Algemeen28.08.2021

5 tips voor een roadtrip door Portugal


Portugal is dan misschien nog niet zo’n populaire vakantiebestemming als andere Europese landen, het zit wél vol hoogtepunten. Je kunt er geweldige citytrips maken naar Lissabon en Porto, sprookjesachtige kastelen bezoeken in Sintra, wijn proeven in de Alentejo, het heuvelachtige noorden ontdekken of ontspannen op de stranden van de Algarve. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De kustlijn aan de atlantische oceaan is maar liefst 842 kilometer lang en bestaat uit prachtige rotskliffen en mooie zandstranden. De eilandengroep de Azoren en het eiland Madeira zijn ook onderdeel van Portugal en liggen middenin de oceaan. Misschien is dit land wel het best bewaarde geheim van Europa? Want op het zuiden en de steden na, vind je er maar weinig toeristen. Dat maakt het extra leuk om er rond te reizen, want er valt verrassend veel te zien en doen.

5 tips voor een roadtrip door Portugal

De leukste rondreis door Portugal maak je met een auto of camper. De wegen in Portugal zijn uitstekend. Op verschillende plekken moet tol worden betaald, maar dit zijn meteen wel de wegen waar je lekker door kunt rijden. Ook de mooie wegen door het binnenland en langs de kust zijn prima en daar zie natuurlijk meer van het landschap. Rijd met je eigen auto of huur een auto en ontdek dit bijzondere land. Wedden dat jij ook snel verliefd wordt op Portugal?

Start je roadtrip in het noorden of zuiden en rijd omlaag of omhoog. De route stippel je zelf uit en het mooie van zelf rijden is dat je altijd een omweg kunt maken. In een rechte lijn rijden is echt niet nodig. Niet alleen de bekende en grotere steden zijn leuk om te bezoeken. Je ontdekt al snel dat in Portugal ook de kleinere stadjes zo hun charme hebben en elke regio zijn bijzonderheden. Wij geven je alvast 5 tips voor mooie plekken. Waar je verder nog stopt is natuurlijk helemaal aan jou. Overnacht onderweg eens in typisch Portugese pousadas: luxe hotels die in historische gebouwen zijn gevestigd. Echt de moeite waard en veel specialer dan een standaard hotelkamer.

1. Het noorden: Chaves en omgeving

Start je de roadtrip in het noorden? Dan zijn Chaves en omgeving een bezoek waard. Hoewel Chaves geen grote stad is, ligt het vlakbij de Spaanse grens en komen er toch behoorlijk wat toeristen. Dat komt onder andere door de bijzondere historie, want dit stadje zit nog vol Romeinse bouwwerken. De plaats is ook bekend vanwege een groot kuuroord, met thermaal bronwater. Al sinds de Romeinse tijd geloven mensen dat het warme water dat hier uit de grond komt bijzondere gezondheidseigenschappen heeft. In deze omgeving vind je verschillende spa’s die uiteraard allemaal gebruikmaken van dit bronwater. Het noorden van Portugal staat verder bekend om de bosrijke natuur, zandstranden en uitgestrekte wijnvelden in de Douro.

<em>Een oude man voert elke dag de duiven op een plein in Chaves.<\/em>
Een oude man voert elke dag de duiven op een plein in Chaves.

2. Porto

Porto is de tweede stad van Portugal, maar doet wat ons betreft niet onder voor grote broer Lissabon. Het is een heel andere stad, waar je je veel langer kunt vermaken dan je misschien in eerste instantie zou denken. De stad zit vol leuke wijken met elk hun eigen identiteit. Zoals de middeleeuwse wijk Ribeira of de wijk Foz langs de kust. En je vindt in Porto één van de meest bijzondere boekwinkels ter wereld: Livraria Lello. Ook schrijfster J.K. Rowling kwam er graag toen ze in Porto woonde.

Vergeet het water dat dwars door de stad loopt niet. Met een bootje over de rivier Douro is wel heel toeristisch, maar de stad vanaf het water zien is wel heel leuk. Steek de Douro over via een brug om in Gaia te komen. Aan ‘de andere kant van Porto’ vind je de bekende porthuizen. Je kunt Porto eigenlijk niet verlaten zonder de wereldberoemde port (of een port-tonic als cocktail) te hebben geprobeerd.

<em>Uitzicht op de stad Porto vanaf Gaia aan de overkant.<\/em>
Uitzicht op de stad Porto vanaf Gaia aan de overkant.
<em>Porto zien vanaf het water geeft een heel andere indruk van de stad. <\/em>
Porto zien vanaf het water geeft een heel andere indruk van de stad.

3. Lissabon en Sintra

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en een geweldige stad die zomaar je nieuwe favoriet kan worden. Net als Porto ligt Lissabon langs een rivier. Niet de Douro, maar de Taag loopt door de stad. Er is enorm veel te zien, doen en beleven in de grootste stad van het land. Het leeft in Lissabon. Overal is muziek, komen de lekkerste geuren je tegemoet en de huizen zijn kleurrijk. Bovendien is dit de stad met de meeste zonuren van Europa. Wat je in ieder geval moet doen in Lissabon? Sla het enorme plein Praça do Comércio niet over, bezoek de wijk Alfama, loop naar binnen bij het hippe LX Factory en beklim Castelo de São Jorge. En eet een pastéis de nata, of, nog beter, een pastéis de Belém. Deze wordt bereid volgens een geheim recept en je haalt ze bij pastéis de Belém op de Rua de Belem 84 – 92.

