Voordat we aan de Friese proeverij beginnen, belanden we bij een typisch Friese producent van voornamelijk kaas. De vraag doemt zich op in hoeverre die Friese smaakmakers met elkaar verbonden zijn. Of is het gewoon die Friese aanpak: focus op je eigen product of gerecht? De verschillende ‘culinairigheden’ liggen immers ver uit elkaar. Er is samenwerking, maar niet altijd direct om die Friese producten wereldwijd op de kaart te krijgen.
Jerseykoeien
We ontmoeten in Workum Otto Jan Bokma, die furore maakt met zijn Jerseykoeien, herkenbaar aan de lichtbruine vacht en wat kleiner op de poten dan de gangbare koeien. ,,Het zijn vriendelijke dieren met een nieuwsgierig karakter”, zegt Bokma, die vooral bekend is geworden met zijn authentieke kruidnagelkaas. Hij heeft er al verschillende prijzen mee gewonnen. Dat komt mede omdat de kaas niet wordt ontroomd. Volgens een speciaal procedé wordt er een zachte en aromatische kaas van gemaakt. Vanaf vijf maanden wordt de uiteindelijk kaas pas verkocht omdat de smaak dan het beste is.