Om ook Europa kennis te laten maken met de soms wat onbekende groenten en specerijen uit de voetbalnatie, staan bij sommige ingrediënten ook vervangers omdat de Braziliaanse specialiteiten hier nu eenmaal niet altijd verkrijgbaar zijn. Dat maakt het boek in ieder geval ook interessant voor ver buiten het voetballand. Maar we kiezen toch het liefst voor het Braziliaanse. Dus gewoon even zoeken en gij zult vinden.
Mengelmoes
De Braziliaanse socioloog, antropoloog en culinair schrijver Carlos Laberto Dóra weet alles van de ontwikkeling van de keuken naar de nouvelle cuisine. In het boek zet hij nog eens de typische keuken(s) uiteen. ,,De Braziliaanse keuken is een mengelmosje van smaken en bereidingswijzen en juist die versmelting heeft tot een eigen identiteit geleid’’, aldus Dória. Maar er ontstond ook een wisselwerking door de invloeden van buitenaf. Door de industrialisatie kwamen er vooral Europese en Aziatische immigranten naar het land en dat maakte de ontwikkeling nog interessanter.