Tel Aviv: waar alle smaken van de Israëlische keuken samenkomen
Als je na 5 dagen vanuit Jeruzalem en de binnenlanden van Israël de stad Tel Aviv binnen komt rijden kom je in een andere wereld. Deze stad met z’n mondiale uitstraling, prachtige stranden maar ook met het authentieke Jaffa en de bijzondere Bauhaus architectuur eet je op. Hier komt letterlijk alles samen. Als er meer dan 80 culturen zijn die aan de basis staan aan de eetcultuur in Israël ga je hier ze hier vinden. Verstopt in gerechten bij de ontelbare restaurantjes, in kraampjes op de hoek van de straat. Volgens onze gids is de Levinsky-markt de trendy wijk Florentin het culturele en culinaire hoogtepunt van de stad.
De Levinsky Foodmarket in Florentin
Het is vooral een populaire plek voor de lokale bevolking en een van de beste plaatsen om specerijen te kopen in Tel Aviv. In slechts vijf huizenblokken kun je hier kennismaken met brede culinaire geschiedenis van de markt. Hier kun je proeven aan bourekas de populaire bladerdeeghapjes (oorspronkelijk uit Turkije), geroosterde noten en gedroogd fruit, nippen aan Ouzo (Grieks) en eten we Kubbeh (niet te verwarren met Kibbeh), gevulde balletjes in noedelsoep en familie van Iraakse en Koerdisch-joodse gerechten die ook populair zijn in Syrië. Nee wat complexiteit van de Israëlische keuken valt het best mee toch..
Shakshuka bij Dr. Shakshuka in Jaffa
De populariteit van hummus gaat niets overtreffen maar er is nog een gerecht wat populair is en waar je oneindig mee kunt variëren afkomstig uit Israël en het Midden-Oosten, shakshuka. Oorspronkelijk bedoeld als ontbijtgerecht, gemaakt met eieren, tomatensaus en knoflook waar je zo’n beetje de gehele keuken aan kunt toevoegen. Van alle denkbare groentes tot garnalen en vlees.
In Tel Aviv (Jaffa) is er echter één restaurant wat de reputatie heeft van beste shakshuka van de stad. Dat is bij niemand minder dan Dr. Shakshuka (Bino Gabso) die we ook maar eens de hand zijn gaan schudden en om natuurlijk een van zijn traditionele shakshuka-gerechten te gaan eten.