`

Zomer04.10.2019

Zó leuk is Rio Grande do Norte in Brazilië!


waar de zomer nú begint

Hoe klinkt zo’n 400 kilometer zon, zee, strand en oneindig veel ‘Coconut Palmtrees’ je in de oren? Best lekker toch? Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een minimale temperatuur van 23 graden. Want kouder dan dat wordt het niet in Rio Grande do Norte, een regio in het meest noordoostelijke puntje van Brazilië. Die 23 graden is overigens gedurende de winterperiode, terwijl wij in Nederland de zomer hebben. De seizoenen zijn er omgedraaid en dus is het tijdens onze winter, hartje zomer in Brazilië. De temperaturen schommelen dan dagelijks tussen de 30 en 35 graden en gaan gecombineerd met de meeste zonuren van heel Brazilië. Kortom; Rio Grande do Norte is dé ideale bestemming om de kou, wind en sneeuw te ontvluchten en wat vitamine-D op te doen in januari.

Rio Grande do Norte

Brazilië is groot, namelijk meer dan 200 keer de oppervlakte van Nederland. Daarmee is Brazilië niet alleen het grootste land van Zuid-Amerika, maar ook het grootste land van Latijns-Amerika. Rio Grande do Norte is een regio in het noordelijke deel van Brazilië. Deze regio is qua oppervlakte niet heel groot, maar heeft wel een geografisch strategische ligging. Rio Grande do Norte heeft een rijke geschiedenis, er heeft zich veel afgespeeld onder andere de tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook Nederland heeft er een geschiedenis liggen, zo is het Forte dos Reis Magos ooit bezet geweest door Nederlanders.

Dankzij de skyline, is de stad Natal snel als hoofdstad van de regio te herkennen. Maar bekender bij breed publiek is waarschijnlijk het dorp Pipa. Ook wel hét surfdorp van Brazilië. Mensen komen van heinde en verre om in Pipa te (leren) surfen en gewoon heel erg te chillen op plek waar alles relaxt lijkt te zijn.

Wat is er te doen in Rio Grande do Norte?

Met die enorme kustlijn is een dagje luieren op een van de stranden van Rio Grande do Norte zeer aantrekkelijk en vooral aan te raden. Met name het strand van Ponta Negra is populair voor zonaanbidders. Maar er is zoveel meer te doen dan dat. Er staat bijna iedere dag voldoende wind om de beste surfgolven te creëren. Langs de kust zijn ontelbare strandjes waar je een lesje kunt nemen of een golf kunt proberen te pakken. Blijf je liever op het land? Boek dan een buggytour door de enorme zandduinen. Dit is echt ontzettend tof. Je bent een hele dag onderweg en krijgt dankzij de tour de mooiste plekjes van de regio te zien.

Natal heeft heerlijke stranden \u00e9n een indrukwekkende skyline
Natal heeft heerlijke stranden én een indrukwekkende skyline
De kust van Rio Grande do Norte is zeer populair onder surfers
De kust van Rio Grande do Norte is zeer populair onder surfers
Een buggytour door de uitgestrekte zandduinen is een enorme aanrader
Een buggytour door de uitgestrekte zandduinen is een enorme aanrader
Heel veel zonuren, turquoise blauw water en oneindig veel strandjes
Heel veel zonuren, turquoise blauw water en oneindig veel strandjes

De route van Natal naar Pipa

Je kunt de regio Rio Grande do Norte goed ontdekken in één week tijd, maar je kunt je er ook met gemak twee weken vermaken. Er even vanuit gaande dat je één week hebt, is het goed om deze week te verdelen over de plaatsen Natal en Pipa. Het is handig om zo’n twee tot drie dagen in Natal te verblijven, zodat je onder andere de tijd hebt om de buggy-tour te doen. Voor de rest van de trip is een accommodatie in Pipa of Tibau do Sul aan te raden.

Het is in principe 1,5 uur rijden van Natal naar Pipa. Maar er zijn leuke stops te maken, dus je zult er zeker een halve dag aan kwijt zijn. Zo is het een aanrader om even te stoppen bij een lokale fruitmarkt. Je kunt wat fruit meenemen voor op het strand of een kokosnoot leegdrinken voor maar 50 cent. Het kokoswater is niet alleen verkoelend op een warme dag, het is ook heel gezond. Vraag vooral op de markt wat de verschillende groenten en fruit zijn. Ze verkopen veel vruchten die wij niet hebben of herkennen. Zo vind je er ook de cashewvrucht. Een mooie verwijzing naar de volgende stop die zeker de moeite waard is.

De grootste cashewboom ter wereld

Een stukje verderop staat namelijk The Cashew of Pirangi. Dit is de grootste cashewboom ter wereld. Hij blijft maar groeien en is waarschijnlijk ook nog lang niet uitgegroeid. Inmiddels lijkt het eerder een klein bos aan cashewbomen, maar volgens de jury van het Guinness World Records is bewezen dat het echt om één boom gaat. De boom groeit gestaag door en is ook producent van onze cashewnoot. Is de cashewnoot nou een vrucht of een noot? Officieel is de cashew, die wij dus noot noemen, een overblijfsel van een vrucht. Hij groeit aan een boom en is, als je hem direct van de boom zou eten, hartstikke giftig. Er zit een stof op die onze huid enorm zou laten branden. Daarom moet de noot eerst worden gekookt en gebrand. Pas daarna kan deze met de hand worden opgemaakt en gegeten.

Voordat je de eindbestemming Pipa of Tibau do Sul nadert, is het leuk om langs de weg te stoppen en van het uitzicht te genieten. Er zijn indrukwekkend steile rotsen en natuurlijke plateaus om over de baaitjes heen te kijken. Een aanrader is bijvoorbeeld Praia de Amor. Pipa en Tibau do Sul liggen zo dicht bij elkaar, dat je via de stranden heen en weer kunt lopen. Maar wees wel opgelet, het kan ineens hoogwater worden, waardoor sommige stranden onbegaanbaar zijn.

Proef van de (voor ons) onbekende vruchten op deze kleurrijke fruitmarkt
Proef van de (voor ons) onbekende vruchten op deze kleurrijke fruitmarkt
Bij het bezoeken van een lokale markt, krijg je een goed beeld van het dagelijks leven in het dorp
Bij het bezoeken van een lokale markt, krijg je een goed beeld van het dagelijks leven in het dorp
Dit is de cashewvrucht. De vorm verklapt waar de cashewnoot verborgen zit.
Dit is de cashewvrucht. De vorm verklapt waar de cashewnoot verborgen zit.
Rio Grande do Norte ligt in de noordoostelijke punt van Brazili\u00eb
Rio Grande do Norte ligt in de noordoostelijke punt van Brazilië

Praktische informatie

Het was een tijd wat lastiger om Natal in Rio Grande do Norte te bereiken. Vanwege de crisis werden de directe vluchten geschrapt. Maar vanaf november 2019 vliegt Corendon weer wekelijks (vanaf december meerdere keren per week) op Natal. Er wordt wel een tankstop gemaakt, maar je hoeft niet over te stappen. De vlucht duurt in totaal zo’n 11 uur, wat een stuk sneller is dan de verbindingen die de afgelopen jaren werden aangeboden.

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, boek dan niet alleen je vlucht, maar ook de accommodaties bij Corendon. Zowel in Natal als in Tibau do Sul én Pipa biedt Corendon diverse hotels aan. Je hebt de keuze uit grotere resorts, maar veel leuker zijn de kleinere accommodaties zoals een echte Braziliaanse pousada. Tibau do Sul is rustig gelegen. Wil je in de avond wat meer gezelligheid, winkeltjes en een drankje kunnen doen, ga dan voor een accommodatie in Pipa.

Op vakantie naar Brazilië

Zin in een vakantie naar Rio Grande do Norte? Lees hier hoe je deze reis kunt boeken!

Plan je reis
  • Corendon vliegt wekelijks van Amsterdam naar Natal. Boek je vliegtickets direct online.
  • Zowel in Natal als in Pipa vind je via Corendon toffe accommodaties.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Brazilië

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Pipa Beach is één van de meest bekende stranden in Brazilië en wordt ook wel het surfersparadijs genoemd. Het dorp ligt in de regio Rio Grande Do Norte en op zo’n 1,5 uur rijden van de stad Natal af. Zodra je Pipa b...

Zomer18.10.2019

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Een stad met een indrukwekkende skyline, direct gelegen aan een super relaxt strand. We hebben het over Natal, de hoofdstad van de regio Rio Grande Do Norte en nummer 20 op de lijst van grote steden in Brazilië. Vanaf n...

Zomer13.10.2019

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

De Iguazu Falls in Zuid-Amerika zijn de grootste watervallen ter wereld. De Iguazu Falls liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tuss...

Natuur13.03.2019

Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld

Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Op Instagram zie je deze rots regelmatig voorbij komen: Pedra Do Telégrafo in Brazilië. Een uitstekende rotspunt met op de achtergrond een prachtige baai. Waarom deze rots zo opvalt is omdat iedereen die hier poseert z...

Ontspanning28.04.2018

Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

Of het de beroemdste trappen ter wereld zijn, dat weet ik niet, maar de vrolijkste trappen zijn het sowieso. Escadaria Selarón in Rio de Janeiro. Het is het levenswerk van de Chileense kunstenaar Jorge Selarón, die in...

Stedentrips01.10.2016

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

een eerbetoon aan het Braziliaanse volk
Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Rio de Janeiro werd in 9 dagen tijd één van mijn favoriete steden ter wereld. Ik was er afgelopen maand, tijdens de Olympische Spelen. Om mijn held Usain Bolt naar goud te zien sprinten maar vooral ook om te genieten v...

Stedentrips30.08.2016

Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!