Algemeen03.01.2020

De 8 lekkerste gerechten die je in Italië een keer móét eten


Italië is de food-hemel op aarde. Het land van verrukkelijke pizza’s, pasta’s en gelato’s. Maar de Italiaanse keuken heeft nog zoveel meer verrassende gerechten die je een keer móét proeven. Italië is niet zozeer een land van streetfood, maar juist van uitgebreid tafelen en ruim de tijd nemen om lekker te eten. Hoofdgerechten eet je hier in twee delen: een primi piatti en een secondi piatti. Met daarvoor natuurlijk antipasti en achteraf dolci. En alles is even lekker. Het leuke is ook dat iedere regio in Italië ook weer compleet anders is. Wat je in Zuid-Tirol op de kaart ziet staan, zul je in Toscane of Puglia niet snel tegenkomen. En andersom. Daarom kun je het beste maar vaak op reis gaan naar Italië, om je smaakpapillen flink aan het werk te zetten. Dit zijn de acht lekkerste gerechten die je in Italië een keer gegeten móét hebben!

1. Burrata

Burrata is de nóg betere variant van mozzarella. Burrata is namelijk nog veel lekkerder, zachter en romiger. Als je één keer in je leven verse burrata gegeten hebt, dan wil je nooit meer iets anders (en zeker geen supermarktmozzarella meer). Het is verse kaas die wordt gemaakt van mozzarella maar dan met extra room, waardoor de smaak en de structuur veel zachter worden. Een typisch Italiaanse delicatesse die je bijvoorbeeld in Puglia – waar het bedacht is – veel kunt eten. Gelukkig staat burrata in veel meer Italiaanse provincies op de kaart.

Burrata is n\u00f3g lekkerder dan mozzarella \u00a9 bbivirys - Adobe Stock
Burrata is nóg lekkerder dan mozzarella © bbivirys - Adobe Stock

2. Bresaola

Bresaola is – voor vleeseters althans – een van de lekkerste gerechten op aarde. Bresaola is een Italiaanse specialiteit van flinterdunne plakjes rundvlees. Dat doet je wellicht denken aan carpaccio, maar bresaola is echt heel anders. De smaak is veel zouter en door het drogen van het vlees is daardoor is de structuur ook veel steviger. De echte goede bresaola zal smelten op je tong. Bresaola is een gerecht dat je bijvoorbeeld in Zuid-Tirol vaak op de kaart zult vinden. Bestel ‘m dan zeker, want van deze Italiaanse klassieker krijg je nooit genoeg.

Bresaola zijn flinterdunne, malse plakjes vlees \u00a9 irene - Adobe Stock
Bresaola zijn flinterdunne, malse plakjes vlees © irene - Adobe Stock

3. Ragù bolognese

Ragù bolognese oftewel bolognesesaus is een Italiaans gerecht dat bij menig huishouden regelmatig op tafel staat. Maar de smaak van kant-en-klare potten saus komen niet in de buurt bij het originele recept, dat in de stad Bologna werd bedacht. Een echte ragù bolognese maak je met veel verse groenten (met de heilige drie-eenheid wortel, tomaat, bleekselderij), rode wijn, gehakt en spek. En dat moet dan eerst uren pruttelen. Ben je ooit in Bologna, dan weet je dus wat je moet bestellen. Maar wees gewaarschuwd, want daarna zal een bordje spaghetti bolognese thuis nooit meer zo lekker smaken.

De echte ragu bolognese eet je in Bologna \u00a9 istetiana - Adobe Stock
De echte ragu bolognese eet je in Bologna © istetiana - Adobe Stock

4. Arancini

Arancini zijn de bitterballen van Italië, maar dan zo’n duizend maal lekkerder. Aan de buitenkant lijken de twee echter best veel op elkaar, maar van binnen zijn ze compleet anders. Arancini zijn gefrituurde balletjes gemaakt van risottorijst. Ze zijn het lekkerst met een extra vulling van kaas (mozzarella) en/of tomaat. Het eiland Sicilië staat bekend om de arancini, maar gelukkig kun je dit gerecht in het hele land krijgen. Ze staan vaak als snack op de kaart, of je krijgt ze geserveerd in de late middag bij de borrel. Als ze nog warm zijn, zijn ze het lekkerst.

Arancini is de lekkerste snack van Itali\u00eb \u00a9 Liudmyla - Adobe Stock
Arancini is de lekkerste snack van Italië © Liudmyla - Adobe Stock

5. Saltimbocca

Saltimbocca kun je letterlijk vertalen als ‘spring in de mond’ en dat zou dit gerecht zeker kunnen doen als het op de juiste manier is klaargemaakt. Saltimbocca is de Italiaanse variant op de beroemde schnitzel uit Wenen. Je maakt beide gerechten met dunne lapjes kalfsvlees. Bij een saltimbocca doe je daar dan (Parma)ham en salie bij en je laat het vlees smoren in witte wijn. Vaak worden en rolletjes van gemaakt, maar soms wordt het vlees ook plat geserveerd. De oorsprong van saltimbocca ligt in Rome en daarmee is dit dus een gerecht dat je in de Italiaanse hoofdstad zeker een keer moet eten.

Saltimbocca is de Italiaanse variant van de schnitzel \u00a9 Oran Tantapakul - Adobe Stock
Saltimbocca is de Italiaanse variant van de schnitzel © Oran Tantapakul - Adobe Stock

6. Ossobuco

Ossobuco is nog een typisch vleesgerecht waar de Italianen dol op zijn en wat regelmatig op de menukaart opduikt in de betere restaurants. Het wordt gemaakt van kalfsschenkel die wordt gestoofd met onder andere wortel en ui. De traditionele ossobuco komt uit Milaan en wordt dan ook ‘alla milanese’ genoemd en is daarmee het icoon van Lombardije. Het wordt vaak met een (saffraan)risotto gegeten en is absoluut een aanrader om eens te proeven in Italië.

Ossobuco alla Milanese eet je het lekkerst in Milaan \u00a9 nikolaydonetsk - Adobe Stock
Ossobuco alla Milanese eet je het lekkerst in Milaan © nikolaydonetsk - Adobe Stock

7. Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana is een vegetarisch Italiaans gerecht, tevens een ware smaaksensatie. Het is een ovengerecht dat wordt gemaakt met dunne plakjes aubergine en tomaat met daarover een knapperige laag parmezaanse kaas, vandaar de naam ‘alla Parmigiana’. Je hebt er naast deze ingrediënten nog wat extra verse kruiden voor nodig, maar in principe is het iets dat je zelf thuis ook goed kunt maken. Als smaakt Melanzane alla Parmigiana in de zomer in Italië nog veel beter, met een goed glas Italiaanse wijn ernaast uiteraard.

Melanzana oftewel aubergine met heel veel parmezaanse kaas \u00a9 fomaa - Adobe Stock
Melanzana oftewel aubergine met heel veel parmezaanse kaas © fomaa - Adobe Stock

8. Tiramisù

Tiramisù mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het is niet alleen een van de lekkerste desserts uit de Italiaanse keuken, maar zelf wereldwijd behoort het tot de topfavorieten. Koffie, koekjes, mascarpone en eieren vormen de basisingrediënten. Hoewel je ervan wil blijven eten, is dat eigenlijk onmogelijk, want een goede tiramisù is heel erg machtig. In Italië wordt ‘ie vaak in een grote schaal klaargemaakt en mag je zelf opscheppen hoeveel je wilt. Wist je trouwens dat de letterlijk betekenis van tiramisù trek mij omhoog is?

Tiramisu: het beste toetje ooit? \u00a9 ricka_kinamoto - Adobe Stock
Tiramisu: het beste toetje ooit? © ricka_kinamoto - Adobe Stock

Header: © sborisov – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Italië

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Italië is een zeer geliefde vakantiebestemming en dat is niet voor niets. Het is een prachtig, veelzijdig land met sfeervolle steden vol historie, zonovergoten eilanden en heel erg lekker eten. De Toscaanse heuvels, de...

Zomer03.01.2024

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Zeg je wintersport in Val Gardena, dan zeg je Italië, zon, lekker eten, mooie vergezichten, waanzinnige rotsformaties en de beste pistes. Als je er eenmaal geweest bent, dan ben je het hier ongetwijfeld helemaal mee een...

Winter21.11.2023

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst