`

Zomer05.09.2019

Zomer in Oostende: dit wil je doen!


van streetart tot streetfood

Wie voor een zomer aan de Belgische kust kiest, heeft de keuze uit 13 badplaatsen in 10 kustgemeenten. Een diverse regio vol natuur, cultuur, beach life en tal van recreatiemogelijkheden. Voor wie het allemaal wat grootser, hipper en meer divers mag zijn, is Oostende de perfecte kustgemeente. Ja… dat Oostende een trendy badplaats is, dat kunnen we niet ontkennen!

De havenstad Oostende ligt centraal langs de Belgische kust, op ongeveer 35 km van de Nederlandse grens en 30 km van de Franse grens, middenin de duinen- en kuststreek. Ten westen van de haven ligt de stad met een historische stadskern met uitlopers langs de kustlijn. Het centrum barst van de mooie winkels, vintage boetiekjes en trendy restaurants. Het oostelijke deel is nog bijna volledig onbebouwd, de industriële sfeer van verlaten scheepswerven ademt rust en de duinen zijn dé plek om de natuur op te zoeken. Met een modern station op loopafstand van het centrum en de boulevard is Oostende ook heel goed per trein te bereiken.

Waar een kleine stad groot in kan zijn

Je kan Oostende bezoeken om volledig te onthaasten. De badplaats leent zich goed voor dagen op het strand, een terrasje pakken op de boulevard of slenteren door de stad om vervolgens de avond af te sluiten in een van de vele restaurants of beach clubs. Maar dat is echt niet alles… Deze Belgische stad aan zee heeft zoveel meer te bieden en doet hierbij zeker niet onder voor de grote, voor de hand liggende citytrip-steden zoals Antwerpen en Brussel. Met tal van cultuur minnende activiteiten ontdek je Oostende op een heel andere manier!

Aan deze Belgische stad aan zee is zoveel leuks te doen!
Aan deze Belgische stad aan zee is zoveel leuks te doen!
Wist je dat Oostende ook barst van de hippe hotspots?
Wist je dat Oostende ook barst van de hippe hotspots?

Oostende de Sexual Healer

Wist jij dat de Amerikaanse soul en R&B zanger Marvin Gaye twee jaar in Oostende heeft gewoond? In 1981 zette de berooide, aan cocaïneverslaafde zanger voet aan wal in Oostende. Dat is het begin van een boeiend verhaal over Oostende, Marvin Gaye en hoe ze elkaar beïnvloedden. Tijdens de digitale-wandeldocumentaire Marvin Gaye Midnight Love Tour word je meegenomen naar twaalf verschillende stops en kom je alles te weten over zijn comeback en hoe de monsterhit ‘Sexual Healing’ tot stand kwam. Een leuke manier om ook de minder bekende plekjes van Oostende te leren kennen.

Streetart hoofdstad van Europa

The Crystal Ship’ is het grootste streetart festival van Europa en vind je in Oostende. Verwar dit niet met graffiti op leegstaande en vervallen gebouwen. We hebben het hier echt over kunst. Het is niet voor niets dat meer dan 200 bewoners hun gevels beschikbaar hebben gesteld voor deze vorm van art. Sinds vier jaar bezoeken wereldberoemde kunstenaars elk voorjaar de kustplaats om gigantische muurschilderingen en fantastische kunstobjecten te creëren. Ieder jaar wordt een ander thema gekozen. Omdat de werken permanent zijn, komen er steeds weer nieuwe creaties bij. Inmiddels telt de stad en omgeving 50 kunstwerken op straat die zeker het bezoeken waard zijn. Wil je alle werken bewonderen, huur dan een fiets. Oostende is fietsvriendelijk ingericht en met het gratis overzetbootje ben je in tien minuten op de ander oever, waar je ook prachtige werken vindt.

Tip: huur een tandem. Met de routekaart in de hand, navigeert je bijrijder jullie langs alle spots. Kies je voor de wandelroute dan concentreren de werken zich in het centrum en Oosteroever. Dat Oostende helemaal met de tijd meegaat, blijkt wel uit het feit dat de The Crystal Ship: street art tour ook beschikbaar is met Facebook Messenger als gids. De chatbot geeft niet enkel routeaanwijzingen, maar zorgt aan de hand van tekst, foto en video ook voor inhoudelijke info over de verschillende werken.

Leuk om te doen in Oostende: de Marvin Gaye Midnight Love Tour
Leuk om te doen in Oostende: de Marvin Gaye Midnight Love Tour
Een leuke digitale wandeldocu door Oostende
Een leuke digitale wandeldocu door Oostende
Tip: huur een tandem in Oostende!
Tip: huur een tandem in Oostende!

