Zomer26.06.2023

Zonvakantie in eigen land? Hier schijnt de zon het meest!


Nederlanders klagen wat af over het weer: het is te nat, te koud, te grijs of juist weer te droog. Het is een volkssport om te klagen over het weer. Maar we moeten niet vergeten dat de zon in Nederland zeker ook schijnt. De terrassen lopen dan snel vol en ook de files naar de stranden staan er dan binnen mum van tijd. Maar wat veel mensen niet weten is dat er nogal verschil zit tussen de ene en de andere plek qua zonuren in ons land. Waar je het beste een vakantie in eigen land kunt boeken om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen? Hier vind je het, mits je belooft wel ook zonnebrand aan te schaffen!

De meeste zonuren van Nederland

Naar de meeste zonuren in Nederland wordt officieel onderzoek gedaan. En eerlijk is eerlijk, dit is er wel één uit de categorie ‘onverwachte hoek’. DDe stad met de meeste zonuren in Nederland is Den Helder. Althans in 2022. Sowieso was 2022 een zonnig Hollands jaar met een gemiddelde van 2235 zonuren, ‘normaal’ is ongeveer 1774 zonuren. Wat het verschil van Den Helder met de rest is? In Den Helder kan je gemiddeld 173 uur langer genieten van de zon dan in andere steden. Dat zijn omgerekend 17 volle dagen extra zon, best een flink aantal!

De zonnigste provincie is na Noord-Holland dan ook Zeeland, en de regio rond de Waddeneilanden doet het ook goed. Allemaal topbestemmingen voor een vakantie in eigen land dus!

De warmste plekken in Nederland

De meeste zonuren wil nog niet zeggen dat de temperatuur ook direct het hoogst is. Aan de kust heb je natuurlijk altijd meer wind en de invloed daarvan is vrij groot op de temperatuur.

In het jaar 2019 werd er een record qua temperatuur gevestigd in Gilze-Rijen, een plaatsje in Noord-Brabant. Het nationale hitterecord staat op 40.7°C en dat is uniek want de temperatuur kwam niet eerder officieel boven de 40 graden uit.

Ondanks dat bij deze plaats het aantal zonuren niet het hoogste van Nederland is, is hier wel de beste zonnebrandcrème een must.

In het zuiden is het over het algemeen warmer dan in het noorden. Over het algemeen genomen is Maastricht de warmste plek van ons land. Dit is ook logisch gezien de geografische ligging; de stad aan de Maas ligt in het meest zuidelijke deel van ons land en ook nog eens in het binnenland. Zin in warmte in de zomer, dan is Limburg dus een hele goede vakantiebestemming voor jou.

Een vakantie in eigen land is altijd een goed idee. Maar wanneer je iets meer zekerheid wilt omtrent een aangename temperatuur én een zonnetje dan zijn Den Helder, Zeeland, De Waddeneilanden en Limburg een goede keuze. Maar ook met minder weer kun je prima een vakantie in eigen land boeken, in een stad is immers van allerlei leuks te beleven wat zich in gebouwen bevindt. Van de meest prachtige musea, theaters tot monumenten. In ons land is er op korte afstand altijd wel wat leuks te beleven.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen