Eigenlijk is Istrië een grote, parfumrijke witte truffel. Je moet er wat voor over hebben, je moet er naar zoeken, maar als je het hebt gevonden kun je er in verdrinken. De complexiteit, maar ook het aroma en het talent om zich makkelijk te laten combineren heeft wat weg van de Kroatische regio. Gastvrij – natuurlijk. Talloze bossen, landwegen, wijnboertjes, truffelzoekers en olijfgaarden zorgen voor een levendig gebied in het hart van Kroatië. Waar aan de ene kant het nautische van de kustlijn geaccentueerd wordt en anderzijds groene heuveltoppen met piepkleine dorpjes het aangezicht van variëteit voorzien. Istrië is het groene hart van een land dat jarenlang in conflict heeft gezeten met de buren, maar ze nu met alle égards ontvangt om aan lange, gedekte tafels te klinken op al wat deze regio te bieden heeft.
Istrië in een notendop
Misschien is Kroatië niet het eerste vakantieland dat je te binnen schiet als het gaat om culinaire ontdekkingen. Maar zeker voor fijnproevers biedt dit land veel mogelijkheden. Natuurlijk heeft elk dorp zijn eigen specialiteit, maar als je inzoomt op de regio Istrië, kom je wel heel dichtbij een culinaire hemel. Het beste van kust en binnenland, met een perfecte temperatuur. Daarom vind je in Rovinj de lekkerste calamari en langoustines die er te vinden zijn, in Buzet de heerlijkste truffels en in Motovun de meest zalige wijnen en olijfoliën.