrijkse SalzburgerLand is een unieke plek. Hier vind je uitzonderlijk veel alpenweiden, vandaar dat deze plek het 'dal van de almen' genoemd wordt.

Zomer29.06.2024

Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag

Flachau in de zomer: de leukste activiteiten op een rij

Flachau transformeert in de zomer tot een buitenparadijs voor avonturiers, natuurliefhebbers en gezinnen. Met de mooiste bergtoppen en idyllische alpenweiden biedt Flachau een schat aan activiteiten voor iedereen. En het maakt helemaal niet uit of je juist spannende outdoor activiteiten zoekt, of liever op een rustige manier - met de kinderen - de bergen in wil, hier heb je zoveel mogelijkheden dat er altijd iets leuks te doen is.

Zomer24.06.2024

Flachau in de zomer: de leukste activiteiten op een rij

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Zoek je een mooie gezinsbestemming voor komende zomer, waar je vooral veel tijd in de natuur door kunt brengen? Dan zou de Wildkogel-Arena zomaar de ideale plek voor jou kunnen zin. Hier kun je ontsnappen aan het dagelijks leven en helemaal opgaan in alles wat de hoogste bergen van Oostenrijk te bieden hebben.

Zomer07.06.2024

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin

Zo leuk is zomer in St. Johann im Salzburg: dit wil je doen!

Tussen al die rustieke Alpendorpen in de Oostenrijkse deelstaat SalzburgerLand, ligt ook een sfeervoll stadje: St. Johann im Pongau. Omdat het slechts 60 kilometer van de Duitse grens ligt, is het een goede uitvalsbasis om deze regio in Oostenrijk te ontdekken.

Zomer31.05.2024

Zo leuk is zomer in St. Johann im Salzburg: dit wil je doen!

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Salzburger Sportwelt is een vakantiebestemming die een hoop Nederlanders goed weten te vinden. In de winter zijn. de dorpen Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos zeer geliefd. Maar wist je dat dit ook een top zomerbestemming is? Salzburger Sportwelt kun je gerust een wandelparadijs noemen, want hier ligt maar liefst 1.000 kilometer aan wandelpaden op je te wachten. Wandelen in de zomer doe je hier!

Zomer19.05.2024

Dit wil je doen in wandelparadijs Salzburger Sportwelt in de zomer

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Het dal van Rauris, binnen het adembenemende Nationalpark Hohe Tauern in SalzburgerLand, heeft een bijzondere natuurlijke schoonheid die zeldzaam is, zelfs in het hart van Europa. Slechts een steenworp verderop rijst de hoogste berg van Oostenrijk op. 

Zomer07.05.2024

Ga op zomeravontuur in Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil