Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Italië is de food-hemel op aarde. Het land van verrukkelijke pizza’s, pasta’s en gelato’s. Maar de Italiaanse keuken heeft nog zoveel meer verrassende gerechten die je een keer móét proeven. Italië is niet zozeer een land van streetfood, maar juist van uitgebreid tafelen en ruim de tijd nemen om lekker te eten. Hoofdgerechten eet je hier in twee delen: een primi piatti en een secondi piatti. Met daarvoor natuurlijk antipasti en achteraf dolci. En alles is even lekker. Het leuke is ook dat iedere regio in Italië ook weer compleet anders is. Wat je in Zuid-Tirol op de kaart ziet staan, zul je in Toscane of Puglia niet snel tegenkomen. En andersom. Daarom kun je het beste maar vaak op reis gaan naar Italië, om je smaakpapillen flink aan het werk te zetten. Dit zijn de acht lekkerste gerechten die je in Italië een keer gegeten móét hebben!
1. Burrata
Burrata is de nóg betere variant van mozzarella. Burrata is namelijk nog veel lekkerder, zachter en romiger. Als je één keer in je leven verse burrata gegeten hebt, dan wil je nooit meer iets anders (en zeker geen supermarktmozzarella meer). Het is verse kaas die wordt gemaakt van mozzarella maar dan met extra room, waardoor de smaak en de structuur veel zachter worden. Een typisch Italiaanse delicatesse die je bijvoorbeeld in Puglia – waar het bedacht is – veel kunt eten. Gelukkig staat burrata in veel meer Italiaanse provincies op de kaart.
2. Bresaola
Bresaola is – voor vleeseters althans – een van de lekkerste gerechten op aarde. Bresaola is een Italiaanse specialiteit van flinterdunne plakjes rundvlees. Dat doet je wellicht denken aan carpaccio, maar bresaola is echt heel anders. De smaak is veel zouter en door het drogen van het vlees is daardoor is de structuur ook veel steviger. De echte goede bresaola zal smelten op je tong. Bresaola is een gerecht dat je bijvoorbeeld in Zuid-Tirol vaak op de kaart zult vinden. Bestel ‘m dan zeker, want van deze Italiaanse klassieker krijg je nooit genoeg.
3. Ragù bolognese
Ragù bolognese oftewel bolognesesaus is een Italiaans gerecht dat bij menig huishouden regelmatig op tafel staat. Maar de smaak van kant-en-klare potten saus komen niet in de buurt bij het originele recept, dat in de stad Bologna werd bedacht. Een echte ragù bolognese maak je met veel verse groenten (met de heilige drie-eenheid wortel, tomaat, bleekselderij), rode wijn, gehakt en spek. En dat moet dan eerst uren pruttelen. Ben je ooit in Bologna, dan weet je dus wat je moet bestellen. Maar wees gewaarschuwd, want daarna zal een bordje spaghetti bolognese thuis nooit meer zo lekker smaken.
4. Arancini
Arancini zijn de bitterballen van Italië, maar dan zo’n duizend maal lekkerder. Aan de buitenkant lijken de twee echter best veel op elkaar, maar van binnen zijn ze compleet anders. Arancini zijn gefrituurde balletjes gemaakt van risottorijst. Ze zijn het lekkerst met een extra vulling van kaas (mozzarella) en/of tomaat. Het eiland Sicilië staat bekend om de arancini, maar gelukkig kun je dit gerecht in het hele land krijgen. Ze staan vaak als snack op de kaart, of je krijgt ze geserveerd in de late middag bij de borrel. Als ze nog warm zijn, zijn ze het lekkerst.
5. Saltimbocca
Saltimbocca kun je letterlijk vertalen als ‘spring in de mond’ en dat zou dit gerecht zeker kunnen doen als het op de juiste manier is klaargemaakt. Saltimbocca is de Italiaanse variant op de beroemde schnitzel uit Wenen. Je maakt beide gerechten met dunne lapjes kalfsvlees. Bij een saltimbocca doe je daar dan (Parma)ham en salie bij en je laat het vlees smoren in witte wijn. Vaak worden en rolletjes van gemaakt, maar soms wordt het vlees ook plat geserveerd. De oorsprong van saltimbocca ligt in Rome en daarmee is dit dus een gerecht dat je in de Italiaanse hoofdstad zeker een keer moet eten.
6. Ossobuco
Ossobuco is nog een typisch vleesgerecht waar de Italianen dol op zijn en wat regelmatig op de menukaart opduikt in de betere restaurants. Het wordt gemaakt van kalfsschenkel die wordt gestoofd met onder andere wortel en ui. De traditionele ossobuco komt uit Milaan en wordt dan ook ‘alla milanese’ genoemd en is daarmee het icoon van Lombardije. Het wordt vaak met een (saffraan)risotto gegeten en is absoluut een aanrader om eens te proeven in Italië.
7. Melanzane alla Parmigiana
Melanzane alla Parmigiana is een vegetarisch Italiaans gerecht, tevens een ware smaaksensatie. Het is een ovengerecht dat wordt gemaakt met dunne plakjes aubergine en tomaat met daarover een knapperige laag parmezaanse kaas, vandaar de naam ‘alla Parmigiana’. Je hebt er naast deze ingrediënten nog wat extra verse kruiden voor nodig, maar in principe is het iets dat je zelf thuis ook goed kunt maken. Als smaakt Melanzane alla Parmigiana in de zomer in Italië nog veel beter, met een goed glas Italiaanse wijn ernaast uiteraard.
8. Tiramisù
Tiramisù mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het is niet alleen een van de lekkerste desserts uit de Italiaanse keuken, maar zelf wereldwijd behoort het tot de topfavorieten. Koffie, koekjes, mascarpone en eieren vormen de basisingrediënten. Hoewel je ervan wil blijven eten, is dat eigenlijk onmogelijk, want een goede tiramisù is heel erg machtig. In Italië wordt ‘ie vaak in een grote schaal klaargemaakt en mag je zelf opscheppen hoeveel je wilt. Wist je trouwens dat de letterlijk betekenis van tiramisù trek mij omhoog is?
Header: © sborisov – Adobe Stock
Gerelateerde artikelen
Zomer02.05.2023
Dit zijn de vijf mooiste stranden van Italië
Zomer25.01.2023
De 8 leukste dingen om te doen aan het Gardameer in Italië
Zomer01.08.2022
Cinque Terre: de vijf kleurrijkste dorpjes van Italië
Ontspanning14.07.2022
De Amalfikust: een droomweg om te rijden in Italië
Verder lezen over Italië
Stedentrips23.11.2024
Wat moet je doen in Lucca – Italië?
Zomer07.11.2024
De 12 mooiste plekken die je moet zien in Italië
Stedentrips28.10.2024
De 10 coolste dingen om te doen in Rome
Zomer04.10.2024
Maak een mini roadtrip langs de 6 mooiste plekken in Val d’Orcia
Zomer16.08.2024
3 unieke tips voor glamping in Italië – Toscane & Umbrië
Stedentrips24.07.2024
Dit zijn de 7 leukste tips om te doen in Siena
Natuur12.07.2024
De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina
Algemeen21.06.2024