Algemeen03.02.2024

7 tips om te doen in Dhofar, Zuid-Oman


Het zuiden van Oman is prachtig en de regio Dhofar is een absoluut Arabisch (groen) pareltje. Poederwitte stranden, krabbetjes die af en aan het strand op en het water in rennen, azuurblauw water en wuivende palmbomen. Tegenover grillige rotswanden en uitgestrekte woestijnvlaktes. En ook: de prachtigste wadi’s, schitterende bergen, dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan en bijzondere natuurfenomenen. Het is er sprookjesachtig mooi!

Het witte strand van Salalah
Het witte strand van Salalah

7 tips: doen in Zuid-Oman, Dhofar

Oman bestaat voor zo’n 70% uit woestijn. Toch is het landschap veel afwisselender en mooier dan je waarschijnlijk verwacht. Je vliegt al in zo’n zeven uur vanaf Amsterdam via Doha naar Salalah – de grootste stad in Zuid-Oman. En het mooie is: hier geniet je elke dag van zon en een temperatuur van zo’n 30 graden. Behalve in het regenseizoen in de maanden juni, juli en augustus, waarover later meer. Zuid-Oman biedt voor ieder wat wils: avontuur, strand en historie. Wij geven je de 7 allerleukste tips!

1. Bezoek de prachtige wadi’s

Een wadi is een oase in een woestijn-/ berggebied gevuld met kristalhelder water en ingeklemd tussen rotspartijen. Vaak is zo’n wadi omringd door bomen en planten. Die in Zuid-Oman zijn legendarisch omdat de jaarlijkse Khareef, moesson, in de zomermaanden heel veel regen achterlaat. Het regent dan dagelijks, meestal miezer. Hierdoor ontpoppen de vele watervallen zich, ontstaan blauwe poeltjes en groeit de natuur welig. Dit spektakel kun he bewonderen tot ongeveer halverwege september en dan drogen de meesten langzamerhand op. Beste tijd om te gaan is dus begin september. Must visit: Wadi Darbat (grootste!), Ain Razat en Ayn Hamran.

De schitterende Wadi Darbat
De schitterende Wadi Darbat

2. Ga hiken

In de bergen van Dhofar kun je met een gids prachtige hikes maken, vooral bij wadi Darbat. Het is slim om dat te doen vanuit Mirbat. En hoe hoger je komt, hoe groener, of juist: hoe grilliger, ook het weer. En heb je last van hoogtevrees? Geef dat van tevoren even aan, zodat je straks niet met knikkende knieën op een steile klif staat.

3. Maak een roadtrip

Vanaf Salalah of Mirbat de bergen in of langs de kust rijden is superleuk. Huur wel een 4×4 zodat je ook de ‘dirt roads’ kunt rijden, want die heb je nodig om de hoogste toppen en de mooiste baaitjes te bereiken. Zoals de Hidden beach, Fazayah beach en Mughsail beach.

De Hidden beach gezien vanaf de hoofdweg onderweg
De Hidden beach gezien vanaf de hoofdweg onderweg
Onderweg kom je kolonnes kamelen tegen
Onderweg kom je kolonnes kamelen tegen

4. Ga naar het gravity point

Gezegd wordt dat er op het gravity point punt geen zwaartekracht bestaat. Zit je in de auto, zet ‘m in zijn vrij en de auto wordt als het ware naar achteren geduwd. Bijzondere plek! Het is eigenlijk een optische illusie, waarbij het lijkt alsof je de berg oprijdt, terwijl je in werkelijkheid naar beneden gaat. Maar dit met eigen ogen zien, is een behoorlijke ‘mindfuck’. Moet je meemaken!

5. Bezoek het Museum of Frankencense en archeologische stad Al Baleed

Deze twee bezienswaardigheden liggen bij elkaar en kun je dus perfect combineren. De archeologische stad is UNESCO werelderfgoed en hier duik je dan ook echt de geschiedenis in. Je krijgt een goede indruk van hoe de regio er in vroeger tijden, tussen de tiende en vijftiende eeuw, uitzag. Bewonder de overblijfselen en stel je voor hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd. Ga hier bij voorkeur niet op het heetst van de dag naartoe. Het Museum of the Frankinscense Land is ook een bezoek waard. De wierookboom is belangrijk in Oman en wierook speelt een belangrijke rol in de cultuur.

De archeologische stad Al Baleed
De archeologische stad Al Baleed

6. Bezoek moskee Sultan Qaboos

De grootste moskee van Oman is Sultan Qaboos. Sinds 2001 is de moskee gebruikt en het is een ontzettend indrukwekkend en mooi bouwwerk. Gebouwd uit Indische zandsteen en voorzien van gouden minaretten. Om de moskee bedekt onder een hoofddoek.

