De drie mooiste vuurtorens van Bretagne

De drie mooiste vuurtorens van Bretagne

Vorig artikel Volgend artikel

Vuurtorens, ze staan over de gehele wereld in alle soorten en maten. Ze zijn mooi, mysterieus, fotogeniek en staan soms op onbereikbare plaatsen. Vuurtorens zijn belangrijk als bakens en vormen een linie langs alle kusten. Wie op zee vaart heeft ze nodig en aan land hebben ze een enorme aantrekkingskracht op ons allen.

Ze zijn gemiddeld hoog, soms mag je er op, liften bestaan niet in de wereld van vuurtorens, dus is het ook traptreden tellen voordat je boven bent. In Nederland hebben we prachtige exemplaren, van Ameland tot aan de Zeeuwse kust. Populair zijn de vuurtorens met de wit-rode strepen en daarna in allerlei andere kleuren.

Maar er is vrijwel geen land te noemen waar je zoveel verscheidenheid vindt als in Frankrijk en dan vooral aan de kust van Bretagne. Niet schrikken want de kustlijn van Bretagne is 2.700 km lang en daarlangs staan maar liefst ruim 50 vuurtorens, een ongekend aantal. Liefhebbers proberen er zo veel mogelijk te bezoeken. Er zijn boeken vol over geschreven, er zijn tentoonstellingen over de 'Phares van Bretagne', wandelroutes en meer. Wij houden gewoon van vuurtorens, want als je ze gaat bezoeken ben je verbaasd over het aantal geïnteresseerden dat je er gaat vinden.

Van Westkapelle naar de kust van Bretagne

Mijn persoonlijke favoriet staat op de punt van Westkapelle in Zeeland, het liefst gefotografeerd tegen een blauwe lucht. De vuurtoren het Noorderhoofd is niet groot, heeft slechts één witte streep maar toch. Een stukje terug in het dorp staat de 52 meter hoge en prachtige vuurtoren van Westkapelle met de naam het Zuiderhoofd. Maar het is niets vergeleken met de indrukwekkende vuurtorens op de ruige rotswanden van Bretagne. Vuurtorens met eveneens een lange geschiedenis. We nemen je mee op reis naar een aantal van deze indrukwekkende 'Phares', het Franse woord voor vuurtorens.

Vuurtoren_Zuiderlicht_Westkapelle
De prachtige vuurtoren het Zuiderlicht in Westkapelle

1. Phare du Cap Fréhel

De vuurtoren bij Cap Fréhel ligt aan een landtong van de Côte d'Emeraude in het noordoosten van Bretagne. Dit punt ligt 8 kilometer van het gelijknamige plaatsje. De rotswanden zijn hier 70 meter hoog en zijn een broedplaats voor veel vogels. Het omliggende heidegebied van 300 ha. is één van de meest uitgestrekte heidevelden van Europa. De huidige 33 meter (145 treden) hoge Phare du Cap Fréhel is in 1950 verhoogd.

Deze vuurtoren is te bezoeken en wordt omschreven als een van de mooiste uitzichtpunten aan de Bretonse kunt. Bij echt helder weer kun je hier het schiereiland Cotentin en het eiland Jersey zien. Vanaf de Phare du Cap Fréhel loopt ook een populair kustpad (GR 34) naar het prachtige Fort La Latte, dat eveneens meer dan een bezoek waard is.

Vuurtoren_du_Cap_Fréhel.
De vuurtoren bij Cap Fréhel
Fort_La _Latte_Bretagne
Fort La Latte

2. Phare d'Eckmühl

De vuurtoren van Eckmühl in het Franse departement Finistère bij het plaatsje Penmarc'h is met 65 meter (307 treden) een van de hoogste vuurtorens. Je gaat hem vinden op het beroemde 'Pointe de Saint-Pierre' waar hij is gebouwd om de gevaarlijke vaarroute bij de 'Roches de Penmarc'h' te beveiligen.

Het is met 70.000 bezoekers ook de belangrijkste publiekstrekker in dit deel van Bretagne. Bijzonder is dat er ook na de ondergaande zon nog bezoek mogelijk is. De vuurtoren uit 1897 is vernoemd naar een van de financiers van dit bijzondere bouwwerk. Jaarlijks wordt hier een hardloopwedstrijd georganiseerd met als doel zo snel mogelijk naar boven te rennen en dat het liefst binnen één minuut! De locatie is leuk om te bezoeken. Er is een museum en bij laag water kun je ook een uitdagende wandeling maken.

Van alle vuurtorens die je misschien zelf wil gaan bezoeken is de vuurtoren van Eckmühl een echte aanrader en er eentje die je zeker gezien moet hebben.

Phare_Deckmuhl
De vuurtoren d'Eckmühl, 65 meter hoog
vuurtoren_eckmuhl
Met 70.000 bezoekers p/j is de Phare d'Eckmuhl de toeristische publiekstrekker

3. De vuurtoren van la Vieille bij Pointe du Raz

De vuurtoren van la Vieille bij het Pointe du Raz aan de westkust van Finistère is niet de mooiste, niet de hoogste en bij rustig weer weinig spectaculair. Dat verandert als de weersomstandigheden wijzigen en de zee niet langer rustig is. De beelden die je dan kunt maken behoren tot de meest spectaculaire beelden van een vuurtoren. Een droom voor een fotograaf, maar vrijwel niet te verwezenlijken.

La Vieille dateert uit 1882 en werd in 1887 in gebruik genomen. Zijn spectaculaire ligging is op het rotseiland Gorlebella, op enkele kilometers van een belangrijke andere vuurtoren van Tévennec. De beide vuurtorens bewaken de gevaarlijke zeestraat van Raz de Sein.

De ligging is spectaculair, net als de locatie om La Vieille te kunnen bewonderen. Het is een bijzonder plekje. De bezoekers (of toeschouwers) zitten hier in alle rust. Camera's zie je eigenlijk nauwelijks. Hier geniet je van de onzichtbare krachten van de zee en dat begrijp je pas als je er bent.

Vuurtoren_la_Vieille
Phare La Vieille, diep in de zee in een adembenend landschap
La_Pointe_Du_Raz_Bretagne
Genieten van de zee en de natuur, dan heb je niets anders nodig

Vuurtorens in Bretagne

De vuurtorens in Bretagne hebben allemaal iets magisch. In werkelijkheid staan er nog veel meer in allerlei soorten en maten. De bovenstaande vuurtorens of Phares behoren tot de mooiste aan de Bretonse kust. Tijdens een lange roadtrip langs de kust van Bretagne kwamen er maar genoeg tegen. De laatste vuurtoren tijdens deze trip stond in Saint-Nazaire en was vooral een prachtig plaatje. Vuurtorens ze blijven fascineren.

Saint-Nazaire
De vuurtoren in Saint-Nazaire, niet groot maar wel prachtig om te zien

Op vakantie naar Bretagne

Wil jij deze waanzinnige roadtrip door Bretagne ook gaan maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

  • Heb je geen auto? Huur er dan een! Dat doe je het beste via Sunny Cars want dan ben je 100 procent verzekerd.
  • De beste tip: ga kamperen! De mooiste campings vind je via Suncamp, via Allcamps of via Vacanceselect.
  • Liever een hotels in Bretagne? Die boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Oceania Saint Malo op een topplek.
  • Een complete vakantie naar Bretagne boek je via TUI.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....