Natuur13.03.2019

Iguazu Falls: de meest indrukwekkende watervallen ter wereld


De Iguazu Falls in Zuid-Amerika zijn de grootste watervallen ter wereld. De Iguazu Falls liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tussen de twee landen. De meeste watervallen liggen op Argentijns grondgebied. Om een goed beeld te krijgen kun je via verschillende wandelpaden rondlopen. Overal is het uitzicht weer net iets anders, maar even spectaculair. Een bezoek aan de Iguazu watervallen hoort op je bucketlist thuis, het is een van de mooiste en meest indrukwekkende plekken in Zuid-Amerika!

Iguazu Falls: magisch mooi

Kijken naar stromend water heeft een bijzondere uitwerking op ons: op de een of andere manier maakt het veel meer indruk wanneer water stroomt dan wanneer het stilstaat. Zeker wanneer er ook nog eens sprake is van flinke hoogteverschillen, dan wordt stromend water pas echt indrukwekkend. Precies wat er gebeurt wanneer je oog in oog staat met de Iguazu Falls dus.

Parque National Iguazú

Het woord Iguazú betekent groot water. Een betere naam hadden de beroemde watervallen in Parque National Iguazú dus ook niet kunnen krijgen. De Iguazu Falls bestaan uit meer dan 200 watervallen die precies op de grens van Brazilië en Argentinië liggen. Het is niet voor niets dat UNESCO de Iguazu Falls al in 1984 uitriep tot werelderfgoed. Een natuurlijke plek van deze schoonheid moet goed bewaard blijven zodat generaties na ons er ook nog van kunnen genieten.

Ter vergelijking: de Iguazu watervallen strekken zich uit over een afstand die ruim twee keer breder is dan de Niagara Falls.

Garganta del Diablo – Devil’s Throat

De meer dan 200 watervallen die samen de Iguazu Falls vormen zijn zeer verschillend: de een is een klein stroompje van een paar meter, maar er zijn ook watervallen waar het water over een hoogte van meer dan 70 meter naar beneden stort. Ze liggen verspreid over een gebied van maar liefst 2,7 kilometer. Omdat er zoveel watervallen op korte afstand van elkaar liggen vormt al dat stromende water in Parque National Iguazú een hels kabaal. Het lawaai is bijna oorverdovend en een gesprek voeren wanneer je dicht bij de watervallen bent is dan ook haast onmogelijk. Hoogtepunt van je bezoek is Garganta del Diablo, oftewel Devil’s Throat, waar een ongekende hoeveelheid water over 82 meter samenkomt. Zo’n 100 miljoen jaar geleden is hier door afgekoelde lava een soort trap ontstaan waar het water overheen dendert.

Maar het is niet alleen het complex van 200 watervallen en een gigantische massa stromend water dat de Iguazu Falls zo bijzonder maken. Het is ook de omgeving: de groene subtropische vegetatie in het nationale park er omheen maakt het sprookje compleet. Het hele gebied is namelijk benoemd tot nationaal park (en heet Nationaal park Iguaçu) en heeft een oppervlakte van maar liefst 54.000 km2. Wie gek is op vogels moet hier zeker een verrekijker mee naartoe nemen. Er vliegen honderden verschillende vogelsoorten in de lucht.

Watervallen van de Iguaçu: hoe kom je er?

De beste manier om bij de watervallen van de Iguaçu te komen is om via Buenos Aires te vliegen en daar een binnenlandse vlucht naar luchthaven Foz do Iguaçu (in Brazilië) te boeken. De Argentijnse luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas biedt dagelijks meerdere vluchten aan naar Iguaçuen is een prima optie. Je kunt overigens ook vanuit Buenos Aires met de bus reizen, maar dan moet je wel van reizen met de bus houden. Het is namelijk een rit van meer dan 15 uur, maar is wel een goedkope optie.

De stad Foz do Iguaçu ligt overigens in Brazilië op de grens met Paraguay en Argentinië en vormt een soort drielandenpunt. Overnachten in de buurt van de watervallen van de Iguaçu kan in het gelijknamige Braziliaanse stadje. Je bent dan overigens nog wel op een half uurtje rijden bij de beroemde watervallen vandaan. Je kunt ook in het Nationaal park Iguaçu overnachten, bijvoorbeeld op de camping of in een soort hostel.

Doe een tour

Bijna iedereen zal beamen dat de Iguazúwatervallen de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Zuid-Amerika is. En dat betekent natuurlijk massa’s mensen die dit natuurwonder zelf een keer willen zien. Het slimste wat je dus kunt doen tijdens het bezoeken van de Iguazu watervallen is zo vroeg mogelijk te komen. Halverwege de ochtend komen de tourbussen aan; zorg dat je daar voor bent. Of ga voor een spectaculair nachtelijk bezoek wanneer het volle maan is: een Full Moon Walking Tour. Deze nachtelijke tochten vinden alleen plaats op vijf dagen per maand rond volle maan. Deze tour doe je in een groep van maximaal 50 mensen en dus is er wat meer ruimte om dit natuurwonder zelf te ontdekken. Garganta del Diablo – Devil’s Throat – is dan nóg indrukwekkender.

Tip: boek online een tour naar de Iguaze Falls via Get Your Guide

Doen rond de watervallen

Je kunt te voet naar de watervallen lopen, maar de meeste mensen nemen het treintje, de Trein Ecológico de la Selva. Daarmee heb je geweldig uitzicht (bij halte Estación Cataratas) en kom je het dichtst bij Garanta del Diablo (bij halte Estación Garanta del Diablo). Bereid je overigens wel voor op natte kleding, want de waternevel die vanaf de watervallen komt maakt bezoekers soms kletsnat. Zeker dichtbij Devil’s Throat is dat het geval. In de zomer zal niemand daar rouwig om zijn en is het juist wel lekker om een beetje af te koelen: het kan er bloedheet zijn. Het is overigens sowieso leuk om de watervallen in Argentinië én Brazilië te bekijken. Trek voor de Argentijnse kant de meeste tijd uit, daar liggen ook de meeste watervallen.

Vanaf Estación Cataratas kun je twee wandelroutes volgen: Circuito Inferior en Superior. Via verharden paden en bruggen zie je zo wat meer van het natuurpark. Het is heerlijk om door de rustige paden van het park te wandelen, wat kan aanvoelen als een oase van rust ten opzicht van de drukte uitkijkpunten. Het is absoluut een aanrader, wie weet spot jij wel een wilde toekan in Parque National Iguazú. Wie wat meer de natuur in wil, kan overigens ook een jungletour met een gids boeken.

Met een boot naar de watervallen

Je kunt overigens ook met een boot tot onder de watervallen komen. En er is ook een plek waar je zelf het water in mag om te zwemmen. Zwemkleding mee dus! En heb je genoeg geld, dan kun je er zelfs een spectaculaire helikopter tour maken! De beste reistijd om de Iguazu Falls te bezoeken is de maand september, dan is er het meeste water en zijn de watervallen het meest indrukwekkend.

Natuurlijk moet je ook entree betalen om het Nationale Park in te komen. De prijzen vanaf de Argentijnse kant en de Braziliaanse kant zijn wel iets verschillend: vanuit Brazilië is het iets goedkoper dan vanuit Argentinië. Het park is 365 dagen per jaar geopend vanaf 08.00 uur. Wel je paspoort meenemen, want dat heb je hier nodig bij de douane.

Garganta del Diablo - Devil`s Throat - is het hoogtepunt \u00a9 fabio lotti - Adobe Stock
Garganta del Diablo - Devil`s Throat - is het hoogtepunt © fabio lotti - Adobe Stock
De meest indrukwekkende watervallen ter wereld \u00a9 Marc Vos
De meest indrukwekkende watervallen ter wereld © Marc Vos
Staat deze plek al op jouw bucketlist? \u00a9 Marc Vos
Staat deze plek al op jouw bucketlist? © Marc Vos

Op reis naar Brazilië

Wil jij op reis naar Brazilië? Wellicht komen deze reistips nog goed van pas bij het boeken van je reis.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Argentinië

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De vijf beste tips om te doen in El Calafate in Argentinië

El Calafate in Argentinië is de centrale hub om Argentijns Patagonië te ontdekken. Het is letterlijk de toegangspoort naar de mooiste natuurwonderen van dit gebied. Dat komt simpelweg omdat El Calafate de enige stad is...

Natuur12.07.2020

De vijf beste tips om te doen in El Calafate in Argentinië

De perfecte rondreis door Argentinië: dit zijn de zeven mooiste stops

Argentinië is het land van de tango, de steaks en de overweldigende natuur. Een land om direct in je hart te sluiten. Argentinië is ook gigantisch groot en staat in de top tien van grootste landen ter wereld (op plaats...

Algemeen19.02.2020

De perfecte rondreis door Argentinië: dit zijn de zeven mooiste stops

De 9 leukste dingen om te doen in Buenos Aires

Buenos Aires is de stad van de tango, de biefstuk en de groene parken. Stijlvol en charmant. Een Zuid-Amerikaanse stad die Europees aanvoelt, die je zelfs aan Parijs doet denken. Er wordt volop gedanst wordt en de mensen...

Stedentrips23.08.2019

De 9 leukste dingen om te doen in Buenos Aires

Hiken in El Chaltén: dit zijn de mooiste routes

El Chaltén is hét wandelparadijs van Patagonië. Dit sfeervolle dorpje ligt in nationaal park Los Glaciares in het zuiden van Argentinië. De bergtoppen van El Chaltén maken deel uit van het Andesgebergte, de langgere...

Natuur10.06.2019

Hiken in El Chaltén: dit zijn de mooiste routes

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Verder lezen over Brazilië

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Pipa Beach is één van de meest bekende stranden in Brazilië en wordt ook wel het surfersparadijs genoemd. Het dorp ligt in de regio Rio Grande Do Norte en op zo’n 1,5 uur rijden van de stad Natal af. Zodra je Pipa b...

Zomer18.10.2019

Pipa: hét surfparadijs van Brazilië

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Een stad met een indrukwekkende skyline, direct gelegen aan een super relaxt strand. We hebben het over Natal, de hoofdstad van de regio Rio Grande Do Norte en nummer 20 op de lijst van grote steden in Brazilië. Vanaf n...

Zomer13.10.2019

Dit wil je doen in Natal: hoofdstad van Rio Grande Do Norte

Zó leuk is Rio Grande do Norte in Brazilië!

Hoe klinkt zo’n 400 kilometer zon, zee, strand en oneindig veel 'Coconut Palmtrees' je in de oren? Best lekker toch? Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een minimale temperatuur van 23 graden. Want kouder dan dat...

Zomer04.10.2019

Zó leuk is Rio Grande do Norte in Brazilië!

waar de zomer nú begint
Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Op Instagram zie je deze rots regelmatig voorbij komen: Pedra Do Telégrafo in Brazilië. Een uitstekende rotspunt met op de achtergrond een prachtige baai. Waarom deze rots zo opvalt is omdat iedereen die hier poseert z...

Ontspanning28.04.2018

Pedra Do Telégrafo: de beroemde rots van Instagram

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

Of het de beroemdste trappen ter wereld zijn, dat weet ik niet, maar de vrolijkste trappen zijn het sowieso. Escadaria Selarón in Rio de Janeiro. Het is het levenswerk van de Chileense kunstenaar Jorge Selarón, die in...

Stedentrips01.10.2016

Escadaria Selarón: de vrolijkste trap ter wereld

een eerbetoon aan het Braziliaanse volk
Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Rio de Janeiro werd in 9 dagen tijd één van mijn favoriete steden ter wereld. Ik was er afgelopen maand, tijdens de Olympische Spelen. Om mijn held Usain Bolt naar goud te zien sprinten maar vooral ook om te genieten v...

Stedentrips30.08.2016

Inspiratie: Rio de Janeiro in 30 foto’s!

Verder lezen over Travel Bucket List

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben