Zomer04.04.2022

De abdij van Mont Saint-Michel: labyrint met verborgen schatten


Het is een van de mooiste plekken van Frankrijk: Mont Saint-Michel in Normandië. Een toeristische plek en dat is niet voor niets. Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig schiereiland met een unieke ligging. Vroeger was het eilandje namelijk alleen bereikbaar bij laag water, tegenwoordig kun je er de hele dag naartoe. Het is een eeuwenoude, schilderachtig plek, uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en een van de meest geliefde plekken van Frankrijk. Foto’s van de unieke torenspits van de abdij van Mont Saint-Michel heb je vast weleens gezien. Mocht je een bucketlist voor Frankrijk bijhouden, dan is er absoluut eentje om niet te vergeten. Bij Mont Saint-Michel in Normandië moet je simpelweg een keer geweest zijn.

De bereikbaarheid van Mont Saint Michel

Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland en was vroeger over land alleen bereikbaar bij laag water. Bij hoog water werd Mont Saint-Michel omringd door de zee en was vroeger onbereikbaar. Tegenwoordig loopt er een smalle verhoogde weg naar het eiland. Toch staat ook deze weg wel eens onder water. Om deze populaire bestemming voor altijd toegankelijk te maken is er nu in de afronding een lange brug tussen het vaste land en Mont Saint-Michel gebouwd. Het stadje zelf met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Tip: koop een toegangskaartje voor Mont Saint-Michel online voor vertrek via Get Your Guide. Dat is goedkoper en dan hoef je niet in de rij te staan.

Mont_Saint_Michel_abdij_prosessie
Mont_Saint_Michel_abdij_prosessie
Op de kaart zie je goed hoe uniek de ligging van Mont Saint-Michel is
Op de kaart zie je goed hoe uniek de ligging van Mont Saint-Michel is
Mont_Saint_Michel_entree
Mont_Saint_Michel_entree
Mont_Saint_Michel_ophaalbrug
Mont_Saint_Michel_ophaalbrug
Mont_Saint_Michel_straatjes
Mont_Saint_Michel_straatjes
Mont_Saint_Michel_abdij_huizen
Mont_Saint_Michel_abdij_huizen
Mont_Saint_Michel_abdij
Mont_Saint_Michel_abdij

Historie van de abdij van Mont Saint-Michel

Het meest kenmerkende van Mont Saint-Michel is de toren van de abdijkerk die bovenop het eilandje staat. De geschiedenis daarvan gaat ver terug. In 1979 werd Mont Saint-Michel en met name de bijzondere abdij en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.

De abdij van Mont Saint-Michel werd rond het jaar 700 gesticht door de heilige Aubert. Een jaar of 10 later was de kapel gereed. Vanwege een stormvloed kwam de heuvel in zee te liggen en werd er door monniken een klooster gebouwd. Eeuwenlang kon het rotseiland alleen bereikt worden met een sloep of een schip. Vanaf het ontstaan van Mont-Saint-Michel is de rots dus altijd omgeven geweest door de zee, ook als het laagwater was.

Hoewel je tegenwoordig Mont Saint-Michel kunt bezoeken zonder natte voeten te krijgen, speelt water hier nog steeds een grote rol. Met springvloed is het gevaarlijk rondom het rotseiland, er ligt dan overal drijfzand. Daarom zijn er nog niet zo lang geleden werkzaamheden gestart om de verzanding ongedaan te maken. De parkeerplaats werd verplaatst en de toegangsweg naar het eiland werd vervangen. Inmiddels kun je met een pendelbus naar de ingangspoort van het eiland.

Mont_Saint_Michel_zandvlakte
Mont_Saint_Michel_zandvlakte
Mont_Saint_Michel_abdij_ingang
Mont_Saint_Michel_abdij_ingang
Mont_Saint_Michel_abdij_tuin
Mont_Saint_Michel_abdij_tuin
Mont_Saint_Michel_abdij_weg
Mont_Saint_Michel_abdij_weg
Mont Saint-Michel tegen de avond is prachtig
Mont Saint-Michel tegen de avond is prachtig

Mont Saint-Michel bezoeken: dat voel je in je benen

Het schiereilandje zelf is prachtig. Je moet wel klimbenen hebben wat het is een lange weg omhoog via smalle straatjes en trappen, veel trappen. Bij de entree van Mont Saint-Michel is het druk met fotograferende mensen met digitale camera’s, smartphones en iPads. Eenmaal door de poort zijn de eerste honderden meters vooral toeristisch met winkeltjes en restaurantjes.

Daarna wandel je richting de abdij. Het is het gezicht van deze bijzondere lokatie en wordt van dichtbij nog mooier. Je moet echt blijven doorklimmen want anders mis je het mooiste deel van Mont Saint-Michel. Als je uiteindelijk de rood verlichte ingang naar het klooster in gaat, moet je nog even wat trappen nemen om bij de ‘reception’ te komen. Vanaf hier moet je betalen om verder te mogen. Dat is echt aan te raden omdat vanaf dit punt het pas echt geweldig gaat worden.

Binnen in de abdij word ik verrast door de vele ruimtes, zalen, slimme doorsteekjes, trappen, licht, muziekanten en de bijzondere sfeer die er hangt. De ene zaal is nog mooier dan de andere. Een bezoek aan Mont Saint-Michel is het mooiste op tijdstippen vroeg in de avond. Het is er dan namelijk veel minder druk en door de lage zon krijg je bijzondere lichten door de smalle ramen. Uit het niets loopt je dan ineens tegen klassiek geschoolde muziekanten aan die mooi uitgelicht in de bijzondere ruimtes zitten te spelen. De sfeer is echt heel apart, net als de akoestiek die er lijkt te zijn. Door het labyrint en het bijzondere gangenstelsel hoor je soms één ruimte verder al niets meer van de muziek.

Veel ruimtes zijn verlicht met gekleurde lampen die bijdragen aan de mystiek die er hangt. Dit is een bijzondere plek en een bijzondere abdij.

Mont_Saint_Michel_abdij_1
Mont_Saint_Michel_abdij_1
Mont_Saint_Michel_abdij_2
Mont_Saint_Michel_abdij_2
Mont_Saint_Michel_abdij_3
Mont_Saint_Michel_abdij_3
Mont_Saint_Michel_abdij_4
Mont_Saint_Michel_abdij_4
Mont_Saint_Michel_abdij_5
Mont_Saint_Michel_abdij_5
Mont_Saint_Michel_abdij_muziek
Mont_Saint_Michel_abdij_muziek
Mont_Saint_Michel_abdij_6
Mont_Saint_Michel_abdij_6
Mont_Saint_Michel_abdij_7
Mont_Saint_Michel_abdij_7
Mont_Saint_Michel_abdij_8
Mont_Saint_Michel_abdij_8
Mont_Saint_Michel_abdij_9
Mont_Saint_Michel_abdij_9
Mont_Saint_Michel_abdij_10
Mont_Saint_Michel_abdij_10
De vlaktes rond Mont-Saint-Michel zijn prachtig maar blijven gevaarlijk
De vlaktes rond Mont-Saint-Michel zijn prachtig maar blijven gevaarlijk
De nieuwe passarelle bij Mont-Saint-Michel die binnenkort wordt geopend
De nieuwe passarelle bij Mont-Saint-Michel die binnenkort wordt geopend
Mont-Saint-Michel in de avond vanaf de nieuwe voetgangersbrug
Mont-Saint-Michel in de avond vanaf de nieuwe voetgangersbrug

Hoewel het in de zomermaanden echt behoorlijk druk kan zijn rondom Mont Saint-Michel is het toch absoluut de moeite waard om deze plek zelf een keer te ontdekken. Zoals voor zoveel plekken geldt hier natuurlijk ook: wie het hoogseizoen kan vermijden doet er slim aan dat te doen. Zo’n uniek stukje UNESCO werelderfgoed wil je namelijk met eigen ogen een keer gezien hebben.

Nog meer must sees in de omgeving

Mont Saint-Michel kan dus op je bucketlist, mocht je die hebben. Maar er zijn nog meer Franse must-sees binnen handbereik die je goed kunt combineren.

  • Op een uurtje rijden ligt Saint-Malo, de mooiste havenstad van Bretagne. Een oud piratenstadje waar veel te zien is.
  • Een stuk noordelijker in Normandië liggen de krijtrotsen van Etretat, zonder twijfel een van de mooiste plekken aan de Franse kust.
  • Meer tips voor Normandië (bijvoorbeeld voor een reis met een camper) vind je hier.
  • Of maak na een bezoek aan Mont Saint-Michel een roadtrip door Bretagne. Ik heb 16 mooie stops onderweg voor je onder elkaar gezet!

Op reis naar Mont Saint-Michel

Wil jij op reis naar Frankrijk en Mont Saint-Michel zelf ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Niet duurzaam maar reizen met de auto naar Normandië is nu eenmaal wel het makkelijkst.
  • Hotels in de omgeving van Mont Saint-Michel boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Mercure Mont Saint Michel. Een prima hotel op 2 km van de abdij.
  • Of boek een complete vakantie naar Normandië via TUI of Vacanceselect.
  • Koop een toegangskaartje alvast online via Get Your Guide. Dat is veel goedkoper en scheelt je wachttijd.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Frankrijk is al jaren het favoriete vakantieland van vele Nederlanders. Omdat dit land simpelweg álles heeft: mooie steden, knusse dorpjes, schitterende berggebieden en adembenemende stranden. Maar waar vind je nu de mo...

Ontspanning04.07.2024

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij