Winter30.10.2018

Wintersporters, ga ook eens sneeuwschoenwandelen!


Ben je een fanatieke wintersporter, maar wil je een keer iets anders doen dan skiën? Ga dan eens sneeuwschoenwandelen. Dan beleef je de besneeuwde bergen om een compleet andere manier. En het leuke aan deze sport is dat iedereen kan doen. Sneeuwschoenwandelen is eenvoudig maar vooral heel erg leuk!

Duurzame wintersport

Wie het milieu een warm hart toedraagt zal deze duurzame wintersport zeker aanspreken. Om te sneeuwschoenwandelen heb je in principe niet veel meer nodig dan de dragers voor onder je voeten, eventueel stokken en goede kleding. En dat maakt het dus een duurzame sport die goed voor het milieu is.

Doorgewinterde skiërs zullen misschien niet meteen staan te springen om de sneeuwschoenen onder te binden, want het gaat niet snel en het is al helemaal niet spannend. En het klinkt natuurlijk ook totaal niet hip en trendy, maar het is wel degelijk een hele leuke bezigheid in de sneeuw. En dat heeft alles te maken met het feit dat je op sneeuwschoenen op hele andere plekken komt dan op je ski’s. Zeker wanneer je normaal gesproken alleen op de piste skiet. Met een sneeuwschoenwandeling duik je de ongerepte natuur in, maak je een wandeling door dikke lagen sneeuw waar nog niemand een spoor heeft getrokken en ervaar je de serene kalmte die in de bergen hangt. Het zijn vaak wandelingen die je meenemen naar een plek ver bij de skiliften vandaan. Het is compleet het tegenovergestelde van een drukke dag in de voorjaarsvakantie in Saalbach, Gerlos of Sölden. Tijdens het wandelen hoor je niets om je heen, alleen het geluid van je eigen ademhaling en de krakende sneeuw onder je voeten. Er is geen betere manier om in de winter tot rust te komen, dan door sneeuwschoenwandelingen te maken.

Een duurzame manier van wintersport
Een duurzame manier van wintersport

Tips om te sneeuwschoenwandelen

Moeilijk is het absoluut niet, met een paar tips ben je in een paar minuten onderweg.

  • De sneeuwschoenen – die vaak tennisrackets worden genoemd – zijn in feite twee platte dragers die je onder je schoen doet. Die ervoor zorgen dat iedere voetstap een stevige is, en daarmee wordt het wandelen door de sneeuw veel makkelijker dan alleen op schoenen. De sneeuwschoenen hebben aan de onderkant voldoende grip zodat je door iedere hoop sneeuw kunt wandelen. Met twee stevige riemen maak je ze vast aan je schoenen. Het enige waar je op moet letten is dat je je voeten goed optilt. Na een minuut of twee zul je zien dat je de juiste wandeltechniek al te pakken hebt en kun je vertrekken. En na een minuut of tien wandelen gaat het helemaal vanzelf, je denkt eigenlijk niet eens meer aan hoe je je voeten moet optillen, en kunt puur genieten van alles om je heen.
  • Het is wel slim om stokken mee te nemen. Dat wandelt ontspannen en dat is ook handig voor het evenwicht in de sneeuw. Je zult niet zo snel vallen, maar wanneer je wandelt met stokken loop je wat prettiger en is de kans dat je valt nog kleiner. Het enige nadeel aan stokken is dat gehannes wanneer je onderweg foto’s wilt maken…
  • Sneeuwschoenwandelen wordt veel makkelijker wanneer je iemands spoort volgt, dan wanneer je zelf een nieuw spoor trekt. Hoe dikker de laag sneeuw, hoe inspannender het is om er doorheen te wandelen. Wanneer je moe bent, pak dan het spoor van je voorganger, dat scheelt enorm. Al is het plezier van je eigen spoor in de verse sneeuw trekken wel vele malen hoger.
  • Het hangt af van welke route je neemt en wat de weersomstandigheden zijn, maar over het algemeen krijg je het van wandelen in de sneeuw behoorlijk warm. Het is dus slim om je warm aan te kleden, maar wel volgens het laagjesprincipe. Zorg ervoor dat je altijd een laag uit kunt trekken of een laag extra aan kunt doen. Het is dus slim om een rugtas mee te nemen voor extra kleding en water en/of een thermosbeker. Zeker wanneer je bergop gaat sneeuwschoenwandelen zul je het behoorlijk warm krijgen, het is hetzelfde principe als je gaat toerskiën. Dan is het wel zo fijn als je niet helemaal drijfnat boven op de berg staat en een laagje uit kunt doen.
  • Neem zeker een zonnebril mee, want het reflecteren van de sneeuw kan pijn doen aan je ogen. Daar heb je tijdens het skiën geen last van met een skibril op, maar ook tijdens het wandelen in de sneeuw kan zo’n bril (of een gewone zonnebril) goed van pas komen.
  • Je hebt goede, stevige schoenen nodig voor het sneeuwschoenwandelen. Aangezien je door de sneeuw loopt moeten deze ook waterdicht zijn, anders krijg je vrij snel natte – en dus koude – voeten. Dat kunnen bergschoenen zijn of andere waterdichte outdoorschoenen. Of natuurlijk je winterlaarzen (snowboots). Zolang je er maar lekker op kunt lopen zonder pijn aan je voeten te krijgen.
  • Een gezonde conditie is uiteraard wel een vereiste, maar wie een paar uur kan wandelen, kan er zeker ook op sneeuwschoenen op uit trekken. Na het wandelen voel je je als herboren, zeker op een frisse dag met een stralende zon. Dan heeft een paar uur in de berglucht je zeker weten goed gedaan.
Wanneer je elkaars spoor volgt is het wandelen in verse sneeuw minder zwaar
Wanneer je elkaars spoor volgt is het wandelen in verse sneeuw minder zwaar
Het is slim om stokken mee te nemen tijdens het wandelen
Het is slim om stokken mee te nemen tijdens het wandelen
Je hebt een gezonde conditie nodig, maar in feite kan iedereen deze sport beoefenen
Je hebt een gezonde conditie nodig, maar in feite kan iedereen deze sport beoefenen

De beste bestemmingen voor sneeuwschoenwandelingen

De bestemmingen die zich het beste lenen voor sneeuwschoenwandelingen zijn plekken die niet super steil zijn. In Scandinavië bijvoorbeeld, in Lapland, kun je fantastische wandelingen in de sneeuw maken. De bergen in Noorwegen, Zweden en Finland zijn minder hoog en er zijn meer vlakke besneeuwde delen te vinden dan in de Alpen. En ook in het zuiden van Duitsland heb je een aantal hele goede gebieden voor dit soort wandelingen. Eigenlijk is ieder wintergebied dat bekend staat om het langlaufen ook uitermate geschikt voor sneeuwschoenwandelingen.

Maar zeker ook in Tirol, het wintersportwalhalla van de Alpen, zijn een aantal toffe bestemmingen te vinden. De meeste wintersportplaatsen hebben routes uitgezet die je kunt volgen, die variëren in lengte, duur en hoogteverschil. Kijk wel even goed naar de route die je gaat doen. Daar zal vaak bij staan of je die zelf kunt doen of dat je beter met een berggids op pad kunt gaan. Wanneer een helling namelijk steil wordt, heb je lawinemateriaal en -kennis nodig. De meeste wandelpaden voor sneeuwschoenwandelaars zijn echter vlak en kun je zonder problemen zelf doen.

Tip: zie de zon opkomen

Kijk ook eens of er in jouw skigebied zonsopkomstwandelingen te boeken zijn. Met een gids ga je dan ’s morgens vroeg op pad en zie je de zon boven de bergen opkomen. Je krijgt vaak ook een hoofdlampje mee om zodat je iets kunt zien onderweg. Het is een bijzondere ervaring, want de wereld ziet er in de bergen zo anders uit wanneer de dag nog moet aanbreken. Oostenrijkse skigebieden waar je dit kunt doen – sneeuwschoenwandelen bij zonsopkomst – zijn onder andere Turracher Höhe, Kitzbühel en Montafon, maar ik weet zeker dat het op heel veel meer plaatsen mogelijk is.

Durf jij het aan komende winter, om een keer de sneeuwschoenen onder te binden en te gaan wandelen?

Nog voor de liften gaan draaien kun je in een hoop skigebieden wandelend omhoog
Nog voor de liften gaan draaien kun je in een hoop skigebieden wandelend omhoog
De zon komt door: dit unieke plaatje ervaar je alleen tijdens het sneeuwschoenwandelen
De zon komt door: dit unieke plaatje ervaar je alleen tijdens het sneeuwschoenwandelen
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!