Oman

Betoverend, gastvrij en oogverblindend mooi: Oman is het grote geheim van het Midden-Oosten. Een land vol eeuwenoude, culturele schatten en tradities. Het is vooral de veelzijdigheid van het landschap dat een diepe indruk zal maken. Van grillige fjorden en kleurrijke oases tot zinderende woestijnen: Oman heeft het echt allemaal! Nog onontdekt door de massa, en daarom de perfecte bestemming voor op je bucketlist! Hoofdstad Muscat is een bijzondere stad waar veel te zien is, maar reis zeker ook door naar de bergen en de woestijn. Pas dan ervaar je het échte Oman.

Oman ligt in de zuidoosthoek van het Arabisch schiereiland. Buurlanden zijn Jemen, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het water aan de noordkust wordt ook wel de Golf van Oman genoemd. Oman bestaat voor het grootste deel uit laaggelegen, ongerepte zandvlaktes. Maar toch zijn er ook flinke hoogteverschillen in dit land te vinden: de top van het Al Hajar-gebergte reikt tot boven de 3000 meter, het hoogste punt van Oman. In kleine pittoreske dorpjes zijn huizen tegen de bergen aan gebouwd, omringd door boomgaarden met bananen, amandelen en dadels. Soms lijkt het alsof de tijd lijkt er al jaren stilstaan. Er zijn zoveel bijzondere dingen die je in Oman kunt doen, zoals zwemmen met dolfijnen en schildpadden eieren zien leggen. Midden in de woestijn ontdek je wadi’s, tropische groene rivierdalen waar je een duik kunt nemen. De diversiteit van dit land is ongekend. En overal hangt die heerlijke, mysterieuze geur van wierook. Het is bijzonder hoeveel geheimen dit land zo lang voor ons verborgen heeft weten te houden! 

Muscat Oman

Een reis begint altijd in Muscat, de hoofdstad van het vriendelijke land. Muscat is een prachtige stad met weelderige moskeeën, een fraaie boulevard en gezellige markten. Het is een stad waar je zeker een dag of twee moet verblijven, want er is veel te doen en te zien. Het is ook je eerste kennismaken met de Omaanse keuken, die net als de rest van de Arabische keuken veelzijdige en vooral kruidig is. De lekkerste invloeden komen vanuit India, wat resulteert in zeer smaakvolle gerechten.

Rondreis Oman

Een rondreis in Oman maken is een verademing, want je komt nauwelijks andere mensen tegen. Reizigers worden zeker niet vreemd aangekeken want er komen volop toeristen, alleen nog niet en masse. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van het land. Oman ligt aan de wierookroute, een beroemde route waarlangs eeuwenlang edelstenen en specerijen werden vervoerd. Door deze unieke handelspositie staat dit land al van oudsher open voor reizigers, vandaar de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Omani. Hotels zijn er meer dan genoeg, maar leuker nog is kamperen in Oman. Wildkamperen mag overal, waar je maar wilt: in de bergen, op het strand én in de woestijn, zolang je maar respect toont voor het milieu en de bevolking. En het is volkomen veilig, het land kent nauwelijks criminaliteit. Huur een auto met een (dak)tent en trek erop uit om dit fascinerende land te ontdekken.

Neem ook uitgebreid de tijd om de wadi’s te ontdekken, paradijselijke natuurlijke zwembaden die vanuit het niets lijken op te doemen. Net als de locals kun je hier afkoelen in het heldere water. Houd wel rekening met de reisperiode die je kiest want het is hier heel erg warm. Het weer in Oman wisselt gedurende het jaar, ook hier kent men seizoenen, maar over het algemeen is het er heel erg warm met hoge temperaturen die wij niet gewend zijn. Een visum kun je bij aankomst op het vliegveld aanschaffen, dat hoeft niet van tevoren.

Het is een uitzonderlijk vriendelijk, veilig en vooral mooi land dat zeker open staat voor reizigers die al dat natuurschoon willen komen ontdekken. Het wordt een reis door een van de meest bijzondere landen die je gezien het. Wij hebben inmiddels meerdere reizen naar dit land mogen maken en hebben onze beste reistips voor je verzameld. Hopelijk raak jij ook geïnspireerd om Oman ooit een keer in je leven te ontdekken!