Dag 1: Treinkerkhof, zoutvlaktes & Cactuseiland
Je vertrekt ’s ochtends rond 10.30 uur vanuit Uyuni. De eerste stop is een treinkerkhof, waar de oudste locomotieven van Bolivia te bezichtigen zijn. Vervolgens gaat de tour verder richting een zoutfabriek in Colchani, waar je kunt zien hoe het zout van de zoutmeren bewerkt wordt. Lunchen doe je aan het begin van de zoutvlakte op een gezellige plek, dichtbij het Dakar beeld. Het eten is bereidt door de chauffeur/gids en is eenvoudig, maar lekker.
Na de lunch begint het echt werk, want de reis wordt vervolgd richting de grootste zoutvlakte ter wereld. Je ziet dan ook alleen maar wit om je heen. In combinatie met een strak blauwe lucht is dat een unieke ervaring. Door de hoogte (3.665 meter) kan het verassend fris zijn, maar bedenk je wel dat de zon hier enorm sterk is. Dus vergeet niet om je in te smeren en je zonnebril mee te nemen!
Isla Pescado
Nadat de foto’s met perspectief gemaakt zijn (is veel moeilijker dan je denkt), rijdt de jeep door naar Isla Pescado. Dit is geen echt eiland, maar een omvangrijk rotspunt die boven de zoutvlakte uitsteekt. Opmerkelijk zijn de cactussen die op deze Isla groeien. Deze groeien slechts 1 cm per jaar, maar er zijn cactussen bij van wel 12 meter hoog.
Aan het einde van de dag overnacht je in een klein dorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Koffie, thee en koekjes staan klaar bij de aankomst in dit ‘zouthotel’. Overnachten doe je in een simpele kamer (die voor zover mogelijk is gemaakt is van zout).