7. Ga naar de souq

In Salalah vind je verschillende souq’s die een bezoek waard zijn. Een souq (soek) is de benaming voor een Arabische markt en is meestal opgezet in de open lucht of deels overdekt. De El Husn souq is een aanrader. Hier vind je vooral lokale producten: van hoedjes en lampjes tot aan etenswaren en natuurlijk de franckincense. Die laatste is niet heel goedkoop, wel heel uniek. En echt iets totaal anders dan de wierookstokjes die je hier in Nederland koopt. Proef ook het verse fruit van Oman en stop langs de weg bij een fruitmarktje, soms zelfs gesitueerd tussen rijen palmbomen!

Moskee Sultan Qaboos
Moskee Sultan Qaboos
De Alhafa souq
De Alhafa souq

Last but not least: Oman is heel veilig om doorheen te reizen, ook als vrouw alleen. Plus: de mensen zijn supervriendelijk en behulpzaam. Een reis door Oman laat onuitwisbare indrukken achter!

Het uitzicht vanaf Mughsail beach
Het uitzicht vanaf Mughsail beach

Op reis naar het zuiden van Oman

Wil jij ook Zuid-Oman ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Plan je reis
  • De beste prijs voor vliegtickets naar Oman vind je via KLM.
  • En ook via TIX boek je goedkope tickets naar Zuid-Oman.
  • Je kunt een complete rondreis naar Oman boeken via Sawadee en via Djoser. Zij zijn gespecialiseerd in rondreizen naar Oman.
  • De beste hotels in Zuid-Oman vind je via Booking.com.
  • Aanraders zijn Alila Hinu Bay en Crown Plaza
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Oman

Ontdek het magnifieke zuiden van Oman: Mirbat en Salalah

Wil je gaan reizen in het zuiden van Oman? Doen! En ja, ook als vrouw alleen. Oman staat namelijk bekend als het meest vrouwvriendelijke land van het Midden-Oosten. Ik ben zelden in een land geweest waarvan ik zo onder d...

Algemeen16.11.2023

Ontdek het magnifieke zuiden van Oman: Mirbat en Salalah

De 5 beste tips voor A’ Sharqiyah: de mooiste regio van Oman

Een reis naar Oman is er een voor op je bucketlist. Het is een van de mooiste en meest bijzondere landen in het Midden-Oosten. Met een eeuwenoude historie, culturele schatten en tradities en een waanzinnig lekkere keuken...

Algemeen15.06.2022

De 5 beste tips voor A’ Sharqiyah: de mooiste regio van Oman

Dit is de ultieme rondreis door Oman: de 6 mooiste plekken

Oman is het land van je dromen: betoverend, gastvrij en oogverblindend mooi. Het is het grootste geheim dat het Midden-Oosten zo lang verborgen heeft weten te houden. Inmiddels staat Oman op de kaart en is het land vol e...

Algemeen13.03.2021

Dit is de ultieme rondreis door Oman: de 6 mooiste plekken

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

Muscat in Oman is een van de meest bijzondere steden van het Midden-Oosten. Muscat is de hoofdstad van Oman, waar een half miljoen mensen wonen. Wanneer je van plan bent om een rondreis door Oman te gaan maken dan is dit...

Stedentrips20.09.2019

De vijf leukste dingen om te doen in Muscat, Oman

De ultieme Midden-Oosten cruise: Dubai, Oman, Abu Dhabi en Qatar

Een cruisevakantie staat bij velen hoog op het to-do lijstje, maar er zijn ook meer dan genoeg mensen die er niets van moeten hebben. Wij hebben een cruise vakantie het voordeel van de twijfel gegeven en zijn aangenaam v...

Algemeen03.04.2019

De ultieme Midden-Oosten cruise: Dubai, Oman, Abu Dhabi en Qatar

30 foto’s die bewijzen waarom jouw volgende reis naar Oman gaat

Oman is het allermooiste land van het Midden-Oosten. Geen voor de hand liggende vakantiebestemming, want dit land heeft al haar moois heel lang voor jou verborgen kunnen houden. Hier kun je zwemmen in paradijselijke oase...

Zomer09.07.2017

30 foto’s die bewijzen waarom jouw volgende reis naar Oman gaat

Musandam: het spectaculaire, ruige noorden van Oman

Helemaal in het noordelijkste puntje van het Arabisch schiereiland ligt Musandam, een enclave die door de Verenigde Arabische Emiraten wordt gescheiden van Oman, maar die wel degelijk een provincie van Oman is. Het is ee...

Natuur04.07.2017

Musandam: het spectaculaire, ruige noorden van Oman

Ras al Jinz in Oman is de perfecte plek om zeeschildpadden te zien!

Er zijn een paar diersoorten die je in een flits van een seconde laten smelten. Pinguïns en dolfijnen hebben bijvoorbeeld die gave, maar ook zeeschildpadden. Hoe oud ze ook mogen zijn, het zijn zulke bijzondere dieren e...

Natuur25.06.2017

Ras al Jinz in Oman is de perfecte plek om zeeschildpadden te zien!

Ras al Jinz