`

Algemeen25.02.2019

6 tips om te doen in Trang, Thailand


Trang is een rustige provincie in het zuiden van Thailand waar je nog goed moet zoeken naar de toeristen. Natuurlijk zijn er ook luxe resorts waar zeker toeristen zijn, maar daarbuiten ben je echt in de minderheid. En juist dat maakt een bezoekje aan deze provincie zo leuk. Naast lekker op het strand genieten van de de Thaise zon, zijn er ook nog heel veel andere dingen die je in Trang kunt doen. En de hele dag met je kont op een strandstoel liggen wordt op een gegeven moment ook een beetje saai, toch? Daarom heb ik zes leuke activiteiten voor je uitgezocht die zich in Trang Trailand, maar niet afspelen op je strandbedje afspelen.

1. Zwem naar de Emerald Cave

Niet perse iets dat typerend is voor deze provincie, maar je kunt vanaf de eilanden in Trang perfect een dagje gaan snorkelen of duiken. Er is onder water zoveel moois te zien. Dat mag je aan een bezoekje aan Trang niet missen. Als je dan toch op het water bent, dan is een bezoekje brengen aan de Emerald Cave er ook eentje voor op je lijstje. Noodzakelijk voor de beste ervaring: zon. Dat moet in Thailand wel lukken. De zon in deze grot weerspiegelt namelijk op het water waardoor het water smaragdgroen kleurt. Het enige nadeel is dat je, om bij het strandje te komen, je een donkere tocht door de grot moet afleggen. Zwemmend welteverstaan. Klinkt erger dat het is, want je legt de tocht niet alleen af (en de gidsen hebben altijd lampjes bij zich). Zorg dat je afspreekt om vroeg te gaan. Het liefst voor negenen, want dan komt de grote stroom toeristen op gang. Na een lekker actief dagje, kun je weer onbezorgd genieten van al dat heerlijke Thaise eten.

Ga met een bootje de zee op om de onderwaterwereld te ontdekken
Ga met een bootje de zee op om de onderwaterwereld te ontdekken
De Emerald Cave zou smaragdgroen moeten zijn, helaas was precies vandaag bewolkt
De Emerald Cave zou smaragdgroen moeten zijn, helaas was precies vandaag bewolkt

2. Doe een Batik schildercursus

Batikken betekent in het Javaans: veel puntjes. En het is manier om geweven stoffen te decoreren. Dit komt in heel veel verschillende dingen tot uiting, variërend van kleding tot wandkleden. Doe eens een Batik schildercursus in Trang. Je gaat aan de slag met een kwast, water, stof en natuurlijk batikverf. Daarnaast is een beetje inlevingsvermogen en creativiteit ook niet geheel onbelangrijk. Gelukkig voor mij was de tekening al gemaakt en hoefde ik die alleen nog maar in te kleuren. En ook dat is een precisiewerkje. Een speciale techniek is namelijk vereist om de verf zo geleidelijk mogelijk op de stof te schilderen. Heel leuk om een keertje te proberen. Misschien nog wel belangrijk je helpt hier ook de lokale bevolking mee. Mijn lerares bijvoorbeeld. Door de tsunami was haar hele boerderij en dus inkomen verwoest. Het zou jaren duren voordat ze alles weer opnieuw opgebouwd zou hebben. Ze heeft zich daarom laten omscholen tot batik-kunstenares om in de tussentijd ook rond te kunnen komen.

3. Draag een steentje bij aan het eco-toerisme

Als je ook iets goed wilt doen voor het milieu, dan kun je ook meehelpen om het marineleven te verbeteren. Door de tsunami in 2004 is er veel verwoest. Ze zijn op dit moment nog steeds bezig om het leven in de zee weer op orde te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld helpen door een homestay te doen en samen met de lokale bevolking krabbetjes terug te plaatsen in de zee. Of door zelf kunstmatige koraal te maken en in de zee te plaatsen help jij mee om het zeeleven te stimuleren. Ook leuk: het planten van zeegras voor de zeekoe en het mini-mangrove boompjes. Heb je meteen een goede reden om over een aantal jaar terug te gaan. Want ja, je moet toch even kijken hoe je planten en bomen ervoor staan.

Een mini-zeegrasplantje planten, zodat de zeekoe genoeg eten in de zee heeft
Een mini-zeegrasplantje planten, zodat de zeekoe genoeg eten in de zee heeft
Van bamboe kunstmatig koraal maken
Van bamboe kunstmatig koraal maken

4. Bamboe raften

Klinkt heel spannend, maar is niet te verwarren met daadwerkelijk heel avontuurlijk raften op een onstuimige rivier. Deze bamboe raft vaart heel gemoedelijk door het natuurgebied van Hat Chao Mai National Park met aan weerszijde en groen mangrovebos. Het is geen aanrader om op je teenslippers op de boot te stappen. Stevige stappers zou ik voor de zekerheid wél in je tas stoppen, want je maakt een aantal tussenstops waar je flink aan de wandel wordt gezet. Denk aan een tochtje naar een grot en een kleine klim naar een uitzichtpunt over het nationale park. Voor je inzet word je wel rijkelijk beloont. Als je terugkomt van de klim staat er een overheerlijke maaltijd op je te wachten.

Niet echt raften, maar lekker gemoedelijk door het nationale park
Niet echt raften, maar lekker gemoedelijk door het nationale park
Die zweterige klim ben je met dit uitzicht snel vergeten
Die zweterige klim ben je met dit uitzicht snel vergeten

5. Touren op een Saleng-motorfiets

Het lijkt op een tuktuk, maar is net een tikkeltje anders. Bij een tuktuk zit je eigenlijk achterop een scooter op een bankje. Maar bij een Saleng-motorfiets, zit je ernaast: een saillant detail. Heel eerlijk, de motorfiets is zelf niet zo interessant maar het is een superfijne manier om een eiland snel te verkennen. Zeker als je met een de lokale mensen op pad gaan. Die weten precies waar je moet zijn. Zo kun je nog het oogsten van rijst op traditionele manier van dichtbij meemaken en ontdek je lokale lekkernijen die je waarschijnlijk alleen niet zo snel zou proberen. Ik zou persoonlijk namelijk niet meteen ‘ja’ zeggen tegen een oranje met wit goedje. Maar als het dan blijkt dat het om een speciale thee met kokosmelk gaat, ben ik al snel verkocht. Nu denk je natuurlijk: dit is toch ook weer zitten? Dat klopt, maar je motorfietsgids zorgt er wel voor dat je vaak genoeg even uit moet stappen om je benen te strekken én om iets moois te bekijken.

Touren door de rijstvelden met een Saleng-motorfiets
Touren door de rijstvelden met een Saleng-motorfiets
Er wordt hard gewerkt om alle rijst te oogsten
Er wordt hard gewerkt om alle rijst te oogsten

6. Ga naar de markt in Trang

Naar de markt gaan in Azië is altijd een feestje. Je ziet er de gekste dingen voorbij komen. Het net geslachte vlees ligt op nog geen enkele meters van de meest pittige pepers en kruiden en exotische fruitsoorten. De marktkooplui stampen hun ‘kraampjes’ zo vol met producten dat ze onmogelijk nog kunnen weten wat ze allemaal verkopen. Juist dat maakt het zo mooi om daar rond te lopen. Normaal zou ik zeggen, ga nooit boodschappen doen met honger. Maar nu niet. Ga juist met honger naar de markt en proef alle lokale lekkernijen. Je krijgt er geen spijt van, hooguit een beetje buikpijn omdat je teveel gegeten hebt. Het allermooiste? In Trang zijn er nog niet veel toeristen, dus je hebt de markt, samen met de lokale mensen, helemaal voor jezelf.

Vergeet nooit om een bezoekje aan de lokale markt te brengen als je in Azi\u00eb bent
Vergeet nooit om een bezoekje aan de lokale markt te brengen als je in Azië bent
Het wit-oranje-goedje dat vol passie voor me wordt klaargemaakt
Het wit-oranje-goedje dat vol passie voor me wordt klaargemaakt

Op reis naar Trang

Wie reist door Thailand mag de eco-provincie Trang niet overslaan. Heb jij inmiddels zin gekregen in een rondreis naar Thailand? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Thailand boek je via Momondo.
  • Bouwstenen voor je reis naar Trang boek je het beste via Riksja Travel of via Van Verre Reizen.
  • Een compleet verzorgde rondreis (vlucht + hotels) door onder andere Trang in Thailand boek je via Djoser.
  • Losse hotels en hostels in Trang boek je natuurlijk via Booking.com.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marlou Propst

Marlou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Haar ultieme droom? Het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen en hier verhalen over te vertellen op haar website lourunstheworld.com.

Verder lezen over Thailand

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
De 12 leukste dingen om te doen in Bangkok

Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is een van de steden waar je een keer geweest móét zijn. Het is een echte wereldstad. Hypermoderne en compleet vervallen gebouwen staan hier zij aan zij. In Bangkok is het warm, een...

Stedentrips27.04.2023

De 12 leukste dingen om te doen in Bangkok

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

De regen valt weer met bakken uit de lucht en de bladeren dwarrelen van de bomen. Wij begrijpen heel goed dat je juist nu snakt naar wat warmte en zon. Op vakantie gaan in de herfst en winter is alleen al om die reden ee...

Algemeen19.09.2022

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

Een rondreis door Thailand in 2 weken

Een paar jaar geleden ben ik samen met 3 vriendinnen gaan backpacken door Thailand. Ik was in eerste instantie een beetje sceptisch; ik vond Thailand een typische bestemming waar mensen alleen naartoe gaan om te feesten...

Algemeen11.02.2022

Een rondreis door Thailand in 2 weken

De perfecte rondreis door Thailand: dit zijn de zeven mooiste stops

Thailand is een perfecte bestemming voor een verre reis. Het land heeft honderden bountyeilanden, de lekkerste curry’s ter wereld, beroemde massages en een eeuwenoude geschiedenis: een rondreis door Thailand is een vak...

Algemeen08.12.2021

De perfecte rondreis door Thailand: dit zijn de zeven mooiste stops

Beroemdste strand van Thailand, Maya Bay, gaat weer open voor toeristen

Bij de naam Maya Bay gaat er misschien niet direct een belletje bij je rinkelen. Als we je vertellen dat dit het strand is dat bekend werd uit de film The Beach dan kun je je er waarschijnlijk wel een voorstelling van ma...

Zomer16.11.2021

Beroemdste strand van Thailand, Maya Bay, gaat weer open voor toeristen

Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Het is mogelijk om eindelijk weer naar steeds meer verre bestemmingen af te reizen. De Verenigde Staten ontvangen toeristen vanaf 8 november en ook andere landen openen hun deuren. Dat is wat ons betreft heel goed nieuws...

Vliegen07.11.2021

Steeds meer verre bestemmingen ontvangen weer toeristen

Thailand, Peru, Costa Rica en meer landen