Zomer16.09.2015

Gili Air: Indonesisch mini-paradijs


Een klein stukje voor de kust van het Indonesische eiland Lombok liggen drie kleine tropische eilandjes: de Gili eilanden. De een blinkt uit in gezelligheid (lees: party hardy), de ander is een kleine oase van rust en natuur en de derde zit daar een beetje tussenin. Die derde is dus een tropisch eilandje, waar het prachtig is én waar het gezellig is. Klinkt als de perfecte vakantiebestemming toch? Precies, dat dacht ik ook! Selamat Datang op Gili Air!

Gili Air

Je kunt er alleen met de boot komen. Vanaf Bali zou het in principe ruim een uur varen zijn, maar de boten varen nu eenmaal niet rechtstreeks tussen Bali en Gili Air en dus moet je rekenen op een tochtje van zo’n 2,5 uur. Dat is natuurlijk geen straf, tenminste dat vind ik, want varen geeft mij een rustgevend gevoel. Gili Air is niet groot: ik ben over het strand langs het water gaan hardlopen, helemaal het eiland rond, en volgens mijn sporthorloge was dat precies 5 km. Ben je niet zo’n hardloper, dan is het dus gewoon wandelend ook prima te doen. Sterker nog: dat zou ik je ook echt aanraden, om een rondje eiland te doen, het is de beste manier om leuke en mooie plekjes te ontdekken.

Aankomst met de boot op Gili Air
Aankomst met de boot op Gili Air
Een heerlijk verblijf: Villa Karang, vlakbij het haventje en op een lekkere rustige plek!
Een heerlijk verblijf: Villa Karang, vlakbij het haventje en op een lekkere rustige plek!
Aan de overkant zie je Lombok liggen
Aan de overkant zie je Lombok liggen
In twee uur wandel je het hele eiland rond
In twee uur wandel je het hele eiland rond
Overal zie je prachtig gekleurde bloemen
Overal zie je prachtig gekleurde bloemen
Waar je ook gaat eten of drinken: het ziet er allemaal super gezellig uit!
Waar je ook gaat eten of drinken: het ziet er allemaal super gezellig uit!
Taxi`s op het eiland: paard en wagen!
Taxi`s op het eiland: paard en wagen!

Paard en wagen op Gili Air

Zodra je de boot afstapt en voet aan land zet, weet je dat je hier gaat genieten. Het is er heerlijk rustig en er hangt een hele goede, relaxte vibe. Er rijden – gelukkig – geen auto’s op Gili Air (dat geldt ook voor de buureilanden Gili Meno en Gili Trawangan) en alles wat je niet te voet kunt of wilt doen, doe je hier met paard en wagen. Je kunt dus zo’n ’taxi’ nemen, maar er loopt ook een verhard wandelpad langs de kust, dus laat die lieve paardjes maar lekker in de schaduw staan. Dat is al warm genoeg voor ze!

Snorkelen!

Ik had van tevoren weinig plannen gemaakt om te doen op Gili Air. We waren al ruim 1,5 week op Bali aan het rondreizen en zouden twee dagen op Gili Air blijven, een beetje chillen in de zon leek me dus de beste hoofdactiviteit van de twee dagen op dit fijne eilandje. Maar…. mijn snorkelspullen zaten al 1,5 week in mijn koffer zonder ze te hebben gebruikt, en eindelijk kon ik ze erbij pakken! Rondom de Gili’s zijn ontzettend veel mooie snorkelspots te vinden waar je met een bootje naartoe kunt. Voor de kust van Gili Air ligt ook een koraalrif waar je vanaf het strand naartoe kunt en dat is echt prachtig! Ik hier dus vooral in het water gelegen, drijvend tussen de gekleurde visjes en kijkend naar het leven onder water.

Must do: snorkelen!!
Must do: snorkelen!!
Het koraal voor de kust is prachtig
Het koraal voor de kust is prachtig

Rondom het hele eiland vind je tientallen barretjes, restaurants en hotels. De meeste zijn heel eenvoudig: een houten bar, wat zitzakken en een lekker muziekje. En meer heb je hier ook echt niet nodig. Je hoeft dus niet op zoek naar hotspots op het eiland, maar plof ergens neer waar je muziek hoort en relax.

Iedere dag weer word je hier getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Gitaren komen tevoorschijn, wat koude drankjes erbij en genieten maar. Meer heb je echt niet nodig…

Ook hier is de zonsondergang schitterend!
Ook hier is de zonsondergang schitterend!

Gili Air tips

Ook van plan naar Gili Air te gaan? Dan heb ik nog wat tips voor je!

  • Neem de ‘snelle’ boot. Er is geen rechtstreekse verbinding tussen Bali en Gili Air, en dus doet de snelle boot er ook al best lang over. Met een langzame boot ben je echt een halve dag kwijt om er te komen, en dat is zonde van je tijd. Prijstechnisch maakt het nauwelijks iets uit, je bent maximaal een paar tientjes kwijt.
  • Hoelang moet je gaan? Ik was er twee dagen en vond dat perfect. Het eilandje is super klein en dus heb je het er vrij snel gezien. Wil je langer naar de Gili’s, dan zou ik ook de andere twee, Gili Meno en Gili Trawangan, meepakken.
  • Reserveer je boot op tijd! De boot voor de heenreis was al voor ons geregeld, de boot terug zouden we zelf doen. En dat bleek lastiger dan verwacht! Zeker in het hoogseizoen kun je de boot beter van tevoren reserveren dan ter plaatse. Dan weet je in ieder geval zeker dat je weer mee terug mag.
  • Dat geldt overigens ook voor je hotel: niet ter plaatse iets zoeken, maar van tevoren even reserveren.

Riksja Travel’s bouwstenen

Rondreizen door Indonesië, over welk eiland dan ook, is heerlijk. Het is een prachtig land met ongelofelijk lieve mensen. Go with the flow is wat ik je hier zou aanraden als het om het reizen gaat: blijf hangen als je nog niet uitgekeken bent, en reis weer verder als je meer wilt zien. Alles van tevoren vastleggen (zoals vervoer en hotels) hoeft natuurlijk niet, maar voor een bestemming als Gili Air is dat wel echt aan te raden. Het eilandje is populair, en het is klein en dus zijn het aantal bedden beperkt. Je komt hier om te relaxen en dan heb je geen zin om nog van alles te moeten regelen. Mijn beste tip is een van de bouwstenen van Riksja Travel. Je kunt een complete rondreis door Indonesië samenstellen met deze bouwstenen, of je pikt er zelf eentje uit. Met de Gili-bouwsteen regelen zij accommodatie en vervoer voor je op Gili Air of Gili Meno. De mensen van Riksja reizen zelf ook veel en dus weet je zeker dat je op goede en fijne plekken terecht komt!

Zelf zien hoe mooi Gili Air en de onderwaterwereld is? Bekijk de video!

Op vakantie naar de Gili eilanden

Heb je inmiddels mega veel zin gekregen om een vakantie naar Bali te boeken? En wil je naar de Gili eilanden? Deze tips kunnen je helpen bij het plannen van je vakantie.

Plan je vakantie

  • Hotels op Bali en de Gili eilanden zijn super goedkoop. De beste en goedkoopste hotels vind je via Booking.com. Een absolute aanrader op de Gili's is Pink Coco
  • Een wat meer avontuurlijke rondreis op Bali waarbij je verschillende plekken op het eiland ontdekt, boek je bij Van Verre Reizen.
  • Losse bouwstenen voor de Gili eilanden boek je het beste via Riksja Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Eilanden

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Kreta: een eiland vol geschiedenis, natuur, strand en culinaire verrassingen. Van ruige bergen en groene valleien tot charmante dorpjes en prachtige stranden. Beleef een fantastische vakantie met onze 9 ultieme tips!

Zomer06.07.2024

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Verder lezen over Indonesië

5 aanraders voor jouw vakantie in Indonesië

Indonesië, ook wel bekend als de Gordel van Smaragd, is een land vol adembenemende natuur, rijke culturen en warme gastvrijheid. Of je nu op zoek bent naar prachtige stranden, avontuurlijke trektochten, spirituele ervar...

Algemeen10.08.2023

5 aanraders voor jouw vakantie in Indonesië

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

8 tips om lekker te eten op Bali!

Op Bali kom je niet alleen voor de stranden en de cultuur, ook voor echte foodies is Bali een paradijsje. Het aanbod aan goede restaurants is bijna overweldigend. Zeker in het hippe Canggu, het culturele Ubud en Seminyak...

Ontspanning24.01.2023

8 tips om lekker te eten op Bali!

De leukste restaurants van Bali
Wat je niet moet doen tijdens je vakantie op Bali

Het is niet moeilijk om verliefd te worden op Bali. Deze geweldige bestemming is heel divers. Je kunt op het eiland genieten van prachtige stranden, oneindige rijstvelden, authentieke Balinese cultuur, een vriendelijke b...

Algemeen18.01.2023

Wat je niet moet doen tijdens je vakantie op Bali

10 handige tips!
De 5 mooiste stranden van Bali

Als er één reden is om op vakantie naar Bali te gaan, dan is het wel voor de waanzinnig mooie stranden. Dit mooie Indonesische eiland heeft er namelijk heel veel. Een dagje strand op Bali wordt extra bijzonder als je k...

Zomer10.01.2023

De 5 mooiste stranden van Bali

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
15 plekken die je op Bali gezien móet hebben

Bali is een van de meest populaire vakantiebestemmingen van dit moment. Bali heeft namelijk alles wat je nodig hebt voor een heerlijke vakantie. Het weer is er goed: lekker warm en de zon die schijnt. Het Indonesische et...

Zomer28.06.2021

15 plekken die je op Bali gezien móet hebben

Ontdek de 6 hoogtepunten van Java in twee weken

Indonesië is een van de meest veelzijdige bestemmingen van Azië. Van alle eilanden die Indonesië rijk is - en dat zijn er 17,5 duizend - is Java misschien wel de meest complete. Met indrukwekkende tempels, een gastvri...

Natuur03.04.2021

Ontdek de 6 hoogtepunten van Java in twee weken

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s