Brasserie Galibier
Brasserie Galibier (de naam zegt het al als je hem anders uitspreekt) is in 2010 opgezet door Brice Le Guennec en Pierre-François Martin (tevens de zoon van onze gids Jacky Martin). Begonnen zoals zoveel kleine thuisbrouwerijen en die vandaag als paddenstoelen uit de grond schieten. Altijd begint het als een hobby waarbij eerst familie en vrienden mogen proeven. Al snel besluiten de amateur brouwers om het bier ook maar eens te gaan verkopen aan wat cafe’s en supermarkten.
Het bier wordt snel populair. Volgens onze brouwer Brice vinden ze in een wijnland als Frankrijk ook bier lekker en hebben Fransen een verfijnde smaak. Ze proeven het wanneer het een goed, kleinschalig bier is en geen 13 in een dozijn pils. Hun hop importeren ze uit de VS. Het water komt van de gletsjer de la Clapière, aan de voet van de Galibier. Hier komt overigens al het water van Valloire vandaan. Inmiddels gaat het goed met het Galibier bier, werken er nog steeds naast hun vrienden 4 mensen en wordt het biertje ook geëxporteerd naar Schotland en België. Met een omzetgroei van 40% per jaar wordt inmiddels ook gekeken naar een groter pand. De grote bierbrouwers hebben al een paar keer aan de deur geklopt maar de oprichters zijn niet van plan hun succes nu al in de verkoop te zetten.
Mede dankzij de steun vanuit het dorp en de lokale bevolking kunnen ze het opnemen tegen grote bierbrouwers als InBev. De lokale restaurants en bars blijven Galibier schenken, dit ondanks de ontevredenheid van de grote concurrenten. Ook bij lokale evenementen staat het Galibier-bier centraal in dit grote gebied. De door ons geproefde bieren (blogger zijn blijft een zwaar beroep) waren Avalanche, Alpine, Matchut, Imperial IPA. De gemene deler is dat alle Galibier bieren kruidiger zijn en duidelijk passen bij dit gebied. En soms het bier ook gewoon het beste in de streek waar het gebrouwen wordt.