Theater aan Zee

Als je in de zomer Oostende bezoekt en van cultuur houdt, mag je dit tiendaagse theater- en muziekfestival echt niet missen. Al meer dan 20 jaar presenteert het festival podiumkunst gecombineerd met muziek, literatuur, fotografie en andere disciplines voor beginnende kunstenaars. De verschillende voorstellingen vinden, binnen en buiten, door de hele stad plaats. Een mooie manier om cultuur met sightseeing te combineren. Voor 2020 staat Theater aan Zee gepland van 31 juli tot 10 augustus.

Laat de stad je verrassen

Het centrum van Oostende is heel toegankelijk en gezellig. Ondanks de wirwar van straatjes blijft het overzichtelijk en verrast iedere straat je weer met leuke en kleurrijke hotspots. Oostende is duidelijk weer in de mode en daardoor vindt de mode –met de Kapellestraat als belangrijkste winkelstraat- ook haar weg naar deze stad. Fashion liefhebbers kunnen hier goed terecht. De vele boetiekjes hebben voor elke wat wils en de meeste zijn ook gewoon op zondag open.

En dan alle leuke plekjes waar je heerlijk kunt eten en drinken… zelfs als je een paar dagen in Oostende bent, heb je gewoon niet genoeg tijd om ze allemaal te bezoeken.

Kunst vind je in Oostende `gewoon` op straat
Kunst vind je in Oostende `gewoon` op straat
Inmiddels zijn er meer dan 50 kunstwerken te vinden
Inmiddels zijn er meer dan 50 kunstwerken te vinden

De vijf hotspots van Oostende

Oostende barst van de leuke plekken om te eten, drinken en overnachten. Wij zetten onze top vijf met leukste restaurants en bars voor je op een rijtje.

1. Cappuccino rooftop bar

Als je beneden de ijsjesbar Cappuccino vanuit de winkelstraat inloopt, heb je nog geen idee wat je op de bovenste verdieping te wachten staat. Het rooftop-restaurant van Tea room Cappuccino Oostende is echt een hidden spot. Hier waan je je in een bijna tropische sfeer en kijk je tussen de palmbomen door over de hele stad. De kaart staat vol met heerlijke gerechten en eigentijdse drankjes.

Tea room Cappuccino Oostende – Ooststraat 22.

2. Mommy’s Bastards

Mommy’s Bastards is een urban foodbar die in menig metropool niet zou misstaan. Met een menukaart vol internationale street food-gerechten, die leuk zijn om te delen.

Mommy’s Bastards – Dwarsstraat 10.

3. Sanseveria Bagelsalon

Sanseveria Bagelsalon is een restaurant(je) met een uniek vintage huiskamer-concept. Dat het een echte hotspot in Oostende is merken we aan de gezellige, levendige sfeer. Sanseveria staat voor klassieke bagels én bagels met een twist, maar ook voor bowls, salades en huisgemaakte desserts. Naast een tiental tafeltjes waar de bagels worden geserveerd, weten de locals deze salon ook te vinden voor take-a-way bagels.

Sanseveria Bagelsalon – Wittenonnenstraat 36

4. Upstairs Hotel

Upstairs Hotel is thé place to be in Oostende. Een stukje New York aan zee waar de beleving centraal staat. Deze urban getaway is meer dan een leuke plek om te overnachten. Het is een verzamelplaats voor wereldreizigers, citytrippers, artiesten, creatievelingen maar ook de locals spreken hier af met vrienden. In de verschillende sociale hubs geniet je van een hapje en drankje.

Upstairs hotel – Hertstraat 15

5. Polé Polé beachbar

Deze beachbar heeft de sfeer, de cocktails en de hagelwitte strandmeubeltjes die je even doen vergeten dat je aan de Belgische kust zit. Een ideaal plekje om de dag af te sluiten met een cocktail terwijl de zon ondergaat.

Polé Polé – Albert I-promenade 43

De toffe rooftop-bar van Tea room Cappuccino
De toffe rooftop-bar van Tea room Cappuccino
Je waant je er in tropische sferen
Je waant je er in tropische sferen
Street food om te delen bij Mommy`s Bastards
Street food om te delen bij Mommy`s Bastards
Mmmm de bagels van Sanseveria Bagelsalon zijn zo lekker!
Mmmm de bagels van Sanseveria Bagelsalon zijn zo lekker!
Hoteltip voor Oostende: kies voor Upstairs Hotel, vlabij het strand
Hoteltip voor Oostende: kies voor Upstairs Hotel, vlabij het strand
Upstairs is ook leuk voor drankjes en hapjes
Upstairs is ook leuk voor drankjes en hapjes

Extra tips om te doen in Oostende

Heb je nog tijd over? Dit is ook leuk om te doen als je in Oostende bent!

  • Mu.zee: Het kunstmuseum aan zee voor Belgische kunst. Mu.zee herbergt een rijke collectie kunst, van 1830 tot heden, ontstaan uit de samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Stad Oostende.
  • Raversyde: Ga terug in de tijd. Wandel door twee Wereldoorlogen via bunkers en loopgraven. De meer dan zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen zijn verbonden door twee kilometer open of onderaardse gangen. Breng een bezoek het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde en geniet van 50 hectare unieke natuur aan de kust.
  • Museumschip Amandine: De modernste audiovisuele technieken nemen je mee in het leven aan boord van de IJslandvaarder Amandine. Zo bezoek je het dek, het visruim, de kajuiten en de machinekamer… met levensgrote poppen, geluiden en zelfs geuren wordt de indruk gewekt dat men echt aan het varen is.

Weekendje Oostende boeken

Heb jij zin in een weekendje weg naar Oostende? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

  • Neem de trein naar Oostende, dat is de snelste, leukste en makkelijkste manier om er te komen. Boek je treinkaartjes goedkoop online via NS International.
  • Bekijk alle hotels in Oostende via Booking.com. Een toffe hoteltip is Upstairs Hotel op een topplek.
  • Via Hotel Specials vind je ook altijd mooie aanbiedingen voor weekendjes weg, zeker ook voor Oostende.
  • Boek toegangskaartjes voor bezienswaardigheden in Oostende alvast goedkoop online via Tiqets.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Remke Nehrstede

Remke werkt als pr-consultant in de toeristische sector. Zowel voor haar werk als privé is ze veel in het buitenland te vinden. Of ze nu op de lange latten in de sneeuw staat, een stedentrip in Europa maakt of cultuur snuift in andere werelddelen, ze komt altijd met mooie verhalen thuis.

Verder lezen over België

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Dat de Belgische Ardennen een waanzinnig outdoor-bestemming is, weet je vast wel. Hiken, mountainbiken, kanoën: in de Ardennen moet je zijn als je vooral niet stil wil zitten. Het is een plek waar je zoveel mogelijk bui...

Ontspanning28.04.2023

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

Dit zijn de 7 leukste kerstmarkten van Wallonië

Glühwein, warme chocolademelk, wafels gesuikerde appels: een bezoek aan een kerstmarkt is vooral een culinaire beleving. Het is zeker ook de ideale manier om de kerstsfeer te komen. Je kunt er ook inkopen te doen voor o...

Winter06.12.2022

Dit zijn de 7 leukste kerstmarkten van Wallonië

Verder lezen over Strand

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

De beste tips voor Arcachon, een charmant kuststadje in Zuid-Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk, aan de Atlantische kust, ligt het stadje Arcachon. Het is een van de leukste kustplaatsen van Frankrijk. Arcachon ligt aan de rand van het prachtige Bassin d'Arcachon. Met een charmant centru...

Zomer29.11.2023

De beste tips voor Arcachon, een charmant kuststadje in Zuid-Frankrijk

Dit zijn de 5 mooiste stranden in Kroatië

Kroatië ligt voor een groot deel aan de Adriatische Zee. De hele kustlijn barst van de idyllische baaien en stranden. Maar wat zijn nu de allermooiste? We zetten ze voor je op een rij. Weinig zandstranden, vooral kieze...

Zomer08.09.2023

Dit zijn de 5 mooiste stranden in Kroatië

Een strandvakantie naar Jamaica in 15 foto’s

Ben je toe aan zon, zee, strand, een heerlijk tropische temperatuur en Caribische vibes? Dan is het eiland Jamaica een uitstekende bestemming voor je volgende strandvakantie! De wuivende palmbomen, het zachte witte zand,...

Zomer28.08.2023

Een strandvakantie naar Jamaica in 15 foto’s

Een tropische vakantie op Jamaica bij Sandals South Coast

Een Caribische vibe, parelwitte stranden, een helderblauwe zee en elke dag 30 graden. Dat is een zonvakantie in Jamaica! Het eiland ligt in het Caribisch gebied, ten zuiden van Cuba. Als je toe bent aan een relaxte tropi...

Zomer11.07.2023

Een tropische vakantie op Jamaica bij Sandals South Coast

Genieten van zon, zee, strand en Jamaicaanse vibes
Dit zijn de vijf mooiste stranden van Italië

Italië is niet de beste strandbestemming van Europa, maar mooie stranden zijn er zeker wel. Je moet ze alleen weten te vinden. En daarom hebben wij de vijf mooiste stranden van Italië voor je op een rij gezet! Strande...

Zomer02.05.2023

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Italië

De 7 leukste dingen om te doen in Canggu op Bali

Canggu op Bali is hipper dan hip en dé plek waar vakantiegangers en digital nomads elkaar ontmoeten. Het voorheen slaperige surfdorp heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie ondergaan. Van een klein plaatsje tu...

Zomer22.12.2022

De 7 leukste dingen om te doen in Canggu op Bali

Tips voor een bezoek aan de hipste plek op het eiland