Algemeen19.08.2014

8 tips voor het maken van de beste profielfoto


Is jouw profielfoto ook wel weer eens aan een update toe, maar kan je geen leuke foto van jezelf vinden? Fotograaf Marc Roos geeft op Zoom.nl tips voor het maken van de mooiste profielfoto. Wat je wel en niet moet doen om tot een goede profielfoto te komen: 9 tips.

1. Geen zonnebril

Op LinkedIn is het sowieso not done om een zonnebril te dragen op je profielfoto. Dat platform gebruik je immers zakelijk, dan is het beter als iemand ook je ogen kan zien. Maar ook voor een foto op Facebook of Twitter is het beter om geen zonnebril te dragen. Zonder zonnebril maak je de foto persoonlijker en dat is beter.

2. Geen zwart-wit

Sommige foto’s worden nu eenmaal mooier met een zwart-wit filter, maar dat geldt absoluut niet voor alle foto’s. Foto’s van oude gebouwen worden er bijvoorbeeld vaak wel mooier op in zwart-wit, maar voor een profielfoto is een beetje kleur meer dan welkom. Dat is een stuk frisser.

3. Scherpe foto

Zorg er in ieder geval voor dat de foto scherp is. Van wazige foto’s wordt niemand blij. De reden dat soms toch wordt gekozen voor een onscherpe foto is omdat iemand van mening is dat hij/zij zo leuk op die foto staat. Blijf zoeken naar een foto die én scherp is én waar je leuk op staat.

4. Geen drukke achtergrond

Een drukke achtergrond zal alleen maar afleiden. Het lijkt hartstikke cool, als je voor een wand met graffiti poseert of voor gekleurde bloemen, maar uiteindelijk zal dat de aandacht afleiden van waar het in de foto om gaat: jou dus. Wanneer je een foto van jezelf laat maken met een klein F-getal, krijg je een mooier effect doordat jouw gezicht scherp is en de achtergrond om jou heen wat mer onscherp.

5. No picture…

Zorg dat je in ieder geval een foto hebt gekozen, dat is altijd nog beter dan dat je geen profielfoto instelt. Op Facebook gebeurt het niet zo snel, maar op Twitter en LinkedIn zie je nog regelmatig profielen voorbij komen van mensen zonder foto. Zeker op LinkedIn is het beter om een foto in te stellen, anders haken headhunters af zodra ze jouw profiel zien.

6. No cartoons

Ooit had ik zelf ook een ‘avatar’ als profielfoto op Twitter, die ik eigenlijk nog best lang heb gekoesterd. Maar dat is nu echt wel verleden tijd. Profielfoto’s zijn voor echte foto’s en niet meer voor cartoons of andere grappige tekeningen van jezelf.

7. No selfie?

Deze tip van Marc Roos zal door niet iedereen nageleefd worden vrees ik: geen selfie. Als je namelijk een keuze moet maken voor een nieuwe profielfoto, en je hebt 50 selfies om uit te kiezen en 3 foto’s die iemand anders van jou gemaakt heeft, dan is de kans groot dat het een selfie zal worden. Voor profielfoto’s op zakelijke platformen is het beter om een foto van jezelf te laten maken, maar voor jouw eigen vrienden op Instagram en Facebook vind ik dat het best mag hoor 🙂

8. Recente foto

De tijd dat babyfoto’s leuk waren als profielfoto ligt inmiddels al een tijdje achter ons: niet meer doen. Kies een recente foto, wel zo leuk voor je vrienden/fans/volgers.

Een hoop eisen dus, voor je een goede profielfoto gevonden hebt. Veel van deze tips zijn belangrijk om te weten voor degene die de foto van je maakt. Al is de spontaniteit er dan wel een beetje vanaf. Heb je overigens nog meer tips, laat ze dan achter in de comments. 

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

HTC One (M8) meest gewaardeerde travelgadget tijdens een reis

Al een tijdje maak ik gebruik van de HTC One (M8). Ik heb mij voorgenomen om het toestel met name te gebruiken voor het maken van selfies. Dit heb ik gedaan in het ‘dagelijks leven’ en tijdens onze E-trip vorige week...

Gadgets02.06.2014

HTC One (M8) meest gewaardeerde travelgadget tijdens een reis

Dinnercam in restaurant laat gasten professionele foto’s van eten maken

Uit eten met vrienden, familie of collega's gaat er in deze tijd compleet anders aan toe dan jaren geleden. We hebben namelijk allemaal een extra tafelgenoot gekregen: onze grote vriend de smartphone. Die is niet meer ui...

Ontspanning01.05.2014

Dinnercam in restaurant laat gasten professionele foto’s van eten maken

9 tips voor het maken van de mooiste Instagram-foto’s

Instagram is nog steeds een van de snelst groeiende social media van dit moment. Met meer dan 150 miljoen actieve gebruikers wereldwijd, is het een absolute hit. Veel mensen gebruiken de app om hun leven in foto's vast...

Algemeen24.02.2014

9 tips voor het maken van de mooiste Instagram-foto’s

Selfie is het woord van het jaar, tips & tricks voor travellers

Het hoge woord is eruit, selfie is het woord van het jaar geworden. Op de website van Van Dale hebben ongeveer 22.000 mensen een stem uitgebracht, waarmee de selfie als winnaar uit de bus kwam. Voor degene die écht niet...

Lifestyle17.12.2013

Selfie is het woord van het jaar, tips & tricks voor travellers