Sintra wordt een sprookjesplek genoemd en dat begrijpen we wel. Het UNESCO werelderfgoed is met niets te vergelijken. Het ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Lissabon, dus je kunt het goed combineren met een bezoek aan de hoofdstad. De stad staat vol kastelen en paleizen, afgewisseld met groene parken en kleurrijke struiken. Sla Palácio Nacional de Pena niet over. Het felgekleurde kasteel kun je van de buitenkant eigenlijk al niet missen, maar is ook van binnen schitterend. Naast het kasteel ligt een park dat je zeker niet moet overslaan. Hier vind je veel groen en enorme exotische planten. En ook het Paleis van Monserrate is beeldschoon en wil je niet missen als je hier bent. Voor Sintra kun je zeker een dag, of zelfs meerdere dagen, uittrekken.

Tip: ook Cascais is een aanrader om te stoppen tijdens deze roadtrip, een van de leukste badplaatsen vlakbij Lissabon.

<em>Het sprookjesachtige Sintra bezoeken? Doen!<\/em>\u00a9 Photo by Julia Solonina on Unsplash
Het sprookjesachtige Sintra bezoeken? Doen!© Photo by Julia Solonina on Unsplash
<em>Het enorme Pra\u00e7a do Com\u00e9rcio<\/em><em> in het hart van de stad.<\/em>
Het enorme Praça do Comércio in het hart van de stad.

4. Évora en omgeving

Ongeveer in het midden van Portugal vind je de stad Évora. Een veel kleinere stad dan de grote steden Porto en Lissabon, maar wel een plek waar je prachtige dingen kunt zien. Bovendien heb je hier maar weinig toeristen, waardoor je nog meer het authentieke Portugal beleeft. De Romeinse bouwwerken in Évora zijn prachtig en de kerken en kathedraal ook. Wat heel kenmerkend is voor deze regio zijn de witte huizen met gele accenten.

De veelkleurige huizen die je in het noorden ziet, vind je hier veel minder. Het geeft de Alentejo regio een eigen identiteit en de witte huizen houden de extreme warmte in de zomer buiten. Ze zijn behoorlijk fotogeniek. In de omgeving van de stad vind je volop kastelen en wijngaarden. Als je eigen vervoer hebt is het zeker een aanrader om een mooie route uit te stippelen. Logeer onderweg in een mooie pousada, een ervaring op zich. De eerste pousadas werden in de jaren 1940 opgericht door de Portugese staat.

<em>Het Torre de Palma Wine Hotel in Montforte heeft die typisch witgekalkte stijl.<\/em>
Het Torre de Palma Wine Hotel in Montforte heeft die typisch witgekalkte stijl.

5. Lagos

De stad Lagos in het zuiden is een bezoek zeker waard. Het prachtige oude centrum is autovrij, charmant en kleurrijk. In de omgeving kun je je wel even vermaken en bijvoorbeeld gaan kajakken tussen de prachtige rotsen aan de kust van de Algarve. Of je plakt er lekker een paar stranddagen aan vast. Een roadtrip door Portugal is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan het zonnige zuiden. Ga overdag iets actiefs doen of aan het strand liggen en ga ’s avonds lekker uit eten in de mooie binnenstad. De sfeer in deze stad is lekker los en je kunt er ook prima op stap gaan. Trek gerust een paar dagen uit voor deze stad en de mooie kust. Een ideale start of afsluiter van je trip door Portugal!

Op reis naar Evorá in Portugal

Heb jij zin om Evorá in Portugal zelf te ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Een vakantie naar Portugal boek je het beste via &Olives Travel. Zij zijn gespecialiseerd in authentieke reizen naar de Mediterranee.
  • Overnachten doe je in kleinschalige accommodaties om zo het échte Portugal te ontdekken.
  • Wil je veel van de omgeving van Evorá zien, boek dan een Fly & Drive bij &Olives Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Gerelateerde artikelen

De 5 coolste dingen om te doen in sprookjesachtig Sintra

Niet ver van Lissabon ligt in de heuvels en bossen het sprookjesachtige Sintra. Een magische plaats die niet voor niets op de UNESCO werelderfgoed-lijst staat. Sintra is meer dan 2000 jaar oud en barst van de bijzondere...

Stedentrips06.11.2021

De 5 coolste dingen om te doen in sprookjesachtig Sintra

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Porto

Je hebt vast weleens de schilderachtige foto's gezien van de stad Porto in Portugal, met gekleurde huizen en de bekende Portugese tegeltjes. De stad ziet er in het echt eigenlijk net zo uit, met bijna dramatisch mooie ui...

Stedentrips25.10.2021

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Porto

Verrassend Portugal: wijn, kastelen en heerlijk eten in regio Évora

Rechts van Lissabon, richting de grens met Spanje, vind je het stadje Évora. Het is onderdeel van de grootste regio van het land: Alentejo. Tijdens een bezoek aan deze regio ben je zeker van een aantal fijne dingen: zon...

Zomer02.08.2021

Verrassend Portugal: wijn, kastelen en heerlijk eten in regio Évora

Roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal: de 9 mooiste stops

De Portugese westkust zit vol verrassingen. Eén van de mooie regio's aan deze kust is Alentejo, het hele gebied ten zuiden van Lissabon en ten noorden van de Algarve. Alentejo is een van de rustigere delen van Portugal....

Algemeen19.08.2019

Roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal: de 9 mooiste stops

Een vakantie in het noorden van Portugal

De stranden in de zuidelijke provincie van Portugal, de Algarve, kent iedereen wel. Het noorden van het land is bij toeristen minder bekend. Toch is hier ook genoeg te zien en beleven. Vlieg naar Porto, huur een auto en...

Zomer16.06.2019

Een vakantie in het noorden van Portugal

Dit zijn de mooiste plekken om te bezoeken

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Verder lezen over Roadtrip

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg