Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia


Gambia – ook wel The Smiling Coast of Africa genoemd – biedt alles wat je zonzekere hartje begeert. Mooie stranden, prachtige natuur, lieve mensen en warme temperaturen van gemiddeld zo’n 31 graden. Er heerst een tropisch savanneklimaat en de beste reistijd is van november tot en met april. Wij gingen je voor om Gambia, gelegen aan de westkust van Afrika, te ontdekken en geven je 9 handige tips met de absolute must do’s in Gambia en zelfs eentje in Senegal. Plus: vier leuke restauranttips!

Genieten van de zonsondergang op het strand bij het Kalimba Beach Resort
Genieten van de zonsondergang op het strand bij het Kalimba Beach Resort

9 tips om te doen tijdens je vakantie in Gambia

1. Ontdek Banjul

Ontdek Banjul, de hoofdstad van Gambia. Met als hoogtepunten twee markten: Senegambia Market, de grootste craft market van de stad. Wat je hier kunt verwachten? Een kleurrijk scala aan prachtige zelfgemaakte artikelen. Sla daarnaast de Royal Albert Market niet over. Hier slaat de klok vooral eten, eten, kleding, tassen, schoenen en huishoudelijke dingen.

Dit is de entree van de klueerijke Royal Albert Market
Dit is de entree van de klueerijke Royal Albert Market
Eten, eten en nog eens eten op de Albert Market
Eten, eten en nog eens eten op de Albert Market

2. Bezoek het Gambia National Museum

Wil je Gambia goed leren kennen? Bezoek dan het Gambia National Museum waar je een goed kijkje krijgt in de rijke, soms niet zo fraaie, historie van The Gambia. Het museum wordt niet alleen door toeristen, maar juist ook door schoolkinderen vaak bezocht. Het geeft een goed beeld van de geschiedenis en cultuur van het land. Als je hier toch bent, ga dan ook gelijk even langs het befaamde batik-atelier. Het is een echte kunst om stof met verf van mooie decoratie te voorzien. Alle kleding en doeken worden hier met de hand bewerkt en beschilderd. De verf wordt verwarmd op kooltjes en met een stamper op het doek aangebracht.

Het National Museum in Banjul
Het National Museum in Banjul
Het batikatelier: ware kunst!
Het batikatelier: ware kunst!

3. Beleef een culturele avond op het strand

Een echte aanrader is om een culturele avond bij Beachclub Poco Loco aan het prachtige zandstrand van Kololi mee te maken. Hier word je echt meegezogen in de Gambiaanse dans en muziek. Opzwepend, bijzonder en uitnodigend. Stilzitten lukt niet.

Een spektakel: deze Gambiaanse dansshow bij Poco Loco
Een spektakel: deze Gambiaanse dansshow bij Poco Loco

4. Ga op safari in buurland Senegal

Zet een safari in Fathala Wildlife Reserve in Senegal maar op je lijstje. Je vertrekt ‘s morgens vroeg naar de haven van Banjul, wat al een belevenis op zich is. Vanaf daar vaar je in ruim een uur tijd met de pont over de Gambia river naar de overkant. Dan is het nog een uur rijden voordat je in het wildreservaat bent, dat net over de grens in Senegal ligt. Stempels halen bij de grens is ook echt een avontuur, de gids helpt je. Eenmaal in Fathala kun je oog in oog komen te staan met Kevin de neushoorn, die zijn vrouw heeft gedood omdat zij niet naar hem luisterde (zo gaat de mythe). Jammer voor iedereen, want het is de nog laatste levende neushoorn in dit park en voortplanten is nu geen optie meer. Je ontmoet, met een beetje geluk, verder nog in het park: zebra’s, knobbelzwijnen, elanden, antilopen en giraffen. Ook zijn er apen en heel veel prachtige vogels.

De laatste levende neushoorn van het Fathala Wildlife Reserve
De laatste levende neushoorn van het Fathala Wildlife Reserve
Giraffen in het wild!
Giraffen in het wild!

5. Aapjes kijken in Bijilo Natural Park

Ga aapjes kijken in het Bijilo National Park in Kololi, ofwel: Monkeypark. In dit prachtige natuurpark leven drie apensoorten: de groene meerkat, huzaaraap en de met uitsterven bedreigde rode franjeaap. Bij de entree van het park kun je pinda’s kopen en aan de aapjes voeren. De vraag is wel of je dit überhaupt wil doen… Het blijven natuurlijk wilde dieren, ook al zijn ze gewend aan mensen. Houd altijd gepast afstand. En er is meer! Je hebt hier ook de kans om mangoesten, civetkatten, eekhoorns, stekelvarkens, bush babies (halfapen) en varanen te zien. En er leven meer dan 130 vogelsoorten en heel veel vlinders.

De met uitsterven bedreigde rode franjeaap
De met uitsterven bedreigde rode franjeaap

6. Kajakken bij een magische zonsopkomst

Een must do: met een kajak peddelen bij zonsopkomst door de mangroven en daar ontbijten! Ontmoet honderden verschillende (roof)vogels, peddel dwars door de prachtige, weelderige mangrove, zie de aapjes van tak naar tak springen, de varanen zonnen op de dikke takken van de mangrove en geniet van het aanzwellen van vogelgezang en gekwetter als de zon opkomt.

Kajakken door de mangroves tijdens zonsopkomst
Kajakken door de mangroves tijdens zonsopkomst

7. Loop over de Senegambia Strip

Heerlijk eten, drinken en dansen doe je aan de Senegambia Strip. Hier bevindt zich het uitgaansleven van Kololi. Dit is een straat met alleen maar restaurants en clubs, hip en leuk. Je vindt er een mix van locals en toeristen.

8. Maak een bush track door het zuidwestelijke deel van Gambia

Doen: een bush track maken door het zuidwestelijke gedeelte van Gambia. Ontdek het platteland, je stopt in verschillende dorpjes en ziet het authentieke Gambia.

9. Een boottocht over de Hanin River

Boottocht over de Hanin river in een traditionele piroque met een stop in Lamin lodge (lekker lunchen met tropisch uitzicht!). Je vaart door machtig mooie mangrovebossen waar de oesters aan de wortels groeien, kunt krokodillen spotten en ziet prachtige vogels.

En een extra tip: Fotografeer mensen niet zonder toestemming. De Gambianen kleden zich kleurrijk en weelderig, maar niet iedere Gambiaan(se) is ervan gediend dat jij foto’s van hen neemt. Vraag het eerst.

 

De prachtige Hanin River (fotocredits: @Nappyc)
De prachtige Hanin River (fotocredits: @Nappyc)
De Lamin Lodge mat uitzicht op de Hanin River. Fotocredits: @NappyC
De Lamin Lodge mat uitzicht op de Hanin River. Fotocredits: @NappyC

Betalen in Gambia

Pinnen is nog niet heel standaard in Gambia en met eurobiljetten kun je lang niet overal terecht. Zorg er dus voor dat je altijd Gambiaanse dalasi’s bij je hebt. Gambia is een arm land en zwaar getroffen door de inflatie. Toerisme is dan ook een grote en belangrijkste bron van inkomsten. Houd hier rekening mee. Maar ga niet strooien met geld, wees respectvol en laat je helpen door de Gambianen die je dan ‘beloont’ met fooitjes.

4x leukste restaurants in Gambia – rondom Kololi

  • Scala Restaurant. In de Strip. Mix van lokale en nationale gerechten, lekkere wijnen en cocktails.
  • Gusto Gambia. In de Strip. Heel lekker Italiaans eten, soms met een lokale twist.
  • Poco Loco Beachclub. Aan het strand van Kololi. Lokale gerechten en wat internationaal en heerlijke cocktails.
  • Calypso bar & restaurant. Aan het strand van Cape Point. Lekker lokaal eten en drinken, verse juicetentjes op het strand en hier kun je ook krokodillen spotten!
Juicetentjes op het strand bij Cape Point
Juicetentjes op het strand bij Cape Point
Deze zelfgemaakte bakjes zie je veel in alle kleuren en groottes
Deze zelfgemaakte bakjes zie je veel in alle kleuren en groottes

Een vakantie naar Gambia

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar zonnig Gambia? Dan helpen deze tips je om een mooie reis naar dit Afrikaanse land te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 6 uur vliegen naar Gambia. Dat kan rechtstreeks met onder andere Corendon.
  • Het Kalimba Beach Resort is een heerlijke plek om te verblijven.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Toe aan zon, zee, strand en palmbomen? In de wintermaanden verlang je daar soms extra naar. Wij reisden in november af naar het eiland Sal in Kaapverdië en ontdekten dat dit eiland alle ingrediënten in huis heeft om zi...

Zomer11.12.2021

Toe aan winterzon en witte stranden? Ga een weekje naar Sal!

Zonzeker eiland van Kaapverdië