Algemeen29.07.2010

Alle cultuurkenmerken op een rij


Kom nooit op tijd voor een etentje in Frankrijk en blijf bij een gesprek in Colombia vrij dicht op je gesprekspartner staan. Dat zijn al twee lessen die we kunnen leren van de site Culture Crossing. De makers hebben een flinke database aangelegd met allerlei weetjes over de cultuur in verschillende landen. De lijst van landen is enorm; van Afghanistan via Samoa to Zimbabwe.

Cultuurkenmerken

Per land kun je de ‘huisregels’ bekijken op het gebied van algemene etiquette, gebruikelijke omgangsvormen in het bedrijfsleven en hoe je je als student dient te gedragen. Die drie onderwerpen zijn op hun beurt weer opgedeeld in uiteenlopende sub-categorieën. Erg leuk om je te verdiepen in de cultuur van een ander land, of dat nu ver weg of dichtbij is. Leerzaam ook. Zeker op zakelijk vlak zijn de voorbeelden talloos waarbij het vreselijk fout kan gaan (met de verkeerde hand voedsel aanreiken, te dichtbij komen, als eerste spreken, etc.). En heb je zelf aanvullingen dan zijn die gemakkelijk aan de database toe te voegen.

De site is ook vrij verslavend om de meest opvallende gewoontes op te zoeken. In Albanië kunnen zowel zakelijke ontmoetingen als afspraakjes in de vrije tijd vlak voor aanvang zonder probleem worden afgezegd. Je zou verwachten dat Bermuda wel een losjes leefklimaat heeft, maar het schijnt taboe te zijn met je zwembroek aan je ergens anders dan op het strand te begeven. En in Koeweit kun je beter een knikje geven om iets aan te duiden, dan met je vinger te wijzen.

Leuke tips voor als je afreist naar welk land dan ook om in ieder geval qua etiquette te integreren. Eigenlijk een must-read voor iedere vakantieganger en zakenreiziger.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.