De Tabernas woestijn: het wilde westen van Spanje

De Tabernas woestijn: het wilde westen van Spanje

Vorig artikel Volgend artikel

Op een half uurtje rijden van de Spaanse stad Almería ligt de enige woestijn van Europa: de Tabernas woestijn. Of zoals de Spanjaarden hem noemen: Desierto de Tabernas. Het is de plek die voor velen een synoniem is van het Hollywood van Spanje. Met synoniemen als Texas Hollywood, mini Hollywood en Oasis Mini Hollywood, omdat hier de meeste Spaghettiwesterns uit de vorige eeuw werden gefilmd.

De droogste plek van Europa

En ook al heeft het natuurpark veel van zijn bekendheid te danken aan de filmwereld, het is ook een gebied met een geheel eigen klimaat. De Tabernas woestijn staat bekend als de droogste plek van Europa. Al moeten ze dit delen met het nabijgelegen Cabo de Gata, eveneens een beschermd natuurpark. Hier schijnt nagenoeg altijd de zon, komt de temperatuur nooit beneden de 17 graden en weet echt niemand hoe sneeuw eruit ziet.

De Tabernas woestijn ligt in de provincie Andalusië. Naast het eerdergenoemde Almería liggen ook Malaga en Granada op een paar uur rijden. Juist vanwege de themaparken die voor kinderen zeker een aantrekkingskracht zullen hebben is de zomervakantie toch niet het meest geschikte moment om deze plek te bezoeken. Want het droogste plekje van Europa is mogelijk ook het warmste plekje van Europa en daar kun je hartje zomer maar beter even wegblijven.

Tabernas_regio
Welkom in de Tabernas regio, in de verte zie je de letters Hollywood
Landschap_Tabernas
De Tabernas woestijn, het droogste plekje van Europa

Het klimaat van de Tabernas woestijn - Desierto de Tabernas

De Tabernas woestijn is een gebied van bijna 300 km² groot en bestaat voornamelijk uit kurkdroge vlaktes, canyons en waanzinnige rotsformaties. Het is wat dat betreft in alle opzichten een bijzondere plek in Spanje. In dit gebied brandt de zon meer dan 3.000 uur per jaar. Wat het verder bijzonder maakt is dat het veel overeenkomsten heeft met het 'Wilde Westen' van Amerika. Een gigantisch gebied wat zich bevindt in de zuidwesthoek van de Verenigde Staten in de staten Colorado, Californië, Nevada, New Mexico en Arizona. Wat oppervlakte betreft onvergelijkbaar maar wat landschappelijk wel degelijk op elkaar lijkt.

Kenmerkend voor de Tabernas woestijn is een landschap dat is ontstaan vanuit een proces van natuurlijke woestijnvorming, waar je diepe ravijnen gaat vinden die vaak zijn uitgesleten door de zeldzame en soms verwoestende regens die hier ieder jaar slechts een paar dagen per jaar voorkomen. Noodweer zoals dat alleen in droge gebieden kan ontstaan. Een klimaat waarin je als mens liever niet je stulpje wil bouwen maar waar struiken en palmbomen klaarblijkelijk kunnen overleven.

Tabernas_kale_bergen
Kale bergen en een natuur die meekleurt met de zon
Tabernas_Woestijn_verlaten_dorpje
In het landschap staan verlaten huizen, of wat er nog van over is..

Het dorpje Tabernas

Naast de Tabernas woestijn is er ook een gelijknamig dorpje. Hier heeft de tijd even stilgestaan lijkt het. Duidelijk is dat dit ooit een populair plekje was voor filmmakers. Waarschijnlijk waren het gouden dagen voor de lokale ondernemers en bevolking van het 'westernstadje'. Vandaag is het niet uitgestorven, maar druk is het er zeker niet. Op veel plekken vind je nog verwijzingen naar de jaren van het Wilde Westen. De gringo’s hier op straat hebben hun Colt 45 inmiddels vervangen door een smartphone.

Aan de zuidoostkant van het dorpje Tabernas bevindt zich een prachtige kloof die uitnodigt voor een wandeling. Ook hier zie je de droogte en dorheid van dit gebied, al lijken de vele palmbomen het hier prima naar hun zin te hebben. Het moet bijzonder zijn om te wonen in een regio waar een regenbui voelt als een wonder der natuur.

Niet ver van het kleine stadje zijn een aantal filmlocaties omgedoopt tot themaparken. Sommige zijn nog steeds geopend voor het publiek. Je gaat hier in de omgeving ook oude verlaten (film)dorpjes vinden die door het droge klimaat misschien juist nu er helemaal authentiek uitzien. Van de filmsets die zijn verbouwd tot themapark is Fort Bravo waarschijnlijk de meest populaire.

De gringo’s hier op straat hebben hun Colt 45 inmiddels vervangen door een smartphone.
- Henk de Hooge
Toerisme_Tabernas
De lokale VVV heeft een passend pandje gevonden
Tabernas_centrum
Het centrum van Tabernas
Canyon_Tabernas
Achter het dorpje ligt een prachtige canyon

Fort Bravo en Texas Hollywood in Spanje

Fort Bravo behoort samen met Texas Hollywood tot de grootste western filmlocaties in Europa. Gebouwd in de jaren 60 als filmset voor de vele Spaghettiwesterns van o.a. Sergio Leone. Fort Bravo bestaat uit meerdere sets waaronder een typisch 'Wild West stadje' een Mexicaans stadje, een fort en een Indiaans wigwam dorpje.

Fort Bravo bereik je via een onverharde weg. Gringo’s (een betere naam valt niet voor ze te bedenken) begroeten je in stijl. Mijn 165 paarden(krachten) mag ik parkeren op de plek waar in de juiste setting alleen echte paarden behoren te zijn. Als je vanaf deze plek het filmdorpje inloopt ben je in het Wilde Westen. Fort Bravo heeft een grote groep van acteurs en figuranten die hier rondhangen en zorgen voor een sfeertje waarbij je je afvraagt of je hier nog levend vandaan gaat komen.

Van alle bekende plekjes die ongetwijfeld nog ergens diep in je geheugen zitten, vallen vooral het gebouw van de First Union Bank en de grote saloon op. Hoe vaak moet deze zijn overvallen denk je dan. In de saloon vinden nog steeds Wild-West taferelen plaats. Deze begint vriendelijk met wat western cancan danseressen. Maar net als je denkt, wat leuk allemaal, ontploft de sfeer en word je getrakteerd op schietpartijen en schijngevechten. Je bent uiteindelijk in the Wild Wild West van Fort Bravo. Het enige wat ontbreekt is een cameracrew. Deze bestaat nu uit het aanwezige publiek dat alles filmt en fotografeert met hun smartphone.

In dezelfde saloon werd ooit ook de hilarische Pepsi commercial (zie onder) opgenomen met het duel tussen David Beckham (Manchester United) en Iker Cassilas (Real Madrid).

Fort_Bravo_town
Welkom in het wilde westen van Fort Bravo
Fort_Bravo_cowboys
Het dagelijkse leven in dit western stadje
Fort_Bravo_Hotel
Populair in veel films
Fort_Bravo_Postkoets
Zelfs de Postkoets komt hier nog dagelijks langs
Fort_Bravo_First_Union_Bank
De bank die waarschijnlijk het meest is overvallen..
Fort_Bravo_Acteurs
De enige plek waar mondkapjes ineens een andere betekenis hebben #gringo
Ennio_Morricone_Fort_Bravo_Tabernas
De handtekening van Ennio Morricone bij Fort Bravo
Texas_Hollywood_Tabernas
Een Mexicaans dorpje maar dan in Spanje
Indianen_Tabernas_Woestijn (1)
Toen er nog Indianen in de Tabernas woestijn leefden

Welke films zijn opgenomen in Tabernas / Fort Bravo?

Er zal zeker wel een compleet overzicht zijn van welke films en bekende commercials er allemaal in de Tabernas woestijn zijn opgenomen. Deze moet oneindig zijn. Tot de bekendste films behoren o.a.

  • Lawrence of Arabia (1963) met Peter O’Toole
  • Conan the Barbarian (1982),
  • Indiana Jones and The Last Crusade (1989)
  • Zorro (1990-1193)
  • de parodiefilm Der Schuh des Manitu (2001)
  • Exodus: Gods and Kings (2014)
  • en recentelijk Game of Thrones (mede in het Alcazaba van Almería) werden hier gefilmd.

Bedenker van deze locatie, de Italiaanse regisseur Sergio Leone filmde hier de bekende dollar trilogie bestaande uit A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars More (1965) en de moeder van alle western films, The Good, the Bad and the Ugly (1966), allen met Clint Eastwood in de hoofdrol en op muziek van Ennio Morricone.

Tabernas als vakantiebestemming vanuit Almeria

De Tabernas woestijn met o.a. Fort Bravo is een bijzonder stukje natuur in het diepe zuiden van Spanje en echt een aanrader. Zeker als je dit combineert met een bezoek aan Almeria en het wonderschone natuurgebied van Cabo de Gata. Gezien de hoge temperaturen in deel van Spanje zijn het voorjaar en najaar de meest geschikte periode.

Op vakantie naar Zuid-Spanje

Wil jij Tabernas in Zuid-Spanje ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....