Mocht je een echte wintersporter zijn en nog nooit in de Dolomieten geskied hebben, dan wordt het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. En als er één skigebied is dat er met kop en schouders bovenuit steekt – en waar je écht een keer naartoe moet – dan is het Val Gardena. Zeker wanneer je een foodie bent, dus gek op eten en drinken.
Skiën in de Dolomieten is zo anders dan in andere delen van de Alpen. Het uitzicht is geweldig mooi en niet te vergelijken met dat in Frankrijk en Oostenrijk; het zijn vooral de rotspieken die voor een oogstrelend mooi landschap zorgen. Vanuit de skilift zie je soms zeer indrukwekkende rotsmassa’s opdoemen, alsof je naar een schilderij kijkt. Maar ook wanneer je aan het skiën bent zie je links en rechts zoveel moois om je heen, dat het soms lastig is om je aandacht bij de piste te houden.
Een culinaire safari
Maar ook de berghutten dragen bij aan een compleet andere wintersportbeleving: de Italiaanse gastronomie doet namelijk de rest. De Italianen houden van lekker eten – dat weet je – en nemen daar graag de tijd voor. Daarom is een dag skiën in Val Gardena eerder een culinaire skisafari dan een normale wintersportdag. Je drinkt er de lekkerste warme chocomelk die je ooit geproefd hebt, die zo lekker dik is dat je er bijna een lepel voor nodig hebt, en tussen de middag komen luxe visgerechten, pastagerechten en topwijnen op tafel. Het is soms lastig om keuzes te maken: tiramisu concurreert hier met geweldige afdalingen. Het is een wintersportparadijs waar foodies heel erg blij van gaan worden.