Ontspanning04.06.2015

Bourgondisch genieten op vijf manieren


Als er één regio is in Frankrijk waar je heerlijk kunt eten, drinken en overnachten, is dat de Bourgogne wel. Bourgondisch genieten kan echter op veel verschillende manieren, zo ervaarde ik tijdens een ontdekkingstocht door de Bourgogne.

Bij de Franse regio Bourgogne (Bourgondië – op zijn Nederlands) zul je wellicht direct denken aan rode wijn, brood, kaas en grote stukken vlees. Lachende en snel pratende Fransmannen en Françaises genieten er samen van aan gezellige houten tafels. Maar Bourgondisch genieten kan op heel veel manieren, zo ervaarde ik eind mei 2015 tijdens een ontdekkingstocht door de Bourgogne. Bij deze vijf restaurants en hotelletjes at en sliep ik het allerlekkerst.

Caves Madeleine in Beaune

In het plaatsje Beaune overnachtten we in de chambre d’hote (een soort Franse bed & breakfast) van een Frans echtpaar. Hun ‘Clos de la Challangette‘ bleek een heus landgoed met twee complete huizen die je kon huren én twee pipowagens (om in te slapen!) voor de romantici onder ons. Een aanrader an sich dus, maar dat is niet waar ik heen wil. Het Franse echtpaar tipte ons namelijk zó een leuk restaurantje: Caves Madeleine in Beaune, op slechts tien minuutjes rijden van Clos de la Challangette. Caves Madeleine werd in mei 2014 geopend door chefkok Martial Blanchon. Martial is anders dan andere chefkoks. Niet alleen is hij verassend jong (en knap), maar ook is het concept van zijn restaurant wat anders dan we van traditionele chefs gewend zijn.

Caves Madeleine is een klein restaurantje met slechts een handjevol tafels. Eén daarvan is de eyecatcher: een enorm lange houten tafel, die voor een wand met honderden wijnflessen staat. Mensen kunnen – bij gebrek aan vrije tafels – aanschuiven aan de lange tafel, en kunnen bestellen wat er die dag op de kaart staat. Martial werkt met verse producten van het moment, dus het is altijd maar afwachten wat je voor je neus krijgt. Maar van de bisque d’écrevisses (rivierkreeftjessoep) en de parelhoen tot de gougère (kaassoesjes uit de Bourgogne) en de asperges met gepocheerd ei en champignons: het was allemaal overheerlijk. De sfeer is ongedwongen, en bij elke gang kregen we van onze ober in hipster-blouse een bijpassende, verrukkelijke wijn geserveerd.

Wijn hoort er bij, wanneer je gaat eten bij Caves Madeleine
Wijn hoort er bij, wanneer je gaat eten bij Caves Madeleine
Het dessert bij Caves Madeleine
Het dessert bij Caves Madeleine

Le Potin Gourmand in Cluny

Het was lastig kiezen, maar de prijs voor mooiste kamers gaat naar… Le Potin Gourmand in Cluny. Onze reis begon goed, want Le Potin Gourmand was het eerste hotel waar we aankwamen. Gerund door – wederom – een Frans echtpaar, en gevestigd aan de rand van het oude stadje Cluny in het zuiden van de Bourgogne: veel Bourgondischer dan Le Potin Gourmand krijg je het niet. Het pand deed vroeger dienst als pottenbakkerij. De eigenaren hebben dan ook heel wat werk moeten verrichten voor het hotel er uitzag zoals het er nu uitziet. Niet alleen moest het hele gebouw natuurlijk verbouwd worden, maar ook is iedere kamer afzonderlijk ingericht. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Scandinavische’ kamer met fluffy dierenvelletjes, geweien aan de muur en veel hout, en een Middeleeuwse kamer met schilderijen uit die tijd, een houten(!) badkuip en Middeleeuws toilet. Ik kreeg de suite toegewezen: een ruimopgezette kamer met chique rode bank, een enorm bed, uitzicht op de binnenplaats én een badkamer met ligbad en inloopdouche. En of dat allemaal nog niet genoeg was, kregen we als diner een zalig vijf-gangen-menu geserveerd. Sint Jacobsschelpen, Margret de Canard, een reusachtig chocoladetaartje… Leven als een God in Frankrijk doe je in Cluny!

Het charmante hotel Le Potin Gourmand in Cluny
Het charmante hotel Le Potin Gourmand in Cluny
Mmmmmm!!
Mmmmmm!!

Lunchen bij Ferme Auberge des Collines in Amanze

Daar is-ie dan toch: de herberg Bourgogne-stijl uit mijn fantasie. En zo voelde het ook toen ik het restaurant van Ferme Auberge des Collines inliep: terug in de tijd door de oude, houten, gedekte tafel, waar verse bloemen opstonden, en waar naast een haardvuur brandde. Ferme Auberge des Collines was vroeger (in de vijftiende eeuw) een bijgebouw van een kasteeltje. Het kasteeltje is inmiddels vergaan, maar het bijgebouw doet nu dienst als herberg. Althans, je kunt er eten en overnachten in één van de vier chambre d’hotes.

Hoewel de ruimte waar onze tafel stond – door de dikke stenen muren – vrij koud was, voelden we direct de warme sfeer van Ferme Auberge. En zoals totaal bij mijn plaatje pastte, kregen we vervolgens een typische Bourgonische maaltijd geserveerd. Vooraf aten we rilette met augurkjes, uitjes, grof brood en rode wijn. Daarna kregen we op twee verschillende manieren klaargemaakt Brionnais-rund. Je zit in de Brionnais-streek of niet hè? Rosé aangebraden of gestoofd in een potje, het was allebei heerlijk. Bijgerechten waren een aardappelgratin en een groene salade, waarbij ons verteld werd dat echte Bourgondiërs die salade extra smaakgeven met de jus van het rund. Als toetje(s) werd fromage blanc (héél jonge kaas – een soort kwak) en een aardbeien-rabarbertaartje geserveerd.

Lunchen aan een typisch Bourgondische tafel bij Ferme Auberge des Collines
Lunchen aan een typisch Bourgondische tafel bij Ferme Auberge des Collines
Brionnais-rund m\u00f3et je proeven!
Brionnais-rund móet je proeven!

Village Toue du Domaine des Demoiselles in Chassenard-Digion

Als Nederlander moeten we qua water toch wel wat gewend zijn. Toch waren we aangenaam verrast toen we op dag twee bij Village Toue du Domaine des Demoiselles aankwamen. Een Frans gezin runt hier een wel heel bijzonder hotel: slapen doen alle gasten op afzonderlijke bootjes in een meertje achter het landhuis van de familie. En het leukste: om bij de bootjes te komen zul je de handen uit de mouwen moeten steken. Roeien maar! Village Toue du Domaine des Demoiselles heeft een heerlijke plattelandssfeer. Even no-nonsense na het hippe Caves Madeleine en luxe Le Potin Gourmand! Nadat we weer teruggeroeid waren naar de kant, kregen we een stevige maaltijd geserveerd in het landhuis. Geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes, maar een groot bord met charcuterie (Franse vleeswaren) en stevig brood, en een gebraden hele kip (althans, in zes stukken) als hoofdgerecht. Wijntje erbij en smullen maar! Al moesten we wel een beetje op de tijd letten. Roeien in het donker lijkt mij immers vrij lastig. Veilig en wel kwamen we allen op een beschaafde tijd dan ook weer op onze bootjes aan.

Slapen op het water...
Slapen op het water...

Restaurant Le France in Montceau les Mines

In een klein plaatsje in de Bourgogne, waar je het wellicht niet zou verwachten, is het restaurant van chefkok Jerôme Brochot gevestigd. Le France is één van de 35 sterrenrestaurants van de Bourgogne en heeft één Michelin-ster. Boven het restaurant biedt Le France ook een aantal kamers aan, maar wij besloten ons te focussen op het belangrijkste: eten en drinken! Helaas was het restaurant op onze groep na leeg, maar dit zal wel aan de dag en het tijdstip hebben geleden (donderdag rond lunchtijd). Hierdoor hadden we wél alle aandacht. En met drie man personeel kwam ons dan ook niets te kort.

Het menu werd mondeling uitgelegd, ons water werd na iedere slik bijgevuld, en brood werd per sneetje voor ons afgesneden en geserveerd. Het voorgerecht was voor allemaal hetzelfde: een laagjes-taartje van groenten en forel, met tomaat en ‘roomkaas’ on the side. Het gerecht zag er nog mooier uit dan dat het smaakte. Als hoofdgerecht koos ik de zeebaars met auberginemoes. Niets op aan te merken! Een bijzonder toetje vulde tot slot onze gaatjes: wat een heerlijk en bijzonder aardbeientaartje mét thijm(!)ijs. Voor wie nog steeds niet genoeg had, was er koffie of thee en een schaaltje met macarons, Madeleines en pâte de fruit. Al met al niet per se het allerbeste restaurant van de week (al blijft dat ook een persoonlijk verhaal natuurlijk), maar wel heel leuk om eens bij een heus sterrenrestaurant te eten. En wist je dat dit al vanaf 29 euro per persoon kan?

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door het Frans Bureau voor Toerisme en de Bourgogne.

Ben jij wel eens in de Bourgogne geweest? Wat is Bourgondisch genieten voor jou?

Het voorgerecht bij Le France
Het voorgerecht bij Le France
En het dessert!
En het dessert!
Avatar foto
Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn (SuusjeQ) is freelance travel-, business- & lifestyleblogger en reisverslaafd. Zuidoost-Azië is na zeven reisjes haar favoriete bestemming.

Verder lezen over Frankrijk

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei

De Loirevallei is een bijzondere regio in Frankrijk, vernoemd naar de rivier die er dwars doorheen loopt. Het is de regio van de beroemde kastelen zoals het kasteel van Chenonceaux of Chambord. Het is ook de regio van de...

Algemeen30.11.2023

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei