Zomer02.08.2021

Verrassend Portugal: wijn, kastelen en heerlijk eten in regio Évora


Rechts van Lissabon, richting de grens met Spanje, vind je het stadje Évora. Het is onderdeel van de grootste regio van het land: Alentejo. Tijdens een bezoek aan deze regio ben je zeker van een aantal fijne dingen: zon, warmte, kastelen, goed eten en wijn. Hier kom je weinig andere toeristen tegen. En dat is wat ons betreft een groot pluspunt. Een bezoek aan dit stukje Portugal voelt daarom nog authentiek. Er is veel te zien en doen en elk plaatsje is even schilderachtig. De uitzichten zijn fantastisch, de mensen vriendelijk, het lokale eten en de wijn smaken heerlijk en de sterrenhemel is schitterend.

Wij maakten een trip van een paar dagen door dit stukje van Portugal, huurden een auto en vertellen je wat je hier kunt zien en doen!

<em>De witte huizen zijn kenmerkend voor deze regio en ideaal om de hitte buiten te houden.<\/em>
De witte huizen zijn kenmerkend voor deze regio en ideaal om de hitte buiten te houden.
<em>Het uitzicht bovenop de heuvel van \u00c9voramonte<\/em>
Het uitzicht bovenop de heuvel van Évoramonte
<em>Wij sliepen tijdens een lang weekend in \u00c9vora, \u00c9voramonte en Montforte<\/em>
Wij sliepen tijdens een lang weekend in Évora, Évoramonte en Montforte

Évora: zien en doen

Het stadje Évora barst van de geschiedenis, mooie pleinen en gezellige restaurants. Hoewel er maar 50.000 mensen wonen, is de stad het hart van de regio en wonen er veel studenten. Het leeft op straat en zeker ’s avonds, wanneer veel Portugezen buiten de deur eten of nog ergens een drankje gaan doen. In deze stad kun je je prima een dag vermaken en je kunt alles te voet doen. Dit zijn wat ons betreft de hoogtepunten:

De Romeinse bouwwerken

De Romeinen hebben hun sporen achtergelaten in deze stad. Zo vind je er nog de overblijfselen van een tempel en een enorm aquaduct, dat dwars door de stad loopt.

Aquaduct Évora.
Aquaduct Évora.

Sé Catedral de Évora en duizenden schedels in Capela dos Ossos

De Sé Catedral is een herkenbaar punt in de stad en een bezoekje waard. Zelfs als je niets hebt met kerken, is het uitzicht op het dak van de kerk fantastisch. Je kijkt namelijk over de hele stad uit. Een ander bijzonder bouwwerk is de Capela dos Ossos. Een kapel vol met schedels. Van de vloer tot het plafond zie je restanten van mensen die eeuwen geleden in deze stad hebben gewoond. Klinkt een tikje luguber en dat is het ook, maar het is ook uniek. De kapel hoort bij de Igreja de São Francisco.

<em>Het dak op van de S\u00e9 Catedral<\/em>
Het dak op van de Sé Catedral

Slenter door de straten en bezoek de gezellige winkels

Omdat alles in de stad op loopafstand van elkaar ligt, is dit een ideale stad om doorheen te slenteren. Elke straathoek is weer een plaatje: de witte huizen, de bougainville die in bloei staat en de gezellige kleine winkeltjes met lokale producten.

Eten en drinken in Évora

Voor een relatief kleine stad vind je een enorm aanbod aan horeca in Évora. Van gezellige kleine bistro’s tot fancy restaurants en kroegjes. Alcarcova de Baixo is een drukke en gezellige straat die je rond lunch- of dinertijd zeker moet bezoeken. Praça do Giraldo is het centrale plein en ook daar vind je volop terrasjes. Hier verzamelen veel locals zich als de zon onder is.

In deze regio vind je veel vis en varkensvlees op de menukaarten. Elke maaltijd begint met (zuurdesem)brood, olijfolie en olijven. Er is waarschijnlijk geen restaurant te vinden waar je dit niet geserveerd krijgt. Kabeljauw is de favoriete vis en vind je in gerechten waar het wordt gecombineerd met bijvoorbeeld kikkererwten. Ook varkensvlees staat hier vaak op de kaart, als porco preto.

Hoewel in de stad zelf een aantal fijne hotels te vinden zijn, sliepen wij in Convento do Espinheiro, een paar kilometer buiten Évora. Dit hotel is een ware belevenis om in te slapen en zit in een oud klooster, waar je met gemak verdwaalt. Het ademt historie en luxe, het eten is er heerlijk en het zwembad en de spa ook. Alles klopt hier en zelfs het nieuw aangebouwde deel is in oude stijl gemaakt.

<em>In Alcarcova de Baixo<\/em><em> vind je volop leuke restaurantjes<\/em>
In Alcarcova de Baixo vind je volop leuke restaurantjes
<em>Het centrale plein in de stad na zonsondergang.<\/em>
Het centrale plein in de stad na zonsondergang.
<em>De binnenplaats bij hotel Convento do Espinheiro<\/em>
De binnenplaats bij hotel Convento do Espinheiro
<em>Een oude kerk zit aan het hotel vast en is nog in gebruik.<\/em>
Een oude kerk zit aan het hotel vast en is nog in gebruik.

Wijn proeven en wijnhuizen bezoeken

Naast sightseeing in gezellige stadjes, is deze regio bekend om de vele wijnen die er worden geproduceerd. In Alentejo vind je een groot aantal wijnhuizen en het mooie is dat ze bijna allemaal graag toeristen ontvangen. Om een rondleiding te geven en wijn te proeven. Kies een aantal wijnhuizen uit die je graag wil bezoeken of rijd een deel van de Rota dos Vinhos do Alentejo, een wijnroute langs de beste wijngaarden in de regio.

Wij brachten een bezoek aan Fita Preta en kregen daar een uitgebreide rondleiding, afgesloten met een proeverij. Bij welk wijnhuis je ook komt, je kunt er zeker van zijn dat je vriendelijk wordt ontvangen en de mensen vol passie vertellen over ‘hun’ wijnen.

<em>In een oude kapel liggen nu wijnvaten opgestapeld.<\/em>
In een oude kapel liggen nu wijnvaten opgestapeld.

Torre de Palma Wine Hotel

De laatste nacht van ons verblijf in deze regio sliepen we in Torre de Palma Wine Hotel vlakbij Montforte. Dit 5-sterrenhotel heeft eigen wijngaarden en als je hier slaapt moet je zeker een (blinde) winetasting doen. Ze maken hier op kleine schaal exclusieve wijnen die stuk voor stuk een bijzondere smaak hebben. Het hotel zit in een oude boerderij uit de 14e eeuw en is prachtig gerenoveerd. Alles hier voelt exclusief en uniek. Een verblijf ga je niet snel vergeten! In hartje zomer plof je lekker neer bij het ruime zwembad, waar je altijd uitzicht hebt op de omringende wijngaarden.

<em>Wijn proeven bij Torre de Palma tussen de wijngaarden is geen straf<\/em>
Wijn proeven bij Torre de Palma tussen de wijngaarden is geen straf
<em>Eigenlijk heb je vanaf het zwembad nog het beste uitzicht op dit mooie hotel.<\/em>
Eigenlijk heb je vanaf het zwembad nog het beste uitzicht op dit mooie hotel.
<em>Torre de Palma Hotel: hier ben je even helemaal in een andere wereld.<\/em>
Torre de Palma Hotel: hier ben je even helemaal in een andere wereld.

Kastelen, heuvels en adembenemende uitzichten

Het zou zonde zijn als je deze regio verlaat zonder dat je een aantal kastelen hebt bezocht. Het mooie is dat je hier vaak meteen een bijzonder mooi uitzicht hebt, want de eeuwenoude bouwwerken staan op heuvels. Veel kastelen kun je ook bezoeken en het zijn er nogal wat. Wij sliepen een nacht bij The Place at Evoramonte. Een wel heel bijzondere plek, want deze Bed & Breakfast ligt binnen de kasteelmuren, op 481 meter hoogte. Niet alleen is de B&B fantastisch, het uitzicht is minstens zo bijzonder. Het is hier alsof je in je eigen middeleeuwse vesting zit. ’s Avonds is het hier écht stil en donker en met een beetje geluk spot je nog voorbijvliegende gieren. Een ervaring die je niet snel vergeet!

<em>Het kasteel van Evoramonte is niet te missen.<\/em>
Het kasteel van Evoramonte is niet te missen.
<em>Mooie steegjes op de heuvel binnen de kasteelmuren.<\/em>
Mooie steegjes op de heuvel binnen de kasteelmuren.

De ideale week- of weekendtrip

Een midweek of lang weekend weg maar meer zin in rust dan een stedentrip? Deze vijf dagen voelden voor ons echt als een veel langere vakantie. Wat dat betreft is een bezoek aan Évora en omgeving de ideale weekendtrip. Zoek één of twee fijne hotels uit en rijd zelf door de regio. Geniet van het eten, de lokale wijn en gastvrijheid van de Portugezen, die over het algemeen heel goed Engels spreken. Wij zijn al een tijdje verliefd op Portugal en ook deze regio heeft ons weer positief verrast!

<em>Het eten en drinken in deze regio is heerlijk.<\/em>
Het eten en drinken in deze regio is heerlijk.
<em>Het terras van The Place at Evoramonte. <\/em>
Het terras van The Place at Evoramonte.
<em>De wijnen in Alentejo: voldoende keuze!<\/em>
De wijnen in Alentejo: voldoende keuze!
<em>Volop mooie stadjes en sfeervolle steegjes in deze regio.<\/em>
Volop mooie stadjes en sfeervolle steegjes in deze regio.
<em>Het Torre de Palma Wine Hotel by night. Minstens zo mooi als bij daglicht.<\/em>
Het Torre de Palma Wine Hotel by night. Minstens zo mooi als bij daglicht.
<em>Sinaasappelboomgaard bij Espinheiro.<\/em>
Sinaasappelboomgaard bij Espinheiro.

Op reis naar Evorá in Portugal

Heb jij zin om Evorá in Portugal zelf te ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Een vakantie naar Portugal boek je het beste via &Olives Travel. Zij zijn gespecialiseerd in authentieke reizen naar de Mediterranee.
  • Overnachten doe je in kleinschalige accommodaties om zo het échte Portugal te ontdekken.
  • Wil je veel van de omgeving van Evorá zien, boek dan een Fly & Drive bij &Olives Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren